Bijna

Je voelt het, al is het koud (en vandaag ook amper zonnig), de lente is begonnen, officieel en onofficieel. Nog 1 of 2 weken (afhankelijk van het weer) en de eerste fruitbomen gaan bloeien.

Peer knop

Op de foto de Gieser Wildeman stoofpeer – nog een paar dagen en de knoppen springen open. maar ook de blauwe bes, aalbessen, kruisbessen, appels, pruimen, alles staat op springen. De knofloken groeien, de sjalotten lopen nog niet uit maar als je ze voorzichtig aanraakt voel je dat ze wortels hebben want ze zitten vast in de grond. De kapucijners groeien, de bieslook loopt uit, de aardbeienplanten maken nieuw blad.

En hoe gaat het dan met de tomaten in die o-zo koude kas? Nou, eigenlijk prima. 1 Ananas Bleu is helaas dood, maar dat kan altijd gebeuren. En aangezien ik van een aantal rassen 2 zaailingen in een pot heb staan heb ik een 2e Ananas Bleu alweer voorzichtig uit het potje met zusje gehaald en apart opgepot, dus dat is al weer hersteld.

Tomatenzaailingen 23 maart 2015

Ik heb de afgelopen dagen nog vliesdoek over de zaailingen gedrapeerd maar heb dat nu ook weggehaald. Want vliesdoek houdt wel lekker warmte vast maar ook licht en de zaailingen zijn best lang en dun (niet heel erg maar ik wil niet dat het nog meer wordt). En heel zonnig wordt het niet de komende dagen dus de kans op verbrande blaadjes lijkt mij nihil.

Tomatenzaailing jong

Op de foto 2 tomatenzaailingen van dichtbij. Één van de 2 ga ik volgende week wegknippen, nu nog even wachten tot beiden het gezond blijven en hopelijk één de sterkste blijkt. Anders is het nog lastig kiezen en vind ik het ook een beetje sneu voor de afvaller. Ik zie het al weer gebeuren, dan toch maar weer proberen te redden en apart oppotten. Zucht.

Doperwtenzaailingen uitgeplantJe kunt de fijne haartjes op de tomatenzaailingen al zien, en ik heb ze al geroken. Als je voor het eerst tomatenzaailingen opkweekt, wrijf dan eens (als ze groot genoeg zijn), over een stukje van een blaadje en ruik eens; een geur die niet te omschrijven is, ook niet perse lekker, maar alleen een tomatenplant ruikt zo. Er zijn zomers dat de geur zelfs in mijn haar zit, als ik net in de kassen de tomaten gediefd en opgebonden heb. Dus voor mij ruikt het naar zomer en naar tomatenoogst, ik vind het heerlijk!

Vandaag maar een halve dag tuin. Maar toch veel gedaan. Alles water gegeven, en de doperwten uitgeplant (foto) en dat was veel werk; eerst het stro voorzichtig weghalen, daarna de voorgezaaide planten poten, dan het stro weer voorzichtig om de zaailingen terug vouwen. Water geven.

En tot slot natuurlijk een hekwerk maken en alles goed afdekken met netten of gaas. Want vogels houden erg van net gekiemde zaailingen van erwten, kapucijners, peultjes, Lathyrussen, etc.. En dus begint de tuin al weer een beetje op een fort te lijken, doperwten beschermd, tuinbonen beschermd, alvast een hekwerk rond het aardbeienveld gezet (dat dekken we af na de bloei in juni), kapucijners beschermd, Lathyrus beschermd.

Er komt een tijd dat het allemaal weer weg kan, als er meer te kiezen en eten valt, maar ook als de planten zo groot zijn dat ze niet lekker meer zijn voor de vogels. Maar voorlopig komt er de komende tijd alleen maar bij (want ook koolplanten moeten in hun jeugd beschermd worden, en ook aalbessen na de bloei).

Mosterdblad groeit

Op de foto mosterdblad in een mix van kleurtjes. hebben we ook wel eens helemaal tot op de grond afgevreten gezien maar dit jaar gaat het wonderwel (voorlopig) goed. Nog een week of 2 en we kunnen er wellicht al voorzichtig van eten (lekker pittige blaadjes, heerlijk om rauw op een boterham met kaas te eten, of gemengd met sla, als het groter is ook lekker als stamppotje of stoven).

En zo planten we elke week wat meer uit, wordt er elke week weer wat gezaaid, en komen er meer en meer soorten bij. In de kas veel voorgezaaid en daar kiemen ondertussen spitskool en rode kool, bietjes en snijbiet, sla en andijvie en rucola, slangenradijs en mosterd.

Tot slot nog een bijzondere foto (nou ja, niet de foto maar bij het verhaal erbij). Ik had Greek Pepperoncini gezaaid (je kent ze vast, die groenwitte pepers die je in de Griekse keuken vaak onrijp in het zoetzuur ziet). Maar de zaden wilden niet kiemen, niet in propagator, niet erbuiten, wekenlang gewacht. Uiteindelijk 1 zaadje gekiemd. Maar toen een aantal planten naar de tuin gebracht. In de koude kas, misschien al wel 3 weken geleden. En verder niet op gelet, ze was mee geslopen tussen niet gekiemde Impatienssoorten.

Maar afgelopen weekend keek ik nog eens goed in de bak, in het potje, en op het labeltje. En dit is ze nu:

Peperzaailing in kou in kas

Ondanks alle kou van de afgelopen weken is ze gewoon blijven leven. En dat niet alleen, niet hard gegroeid maar toch begint ze aan een derde en vierde blaadje, dat is toch een goed teken. En sterker nog; er zijn nog 3 zaden gekiemd, in de kou. Sterk hoor!! En erg blij mee! Zo blij dat ik het verder niet wil gokken en haar toch maar weer mee naar huis heb genomen, want uiteindelijk zal ze het ongetwijfeld de komende weken toch beter naar haar zin hebben in een warm huis in een (hopelijk) zonnig raamkozijn dan in de koude kas.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

29 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lex

Hoi Diana,

Ik heb een vraagje. Als je in de supermarkt zo’n mooie grote paprika koopt zitten er vaak zaadjes in. Kun je hieruit nieuwe planten maken die ook van die grote paprika’s geven?

Lex

Matthijs

Je kan die zaadjes inderdaad gewoon planten.
De grootte van de paprika’s hangt van meerdere factoren af zoals bemesting, watergift, temperatuur en hoeveelheid licht.
Als dat allemaal in orde is zullen de paprika’s ongeveer net zo groot worden.

Mark en marion

Hoi Diana,

wij planten nu al 2 jaar zaden van rode puntpaprika’s die we bij Nettorama hebben gekocht. We hebben we veel succes mee gehad. Het kan dus wel! Maar je moet wel geluk hebben.

Mayra

Ben altijd happy als ik hier weer een nieuw tuindagboek vind! Een korte, wss domme vraag: Maar waar koop je vliesdoek? Of heb je misschien een artikel geschreven over moestuinhulpjes dat ik over het hoofd heb gezien? In dat geval: Link PLEASE?

Matthijs
Mayra

dankjewel Diana en Matthijs
Ik zag het bij mijn intratuin niet liggen morgen terug dus!

margriet

Hallo Diana

Ik heb in februari broccoli voor gezaaid, binnen. Nadat ze gekiemd waren en de eerste paar blaadjes hadden heb ik ze in potjes gezet in de koude kas. Inmiddels zijn het al redelijke plantjes van tussen 5 en 10 cm. Kan ik ze nu al buiten uitplanten? Ter bescherming tegen vogels wil ik er dan van die terracotta bloempotten op de kop overheen zetten. Of zou dat te donker zijn? Daar zit maar een klein gat in de bodem.

Groetjes Margriet

Agnès

Het is nog wel vroeg. Het kan gewoon nog gaan vriezen. Maar je kan alles gokken natuurlijk. Een terracotta pot laat natuurlijk helemaal geen licht door. Ik zou het niet doen. Zelf gebruik ik wel eens een grote plastic melkfles (die goedkope van 2 liter). Snij de onderkant er uit en zet deze over de plant. Ik doe het voornamelijk tegen de vogels en slakken. Maar het geeft ook wat extra warmte. Mss heb je daar iets aan.

Margriet

Dank je Diana. Ik heb geen ruimtegebrek (nog niet). Laat ik ze nog lekker even staan. Ze hebben nu ongeveer 5 a 6 blaadjes, dus gaat de goede kant op.

barbara brinkman

Hallo Diana,
ook mijn doperwten staan al buiten, zijn iets groter dan die van jou, maar staan er ook al twee langer in de tuin. Maar dan nu mijn vraag, is het beter voor de plantjes om het stro er om heen te leggen. Of is het om vogels tegen te houden. Ik heb namelijk bijna geen last van vogels in de tuin. Ze durven niet zo goed meer, omdat mijn katten ze dan op jagen. Zielig, ja, zonde, ja ook, maar ja niks aan te doen. Kan de kat het niet afleren en binnen houden is helemaal geen optie. Is echt een buiten kat, zo is zijn broer echt een binnen kat.
Maar goed terug naar de doperwten, is het noodzakelijk dat er stro om ligt of niet?

gr barbara

Oscar

Hallo Diana,
Vorig jaar de tip van mijn buurman gebruikt om de strawberries op een lekker zacht bedje van stro te plaatsen. Wat een ellende voor die aardbeien en mijn oogst. De voortdurende regen zorgde voor een prima habitat voor naaktslakken. Overdag warm, beschut en vochtig en een heerlijk hapje op kruip-glijafstand. Voor klei lijkt het een goede afweging. Maar ik laat ze dit jaar lekker rusten op de zanderige grond. Want het was een milde winter voor de slakken. En ik heb de eerste naaktslak al weer gezien op mijn voordeur. Ben benieuwd naar je stro ervaringen; ook naar het effect op het onkruid.
Succes!
Oscar

barbara brinkman

hallo Diana

Fijn om te weten dat het niet echt nodig is. Ik ben wel benieuwd om te horen wat het verschil is met of zonder stro. Ik blijf je volgen.

gr barbara

frank janssen

Dag Diana,

Ik zag op je foto’s dat jullie bakken hebben waarin jullie de tomatenplantjes met 9 cm potjes vervoeren. Wat zijn dat voor bakken en waar zijn ze te koop?

Bedankt alvast voor je reactie
Frank Janssen

JJH

Hallo,

Mijn tomatenplantjes zijn inmiddels al zo’n 12-15 cm hoog.
Wanneer kunnen deze planten buiten uitgezet?
Of beter alleen in de kas?

JJH

Trudy

Hoi Diana
Heb stiekem zitten genieten van je discussie met Ruud over het stro gebeuren;- ) maar wil jullie ook beiden een hart onder de riem steken.Wij tuinieren al jaren volgens de permacultuur wat o.a inhoud afdekken,afdekken,afdekken..Wij gebruiken hoofdzakelijk blad,gras,takjes en zaagsel en zien het wonder der natuur geschieden:prachtige donkere rulle grond,3 sterrenrestaurant voor wormen en voor ons.De grond is rijk,met de hand te bewerken..en spitten uit den boze.Dusse…af en toe tijd over om met een lekker wijntje achterover te leunen,en te genieten van al dit moois(nou als dat geen reden is Ruud..;-)).Ik zou weer willen zeggen keep the good spirit going!!!

Groene groetjes Rene en Trudy

Agnès

Wat leuk om te lezen!

Chantal

Hoi Diana,
mijn erwten zijn nog zo klein! Ze staan buiten in kleine bakjes maar hard groeien, ho maar. Heb je nog tips?
Dank!
Chantal

Chantal

Dank! Het zijn echt nog maar kleine groene puntjes hoor, dus voorlopig laat ik ze nog maar even. Maar ik ga wel even kijken voor vliesdoek en misschien ook iets van kippengaas of een hek waar ze tegenaan kunnen groeien. ‘
Volgende week weer even bellen?
gr
Chantal

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties