Papaver somniferum

Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van Papaver somniferum in een niet-Nederlandstalige webwinkel:

  • Nederlandse naam:     Slaapbol
  • Engelse naam:     Poppy
  • Duitse naam:     Schlafmohn
  • Franse naam:     Pavot
  • Eenjarig, vorstbestendig

Papaver somniferum is een overbekende eenjarige (maar daarom niet minder geliefd, en terecht). Ze kan heel goede tegen kou. Een andere eigenschap is dat ze niet heel erg lang bloeit (maar wel heel rijk en met grote bloemen in de meest exotische kleuren). Om die reden kun je er voor kiezen om haar meerdere keren te zaaien. Je zou dat zelfs in het najaar kunnen doen (rond oktober/november). Dit is heel handig als je heel veel zaden hebt (bijvoorbeeld uit eigen oogst). Voor nieuwe en bijzondere (en daardoor vaak kostbare) zaden in kleine hoeveelheden zaai ik liever in februari. En dan kan ik eind maart misschien nog een keer zaaien, en in mei nog een keer.

Papaver somniferum Lilac Pompon

 

Papavers worden bij voorkeur koel gezaaid, de zaden kiemen binnen 1 tot 4 weken, afhankelijk van de grondtemperatuur.

Papavers maken een soort penwortel met zijwortels. Om die reden houdt ze niet van verspenen. Maar dat heb ik nooit geweten, ik zaai haar elk jaar voor in een tray of in potjes. De zaailingen kunnen niet stuk voor stuk worden verspeend maar mijn ervaring is dat het uitplanten van een heel kluitje zaailingen wel goed gaat. Zaai haar dus ter plaatse, en als je slechts weinig zaden hebt en gecontroleerd voor wilt zaaien, doe dat dan door het hele kluitje met jonge zaailingen uit te planten. En doe dat met nog jonge zaailingen (want hoe ouder en groter de zaailingen en dus ook de penwortels, des te gevoeliger worden ze).

Op de foto hieronder zie je hoe ik de zaailingen ‘verspeen’: de hele inhoud van een plugje gaat in een potje met potgrond om nog wat te groeien. Ik laat de potjes in de koude kas staan maar buiten kan ook prima. Over een week of 2 tot 3 kan ik de inhoud van dit potje in één kluitje buiten uitplanten. Dat zijn eigenlijk teveel zaailingen bij elkaar maar mijn ervaring is dat het uiteindelijk een mooie pol papaverplantjes wordt. Als er wat zaailingen te dicht bij elkaar groeien wint vanzelf de sterkste,

 

Vorst deert de zaailingen niet. De planten maken opvallend zilvergrijs blad en worden, mede afhankelijk van het ras en de omstandigheden (zoals vocht en voeding) zo’n 70 tot 100 cm hoog.

De planten bloeien dus niet lang maar wel overdadig en zeer opvallend. Afhankelijk van de zaaiperiode bloeit ze in de zomermaanden zo’n 4 weken lang met grote tot zeer grote enkelvoudige, halfdubbele of zeer gevulde bloemen in de meest uiteenlopende kleuren. De bloemen kunnen wel ruim 10 tot 15 cm groot worden, Na de bloei maken de planten decoratieve zaadbollen die je ook wel in boeketten en (droog)bloemstukken ziet.

Bij het rijpen van de zaden verkleuren de grote bollen van hun mooie zilvergrijze kleur naar dof grijsbruin, 1 bol alleen bevat al honderden zaden. Als je de bol schudt, en je hoort de zaden ‘rammelen’, dan zijn ze aan het rijpen. De zaden zijn volledig rijp wanneer je ziet dat er gaatjes onder de opstaande bovenrand zitten. Je kunt de zaden dan gemakkelijk door die gaatjes naar buiten strooien In de tuin, of opvangen en nog een paar dagen laten drogen.

Papaver somniferum Flemish Antique

 

De zaden blijven 4 tot wel 6 jaar kiemkrachtig. Als je de zaden direct na de oogst over de grond verspreidt vind je in het vroege voorjaar  heel gemakkelijk zilvergrijze zaailingen terug. Haal dan de zaailingen weg die je niet wil en de rest worden dat jaar weer volwassen planten en zullen rond juli bloeien. Deze zaailingen zijn niet te verplaatsen (tenzij het niet anders kan, en dan doe je dat in een zo vroeg/jong mogelijk stadium en met een flinke kluit en in kletsnatte grond).

Uiteraard kunnen de verschillende rassen gemakkelijk met elkaar kruisen, als je wilt dat de planten soortecht terugkomen zaai je niet meer dan één ras (en hoop je dat eventuele buren geen Papavers in de tuin hebben want de verschillende rassen kruisen over wat grotere afstanden).

Papaver somniferum Tallulah Belle Blush

 

Op deze pagina vind je foto’s van de rassen die ik heb geteeld en waar ik ook foto’s van heb gemaakt.

Zaai/plant papavers in groepen, voor een spectaculair effect. En zelf vind ik het altijd ook altijd mooi om in de hele tuin plukjes met zaailingen uit te planten, zodat je overal in de tuin deze blikvangers in blad en bloem ziet. Tegelijkertijd valt het dan ook niet zo op wanneer de planten afsterven na de korte bloei.

Tot slot nog even: alle delen van de Papaver zijn giftig, behalve de zaden: dat is het vrij bekende maanzaad en wordt wel gebruikt in desserts, brood en (zoete en hartige) taarten.

Kijk ook even op de pagina van Papaver rhoeas, het in alles wat kleinere (maar ook erg mooie) zusje van deze grote Papaver somniferum.

Papaver somniferum in knop

 

Papaver somniferum Purple Passion

 

Papaver somniferum Apple Green

 

Papaver somniferum Tallulah Belle Blush 2

 

Papaver somniferum Seriously Scarlet

 

Papaver somniferum Lauren´s Grape (ook bovenaan deze pagina).

 

Papaver somniferum Album

 

Papaver somniferum Pink Fizz (met roodbloeiende tuinbonen)

 

Papaver somniferum zaadbollen (onrijp)

 

Papaver somniferum Black Swan

 

Papaver somniferum Black Swan

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

70 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Verbeke Ingrid

Dit jaar groeien er in mijn moestuin vele van deze planten. ik ben de bladeren nu elke dag aan het eten in mijn salade, reeds een paar weken.
Van bij het begin dacht ik dat het een papaver was maar toen ik de bladeren proefde, deed dat me ook aan salade denken. ik ben dan maar begonnen met ze te eten.
Nu komen de groene dozen tevoorschijn en bij het openen zag ik de mooie bloem zoals op de fotos.
Is het nu wel aangewezen de bladeren te eten? Ik heb tot hiertoe geen gezondheids probleem ondervonden.
Dit jaar groeien er in mijn moestuin vele van deze planten. ik ben de bladeren nu elke dag aan het eten in mijn salade, reeds een paar weken.
Van bij het begin dacht ik dat het een papaver was maar toen ik de bladeren proefde, deed dat me ook aan salade denken. ik ben dan maar begonnen met ze te eten.
Nu komen de groene dozen tevoorschijn en bij het openen zag ik de mooie witte bloem zoals op de foto.
Is het nu wel aangewezen de bladeren te eten? Ik heb tot hiertoe geen gezondheids probleem ondervonden.

Dennis

Het gedroogde sap is al opium. Beetje zwaar overdreven dit giftig te gaan noemen terwijl het met wagon ladingen wordt genuttigd tegen pijn of voor de verslaving. Daarbij is het niet toxisch, dus niet giftig. Waar je een refereert is een potentieel effect van het middel wat men ademdepressie noemt, wat ook optreedt als je teveel alcohol drinkt. Het lichaam ontspant zover dat de ademhaling stopt. Je hebt het over een overdosis, wat wel degelijk kan optreden als je teveel thee trekt van zaad en/of bollen. Bij meer dan van 1,5 kilo droge bollen thee ineens nuttigen kan dit optreden.
In de engelstalige variant staat niets over giftigheid, omdat het niet klopt. Ik kan me hier best wel over opwinden omdat ik zelf verslaafd ben aan medicinale morfine vanwege pijn, en heb heel veel last gehad van lui in de medische sector die denken mij wel eens even te beschermen tegen het gemene gif terwijl ze geen idee hebben waar ze het over hebben, alleen maar ergens iets gelezen over het gemene gif. Je verhangen vanwege ondragelijke pijn is pas een groot risico. Het is al duizenden jaren een bekend middel en de wetenschap heeft tot zover nog niets beters kunnen vinden tegen pijn. Ik zit inmiddels al in de afbouw want de pijn is weg, ik ben niet (meer) een zielig geval.

Laatst bewerkt op 1 jaar geleden door Dennis
Joy

Hallo, ik heb wat serieuze vragen over deze plant, ben namelijk van plan deze te kweken om rustig te worden… haha, is idd bloed irritant hoe zogenaamde geleerden alleen maar vanuit hun theorieboekjes alles klakkeloos overnemen..
Zou ik je email mogen of iets waarmee ik contact met je kan opnemen, of mag ik het via hier doen? Groetjes Joy

Dennis

Opiaten ontstaan voornamelijk in het melksap. De giftigheid van het ruwe produkt is dan ook honderden malen kleiner dan het bewerkte morfine e.d.
Over smaak valt niet te twisten, maar echt lekker is het niet.
Vergiftiging zul je er niet van oplopen i.t.t. de planten welke Diana al noemde.
En er zijn nog wel meer van deze planten. Waterscheerling, Belladonna. Een goed boek is aan te raden of een kennis met verstand van planten en hun eetbaarheid.

Dirk

Blad van de papaver somniferum word gegeten in delen van de wereld, als groente. Dit kan geen kwaad, de giftige stoffen zitten niet in de bladeren.

Melinda

Ik heb er ook aardig wat staan doordat ik in het najaar rijkelijk gezaaid heb. Moet je de bol aan de plant laten drogen of kun je ze ook afknippen en dan laten drogen?

Rozemarijn

Om te drogen hang ik ze omgekeerd in een papieren zak. Dan vallen daar de zaadjes netjes in.

esther

Hoi Diana en Ruud, weten jullie of je het maanzaad van de papaver somniferum pink fizz kunt eten, en zo ja, moet je de dan eerst drogen of zoiets?
Groetjes Esther

Esther

Super, heel erg bedankt voor het antwoord! Dat wordt lekker bakken ^_^

Tezz

Hoi Diana en Ruud, hebben jullie ook gemerkt dat de zaadbollen op sommige planten gewoon “weg” zijn? Ik denk dat “iets” het opeet? Maar welk dier zou dit dan zijn? Weten jullie het? Kan het niet echt op internet vinden…

Petra

Hoi Tezz en Diana,

Precies dat hadden wij vorig jaar, toen ik zaad wilde oogsten van een ( bijna zwarte) Papaver stonden enkel de kale stelen nog (rechtop !) in de border.
Behalve vogels, muizen en konijnen, kunnen er geen grote dieren en/of mensen ongemerkt in onze tuin komen en tot op vandaag is het voor mij nog steeds een raadsel wie de slaapbollen gepikt heeft. Vreemd…

Tezz

goed om te lezen dat het niet alleen bij mij is.
ik heb de papavers op een braakliggend weiland. ik krijg bezoek van ratten,muizen, duiven, marters, mollen, reigers, ooievaars en wellicht ook nog andere dieren die ik niet gezien hebt…(er zijn uitwerpselen die ik niet weet van welk dier het is)
ze zijn idd zoals Petra het zegt:kale steel en recht op.
(mijn kruisbes is ook helemaal kaal gevreten…blad! en vrucht)
hopelijk kan iemand de mysterie ontrafelen

Laurens (de 2de)

Het knaagdier dat u zoekt waardoor papaverzaadbollen verdwijnen heet de mens, ondanks dat deze soorten minder opiaten aanmaken gezien de zonuren, en voeding in de grond is er ondanks het lage opiumgehalte is er nog steeds mogelijk opium uit de bollen te halen, echter worden de bollen dan niet ingesneden aangezien dat opvalt en opium maken nog steeds niet mag, maar men oogst dan de gehele bol als deze mooi blauw kleurt. via een kookproces wordt daarna wat opium verkregen wrs hebben jullie een paar pshygonauten in de buurt wonen.
Verder blijft het een verschrikkelijk mooie plant om te hebben staan ik heb ze op een balkon staan en dit jaar had ik voor het eerst in mijn mini biotoop de groene stinkwants die dankbaar gebruik maakt van de papaver.

Lieve Grootaers

Een paar jaar geleden had ik ook papaver somniferum staan kortbij de openbare weg. Op een dag zag ik dat een paar Indiërs de knoppen aan het plukken waren. Zij zullen op de hoogte geweest zijn wat erin te vinden was.

Mir

In mijn tuin kruipen de muizen omhoog en knagen de stengel door en eten daarna de zaden op. Een heel leuk schouwspel om naar te kijken, best dikke muizen die omhoog kruipen.

Ilias

Lol. U suggereert nou echt dat een mens een paar van uw slaapbollen zou stelen om hooguit 80mg te produceren en 5 jaar celstraf zou riskeren? Een hele vreemde redenering. Wat meer waarschijnlijk is is zoals andere aangaven en gewoon dieren de boef zijn. Wij zijn echter niet de enige zielen die graag experimenteren oftwel genieten van substanties.

Marjet

Ook hier verdwijnen rijpende papaverbollen als sneeuw voor de zon. Ik vond tandensporen op een exemplaar, wellicht zijn muizen de boosdoeners. De netjes die ik om de resterende bollen had gebonden om ze te beschermen tegen de rovers waren ook snel kapot gemaakt, bollen alsnog spoorloos verwenen.

Jannie van der Meer

Ook hier verdwijnen de papaverbollen, maar heb net ontdekt dat de slakken de boosdoeners zijn. Er zat nog een halve lege bol op de steel met op de bovenkant slakkenslijm.

AT

bij mij eten de paarden als ze er bij kunnen wel de zaadbollen eraf, dus er zijn dan vast meer dieren die het lekker vinden

Susanne

Hier hetzelfde verschijnsel met verdwenen zaadbollen. Allemaal foetsie.
Ik was net aan het zoeken op het internet en heb niets gevonden behalve hier.
Dat er iemand op het erf geweest is kan echt niet. Dus ik denk dat het toch een of ander dier geweest is.

Hark

Ik heb mijn tuin in de randstad en hier zijn aardig wat parkieten te vinden. Die bijten straks stukjes uit onrijpe appels om ze sneller te rijpen. Ook de perenboom moet het vergelden. Maar klaproosbollen blijven bij mij altijd tot oogsttijd hangen. Wel altijd vraat van het blad trouwens.

Ria

Voor onze appeloogst is het een groot probleem die halsbandparkieten. Ze mogen van mij best een appel opeten, maar dat ze van iedere appel een hap nemen vinden wij niet zo leuk.
Vorig jaar was het zo erg dat ik de appels onrijp heb geplukt en er maar appelmoes van heb gemaakt.

Groengenot

Hallo Diana, ik kon mijn eigen ogen niet geloven. Maar zag net hoe een muis (ik denk bosmuis) naar boven kroop langs de steel van de papaver, heel behendig de zaadbol eraf knabbelde en hem meenam. Prachtig schouwspel! Dat had ik moeten kunnen filmen …

Petra

Hoi Diana,

Ik dacht dat halsbandparkieten hoofdzakelijk in de Randstad voorkomen, maar lees dat ze ook al gespot zijn op andere plaatsen voornamelijk in de boomgaarden van fruittelers.
Ik heb er bij ons in midden Limburg nog nooit gezien.
Bedankt dat je zoveel moeite doet om dit ‘raadsel’ op te lossen !
Petra

Laurens

Beste Diana,

Ik ben momenteel op zoek naar de zaden van ‘Lauren’s Grape’ met zijn prachtige dieppaarse bloemen. Kan het echter vrijwel nergens vinden! Ik zag het alleen op een Engelse webshop, maar het is de vraag of ze in deze tijden ook naar Nederland vesturen. Heb jij een idee van waar deze variëteit verder mogelijk te vinden is?

Laurens

Dank! Zal even kijken.

Emiel

Ik heb deze soort (een keer van m’n vriendin gekregen als zaaddoos, en twee keer een zakje zaad gekocht, blauwmaandzaad (is hetzelfde toch?)). Ik woon hier nu drie jaar, maar kiemen doen ze hier nooit, op één enkele hele kleine plant na vorig jaar. In andere tuinen kwamen ze wel massaal op. Kan het aan de grond liggen?

Jonas

Als toevoeging: Blauwmaanzaad voor in de keuken heeft vaak een stoombehandeling ondergaan (bijv het bekende kruidenmerk Ver….) of radiatie (buitenland). Dus van de kiemkracht blijft weinig over lijkt me.

Pablo

Ik heb de papavers gezaaid, kwam mooi op en begonnen te groeien maar plots werd alles geel en ging vervolgens dood in minder dan een week tijd. Enige dat ik kan bedenken is dat ik de plantjes heb bijgevoerd met pokon, zou dat het euvel zijn? Of anders dat ze te nat waren want het regende wel flink die periode.

dpbruin

nog een reactie op de afgeknaagde zaaddozen, ik heb al tientallen jaren grote rode papavers ongeveer een meter hoog wild in de tuin , zij zaaien zichzelf uit.
wonder oh wonder , eerst de omgevallen zaaddozen eraf, maar later tot mijn schrik ook de rechtop staande planten. ik heb dit jaar wel veel woelmuizen of bruine rat in de tuin, eerdere jaren niet. maar die zijn zo groot die klimmen niet in de plant zonder dat deze omvalt lijkt mij.
verder veel veldmuizen, duiven, vlaamse gaai , merels , koolmezen.
ook steenmarters. herten komen wel in deze omgeving voor maar kunnen niet binnen de omheining komen.
misschien weet u inmiddels een dier die dit kan doen ?

Mar.

Hallo Diane en Ruud.

Waar zaai je de papavers het beste?
Volle zon, zon /half schaduw of schaduw?

Wij zitten op zware klei.. moet de aarde verbetert worden voor dat ik ga zaaien?

Mar.

Dank je wel voor je antwoord.

DeeDee

Hai Diana, ik heb begrepen dat je de papaverzaden bovenop de omgewoelde grond moet leggen en er vooral geen zand overheen leggen. Maar dan worden ze toch weggepikt door de vogels? Moet ik ze aanstampen met mijn voet? Moet ik er iets overheen leggen? moet ik ze opkweken in een potje tot er iets groens tevoorschijn komt en daarna overzetten in mijn tuin?

DeeDee

Dank je voor je antwoord Diana! Duidelijk verhaal 🙂

Mirianne

Hoi,

Bedankt voor de informatie in je artikel. Ik ben dol op papaverbloemen en wil er meerdere soorten in de tuin zetten. En daar in het najaar de zaden van winnen. Ik lees dat je ze dan het beste niet bij elkaar kunt zetten in één tuin. Dat is jammer natuurlijk. Hoe doe jij dat dan? Jij hebt zo te zien veel verschillende soorten. Of koop je elk jaar nieuwe zaden?

Alvast bedankt!

Vriendelijke groet,
Mirianne

Lis

Iemand een idee waar kan ik papaver somniferum ‘dark plum’ of ‘Lauren’s Grape’ kan bestellen of kopen in België?

Geke

Hoi Diana
Heb al jaren geprobeerd papavers te zaaien. Had hele mooie soorten op internet besteld. Tot mijn grote frustratie komen ze na het zaaien niet op. Heb je enig idee hoe dit kan? Ik zaai meestal in april/ mei. Of is dit te laat?

Petra

Hoi Geke,
Ik weet niet of dit voor alle Papavers geld, maar ze kunnen goed tegen kou en kunnen zelfs in het najaar (ter plekke) gezaaid worden en kiemen dan in het vroege voorjaar.
April/ Mei lijkt mij erg laat. Je kunt ze volgens mij begin februari al zaaien. En mocht je ze in huis voorzaaien, dan hebben ze niet echt warmte nodig om te ontkiemen.

P.van Westen

Zijn deze papaver/somniferum zaden ook bij U te koop ?

Koos ter Horst

verzenden jullie ook naar Franrijk

Monique van der Hoeven

Ruud en Diana, wat ik nog niet gelezen heb in de vele reacties is of de Papaver ook in de moestuin kan staan vanwege dat hij giftig is.
Groetjes Monique

Frank

Ik begrijp goed hoe ik de zaden moet zaaien, maar doe ik nu eigenlijk met de planten zelf? Ze zijn ongeveer een meter hoog en helemaal bruin/beige inmiddels.
Knip ik die nu af voor de winter tot aan de grond, laat ik ze staan? Wat is het best?

Edwin

Hallo,

Ik zoek potgrond voor papaverzaden, zou cactuspotgrond ook
goed zijn, ik heb gelezen dat de zaden schrale grond nodig hebben,
ik wil ze in bloembakken op laten groeien in de zon, het gaat er bij mij
welke potgrond en in welke voedingstoffen groeien ze het beste?
Heb vorig jaar redelijke verse zaden bij mijn ouders in de tuin gestrooid,
waar het toch behoorlijk warm was, en geen enkele kwam boven, en de jaren daarvoor wel in de zelfde tuin, ik snap daar niets van.

Edwin

Hallo Ruud & Diana ,

Bedankt voor jullie informatie, ik ga maar eens experimenteren met verschillende meststoffen en potgronden, ik heb vorig jaar denk ik teveel water er bij gegooid waardoor ze misschien zijn gaan rotten, of het was te droog waardoor ze inderdaad niet konden kiemen, ik moet dat secuur gaan doen, het zijn tenslotte erg kleine zaadjes.
Wel weet ik uit ervaring dat er echt slechte arme grond is in tuinen, op mijn vorige plaats in een stadstuintje strooide ik de papaver zaaitjes gewoon in een vochtige donkere kleigrond, die helemaal niet zo los was en dat groeide met niets tot een prachtig volle plant uit met grote zaadbollen en prachtige bloemen, ik had daar niets aan te doen.

Met vriendelijke groet, Edwin

Sandra roest

Beste Diana, graag zou ik papaver willen kweken maar dan het soort die die hele grote zaaddozen geeft. Ik gebruik ze dan voor bloemschikken en kransen. Kun jij mij daarin adviseren. Heb diverse papavers geprobeerd maar de zaaddozen zijn het “”normale” formaat.

albast bedank

Pien W

Dag Sandra, ik weet niet welke rassen je al hebt geprobeerd maar google geeft ook vast goed advies…toen ik intypte “welke papaver geeft de grootste zaaddozen” kwam daar de “bowling ball” uit. En dat klinkt (in ieder geval voor de bloem) zeer hoopvol! Als je die al hebt geprobeerd en het resultaat tegenviel wil je dat dan laten weten? Want ik ben ook op zoek! Groeten, Pien

Meld je aan voor de nieuwsbrief