Talinum paniculatum

Erg mooie eenjarige (of eigenlijk geen eenjarige, maar niet winterhard en prima als eenjarige te zaaien).

Vast niet voor iedereen – toen ik de plant aan Ruud liet zien zei hij alleen maar ‘wat een kleine bloemetjes’, en verder niks. Niks voor hem dus. Maar des te meer voor mij, hier staat ze gelijk in mijn favorietenlijstje. Denk voor het formaat bloempjes en de luchtigheid van de plant een beetje aan Heuchera, daar heeft ze in de verte iets van weg.

De planten maken middengroen blad dat redelijk groot is voor een plant die niet veel groter dan zo’n 30 centimeter wordt. De hele zomer en herfst bloeit de plant, de bloeiaren steken zo’n 30 tot 40 centimeter boven de plant uit. De bloempjes zijn echt heel klein, zo ongeveer een kwart tot een halve centimeter, maar wel mooi lilaroze van kleur en zeer talrijk. Uitgebloeid worden de bloempjes bolletjes, die van rood naar zwart verkleuren. In de aartjes, die zich alsmaar vertakken komen constant zowel roze bloempjes als rode bolletjes als zwarte bolletjes voor. En dat maakt haar dus zo leuk. De planten geven een zeer luchtig effect. Leuk in de volle grond maar nog heel veel mooier in pot. Ik had deze plant in de voortuin in een grote pot staan, en op de volkstuin in een grote, platte schaal. Allebei erg mooi.

Goede foto’s zijn bijna niet te maken; de bloempjes en bolletjes zijn zo klein dat het fototoestel er niet goed op wilde inzoomen.

Ik vond wel een erg goede beschrijving en foto op de website van Rob’s Plants, en daar wordt in het onderschrift ook nog eens gemeld dat de planten eetbaar zouden zijn (als spinazie/postelein). Daar durf ik verder niks over te zeggen, zelf niet geprobeerd. Hier in ieder geval de link met meer en betere foto’s dan ik kon maken: Rob’s Plants – Talinum paniculatum.

Dan nog even over het zaaien; ik begreep via informatie op internet dat ze een koudekiemer zou zijn. Ik had dit jaar zowel de Talinum paniculatum als de Talinum paniculatum Kingswood Gold (met geelgroen blad, ook mooi). Ik heb de Talinum paniculatum eind februari bij kamertemperatuur gezaaid en die zaden kiemden na een week of 3. Ik heb de Kingswood Gold eind januari in de koude kas gezaaid en die zaden kiemden ook prima, rond half tot eind maart.

Lijkt mij gewoon binnen zaaien dan toch de makkelijkste en snelste manier. Maar misschien toch om in gedachten te houden; mochten de zaden niet binnen 3,5 week kiemen bij kamertemperatuur, zet de zaaisels dan een week of 3 buiten, of breng ze naar de koude kas, 3 weken daarna kunnen de zaden dan weer naar binnen voor de kieming.

Heel makkelijk zelf zaden van te oogsten; voel af en toe voorzichtig met duim en wijsvinger aan een groot zwart bolletje. Als de zaden rijp zijn is het bolletje bros en kun je de zaden zo uit het bolletje wrijven. Is het bolletje nog stevig, dan gewoon een weekje later nog eens proberen.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
tong

hebben jullie zaden van die ?
ik wil die graag hebben in mijn tuin.

bvd
Tong

Hans van den Broek

De bladeren van de Talinum zijn inderdaad eetbaar, vanmiddag nog gegeten. Zie het als spinazie en inderdaad wat postelein-glibberig van aard. Als je de plant eenmaal hebt hoef je je geen zorgen meer te maken dat je ze kwijt raakt. De zaden springen weg en komen overal spontaan op. De planten groeien ook behoorlijk snel. In mijn kas die ik in de winter vorstvrij houd groeien ze als onkruid tussen de voegen van de tegels en in potten van andere planten. Als ze groot genoeg zijn dan oogst ik ze en eet ze op.

Meld je aan voor de nieuwsbrief