Dorst

Juni, en dan al zo lang zo warm. En droog. Kurkdroog. Gortdroog. Zo droog dat de scheuren in de grond staan. Daar valt niet meer tegenaan te lopen/sjouwen met gieters.

Ik hoor zojuist op de radio dat het zo warm is dat er elke dag 8 millimeter vocht verdampt. Hoeveel water moeten we dan geven om te zorgen dat er geen vochttekort is. Er zal vast een handig rekensommetje voor zijn, maar ik heb de puf niet om erover te verzinnen. Te warm.

‘s Avonds gaan we naar de tuin. Overdag is geen optie, tussen de kassen is het hier op de volkstuin nog een paar graden warmer dan de al 28 graden die we op de thermometer zien.

Dus vroeg eten, op de fiets, benzinepompje mee. En dan in de herrie maar sproeien en sproeien en sproeien…..

 

We zijn blij met onze pomp (mooi verjaardagscadeau!). Zoals gezegd is het voor ruim 350 vierkante meter volkstuin geen doen meer om elke dag (voldoende) water te geven met de hand. We zouden nog steeds niet klaar zijn als het nacht is 🙂 .

Dus deze droge en warme maand hebben we al drie keer de motoren gestart, en geven we de hele tuin water met de pomp, dan kunnen we de andere dagen gewoon met de hand de planten water geven die dat willen.

We klagen trouwens niet hoor! De tuin vaart er wel bij (mits de planten dus voldoende water krijgen).

Als we geen pompje zouden hebben, en niet alles in de tuin water zouden kunnen geven, welke planten zouden dan onze prioriteit hebben?

De top 8 van moestuinplanten die je nu echt regelmatig water moet geven, ongeveer in volgorde van belangrijkheid:

  1. Aardappelen. Aardappelplanten die niet genoeg water krijgen kunnen natuurlijk geen goede oogst aardappelen geven. Maar daarnaast is er de kans op een droogte-gat, een holte midden de aardappel, vaak met een wat bruine rand er omheen. Zie op de pagina over aardappelen meer hierover plus foto.
  2. Tomaten. Tomaten hebben in hun groeistadium veel vocht nodig (ze is tenslotte ook ‘veel plant’). Mocht de plant te weinig vocht uit de grond kunnen halen, dan lost ze dat op door het vocht dan maar uit de onrijpe tomaten te halen. En dat is dan neusrot. Op de pagina met teeltzorgen bij tomaten heb ik dat uitgelegd plus foto’s. Akelig, wil je echt niet.
  3. Dit zelfde verhaal over neusrot geldt ook voor paprika’s (en groter formaat pepers), ook zij zijn gevoelig voor neusrot in droge perioden.
  4. Potten. Misschien een open deur maar wel belangrijk. Er zijn planten in potten die bij 2 dagen volledig droog staan al dood zijn/gaan. Bijna alle potten met groenten, fruit, kruiden, eenjarigen, kuipplanten hebben in deze warmte/droogte elke dag of om de dag water nodig.
  5. Komkommers. Een oud gezegd is: ‘Een komkommer giet je groot, een meloen giet je dood’. Oftewel, sla de meloen gerust af en toe een paar dagen over maar de komkommer niet, komkommerplanten drinken niet, ze zuipen.
  6. Uien. Een ui bevat veel vocht, en juist in dit stadium (want het groene blad is groot genoeg, nu begint de bol eigenlijk pas te groeien) is voldoende water heel belangrijk. Ze wordt niet snel ziek of zwak door vochtgebrek maar blijft gewoon klein.
  7. Aardbeien, natuurlijk! Zonder vocht geen aardbeien, daar valt verder niet zo veel over te zeggen, dat is duidelijk genoeg.
  8. Fruitbomen en -struiken. Die hebben niet perse heel veel of vaak vocht nodig, volwassen bomen en struiken hebben al een diep wortelgestel en kunnen vaak zelf wel water vinden. Maar als de droogte zo lang aanhoudt als nu zijn de fruitbomen en -struiken vaak de planten die je overslaat, omdat ze toch wel voor zichzelf zorgen. Maar nu groeien de appeltjes, rijpen de bessen, etc.. Normaal gesproken zorgen ze voor zichzelf maar nu hebben ze ook echt wat hulp nodig

En dat wil niet zeggen dat je bonen, worteltjes, mais, kool, pompoenen, kool, bieten, knolselderij, kruiden, etc. over moet slaan hoor, maar als wij maar een uur op de tuin zijn, dan krijgen de 7 soorten op het lijstje het eerst water, en de fruitbomen op nummer 8 is vooral iets om stil bij te staan als er een langere periode van droogte is.

Genoeg tekst voor dit blog. Het is misschien leuk om te eindigen met wat foto’s.

Weet je nog dat ik eind april in een blog liet zien hoe we aardappels uitmeten en poten? Zo zag het vak er toen uit:

 

En nu zo:

Water geven hè 😉

En dus ook in de kas (want de tomaten en paprika’s, etc. groeien en we willen geen neusrot:

 

Misschien ook nog handig om te vermelden dat wanneer de eerste tomaten gaan rijpen we juist drastisch gaan minderen met water geven. Want rijpe tomaten barsten als ze teveel water krijgen. Dus gieten tijdens de groei, rustig aan tijdens de rijping.

Oh ja, het is mijn favorietenjaar (met o.a. alle favoriete tomatenrassen van de afgelopen 10 jaar). Ze moet nog rijpen maar nu al zo mooi:

 

Speckled Roman, als ze rijpt wordt ze helderrood met goudgele streepjes.

Mijn definitie van een favoriet: gezond, lekker, veel en mooi, in die volgorde ook. En deze voldoet ook aan die beschrijving:

 

Geen favorietenjaar zonder de Liguria, want niet alleen gezond maar ook heel veel, en heel erg lekker (en sappig en zo’n ouderwetse volle tomatensmaak), en mooi als ze nog wat is gegroeid en fel lichtrood van kleur is. En om dat te laten zien nog even een foto van vorig jaar:

 

Tot slot nog een bloemenfoto want de bloei van eenjarigen barst hier nu los. Voor wie het vorige blog heeft gemist; op mijn facebookpagina maak ik een fotoalbum met foto’s van bloemen, groenten, etc.: www.facebook.com/mooiemoestuinblog. Ik ga ook nog een aantal keren in de komende blogs mijn verzoek herhalen om je uit te schrijven voor de nieuwsbrieven als je me ook via de facebookpagina volgt (want niet iedereen leest mijn blog elke week of elke maand; voorlopig staan er 7 mailadressen minder in de lijst dan vorige week en dat is op ruim 3000 mensen een druppel op een gloeiende plaat (om een beetje bij het onderwerp te blijven 🙂 ).

 

Amaranthus Hopi Red Dye

Nou vooruit, nog één dan,  de tuin gisteravond in de late zon, na het water geven:

 

We genieten ervan!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

35 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
loes bloks

goede morgen Diana

wat te doen met de stammen van de tuinbonen

mag er al blad af van de tomaten planten

gr loes

Tamar

Maar als de tuinbonen luis hebben niet op de composthoop he, neem ik aan? Of gaan die met dit weer wel dood? (Mijn composthoop is best lekker warm ook!)

Agnita

Voor degenen, die ook een pomp willen aanschaffen, koop alsjeblieft een accu en een bilgepomp, kost ca 150 euro, als je die nieuw aanschaft. Herrie maken is wel uit te houden, zolang je het zelf doet, maar de buren nemen het vaak niet in dank af, als die voor hun rust lekker met een wijntje op de tuin zitten. Bij ons mag het gelukkig niet.

Anne

Ik probeer me al een tijdje te verdiepen in de aanschaf van een waterpomp voor de tuin. Denk dat je een hele nuttige tip geeft! Kun je met zo’n pomp grondwater oppompen? En hoe sla je dan een put?

Marlies

Hi Diana,

Wat voor pomp hebben jullie? (Merk en type)
Voor ons zou het ook een goede optie zijn.

Dank je!
Groeten, Marlies

Brenda

Een waterpomp, moet je een vergunning bij de gemeente aanvragen?

Leon van de Kerkhof

Een kleine aanvulling beste mensen: de noodzaak tot een vergunning (of melding) is afhankelijk van onder andere het waterschap. (mijn bron hiervoor is de website van provincie Noord-Brabant). Hoeveelheid water, diepte van de put, grondwaterbeschermingsgebied of onderlagen kunnen daarbij een rol spelen. In bepaalde gebieden van Nederland zijn grondlagen die alleen maar doorboord mogen worden met een vergunning; raadpleeg bij twijfel de website van jullie waterschap. Dit bericht is niet om jullie te ontmoedigen, maar om volledig te zijn en om te voorkomen dat we met onze mooie hobby niet voor nare verrassingen komen te staan. Tevens is het een stimulans om zoveel mogelijk hemelwater te gebruiken!! 🙂
groetjes, Leon.

Danny van der Krogt

Dag Diana,

Mijn pomp doet ongeveer 45 liter per minuut.
8mm water betekend 8 liter per vierkante meter.
Dus om aan te vullen op een tuin van 350 m^2 is dit 2800 liters per dag
Met mijn pomp is dat dus 2800/45 = 62 minuten sproeien gelijk verdeeld over de oppervlakte
het sommetje is dus:

(8*oppervlakte tuin)/pompcapaciteit (in liters per minuut) = liters/(liter per minuut) = Minuten

Mike

Hoi Diana en anderen,

Ik ben nog hard op zoek naar een 1000-litervat, maar waar ik ook kijk – meestal zijn de vaten gebruikt voor chemicalien. Waar kan ik “schone” en toch goedkope vaten vinden?

Saskia Boidin

Ik ga het nog een keer zeggen (ik heb helemaal geen aandelen ofzo hoor)
Ik ben zo blij met mijn blumar watergeefsysteem!
Ik heb een kas van 3 x 6, en watervat in de kas van 400 liter en een ander vat buiten van 1000 liter. De laatste droge warme week is er maar 60 liter uitgegaan voor de kas!
Het systeem geeft elke plant naar behoefte, met een keramische sensor, siepelt langzaam de grond in, dus gaat direct naar de wortels in de ondergrond. Er verdampt zo veel minder water en de kas is zo ook veel minder vochtig.
De kas staat helemaal vol met van allerlei, alles staat er prachtig bij en ik heb er helemaal niets aan gedaan, qua water dan.
Ik ben er helemaal gelukkig mee!

Ann

Klinkt super! Dank je voor de tip.

anja

Ze zijn nu te koop bij de Lidl voor 12 euro of anders via de web shop.
FLORABEST® Bewateringsset
Zuinige bewatering voor onder andere perken en plantenbakken
Complete 57-delige set voor een buissysteem van 20 meter.
Groetjes
Anja

Yvonne

Dag Anja,
Klinkt goed! Op de website staat o.a een kraan. Ik heb een waterton naast de kas en geen elektra op de tuin, heb ik er dan iets aan. Je snapt ik ben geen techneut.
Groet,
Yvonne

Riny

Diana, ik mis je site van inmaken. Ben je daar mee gestopt?groeten Riny

Nadi

Hoi Riny
Ik heb hem hier gevonden 🙂 :

https://www.mooiemoestuin.nl/recepten/inmaakrecepten-2/

Mathijs

Als je geld wil uitgeven aan kwaliteit en betrouwbaarheid kies dan voor een Honda WX10. Niet per se stiller, wel een aangenamer geluid door de viertaktmotor. Bovendien bijzonder zuinig met brandstof! Op onze 5000 m2 grote moestuin draait hij dagelijks probleemloos een aantal uren.

Anoniem

Riny, de inmaak staat bovenaan onder RECEPTEN.

Nadi

Hoi Diana,

Ondanks dat het zo droog is ziet je tuin er wel geweldig uit.
Ik vind het hier in vergelijking met vorig jaar ook heel goed gaan. Toen shouwde we ook met water maar anders om. Emmers met water weggeschept uit de tuin.

Ik loop alleen een beetje achter. 1 van de kassen zit al vol met tomaten maar de tweede kas hebben we pas vorig week schoon kunnen maken. De tomaten moeten redelijk dringend de grond in sommigen hebben het al niet overleefd. Alleen ik weet niet zo goed of ze dat zo fijn vinden met dit warmte… misschien probeer ik het met een paar.

Anyway, Succes nog met al dat water geven. 🙂

Groetjes

Ria

Beste Paul,
Waarom aldoor maar weer reclame maken voor je eigen website? Het gaat langzamerhand een beetje irriteren.

Emmie

Mis je de afgestane vierkante meters?
En houdt de nieuwe huurder het wel goed bij of gaat dat je niet aan je hart?
Zelf hebben we langzaam maar gestaag meters gehuurd en zitten nu op 500 vierkante meter.
Maar al met pensioen…..
Groet,Emmie

Saskia Boidin

O Ja het is blumat, sorry!
De flora bewateringsset is inderdaad stukken goedkoper. Maar het is ook wel een ander principe. Dat is een druppelsysteem, wat je zelf op 3 plaatsen in kunt stellen harder of zachter.
De blumat heeft een keramische sensor. Dan bepaalt het systeem zelf, per plant, wanneer er meer en wanneer er minder water naar de plant toe moet. Dat is helemaal luux!

Anoniem

Hallo ik ken de blumat niet maar ben bij de lidll toch weer twee setjes ‘a 9,99 euro gaan kopen ze bevallen prima en er zit 20 meters slang bij te veel voor de kas maar zo kan ik zelfs de potten water geven zonder meters te lopen
Misschien zijn de setjes in Frankrijk goedkoper dan bij jullie Anja maar het is een hele uitkomst
Het is hier al een hele tijd boven 30 graden en dat zal deze week nog aanhouden
Dus smorgens vroeg uit bed en dan naar binnen!!

Marianne

Hoi Diana,
Voor de tweede keer heb ik een mini moestuin in mijn achtertuin en ik weet niets maar dan ook NIETS van planten en bloemen af. Ik vind het vreselijk leuk om groente uit mijn eigen tuin te kunnen eten. Jouw website is de eerste waar ik naartoe ga voor informatie! Super bedankt want je hebt me al een hoop geleerd. Dat wilde ik even zeggen. 😉

Groetjes,
Marianne

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties