Bijna september

Tomaat Sprite trosEn nog steeds mooi weer. Vandaag gaat de pomp maar weer eens mee, want er moet nodig water gegeven worden. En maar weer oogsten, tomaten vooral, maar ook boontjes,  paprika’s, komkommers, venkel.

Op de foto zie je Tomaat Sprite, kleine, zoete cherrytomaten, soms weinig sap en amper zaden (bijna als tomatentumtummetjes). Ik heb 2 planten staan, grote brede struiktomaten, en er zeker al 300 vruchtjes vanaf gehaald. Maar vandaag kan ik ook weer plukken. En zoveel, dat ik er cherrytomaten Sprite-soep van kan maken 🙂

Afgelopen week heb ik de weeuwenteelt kolen gezaaid; bloemkool Snowball A en spitskool Express Vroege. Ze hebben nu nog tijd genoeg om te kiemen, wat te groeien en over een week of 4 in de kas uitgeplant te worden, de oogst valt rond april volgend jaar.

Daarnaast ook wat ‘wintersla’ gezaaid; Arctic King, Winter Gem en Fristina, en met dit warme weer zag ik dat ze al beginnen te kiemen (binnen 4 dagen). De eerste plekjes in de kas komen leeg dus daar kunnen de zaailingen worden uitgeplant wanneer ze groot genoeg zijn (al gaan er natuurlijk ook gewoon een aantal buiten uitgeplant worden). De eerste 8 tomatenplanten verwijderd; leeg, op, of alleen nog maar wat bloempjes of minivruchtjes. En er moet plaats gemaakt worden voor de wintergroenten. Er staan trouwens nog zeker 60 tomatenplanten in de kas die nog volop geven, en daar hebben we ook meer dan genoeg aan :-).

Boerenkool RedborDe venkel, paksoi en Chinese kool doen het niet geweldig. Het zijn soorten die je na de langste dag zaait, maar nu het zo warm en droog blijft zijn dat voor hen niet de ideale omstandigheden. De venkel begint door te schieten (jammer, maar nu ga ik haar in plaats van als venkel eten, dan maar drogen, voor in de thee, en als ze allemaal door gaan schieten zijn ze altijd nog goed om mee te helpen een lekkere bouillon te trekken).

De paksoi blijft heel klein en groeit heel breeduit, het wordt minipaksoi. En in de Chinese kool zitten allemaal kleine aardvlo-gaatjes. Maar ze groeit verder wel goed. Vandaag maar weer water geven. Op de foto zie je de Boerenkool Redbor, altijd een favoriet hier (zo mooi en doet het ook altijd goed qua groei en bladopbrengst). Ze lijkt geen last te hebben van droogte en warmte, is zeker al 50 centimeter hoog en groeit gestaag.

Peper Habanero PastelDe paprika’s beginnen te kleuren. En ook de eerste hetere peperrassen. Op de foto zien je Habanero Pastel, al eens eerder geteeld; erg mooie kleur; zalm is een goede kleuromschrijving. En uit ervaring weet ik dat ze kruidig, maar vooral heel fruitig smaakt….. en heel heet is. Ze mag nog even blijven hangen tot ik een leuke bestemming voor haar heb, rijpe pepers (mits je ze niet teveel water geeft) kunnen gemakkelijk tot wel meer dan een week, aan de plant blijven hangen, zonder kwaliteitsverlies. Daarna worden ze langzaam een beetje zacht. Als je ze oogst worden ze na een dag of 2 tot 3 al zacht.

De meeste peperplanten zullen tot ergens in november/december (afhankelijk van de temperatuur) mogen blijven staan. Dat is maar goed ook, want er zijn ook nog steeds planten die nog moeten gaan bloeien, of die nog  rijpe pepers zullen kunnen maken ga ik betwijfelen (maar hangt ook weer af van het weer in de komende 10 weken).

De tomatenplanten zullen in november al lang geruimd zijn. En dan hoop ik ondertussen nog tijd te hebben gehad om rucola, veldsla, mosterdblad, radijs in de kas te hebben gezaaid (naast de al genoemde slasoorten en weeuwenteelt kolen).

Appel Gloster rijptTot slot nog een foto van de Appel Gloster. De Discovery’s zijn allemaal geoogst, en deze Gloster-appels beginnen nu te kleuren. Maar nog niet helemaal rijp, aan de achterkant zijn de appels duidelijk nog groen.

Nog een week of anderhalf tot 2, dan kunnen we zeker 3 tot 4 volle emmers appels oogsten. En dan maken we maar weer appeltaartjam, want die is door meerdere proevers goedgekeurd. Er zijn al 2 potten leeg (ze blijkt niet allen lekker op boterham en beschuit, maar ook lekker met een bolletje ijs :-)).

En dan zal het volgende tuindagboek gaan over de bloementuin op de volkstuin. Die staat normaal gesproken vol met vaste planten waar ik zaden van kan oogsten. Maar aangezien ik daar mee ga stoppen gaan we de bloementuin veranderen. In een soort verhoogde eetbare tuin met Mediterrane trekjes (of zoiets, veel ideeën in het hoofd maar of dat ook allemaal wat wordt….. dat zien we onderweg wel).

Voorlopig gaan we beginnen de tuin leeg te maken (met wat weemoed, want er wonen nu wel heel veel beestjes in, ik wil wel heel graag dat die in de ‘nieuwe tuin’ ook een plekje kunnen vinden). Ik was van plan het proces maar te fotograferen en in het tuindagboek te plaatsen (en we zullen daar wel een hele herfst en winter en lente mee bezig zijn, er zal tenslotte tussendoor ook nog gewoon getuinierd, geoogst, gespit, gemest, etc. moeten worden). De eerste planten zijn eruit en hebben bij tuinburen een mooie plekje gekregen. Ik hoop in dit tuindagboek regelmatig de vorderingen te beschrijven.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Charlotte

Wat ontzettend leuk dat je toch weer een kijkje in je tuin geeft, ondanks alle plukdrukte! Zulke struiken wil ik ook wel!
Bij mij worden de tomaten ook eindelijk rood. Alles staat buiten maar met dit mooie weer gaat het rap! Eergisteren was nog niks rood en nu opeens is veel bijna klaar! Hoera!

Carine

De appeltaartjam ziet er heerlijk uit.
Mijn ouders wisten zich geen raad met de hoeveelheid oostappels. Ik had al een hele voorraad appelmoes gemaakt en vond het zonde dat de rest uiteindelijk op de composthoop terecht zou komen. Je kan die appels nauwelijks een paar dagen bewaren….
Dus heb ook ik een hele voorraad appelflappen vulling gemaakt. Succes verzekerd!
Binnenkort krijg ik weer een lading appels, maar die kan ik beter bewaren en dan vers gebruiken.
Het is allemaal veel werk maar het geeft ook veel voldoening. En makkelijk als je straks maar een potje van je eigen oogst hoeft open te draaien.
Genieten toch?!

Leo Liekens

Beste Diana,

Een vraagje , ik ben op zoek naar een tomatenras dat geschikt is voor de buitenteelt, we hebben helaas geen kas, en die gebruikt gaan worden voor tomatensaus (wecken).
Ik denk aan een vleestomaat of Roma maar welke rassen rijpen snel genoeg af voor buiten.
Na een fiasco in het verleden met tomaten hebben we de laatste 2 jaar alleen cherry tomaten op de tuin gehad die het overigens prima deden (Minibel).
Overigens een hele leuke site van je die ik vaak bezoek.

Leo Liekens

Hoi Diana,
Bedankt voor je reactie ik zal met die link eens even gaan puzzelen voor volgend jaar.
Ben nu 15 kg tomaten aan het wecken maar helaas gekocht.
Voor de rest laat de eigen oogst echter niets te wensen over zelfs “de ziekte” heeft mijn bintjes met rust gelaten.

Groetjes, Leo

Birgit

Beste Diana,
ik weet het niet zeker, maar kan ik bij jou ook zaad bestellen? Als dat kan, hoe werkt het?
Hartelijke groet,
Birgit

Christa (Elst)

ha Diana, ik lees dat je al bloemkolen hebt gezaaid. Vorig jaar zijn die bij mij echt mislukt, maar ik denk nu dus dat ik te laat met zaaien was. Zaai jij ze in de kas en plant je ze in het voorjaar uit? Groetjes, Christa

Gea

Hoi Christa en Diana
Vorig jaar voor het eerst bloemkool in het najaar uitgezaaid. Gewoon buiten. Vervolgens toen ze 10 cm hoog waren voor de winter verplant in de kas. echter door de vorst zijn er heel veel bevroren en slechts 6 planten hebben het overleefd. van die zes zijn er ook 6 bloemkolen verschenen, 5 mooie grote witte bloemkolen. echter wel pas eindmei/begin juni. de laatste bloemkool hebben we niet meer kunnen eten, die was voor het konijn, omdat de komkommerplant daar voor stond en de kool niet meer afgedekt kon worden. (kon er niet bij komen.) dus het koude voorjaar heeft ook hier een rol gespeeld. Ga het ook dit jaar weer proberen, maar dan wel in de kas afdekken met vliesdoek om ze zo tegen de strenge vorst te beschermen.
groet en succes

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties