Agastache

Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van Agastache in een niet-Nederlandstalige webwinkel:

  • Synoniemen:   dropplant
  • Latijnse naam:   Agastache (en dan zijn er soorten als Agastache cana, Agastache rugosa, Agastache aurantiaca, Agastache mexicana, etc.)
  • Engelse naam:     Korean mint, Anise hyssop, Blue giant hyssop, Fragrant giant hyssop, Lavender giant hyssop
  • Duitse naam:     Duftnessel
  • Franse naam:    Agastache, Hysope anisée, Agastache fenouil, Grande hysope, Anis-hysope
  • Meerjarig, vorstgevoelig

Een persoonlijk favoriete (maar daar heb ik er wel heel veel van hoor :-)).

Agastache is een geweldig plant, met vrolijke en soms zelfs opvallende buisbloempjes. Ze zijn er in veel kleuren; van wit en geel tot allerlei pasteltinten in lila, roze, blauw, etc.. Eigenlijk is ze een vaste plant maar ze is niet betrouwbaar winterhard. Dat geeft niet want ze is prima als eenjarige te zaaien (en mocht ze dan toch de winter overleven is dat mooi meegenomen).

Op de foto bovenaan deze pagina zie je Agastache Blue Boa (samen met bloempjes van Nicotiana Whisper mix).

Agastache After Eight, donkergroen blad en kleine aartjes met lilapaarse bloempjes. Blad extra geurig met naast anijs ook chocolade en munt in de geur (als het bekende chocolaatje). Heerlijke geur en smaak voor in thee en desserts

Zaai haar in maart bij kamertemperatuur voor, houd de potgrond vochtig maar niet kletsnat want daar kan ze niet goed tegen. De zaden kiemen snel, binnen 1 tot 2 weken. En de zaailingen groeien in een zo licht mogelijk raamkozijn bij kamertemperatuur ook redelijk snel.

Zaailing van Agastache aurantiaca Navajo Sunset

Vanaf half april kun je de zaailingen af gaan harden. Zelf brengen we ze dan naar de koude kas (uiteraard controleer je wel eerst even de weersverwachting). Maar je kunt ze vanaf de derde week van april ook overdag buiten zetten en in de avond weer naar binnen halen. De zaailingen mogen, mits ze groot genoeg zijn, vanaf 12 mei (IJsheiligen) worden uitgeplant. De zaailingen zijn   vorstgevoelig, en pas ook op voor slakken in de eerste weken na het uitplanten.

Agastache Fleur; mooie rijk- en lang bloeiende Agastache met roze bloemen, lokt veel bestuivers

Agastache houdt van een zonnige standplaats in niet te natte grond. Hier doet ze het in de vette klei niet altijd even goed (in een natte zomer). Op zandgrond heeft ze daar ongetwijfeld minder last van. En hier planten we haar de laatste jaren in een verhoogde bak en daarin groeit ze prima en bloeit ze rijk en lang. Ze is trouwens ook erg leuk in pot (ook wat warmer en minder nat dan de volle grond).

Agastache Kolibri, erg mooie kleurencombinatie; zachtoranje en lilaroze bloempjes, rijke bloei, en veel solitaire bijtjes, was hier een favoriet, helaas de winter niet overleefd

Het blad geurt heerlijk naar drop/anijs en verschillende rassen hebben nog wel wat verschillen in geurnuances, sommige hebben een wat zachtere of juist intensere geur, sommige hebben ook iets van munt of chocolade in de geur. Het blad (en de bloempjes) zijn eetbaar, de kleine bloempjes zijn erg leuk als eetbare versiering in een mooie salade of dessert. Het blad is erg lekker in een kruidenthee maar ook in salades of een marinade.

Agastache bloeit lang (van eind juni tot ver in de herfst), al hangt dat uiteraard ook voor een deel af van soort en ras. En dan nog een pluspunt: ze trekt heel veel bestuivende insecten, hier wordt ze vooral druk bezocht door hommels en solitaire bijtjes.

Agastache Pink Perfume, wat kleinere aartjes met kleine bloempjes in een heel licht lilaroze kleur. maar de geur maakt alles goed; anijs met veel munt en daardoor extra geschikt om te gebruiken in thee, salades, desserts, etc.

Het is gemakkelijk om zelf zaden van Agastache te oogsten: als de bloemen droog, bruin en verdord zijn zie je in de hoesjes de kleine donkerbruine tot zwarte zaden zitten, je schudt ze gemakkelijk uit de hoesjes op je hand. Laat geoogste zaden nog een weekje op een een licht en luchtige, warme plaats drogen. De zaden blijven  ongeveer 4 jaar kiemkrachtig

Over de winterhardheid: laat de planten in de winter vooral gewoon staan en dek ze eventueel af met wat stro of bladafval of compost. Ik heb al meerdere keren gezien en ervaren dat planten na een niet al te strenge winter rond april toch weer uitliepen.

Agastache mexicana Red Fortune lijkt de meest winterharde die ik zelf al eens teelde. Ook Agastache Golden Jubilee is hier wel weer uitgelopen na de winter.

Op deze pagina vind je foto’s van rassen die ik zelf eens teelde:

Agastache Fleur plant
Agastache barberi Tutti Frutti; wat grotere bloempjes in dikke volle trossen, mooie, opvallende paarse kleur
Agastache aurantiaca Navaho Sunset, in alles wat slankere Agastache voor een extra zonnige en droge plaats. Zachtoranje bloempjes en grijzig blad
Agastache mexicana Red Fortune, mooie dikke aren met rose bloempjes. Heeft hier in de volle grond 2 winters overleefd
Agastache mexicana Red Fortune plant
Agastache Kolibri plant
Agastache Golden Jubilee, bijzondere en opvallende kleurencombinatie van geelgroen blad en lilapaarse bloempjes. Heeft hier 2 winters in de volle grond overleefd.
Agastache Summerglow, meer bijzondere dan mooie crèmegele bloempjes. Bloeide hier wat minder rijk (kan ook aan de omstandigheden hebben gelegen)
Agastache rupestris, mooie oranjeroze bloempjes, wat ielige bloei (maar dat kan ook door de omstandigheden in onze vette klei zijn gekomen), ik denk vooral voor extra droge en zonnige standplaats
Agastache Purple Haze, mooie kleur en relatief grote bloempjes
Agastache Blue Boa, met korte maar extra dikke volle bloeiaren
Agastache aurantiaca Navajo Sunset
Agastache Blue Boa met Nicotiana Whisper mix
Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Nico

zou graag wat zaad willen kopen van de agastache planten Hoe doe ik dat.

Ellen

Grote favoriet hier, de Golden Jubilee. Staat hier al 4 jaar in een grote pot op een enigzins beschermde plek, bloeit uitbundig en is heel uitnodigend voor de bijen en hommels. Ik oogst het hele seizoen door blad wat ik droog en gebruik als thee (heerlijk met munt erbij) en als kruid bij het koken en in salades. Onder de grond in de pot heeft zich inmiddels een flink dikke wortel gevormd die elk voorjaar weer uitloopt. Ik strooi daar na ijsheiligen wat zaad omheen zodat er ook nieuwe plantjes ontstaan. Gek genoeg eten de slakken die niet op. De pot staat voor het huis, alle plantjes die ik vanaf februari apart en binnen heb opgekweekt en die ik achter het huis zet zijn in no-time verslonden…

Meld je aan voor de nieuwsbrief