Solanum sisymbriifolium

Dit is een vaste plante die matig tot niet winterhard is maar prima als eenjarige kan worden gezaaid. Naar mijn mening meer mooi dan lekker :-)).

Zorg wel voor een goede standplaats, niet alleen voor haar maar ook voor jezelf want de plant heeft echt gemene stekels (zowel op de stelen als op en onder het blad), zorg voor een plekje waar je je niet kunt verwonden aan die stekels.

Zaai haar redelijk vroeg, eind februari-begin maart, de zaden kiemen bij kamertemperatuur binnen 2 tot 3 weken. De zaailingen mogen vanaf half mei (na IJsheiligen) buiten worden uitgeplant, op een warm, zonnig en beschut plekje.

De plant wordt zo’n 160 cm hoog, met dus gemene stekels, maar wel erg mooie, voor een Solanum vrij grote bloemen, helderwit van kleur, verbloeiend naar heel licht lila. Bloeit van half juli tot eind september.

En vanaf half augustus worden de eerste bloemen al vruchten, terwijl ze gewoon doorbloeit. De vruchten zijn rond, zo’n 3 cm groot en felrood (een beetje een klein tomaatje maar dan veel feller van kleur).

De vruchten zijn eetbaar hoewel ik ze niet echt heel smakelijk vond, ze schijnen wel lekker te zijn om jam van te maken, de smaak is een beetje flauwig, lichtfris, klein zoetje.

Het oogsten van de vruchten is ook nog wel een crime want ze zitten voor een deel nog in het omhulsel dat ook scherpe stekels bevat (je kunt dat goed zien op de foto). De Nederlandse naam is Litchitomaat en ze wordt ook wel Morelle de Balbis genoemd.

De Latijnse naam is me trouwens niet geheel duidelijk, er zijn evenveel internetwebsites die haar Solanum sisymbrifolium noemen als websites die haar Solanum sisymbriifolium noemen (met dubbel i dus), wat de enige echte juiste spelling is durf ik niet te zeggen (ik gok op de dubbel i omdat Wikipedia haar ook zo spelt :-)).

Blijkbaar is er een kans dat ze een milde winter overleeft (ze kan zich middels rhizomen verspreiden en delen van die wortels kunnen dus de winter overleven). Wellicht is het dus de moeite waard om de planten in de herfst niet te rooien maar te laten staan tot het volgende voorjaar.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Molly van Diepenbrugge

Beste Diana, steeds sta iik weer versteld over de hoeveelheid kennis die jij hebt.
Ik raadpleeg je site bijna dagelijks met veel plezier. Groot is mijn dank voor al je energie die je er in steekt

Joost Suasso

Hallo Diana,
In onze stadstuin hebben de planten de winter overleefd en geven nu weer volop vruchten. Waarschijnlijk komt het door de zachte winter, maar het lijkt mij niet terecht om ze als eenjarig te bestempelen.
Groet, Joost

Meld je aan voor de nieuwsbrief