Ursinia calenduliflora

Deze Ursinia bloeit al snel na het zaaien; ik zaai haar zelf begin maart voor, de zaden kiemen bij kamertemperatuur binnen 1 tot 2 weken. Plant de zaailingen vervolgens eind april uit en vanaf half mei bloeien ze dan al (uiteraard ook deels afhankelijk van het weer en de standplaats).

Ursinia bloeit zeer rijk in een warm en vrolijk oranje, in een tijd dat er nog maar weinig eenjarigen bloeien. De planten bloeien hier in de maanden mei en juni zeer rijk. En in juli wordt die bloei wat minder rijk, maar ze stopt zeker niet met bloeien. Verwijder vooral uitgebloeide bloemen om de bloei zo lang mogelijk te rekken. Op deze manier verzorgd kunnen de planten doorbloeien tot eind augustus.

Mocht je eigenlijk liever willen dat ze juist in juli en augustus haar bloeipiek heeft, zaai haar dan dus vooral wat later, bijvoorbeeld in mei. Zelf vind ik juiste deze rijke, vroege bloei het pluspunt van deze eenjarige.

De planten worden in bloei slechts zo’n 35 centimeter hoog, ook heel fijn, voor voorin de border, of langs een paadje, langs de rand in een verhoogde bak en natuurlijk in pot.

De planten hebben een natuurlijke uitstraling, maar juist door de feloranje bloemkleur is ze toch ook heel sierlijk en opvallend. Ze bloeit bij zon en veel licht; dat betekent dat de bloemen in de vroege ochtend en in de avond (en op regenachtige dagen) half gesloten blijven. En dat zou je een nadeel kunnen noemen maar dat is het juist niet. Want juist die half gesloten bloemen blijken een extra contrast te krijgen; omdat de achterkant van de bloemblaadjes donker rozepaars is. Zie deze foto:

 

En dan komt er tot slot nog een cadeautje; de zaden; ze zijn talrijk en hebben een opvallend uiterlijk; eerst hangen de uitgebloeide bloempje even met hun kopje naar beneden, maar als de zaden rijpen komen die kopjes juist weer overeind en de zaden worden dan schermen met vrolijke parapluutjes; wit met beige sterretjes die in schermen bijna als een nieuw bloeiend plantje lijken:

Ursinia calenduliflora in pot met links Gypsophila elegans Kermesina
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief