Bloem(knop)!!

Jawel, vandaag gespot, in eigen kas:

De eerste tomatenbloemknopjes!! En dat ondanks de kou, want ‘laten we wel wezen’, de zon schijnt maar het is toch echt behoorlijk koud, in de nachten maar ook overdag.

Wij hebben besloten niet meer heen en weer te gaan sjouwen met onze tomatenzaailingen, pepers, paprika’s en aubergines. Maar dat is voor ons misschien makkelijk, het wordt hier op Voorne-Putten niet zo koud als in de rest van Nederland, alleen in Zeeland is het altijd nog wat minder koud dan hier.

Dus doe me vooral niet na, maar hier hebben we nu bijna alle zaailingen in de kassen uitgeplant:

Het is leuk dat potjes met zaailingen overdag lekker opwarmen in de kas (mits de zon schijnt), maar in de nacht koelen ze dus ook heel snel en makkelijk weer af. En door alle zon in de afgelopen weken is de volle grond in de kas al aardig opgewarmd. En dus hebben we bedacht dat in dit geval (met deze koude nachten) de zaailingen beter in de grond in de kas kunnen staan dan in afzonderlijke potjes. Alle gieters en emmers die we hebben, hebben we gevuld met water: overdag kan het water in de zon opwarmen en in de nacht kan die warmte dan misschien net voor 1 graad minder kou zorgen. Onder het mom ‘Alle beetjes helpen’.

Ja, echt al een soort van trosje bloempjes. Dit is de Black Cherry, zou de Black Cherry dit jaar als allereerste bloeien? We zullen het zien.

Van de paprika’s gaat waarschijnlijk de Earliest Red als eerste bloeien, want die heeft al een bloemknopje:

Nou ja, knopje….knopje…. het is wel echt heel veel kleiner dan op de foto te zien is, en het knopje is nog bijna egaal groen. Maar het is er, het komt eraan!!

En dan hopen we nu ook dat het weer eindelijk beter (= warmer) gaat worden. Want er staan in de kassen nog heel veel zaailingen die eigenlijk al groot genoeg zijn om uitgeplant te worden. Maar buiten vind ik het nog echt te koud, voor soorten als Pelargonium, Coleus, Asarina, etc..

Ook de Melothria scabra (wordt ook wel Mexican Sour Gherkin genoemd, en soms ook muismeloen-terwijl-ze-toch-echt-meer-naar-komkommer-smaakt). Die zaailingen willen ook wel buiten uitgeplant worden, ze willen zelfs al gaan klimmen 🙂 . Maar ook voor haar geldt dat ik nog even wacht tot de nachttemperatuur in ieder geval boven de 5 graden komt. Ik moet er trouwens ook nog even een klimgaas voor in elkaar zetten en plaatsen.

We moeten nog veel meer doen; eindelijk zitten de laatste aardappelen in de grond, ik moet nog pastinaken zaaien, en winterpeen, en basilicum, pompoenen, bleekselderij, spitskool, en zo nog wel wat soorten. En we moeten wieden want het onkruid schiet de grond uit. En water geven, alle zaaisels en zaailingen en natuurlijk hebben nu ook alle tomaten, paprika’s, pepers en aubergines in de kassen 2 of 3 keer per week water nodig.

En ik kan mijn eerste rondje in de kassen al gaan maken:

Kijk, er zitten in de jonge planten al aardig wat diefjes (bij de witte pijltjes), liever in een jong stadium al weghalen dan wachten tot ze groter zijn, energie hebben verbruikt en een grotere wond achterlaten. En als ik de diefjes weg heb gehaald kan ik ook gelijk de plant al met een clipje aan de stok vast maken. Want volgende week schijnt het 17 graden te worden, en 8 graden in de nacht (eerst zien dan geloven), en dan zouden de tomaten wel eens flink kunnen doorgroeien.

Ik kreeg trouwens vorige week nog een leuke vraag van iemand die tomatenzaden had gezaaid maar zich afvroeg of alles wat hij had gezaaid ook wel echt tomaten waren. Want er zaten zaailingen tussen met veel grotere bladeren, heel anders dan het gemiddelde tomatenblad. Vanmiddag even een foto gemaakt:

Tomaten kunnen verschillende soorten blad hebben, van heel smal en lang tot wat dikker en uiteindelijk ook zoals dit. Het blad is ras-gebonden, en het komt bij reguliere tomatenplanten eigenlijk niet of amper voor. Dit blad noemt men ‘aardappelblad’ en dat is niet zo raar, want tomaten en aardappelen zijn familie van elkaar. En dit blad lijkt inderdaad wel wat op het blad van aardappelen; het is groter en grover dan het gemiddelde tomatenblad, maar het is zeker tomatenblad. En mocht je ooit twijfelen, dan wrijf je gewoon voorzichtig met duim en wijsvinger langs het blad en dan ruik je vanzelf de nogal penetrante tomatenblad-geur die (voor zover ik kan bedenken) met niets te vergelijken is.

En zo gaat het hier nu dus best voorspoedig (hout, hout, hout, tik het af, tik het af), na een bijna verloren jaar in 2016 zijn we al blij dat uien uitlopen, aardappelen opkomen en zelfs worteltjes kiemen.

En niet alles gaat even geweldig hoor, maar dat kan toch ook niet in een tuin, nog nooit meegemaakt dat alles voor 100% geweldig was, er gaat altijd wel iets dood, er wordt altijd wel iets opgevreten, of er is iets dat niet kiemt. Het zou bijna saai worden als echt alles helemaal zou lukken, ik heb er trouwens ook niet genoeg vriezers en inmaakpotten voor.

Om even aan te geven dat er ook hier wel wat mislukt:

Gokje, ik had nog wat bonenzaden die al 4 jaar oud waren. Op de gok maar gezaaid, maar zowaar kiemden alle zaden. De zaailingen hebben we anderhalve week geleden uitgeplant, en we hebben de plantjes met de koude nachten van vorige en deze week nog wel afgedekt met vliesdoek. Maar het is toch te koud geweest: dit is vorstschade, en dan in die mate dat we ons afvragen of het nog wat wordt. Ach, het staat ons niet in de weg, het waren zaden die ‘over’ waren, en we zien wel of de planten nog wat bij willen komen.

Tot slot dan nog even wat meldingen:

  • Op de website van Pokon kun je een jaar lang gratis producten winnen, hier vind je de actie: Win een jaar lang gratis Pokon-producten
  • Naar aanleiding van een vraag van iemand in reactie op een eerder blog heb ik de pagina over Kouseband bijgewerkt
  • En ik heb de pagina met Algemene zaai-informatie bijgewerkt, en daar ben ik een paar avonden zoet mee geweest, een groot gedeelte herschreven maar ook flink wat informatie aangevuld, en ook heel veel nieuwe foto’s geplaatst, het is nu wel een heel groot hoofdstuk van meer dan 9000 woorden geworden, maar het zij zo. Kijk er alsjeblieft even naar, al is het maar voor mij, dat ik het idee heb dat het niet voor niets was 🙂

Zo, dat is voor nu, morgen staat het voorzaaien van de bonen (stoksperziebonen en pronkbonen) op het programma, en het uitplanten van grote hoeveelheden bieten, en het uitplanten van de minidoperwten Pea Half Pint, en het voor de derde keer zaaien van de Mimulus cupreus en Nicotiana mutabilis, en het verspenen van de Tagetes lucida en komkommer Miniature White. En zo nog wel 50 dingen, we zullen zien of we onze target halen 🙂 .

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
liz & co

Lijkt me een prima tip van die diefjes, wij doen het meestal te laat. Morgen eens buiten kijken bij onze (voorlopig) 15-tal tomatenplanten. Wij zitten zo’n 1000 km zuidelijker dan jullie en hier kunnen de nachten ook koud worden. Voorbije weken vaak overdag rond de 20-23 C ‘s nachts rond 5 C. We gaan dit jaar een beetje intensiever experimenteren met Zeewier-concentraat en een stukje van de tuin niet meer omspitten. We gaan ook (wilde) bloemenstroken rond de moestuin zaaien.
Wederom bedankt voor je leuke en nuttige pennevruchten. Recent je artikel over zaaien gelezen, binnenkort je nieuwe (verbeterde)? bijdrage inzien.
We konden je artikel in Groei en Bloei niet vinden. In welk nummer stond het?

Anoniem

We hebben kontakt gehad met Pokon over zeewier, maar die verkopen het (nog) niet. Vriendelijke lieden daar bij Pokon. We gaan Groei en Bloei nu al, maar volgend jaar nog beter lezen. Leuk voor jou en voor Ruud en voor de lezers / fans van Diana’s Mooie Moestuin.
‘k hoor zojuist dat ons 15 tal tomatenplanten de nacht niet hebben overleefd. Temperatuurverschillen kunnen groot zijn hier, overdag van 16 tot 25 en ‘s nachts 5 C of nog kouder. Vandaag kunnen we niet planten ivm lage temperaturen komende nacht. Morgen opnieuw planten met bestaande voorraad en eventueel tomaten-planten, melon, aardbei, aubergine-planten etc etc gaan kopen.
By the way, er zaten een paar mooie Close-up foto’s bij. Welke lensopening(diafragma) heb je gebruikt?

Succes namens Liz & Co

Kathleen Van Hamme

Hallo Diana,
hier staan de tomaten en de paprika’s nog altijd binnen. In de serre is de temperatuur al enkele keren gezakt tot -1°, dus ik vertrouw het voorlopig nog niet. Het is trouwens het eerste jaar dat ik een klein serretje heb van 2m X 2,24m. Het staat momenteel vol met zaailingen allerhande, vooral eenjarigen maar ook kolen, winterprei, …
Straks wil ik er langs de ene kant wat tomatenplanten in zetten en langs de andere kant wat paprika’s en aubergines. Welke plantafstand hou jij aan voor je tomaten in de kas?
Vriendelijke groet vanuit België (Gent).

Iris

Hallo Kathleen Van Hamme,
Als in mijn kas/serre de temperatuur slechts enkele graden onder 0 dreigt te gaan worden dan bevalt het mij goed er kaarsen bij te plaatsen. Een grote dikke kaars, verhoogt de temperatuur al bijna met 1 graad. Ook gebruik ik wel waxinelichten die 8 uur branden. Omdat de kou meestal aan het einde van de nacht komt plaats ik een paar lichten vlak voor slapen gaan. Vanzelfsprekend kan een kaars langer branden.
Vriendelijke groet, uit Drenthe.

Anoniem

Hallo Diana,

Afgelopen weken heb ik heel wat afgesjouwd met mijn tomaten. Gelukkig heb ik mijn tuin en kas bij huis, dus dat scheelt. Dat kon ik niet doen met mijn aardappelen en voor het eerst zijn die bevroren onder het folie. Ze stonden al zo’n 20cm hoog. Altijd een gok en dit jaar dus mis. Het loof heb ik afgesneden en we zullen zien wanneer en hoeveel ik dit jaar oogst (Annabel) . De tomaten zijn inmiddels gepoot en heb ik twee nachten afgedekt en staan er prima bij. De stambonen staan in een tunneltje en een oud gordijn heeft ze twee koude nachten doorgeholpen. De paprika’s en aubergines staan nog binnen, maar gaan komende week de kas in. Door de kou groeien de kool, de sla en de peulen, etc. nogal langzaam. Wat een verschil tussen jouw zeeklimaat en dat van Dalfsen(bij Zwolle). Ik ben benieuwd of mijn Mirabelle de Nancy dit jaar vrucht draagt. Vorig jaar door de late nachtvorst was het nul pruimen. Hoe staat het fruit erbij op jouw tuin?

Ingrid

Hoi Diana,
Ik lees al een tijdje jouw blogs. Erg leuk om te lezen en handige informatie!
Ik heb nu 5 cherrytomaten plantjes binnen in de vensterbank. Ook heb ik een klein tentje buiten staan, een soort van kasje. Daar heb ik al wat spinazie en peultjes staan.
Elke avond doe ik het kasje dicht, er zit een ritsje in. Ik vraag me af of ik nog even met de cherrytomaatjes moet wachten en ze binnen moet laten of dat ik ze al buiten in het kasje kan plaatsen. Soms denk ik dat het binnen te warm is maar wat denk jij?

Oscar de Vos, bennekom

Hier in Gelderland vannacht -5.5 graden Celsius aan de grond gevroren, dus ik wacht nog even met de tomaten verplaatsen. Maar ik heb ze dan ook pas 1 april gezaaid en ze gaan nu dan ook als een tierelier en het duurt niet lang voor ze aan het zolder schuine dakraam (ZW) zitten geplakt.
Goed om te zien dat jullie al zo lekker bezig zijn in de kas, ik hoop op een goed seizoen voor jullie dit jaar.
Enne, je bonenplanten gaan het echt overleven hoor. Het overlevingsmechanisme van de plant zorgt ervoor dat de groeipunten méér worden beschermd tegen vorst door hier extra suikers in te pompen. Hierdoor krijg je een verlaging van het vriespunt in die groeipunten.

Succes met alles en bedankt weer voor je leuke blog.

Inge

Erg leuk om je blogs te lezen, niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam, voor mij een naslagwerk.
Ik heb een kleine moestuin en leer elk jaar nog steeds, daarbij gebruik ik jouw site veel om na te lezen of ik het wel goed doe. Gelukkig wordt ik ook door mijn buren geholpen, die jarenlange ervaring hebben en mij hun kennis stukje bij beetje bijbrengen.
Ik krijg ook vaak zaden of plantjes van hun oude rassen. Jammer dat ik nooit precies weet wat het is en ook geen idee heb hoe ooit nog een ras of soort van een groente te achterhalen.
Overigens is het recept van de Surinaamse sambal met rabarber helemaal geweldig!
Bedankt voor je geweldige blog!

Ben

Diana ik lees dat je water in de gieter laat staan wat dan enigszins de kas opwarmt en bevriezing voorkomt. Diezelfde truc kun je ook toepassen met bakstenen die je in de kas zet of her en der tussen de jonge plantjes. Bakstenen / stenen absorberen veel warmte als de zon op de kas staat en geven nog lang warmte af aan de omgeving.
Je huis heeft een muur op het zuiden. Voel maar eens hoe lang die warmte vasthoudt en blijft afgeven, vooral als het ‘s-avonds kil is merk je dat zo’n opgewarmde muur nog lang warmte uitstraalt. Dat effect kun je inde kas nabootsen met lossen bakstenen en zo tegen vorst beschemen

Lia

Hoi Diana,
Dat stuk over zaaien is interessant en behoorlijk compleet. Heel interessant om te lezen. Dus al je moeite is niet voor niets geweest! Ik heb ook vermiculiet gekocht en ga het uitproberen. Maar ik heb ook een tip vwb het groeien van pepers. Ik heb een Mme Jeannet (te vergelijken met Scotch Bonnet) peperplant die al 3 jaar oud is. ‘s Zomers staat de plant in de broeikas en in de winter op mijn slaapkamer waar altijd een raampje openstaat. Ik heb ‘m net weer de broeikas in gedaan omdat de plant vol met bloemetjes zit. Dus als je wat ruimte over hebt kun je de plant overhouden en kun je veel eerder ervan oogsten.

Irene

Hoi Lia,
Snoei jij die pepers dan terug en hoe warm is het in jullie slaapkamer?
Gr. Irene

Frans Oerlemans

Ik lees je ontzettend leuke en leerzame verhalen pas een half jaar. Dus mijn truc om het kasje een paar graden op
te warmen met een dikke kaars van de Action zal vast wel eens een keer voorbij gekomen zijn.

Margriet

Hoi Diana
Dat is toch best vroeg nu al de eerste knopjes? Ik heb gisteren de tomatenplanten en paprika en aubergine in de kas en potten geplant. Ik heb de pukkies van jou en ook nog de early black, maar die laatste maar twee zaden gekiemd uiteindelijk. Hopelijk dit jaar meer succes. 1 x 3 op het mooiste plekje in de kas, en de anderen in pot.
Natuurlijk weer te weinig ruimte in de kas. De snackkomkommer gezaaid, die moet er ook nog in… en natuurlijk nog een (te kopen) komkommerplant. Gisteren ook de chineze kool gezaaid en de mais peppy voorgezaaid en nog pompoenen en courgette. Ik vraag me wel af hoe ik tzt de mais na het oogsten het beste kan drogen. Aan de kolf laten en op een zonnige droge plek? Mijn opa deed dat volgens mij wel.
En nu hopen op lekker warm weer de komende tijd! De aardappels piepten al boven, dus die moeten afdekken tegen de koude. Vandaag nog even naar de moestuin om een paar rijtjes wortels zaaien en pastinaken en nog wat extra bietjes. Ik had zomaar een klein deel van een veldje over. Dan graag wat extra bietjes. Vorige jaar veel te vroeg moeten oogsten omdat de muisjes ze ook erg lekker vonden. En nog even op mollenjacht vandaag. Veel tuinplezier allemaal!

Tycho Hoogstrate

Beste Diana,
Als eerste bedankt voor het vele leesplezier dat je ons geeft met al de mooie verslagen van je tuinavonturen. Na het lezen van je laatste tuindagboek zit ik toch met een vraag. Ik heb voor de paprika’s, pepers en tomaten precies dezelfde zaaitijd aangehouden als jij. Alleen kweek ik de zaailingen iets warmer in de woonkamer op (10-15 graden in de nacht en 18-20 overdag) en met extra licht vanuit drie led tl-buizen, ongeveer 12 uur per dag. Nu verschenen mijn eerste bloemknoppen in de Hongarian Sweet Wax paprika’s al halverwege maart deze heb ik weggeknipt. Nu hangen al paprika’s aan van een centimeter of 5. Ook mijn pepers (Birdseye, Cayenne, Aneheim, Monzano) bloeien al enige tijd en de eerste Monzano pepertjes zijn al te zien. Nu is mijn ervaring met pepers en paprika’s niet zo groot en ik vraag mij af of deze vroege bloei en vruchtvorming niet negatief is voor de groei en uiteindelijke totaal opbrengst van de planten? Het verschil met jouw planten is zo groot. Ik wil natuurlijk wel voldoende volle potten sambal komend najaar kunnen maken….!
Overigens staan hier in Castricum de tomaten, en paprika’s als sinds de laatste week van maart in de onverwarmde muurkas. Wat scheelt dat veel in temperatuur een vrijstaande kas of een muurkas.
Ik benieuwd naar je mening,

Keep up the good work!
Groet
Tycho en Liesbeth

Kim

Hoi Diana,
ik heb dit jaar voor het eerst Mexican Sour Gherkin gezaaid, maar ze kiemden niet. Morgen verwacht ik nieuwe zaden, zou ik die nu nog kunnen zaaien of is dat eigenlijk al te laat? (ik had me zo verheugd op die kleine meloen-achtige komkommertjes <3)

Anoniem

Hallo Diana,
Ik heb net zaden meegebracht uit Canada, de paarse tomatille, kan ik die nu nog zaaien? Ook de radijs watermeloen, daarvan weet ik niet welke grondsoort ze nodig hebben, ( is Japanse radijs). Kun jij advies geven??

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties