Vijg

Eerst even dit, mocht je internationale informatie over vijgen zoeken:

  • Latijnse naam:     Ficus carica
  • Engelse naam:     Fig
  • Duitse naam:     Feige
  • Franse naam:     Figuier

 

De vijg is een boom; in ideale omstandigheden (ze komt oorspronkelijk uit landen rond de Middellandse zee en nog wel zuidelijker) kan ze wel ruim 8 meter hoog worden. Haar afkomst verraadt gelijk ook dat ze niet de meest winterharde boom is, ze kan temperaturen rond de -15 graden Celsius prima verdragen maar dat hangt uiteraard ook af van de omstandigheden (gezondheid, leeftijd, het ras, de grondsoort, vocht, etc.).

Hier doen vijgen het heel goed; we hebben zelf jarenlang een vijg in de kas gehad maar die hebben we er uiteindelijk uitgehaald omdat de vijg makkelijk een hele zijkant van de kas in beslag nam, de takken uit de ramen groeiden en het wortelgestel meters breed en diep groeide. Ze is dus een zeer groeikrachtige boom!

Als je daar plaats voor hebt is dat niet erg, ze maakt ook in Nederland uiteindelijk een boom van ruim 4 meter hoog en met een kroon die ruim 5 meter doorsnede kan worden: onze volkstuinbuurman heeft al ruim 20 jaar een vijgenboom in de tuin en daar zien we dat ze zo heel groot kan worden. Het is een prachtig gezicht, met de grote ingesneden bladeren geeft ze een mediterraan uiterlijk aan de tuin, en de opbrengst van grote sappige vijgen is ook best groot (voor een grote boom).

Wij hebben er de plaats niet voor. Om die reden hebben we gekozen voor een vijg in pot, of eigenlijk is het een grote speciekuip met een inhoud van 60 liter. Want een vijg heeft wel ruimte nodig om genoeg wortels te maken (en zo ook bovengronds voldoende te kunnen groeien voor de aanmaak van bladeren en vruchten.

Door de vijg in een grote kuip te houden beperken we de wortelgroei en daardoor wordt de boom meer een struik (uiteraard ook mede dankzij een goede snoei), en de krapte van de pot stimuleert de vijg om vruchten te maken.

De meeste vijgenrassen zijn zelfbestuivers, z heeft dus geen bestuiving van een andere vijg nodig. (Er zijn echter wel enkele uitzonderingen, houd daar rekening mee als je een vijg koopt).

De vruchten kunnen per ras in kleur verschillen; de schil is groenig, geelachtig, lichtbruin of donkerbruin, het vruchtvlees kan wittig maar ook framboosroze zijn of alles daartussenin of juist nog een tint donkerder tot bijna paarsachtig bruin.

Vijgen zijn niet heel sappig; het vruchtvlees is heerlijk zoet, bijna exotisch, en vlezig, en ze bevat heel veel heel kleine eetbare pitjes (in de verte een beetje vergelijkbaar met een kiwi waarvan de pitjes ook een beetje tussen je tanden knisperen).

Ik heb op internet eens gelezen dat ook het blad van vijgen eetbaar is, het wordt wel gebruikt om bijvoorbeeld thee van te zetten of ijs van te maken en zelfs ook als verpakking (net als in bananenblad kun je er voedsel in verpakken, het pakketje stomen en dan de vulling opeten, en wellicht zelfs ook het gestoomde blad). Het blad zou het aroma hebben van honing en noten. Ik heb het zelf eens geprobeerd en er thee van getrokken; het was heel vies, erg bitter, het smaakte naar verbrande noten 🙂 . Maar daar moet ik bij melden dat ik 2 grote bladeren in een halve liter kokend water liet trekken, zoals het recept aangaf. Het was wellicht teveel blad, of te groot blad, en het waren ook 2 bladeren die ik pas in oktober plukte, direct nadat ik de tip van het eetbare blad las. Ik ga het zeker nog eens proberen want de thee smaakte inderdaad nootachtig, maar de volgend jaar gebruik ik kleinere en vooral ook jongere bladeren, in de lente, en ik laat het wat korter trekken. Ik heb het idee dat de oudere en grotere bladeren (met dikke nerven waar het bittere witte sap in zit) voor de vieze smaak zorgden. Ik zal het hier zeker melden wanneer ik het opnieuw probeer en het me dan beter bevalt!

 

BODEM

Zoals gezegd hebben vijgen een enorme groeikracht. Om die in te perken en tegelijkertijd te zorgen dat toch ook rijpe vruchten kunt oogsten kun je haar een beetje ‘plagen’ door heer wortels te beperken. Geef de planten uiteraard een zonnige en beschutte standplaats. Je kunt vijgen als struikvorm snoeien, of haar meer op stam laten groeien en er zo een boom van te maken. Je kunt haar ook in waaiervorm snoeien; ze neemt zo als boom veel minder plaats in beslag, alle takken en vruchten krijgen op die manier evenveel zon, de planten en vruchten drogen sneller op na regen, etc..

Vijgen houden van een neutrale of iets kalkrijke grond (de ideale pH is 6,0), op zure gronden is het daarom belangrijk om elk jaar wat kalk te strooien.

Vijgen groeien van nature in schrale droge grond in mediterrane gebieden. Het is handig om die omstandigheden zo goed mogelijk na te bootsen. Dus kies voor de volle grond een plekje dat niet te nat is, waar de grond wellicht iets verhoogd is (zoals in een verhoogde bak of op een ‘terp’). Vooral in de winter kan dat helpen tegen problemen met vorst en te natte grond.

Als je haar gewoon als flinke boom wilt groeien kun je de vijg planten in een flink plantgat dat je hebt opgevuld met potgrond. Als je haar in alles wat kleiner wilt houden kun je na het graven van een flink gat daar eerst een soort bekisting in maken (bijvoorbeeld met grote tegels); je maakt op die manier een soort van begrenzer (al groeien de wortels uiteindelijk door de kleinste kiertjes, toch helpt het wel wat om de groeikracht in te perken. Deze bak (waarvan de zijkanten bij voorkeur iets boven de grond uitsteken zodat de wortels er niet gemakkelijk overheen kunnen groeien) vul je ook met potgrond, voor een goede start en wortelontwikkeling.

Ook als je haar in pot wilt telen (gebruik dan een extra grote maat pot, zoals een speciekuip met een inhoud van 60 liter) vul je die bij voorkeur met potgrond.

Je kunt in vollegrond, begrenzende bak of pot de potgrond wat luchtiger maken door er wat grof brekerzand en/of vermiculiet of perliet door te mengen.

Een jonge vijg in pot (speciekuip).

 

BEMESTING

Vijgen hebben in de volle grond weinig voeding nodig, in een beschermde bak/begrenzer is wat meer voeding nodig en in pot zul je uiteraard voldoende voeding moeten geven omdat de wortels die niet zelf ergens kunnen gaan zoeken/ophalen.

Wij geven zelf aan de 3 vijgen die we in kuipen hebben in het voorjaar een matige hoeveelheid samengestelde organische meststof voor fruit (met niet teveel stikstof want dat zorgt voor veel groei en blad) en juist wel wat extra kali (want dat zorgt voor een goede vruchtontwikkeling en smaak).

In juli geven we nogmaals een matige hoeveelheid van dezelfde meststof zodat de vruchten goed kunnen groeien en rijpen. Zelf geven we wat groene Culterra maar er zijn verschillende merken te koop, al dan niet organisch en/of biologisch. Je kunt ook overwegen om wat koemestkorrels en een handje kali te geven. In de volle grond volstaat alleen wat kali (tenzij je op zeer arme zandgrond tuiniert).

 

PLANTEN EN RASSEN

Van 1 vijgenstruik haal je zeker een goede opbrengst. Maar mocht je, net als wij, meerdere vijgen willen zetten, zorg dan voor een platafstand in de volle grond van minimaal 4 tot 5 meter.

Er zijn steeds meer rassen verkrijgbaar die ook geschikt zijn voor het koele Nederlandse klimaat, maar er zijn dus ook nog veel rassen die meer warmte nodig hebben en in Nederland vooral geschikt zijn voor de teelt onder glas. Daarnaast zijn er vroege en late rassen, kleinvruchtige en grootvruchtige rassen, in verschillende kleuren, en er zijn zelfs rassen die meer geschikt zijn als sierboom en weinig vruchten geven (of vruchten die niet goed rijpen of niet heel lekker zijn). Verdiep je vooral in de eigenschappen van de verschillende rassen voor je een vijgenras koopt, en/of vraag advies aan de kweker.

Wij hebben zoals gezegd zelf 3 vijgen in kuipen: een Brown Turkey met laat in het seizoen grote en donkere vruchten, een Peretta Twotimer die vroeger rijpt, met wat kleinere vruchten in een lichtere kleur. En tot slot een Signora, met extra groot en mooi blad en donkere vruchten (in de achtertuin, deels voor sier maar geeft door de extra beschutte standplaats ook prima vruchten).

De Brown Turkey is het meest bekende en verkrijgbare ras, met een goede oogst van extra grote en heerlijk zoete vijgen,  en doet het in Nederland heel goed, ook in de volle grond, mits ze warm en beschut staat

Andere bekende rassen zijn:

  • Madeleine des deux saisons
  • White Marseilles
  • Bornholm Diamant
  • Kadota
  • Nero (minder winterhard)
  • Nazareth
  • Verdino
  • Col de Dame Blanche
  • denieuwetuinl

Koop een vijg in pot (ze zijn wortelecht, niet geënt) en plant ze uit bij niet vriezend weer, het liefst in het voorjaar (tussen eind maart en eind mei, wanneer de grond wat minder koud wordt).

Vijgen zijn ook heel makkelijk zelf te stekken, of beter nog; af te leggen. Laat daarvoor een jong tak die laag geplaatst is op de grond rusten en zorg dat ze contact houdt met de grond (door er bijvoorbeeld een krammetje overheen te zetten die je in de grond steekt). Geef regelmatig water en dan zal ze na enkele weken worteltjes gaan maken. Na enkele maanden zal ze voldoende wortels hebben en kun je haar voorzichtig uitgraven, los knippen van de moederplant en in een ruime pot met potgrond oppotten.

Plant gekochte of zelf gestekte planten net zo diep als ze in de pot stonden; te diep geplante planten kunnen opslag van veel kleine, dunne korte twijgen geven.

 

BESCHERMEN

De eerste rijpe vijgen oogsten we hier vaak rond eind juli. Helaas is dat ook de tijd dat de wespen verschijnen. Zeker als de vruchten barsten na een regenbui zijn ze zeer gewild. Niet alleen wespen vinden ze lekker, er zijn ook wel wat vogels die van rijpe vijgen houden. Ik heb het zelf nooit gezien maar ik gok dat er hier nog wel eens wat halsbandparkieten van de vruchten snoepen (omdat ze nooit de hele vrucht eten maar er één grote hap uit nemen, maar ik kan me vergissen). Of zouden het ratten zijn? ik durf het niet met zekerheid te zeggen.

Je kunt de oogst eventueel beschermen door er een fijnmazig net overheen te draperen, zorg dan wel dat het goed en hermetisch afgesloten is en vogels er niet in verstrikt kunnen raken.

Een flinke hap uit een rijpe vijg

 

….. en wespen vinden vijgen dus ook erg lekker

 

SNOEIEN

Bedenk wat je wilt met je vijg; een struik, een boom, in pot, in de volle grond, als waaier. En omdat er zoveel keus is, is het lastig om uit te leggen hoe je kunt snoeien. Gelukkig is een vijg zo groeikrachtig dat als je een verkeerde tak wegknipt er zeker later weer nieuwe takken verschijnen die als vervanger kunnen gaan dienen.

Snoei in ieder geval nooit in de groeimaanden want vijgen kunnen hevig bloeden, met een melkwitachtig sap. Snoei daarom ergens tussen november en februari, bij niet vriezend weer.

Als je een boom wilt snoei je de onderste takken weg, maar zorg wel dat er voldoende takken overblijven om op te groeien. Uiteindelijk wil je een goed vertakkende boom maken. Top de onderstam op bijvoorbeeld 75 centimeter (of wat hoger of lager, naar gelang je eigen wens). Houd daarbij net onder de top 3 of 4 mooi recht groeiende maar ruim van elkaar staande takken aan. Deze takken snoei je in november van het jaar erop tot de helft terug, op een naar buiten gerichte knop. En dit herhaal je het jaar erop zodat je een mooi egaal gevormde boom krijgt, met niet te lange takken maar veel vertakkingen waar dan later de vijgen aan gaan groeien.

Voor een waaier gaat het in beginsel hetzelfde als bij de lage boom, maar je topt de stam op zo’n 50 centimeter en houdt dan 2 recht tegenover elkaar staande takken aan die iets schuin naar boven staan. Langs die 2 takken maak je dan een hekwerk, of je spant draden aan 2 palen (op een afstand van zon’n 30 centimeter van elkaar). Later kun je de takken aan de draden of hekwerk aan gaan binden.

Zoals ik eerder schreef hebben we jaren geleden (ik denk rond 1994) een paar jaar een vijg in de kas gehad. Ik vond nog een oude foto waarop je wellicht kunt zien hoe we haar hebben gesnoeid en geleid:

 

Snoei een beetje op gevoel; je wilt takken die niet te dicht op elkaar zitten, geen kruisende takken, geen dode takken, en geen takken die uit de richting groeien. Je wilt (zeker wanneer ze in pot staat) veel vertakkingen want dat zorgt voor kortere maar meer takken en meer takken = potentieel ook meer vruchten. Daarom snoei je vooral de eerste jaren de meeste takken tot ongeveer de helft terug zodat de vorming van een nieuwe takken wordt gestimuleerd.

 

OVERIGE TEELTTIPS

Afhankelijk van de standplaats is water geven uiteraard belangrijk. De vijg die hier bij de buurman in de volle grond staat krijgt nooit water, zelfs niet in een droge zomer, maar dat heeft ook wel te maken met de vette vochtvasthoudende klei en het is natuurlijk een volwassen boom van 20 jaar oud. In een beschermende bak en vooral bij de teelt in pot zul je regelmatig water moeten geven. Bedenk dat bij extreme droogte jonge vruchtjes af kunnen vallen en dat wil je voorkomen.

In de praktijk komt het erop neer dat wij in de herfst en in de winter onze vijgen in kuipen zelden of nooit water geven. In de lente en zomer geven we gemiddeld zo’n 2 keer per week water, al is dat ook deels  afhankelijk van de leeftijd van de vijg (onze jongste Signora-vijg met een nog relatief jong en klein wortelgestel krijgt wat vaker water dan onze oudere Brown Turkey-vijg waarvan de wortels al onderuit de pot groeien). En in een regenachtige periode slaan we het water geven ook nog wel eens één of twee weken over.

Wellicht ook belangrijk bij de teelt in pot: elk jaar halen we de kuipen even van hun plaats. Dat is handig om gelijk even eronder schoon te maken en aan te vegen, maar vooral ook om te kijken of de vijg niet vast groeit in de grond. Want daar is ze heel goed en (en dus sterk voor). We hebben al vrij vaak gezien dat de wortels door de afwateringsgaten van de speciekuip groeiden, en zich langs tegels en richeltjes toch nog in de grond wisten te boren. Onderschat de kracht van de wortels van een vijgenboom dus niet!

Er wordt geadviseerd om in de herfst de middelgrote vijgen die niet meer kunnen rijpen weg te halen zodat ze geen schimmels kunnen bevatten en verspreiden. De kleine ‘erwtjes-grote’ vijgjes verwijder je niet maar laat je vooral zitten; als het niet te streng vriest kunnen ze de winter overleven en al in de zomer uitgroeien tot volwaardige vijgen die als eerste rijpen.

 

OOGST EN BEWAREN

Vijgen in de winkel zijn duur; dat heeft vast te maken met het feit dat het delicate zachte vruchten zijn, ze moeten handmatig en voorzichtig worden geoogst, naast elkaar worden gelegd en vervoerd (op elkaar gelegd kneuzen ze al snel), en zelfs dan zijn ze niet lang houdbaar. Oogst vijgen vooral pas als ze goed rijp zijn, mijn ervaring dat iets te vroeg geoogste vijgen nog wel narijpen maar dat als vijgen echt 2 of 3 dagen te vroeg worden oogst ze niet meer rijpen en oneetbaar bleek, hard en korrelig blijven.

Eet rijpe vijgen dezelfde dag nog op (of bewaar ze hooguit 1 of 2 dagen, naast elkaar op een donker en koele maar niet koude plaats. Je herkent een vijg die gaat rijpen aan het feit dat ze zachter wordt, een beetje gaat hangen en flink opzwelt (soms wel tot 2 keer de onrijpe grootte). Daarnaast zie je vaak dat de vijg van kleur verandert (afhankelijk van het ras), en je ziet dat aan de onderkant van de vijg een wat honingachtige siroop verschijnt. Dan zijn ze op hun lekkerst 🙂 .  Als je een vijg overrijp laat worden zal ze uiteindelijk barsten/scheuren en zullen vooral de wespen haar weten te vinden.

Je zult dus in de oogsttijd niet alles in één keer kunnen oogsten maar elke 2 of 3 dagen weer nieuwe verse rijpe vijgen kunnen plukken.  Wij eten ze vaak gelijk van de boom; warm van de zon; de vijgen zijn heel zacht en je scheurt ze heel gemakkelijk met je vingers voorzichtig open; dan kun je het vruchtvlees eruit happen. Dat vinden wij het lekkerst maar je kunt ze ook inclusief de zachte schil eten.

De vijgen die we hier mee naar huis nemen gaan vaak in een salade, (met blauwaderkaas), of ik rooster ze, maar bij een wat grotere oogst maak ik er een overheerlijke jam van. En als ik geen tijd heb vries ik ze in, in een luchtdicht zakje zodat ik er in de winter alsnog jam van kan maken want voor recepten waarin ze rauw moet worden verwerkt is ze dan niet lekker genoeg meer (het wordt een klomp vijgenmassa in de vriezer).

Uiteraard kun je vijgen ook drogen, in een droogapparaat of anders in een oven op 50 graden met de deur op een kier. Afhankelijk van het formaat van vijgen duurt het drogen wel zo’n 6 tot 10 uur.

 


RECEPTEN MET VIJGEN:

 

Tomatentaart met vijgenjam en blauwaderkaas

 

INMAAKRECEPTEN MET VIJGEN:

Abonneer
Laat het weten als er
guest

114 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Diederik Slob

De vraat aan je vijgen is van wespen. Die zijn er dol op.

Martijn Lindt

Beste Diederik
Mijn vijgen zitten nu vol wespen. Wat kan ik doen?
Martijn

martijn lindt

dank, Diana!

Caroline

De struik hangt bij mij vol genoeg, ik hoop bij jou ook. Je kunt ter ondersteuning van de natuur bewust een aantal vijgen te ver laten rijpen voor vogels, vlinders, bijen en wespen. De andere vijgen kun je gewoon op het juiste moment plukken.

Rik

Hi Martijn,
Die wesp komt binnen door een opening aan het uiteinde van elke vijg en legt dan haar eitjes erin. Zodra de eitjes uitkomen, eten zij de zaden en het vruchtvlees van de vrucht binnen de wanden totdat zij volwassen wespen zijn geworden Ik begreep dat de wespen zijn niet agressief tegen mensen, maar mocht je er vanaf willen misschien heb je hier nog iets aan? https://www.huisentuinmagazine.nl/zelf-een-wespennest-verwijderen/

Pien W

Zomer 2022, de zomer van tomaten en wespen. Bij ons op het terras staat standaard een spuitfles met water. Als de wespen komen dan zijn ze met een waterdouche best snel weg. En “ergens, ver weg” ligt een stapeltje rottend fruit op ze te wachten. Daardoor is onze overlast beperkt. Want wespen….ze zijn hardstikke nuttig. Ze zijn bijvoorbeeld dol op de witte vlieg. Mochten mensen toch een val willen zetten met wat zoets om ze te lokken, doe er dan ook een beetje azijn bij. Wespen trekken zich niks van het zuurtje aan en verdrinken maar bijen (ook dol op zoetigheid) weigeren dat zuurtje en komen niet eens in de buurt van de val. Zo blijft de schade beperkt. Maar bovenal, laten wij ook de wesp koesteren…..!

Carine p

Dag Diana en anderen:-)
ivm met de vallen, ziehier mijn ervaring. Ik heb niks tegen wespen, ook niet tegen de Europese hoornaarn (hier frelon genoemd). Het zijn ontzettend nuttige beesten, maar liefst niet in onze nabijheid. Ik heb wel een probleem met de Aziatische frelon die oa veel agressiever is en ook de bijen en bijenkasten aanvalt.
ivm de vallen, zal ik deze wel hangen (sorry Diana voor de opgestapelde beesten), maar je moet dit niet eender wanneer en met eender wat vullen). In mijn ervaring heb ik nog nooit een bij of wesp in mijn nesten gehad. Wel de hoornaarns, maar dit wil ik juist.
Qua vulling gebruik ik hetgeen deze beestjes juist willen (zeer rijpe en zoete peren, bij ons de poire William en vijgen, aangevuld door witte wijn). Indien niet voorradig, potje gelei of confituur openen en aanvullen met witte wijn.
Qua periode en dit vind ik belangrijk, dit is het voorjaar. Ik wil de koninginnen van de hoornaarns vangen. In het begin moeten deze koninginnen zelf op zoek naar eten (de werksters zijn nog niet geboren). Wanneer, dit hangt van jaar tot jaar af, wanneer het aangenaam lenteweer wordt. De hoornaarn verlaat zijn winterverblijf en gaat oa op zoek naar eten. Bij ons is dit gewoonlijk ergens in maart.
Op dit moment ga je nooit wespen, bijen etc in de nesten krijgen.
Zodra de werksters aanwezig zijn, heeft het geen zin meer om vallen te hangen. De nest is aanwezig en de koningin verlaat haar nest niet meer. Zij moet alleen zoveel mogelijk eitjes leggen. Zet je vallen na de lente periode, vang je uitsluitend werksters en uiteindelijk heeft dit geen zin meer, zij sterven toch in de herfst periode.
Op gebied van wespen zou ik zeker geen vallen zetten. Wij, als mens
zullen uiteindelijk alleen vanaf augustus last hebben van wespen. De periode voordien hebben wespen voldoende eten in eigen nesten, vanaf augustus zoeken ze elders, en Dan begint soms de frustratie bij ons. Er zijn voldoende eenvoudige middeltjes om de wespen van de tafel te houden zodat we er geen last van hebben.
Moraal van het verhaal…. Vallen, ja maar niet eender wanneer en met niet eender wat.
groetjes
carine

Maya.

Bij ons eet een wants van de vijg.
Je ziet dan een soort afdruk in de vorm van de wants.
Een soort driehoekje.Jammer vqn de vijg.Wel grappig dat t diertje zichzelf verraad door de afdruk.

Carine p

Andere schuldigen zijn ook de hoornaarns. Zij kunnen veel schade aan vijgen brengen en ander zoet fruit. De Europese hoornaarn is een heel nuttig beest, maar de aziatische hoornaarn is andere koek. Deze zijn agressief en vallen ook bijen en bijenkorven aan. Vijgen die overrijp of half opgegeten zijn, kan je gebruiken om vallen te maken om deze lieve beestjes te vangen. Mijn ervaring in het vangen van hoornaarns lukt het beste met vijgen en zoete peren. Wees voorzichtig bij het plukken van vijgen, soms zitten ze aan de andere kant zonder dat je dit gezien hebt.
Groetjes
Carine

Maxvab

Herten vinden ze ook lekker, dan is in een keer de hele boom leeg! Maar gelukkig maakt onze vijg nu weer een tweede oogst, heerlijk!

Manon

Ik heb er ook 1 in de tuin staan die zit helemaal vol met vijgen en ook al helemaal vol met nieuwe “erwten” knopjes..ik moet goed kijken omdat ze nu al vanlieverlee rijp worden, wat mij wel opvalt is dat ik er 1 gemist hebt die dus al rijp was maar onder de mieren zat en de eerstvolgende die rijp was zat ook onder de mieren..hebben jullie daar ook last van?

Kaj

In Griekenland maken ze de onderste 50 a 100cm van de stam van sommige bomen wit om kruipers tegen te gaan en eventueel schade aan de stam bij eventuele vorst te voorkomen . Ik weet niet met wat voor spul ze dat doen. Misschien helpt het .

Dennis

Misschien is dat diatomeeënaardespray, dat is wit spul. Werkt goed tegen verschillende soorten “ongedierte” zoals mieren, slakken, de mineervlieg etc. op diverse planten en struiken.

Jonas

Dat is een soort bordeauxse pap, dus kopersulfaat mengsel met oa kalk.

Anja drittij

Hallo wij hebben ieder jaar hetzelfde probleem. Een prachtige boom, Brown turky, met veel vijgen. Maar als we willen oogsten dan zijn de vijgen aan één kant aangevreten. Maar willen we ze eerder plukken om dit te voorkomen zijn ze nog wat hard en niet rijp genoeg. Heb er ooit 1 jaar jam van kunnen maken en vandaag maar weer enkele geplukt om vraat te voorkomen, maar afrijden doen ze niet meer
Iemand dezelfde problemen of een oplossing voor het afrijpen ?

Petra

Hoi Diana,
Een jaar of vier geleden heb ik een vijg (ras onbekend) gekocht, voornamelijk omwille van de mooie bladvorm en niet zozeer om de vruchten. Deze staat dan ook midden in een bloemenborder.
Jaarlijks komen er enkele vruchten aan en ieder jaar ‘zit’ ik te wachten tot deze verkleuren en ik ze kan oogsten. In het najaar vallen de meeste, nog steeds niet verkleurde vijgen op de grond 🙁
Dankzij jou uitgebreide informatie over de vijg, weet ik nu pas dat niet alle vijgen van kleur veranderen, wanneer ze rijp worden.
Waarschijnlijk heb ik de White Marseilles en de pluktijd is okt/nov. En dit jaar hangen er wel heel veel vijgen in onze struik. Nog ff wachten dus, maar voor alle zekerheid voel ik iedere 2-3 dagen of er al vijgen zacht worden…
Groeten,
Petra

Petra

Hoi Diana,
Ik heb idd de White Marseille, want de vijgen zijn nu rijp.
Ze zijn nauwelijks van kleur veranderd ( licht groen) en de smaak vind ik niet bijzonder.
De vijgen van de boom van een vriendin, waarschijnlijk de Brown Turkey waren vele malen lekkerder.
Maar ik heb hem dan ook gekocht omwille van de mooie bladvorm en daar geniet ik nog steeds van !
Groeten,
Petra

Tonny Padbe

Hallo ik heb een vraagje, onze vijg geeft prima vrucht, kan meestal eind juli beginnen met oogsten en eten mmmmm. Als er veel is maakmik chutney of jam is heerlijk. Nu de vraag, er blijven kleine vijgen over die rijpen niet meer, zal met weer en warmte te maken hebben maar kan je daarvoor iets mee? Ze vallen vanzelf uit de boom hoor en het zijn niet de kleine nieuwe vruchten. Deze zijn denk ik 3 cm doorsnee. Ben benieuwd of je het herkend. Groetjes Tonny

Sonja

Ik at bij de Griek kleine groene vijgen gekookt in zwarte bessensap als toetje.

Misschien bij een Griek vragen.

Anja

Misschien grappig om te lezen (Afrikaans) maar hier is een recept om groene vijgjes op siroop te maken. Overheerlijk, ik maak ze iedere jaar. Ik schraap ze niet, maar maak wel een kruisje aan de bloem-kant en laat ze overnacht weken in koeksoda. Verder kook ik altijd een aantal grote vijgenbladeren mee, zo blijft de kleur van de vijgjes mooi helder groen. Voor het siroop voeg ik toe kruidnagel (niet veel), kaneel en gember en natuurlijk citroensap 🙂

https://voorskootenwynglas.wordpress.com/2016/12/05/korrelkonfyt/

Dani

Beste vijgen liefhebbers,
Een tip voor de 2e oogst.

Er wordt geadviseerd om in de herfst de middelgrote vijgen die niet meer kunnen rijpen weg te halen zodat ze geen schimmels kunnen bevatten en verspreiden. De kleine ‘erwtjes-grote’ vijgjes verwijder je niet maar laat je vooral zitten; als het niet te streng vriest kunnen ze de winter overleven en al in de zomer uitgroeien tot volwaardige vijgen die als eerste rijpen.

#bron mooie moestuin

Monika

Heb al een jaar of 3 een vijg staan op t zuiden bij de muur van t huis ,elk jaar komen er groene vingen aan maar ze rijpen niet ,worden wel groter maar blijven groen en hard en vallen dan uiteindelijk eraf als t te koud wordt. Iemand een idee , wat ik kan doen. Zag op vakantie in Slovenië soort gelijke kleinere groene vijgen maar weet niet hoe die worden gegeten. Iemand tips?

Jo

Je hebt dan een soort die voor ons klimaat te laat afrijpt of een soort die bevrucht moet worden door de vijgenwesp. De vijgenwesp komt noordelijk van de Alpen niet voor, met zo’n vijgenplant kun je in Nederland nooit rijpe vijgen oogsten. Dat is ook een risico als je stekjes meeneemt uit bijvoorbeeld Zuidoost-Europa. Beter is om zelf bij een vakman te kopen, dan weet je dat je ook de soort krijgt die je koopt.

Goede en lekkere soorten voor het Nederlandse klimaat zijn onder andere:
– Brown Turkey
– Ronde de Bordeaux ! (snelle groeier, geeft goede oogsten)
– Michurinska -10 (kan goed tegen de vorst)
– Madeleine des deux Saisons (als het weer meespeelt, heb je twee oogsten per jaar, qua smaak niet de beste)
– Longue d’Aout
– Goutte d’Or (langzamere groeier, wordt minder groot)

Je hebt vijgen die vruchtiger smaken en vijgen die zoeter smaken. Een Ronde de Bordeaux heeft een vruchtigere smaak en bijvoorbeeld een Goutte d’Or smaakt meer zoet / naar honing.

Mijn tip is om de vijg te vervangen door een ander exemplaar die wel rijpe vruchten geeft. En afhankelijk van de smaak (hou je van zoet of van vruchtig) een soort uitkiezen die het beste past.

Carine p

Dag Diana,
Onlangs heeft iemand in een blog van jou iets geschreven over confituur met vijgen en tomaten. Ik vond dit een rare combinatie, maar heb het toch eens geprobeerd met een paar potjes. Wel, het is een heerlijke combinatie. Ik kan het iedereen aanraden. Bedankt mevrouw, maar ik weet niet meer van wie het kwam.
Groetjes Carine

Erik

Hallo Diana,

In een bepaald deel van de tekst lees ik : dan kun je het vruchtvlees eruit happen.
Ik eet normaal de gehele vrucht, is dat dan niet goed?

Groetjes Erik

Petra

Ha Diana,
Ik heb een vijg in een emmer staan en ik bedacht dat die mooi tegen de roze muur aan de zuidkant van mijn nieuwe huisje zou kunnen staan.
Maar iemand zei mij dat de wortels dan onder het huis gaan en dat het niet goed is voor het huis… wat denk jij?

Lieke

Over de wortels: er staat al een jonge vijg tegen mijn huis, was vorig jaar 3 meter. Nu al 4 meter hoog. Het huis heeft spouwmuur en kelder 60cm diep. Gaan de wortels in de kelder groeien, dan lekkages maken. Of komen er dan beesten in de droge kelder? (Ik durf daar niet in te kruipen).
Kan het kwaad als de wortels onder het huis groeien?

Zo ja, kan ik dat nu nog voorkomen door veel te snoeien?

Evert

Ik heb 2 vijgen in een bak in de tuin staan. Deze heb ik beide begin maart gesnoeid. Bij de ene is er niets aan de hand, maar de ander bloeit flink. Nu zeggen ze dat bomen niet doodbloeden. De ander heeft hier weer een andere mening over, zoals dichtbranden. Ik ben geen voorstander van het laatste. Wat kan ik het beste doen?

Robert

Hallo Diana,
Ik heb 2 vijgen, al bijna 15 jaar oud, in pot en deze heb ik in november 2019 flink gesnoeid. Sinds vorige week zijn beide vijgen hevig gaan bloeden en bloeden nog steeds.
Beide vijgen hebben het al die jaren perfect gedaan en veel vruchten gegeven. Soms wel 2x per jaar.
Misschien ben ik een beetje aan de vroege kant maar zie momenteel geen enkele scheut aan de takken door komen.
Wat is er aan de hand en kunnen zij nu dood gaan of zijn zij reeds dood? En wat kan ik er aan doen als er nog leven in zit?

b.bais

Hallo , ik heb paar stekken nodig van die vijgenboom .Dank u,

Ria

Ik raad u aan om naar een kweker of naar een tuincentrum te gaan.

Vriendelijke groet,
Ria

Stefana

Hallo,
Misschien kunt u mijn vraag beantwoorden. Ik heb op mijn zonnige balkon een vijgenboompje in een kuip staan, ik ontdekte een paar weken terug dat de bladeren aangevreten worden. Heeft u enig idee wat dat kan zijn?
Hartelijke groet.

Stefana

Sorry dat ik nu pas reageer, het antwoord komt niet binnen in mijn mailbox maar via jullie site.
Ja, inmiddels zijn we twee weken verder, ben naar het tuincentrum gegaan waar ik vaste klant ben en deze vijg gekocht heb. De medewerker van die afdeling meende qua schade een slakkenspoor te herkennen. Ik heb een natuurlijke bestrijder van insecten gekocht, kan ook over eetbare planten/vruchten, maar inmiddels zijn bijna alle vijgen er al uitgevallen en bijna elk blad is aangetast. Erg bedankt lig voor de reactie.

Pien

Altijd moeilijk zonder foto iets te beoordelen maar er schijnt de laatste jaren vraatschade aan vijgen door vijgenskeletteermotten (leuk scrabblewoord…..!)voor te komen. Nooit eerder van gehoord. Wellicht kun je op dit trefwoord googelen en als jouw schade daar op lijkt wil waarneming.nl dit met foto heel graag van je horen.

Stefana

Dank voor uw reactie. Ik was dit ook tegengekomen, maar de beschadiging van het blad verloopt dan anders. Ik kan geen foto’s bijvoegen, snap zeker dat beeld meer zegt dan woorden.
Ik heb trouwens nooit een of ander insect aangetroffen op het vijgenboompje.
Groet en nogmaals dank.

Aafje

Hallo Diana,
In onze tuin staat een vijg die al een paar jaar veel vruchten geeft, maar dit jaar zie ik maar één vrucht. Weet jij wat de oorzaak kan zijn? Ik heb eind februari twee flinke takken gesnoeid maar de rest ongemoeid gelaten.
Alvast bedankt!

Aafje

Hoi Diana,
Sorry dat ik nu pas reageer. Bedankt voor je antwoord, dat biedt toch wat scenario’s.
Groeten, Aafje

Marja

Hallo Diana,
We hebben een vijgenboom voor het 3e jaar. Hij groeit goed, prachtige bladeren en zit nu bomvol vruchten zo groot als stuiterballen.
Voorgaande jaren was dit precies zo, maar…… de vruchten groeien niet door. Het blijven stuiterballen en vallen er na verloop van tijd af. Wat gaat er mis?
Heel graag je antwoord. Ik ben al terug geweest bij het tuincentrum maar daar gaf men aan het ook niet te weten.
Vr.gr. Marja

Marja Westerink

Hoi Diana,

Dank voor je reactie. Ik ga de aangeraden informatiebronnen eens raadplegen.

Vr. gr. Marja

Marlaine

Ik heb een vijgenboom die een paar jaar oud is en die in de volle grond staat tegen een schuurtje op het zuiden. Ik weet niet welk ras want ik heb hem als stek gekregen, inmiddels is hij zo’n drie meter hoog. Vorig jaar heb ik er een of twee vijgen van kunnen eten en heb ik een deel van de takken weggesnoeid. Dit prachtige voorjaar zat hij al vol snelgroeiende vijgjes voordat er blad aan zat. Ik ging elke dag even kijken en gaf hem twee keer per week een emmer water. Toen hij blad ging ontwikkelen stopten de vijgen met groeien, en ze groeien nog steeds niet verder. Inmiddels zijn er een paar nieuwe bij gekomen die snel groeien en nu bijna net zo groot zijn als de “oude”. De “oude” vallen er niet af maar doen ook niks. Wat nu?

Marlaine

Bedankt voor je reactie, Diana. Ik hoop echt dat ze nog gaan rijpen. De nieuwe vijgjes zien er glad en glanzend uit. De “oude” zijn nog wel groen maar zien er dof en gebobbeld uit. Ik laat ze gewoon hangen.

Maaike

Wij hebben in Portugal twee prachtige vijgen bomen staan. Één met paarse vruchten en één met gele vijgen. Beide altijd vol vrucht maar inderdaad ook vaak aangevreten. Er zijn nu nog geen wespen hier. Mijn schoonzusje ging de vijgen oogsten en zag ineens een rat op een tak zitten die de vijg voor de helft had opgegeten. We zijn nogal geschrokken. Iemand tips om de ratten uit je boom te weren? De bomen staan in een kleine boomgaard gewoon in de grond.

Erina Starink

De vijg die ik heb, zie je nergens. Ooit op braderie gekocht zonder naam. Net is een vriendin weer komen plukken. Het is een groene vijg en de vruchten lijken op Klaps peren, ook zo rond. Elk jaar kan ik in de 3de week van Juli voor het eerst plukken. Dit jaar zijn ze uitzonderlijk groot en zit de nieuwe oogst er reeds aan. Een vijg weegt tussen de 120 en 130 gram. Heeft iemand idee welk soort ik heb. Hij is ruim 20 jaar oud, steekt 1,5 meter boven de schuur uit en door het gewicht van de takken, zijn die helemaal voorover gebogen. Heb hem nog nooit gesnoeid. Ook de bladvorm is anders, heeft n.l slecht 2 inkepingen

bert

hallo ik heb een vraag ik heb een groot aan tal soorten denk meer dan 20 nu ben ik wat namen kwijt
het gaat om een kruipen de vijg over de grond
de anderen te vijg heeft vingervormigblad je ziet de ze soorten zelden
groet bert

monique ugille

hallo,
van mijn vijgenstruik pluk ik ongeveer 30 kg vijgen, kan iemand mij tips geven over het drogen van vijgen in een droogapparaat, alvast bedankt , monique

monique

ruud en Diana, bedankt voor de tip, ik zal het vast en zeker eens proberen, heb al veel jam gemaakt van vijgen met sap framboos of sap van braambes, echt heel lekker, groetjes, monique

Avelien

Heeft er iemand een idee over welke vijgen de lekkerste geur van blad afgeven? In Frankrijk kom je er vaak tegen die heerlijk zoet ruiken, maar sommige hier in NL ruiken naar ‘kattenpis’. Vreemd hè?

Greet Buren

Hi Diana,
Allereerst complimenten voor je interessante site!
Kan ik de witte melk van de vijgenboom ook medicinaal gebruiken?
Groetjes Greet

Jan

Ik heb met regelmaat een paar vijgen aangevreten door mieren. Van wespen merk ik eigenlijk nooit iets.
Hoort er bij denk ik dan maar; ik snoep van dat lekkers en zij ook.

Fadie

Voor allen die vruchten aan de vijgenboom hebben die niet helemaal rijpen. Tip: een beetje olie op het uiteinde smeren (niet aan de kant waar de vijg aan de boom hangt, maar dus aan de andere kant). Echt een klein beetje en dan zal de vrucht vaak toch nog rijpen. Wel sneller dan normaal, dus ik raad aan dit enkel te doen voor de vruchten die zijn ‘blijven hangen’ in hun rijping. Want een trage rijping is altijd lekkerder. Succes!

Saskia

Hallo Diana. Bedankt weer voor alle nuttige en leuke info op jouw blog! Ik heb een vijg-mysterie. Zou jij misschien met jouw ervaring wat inzicht kunnen bieden?

Vorig jaar heb ik een jonge vijgenboom geplant in de volle grond: het perk krijgt ochtendzon tot het middaguur, maar de boom is vrij hoog dus het blad krijgt tot eind van de middag alle zon. Hij leek vorig jaar prima aan te slaan, want er was groei van stengels en nieuw blad. Echter, dit jaar duurde het maaaanden voordat de bladgroei weer op gang kwam. Er zijn dit jaar pas vanaf juni een schamel totaal van 10 blaadjes gegroeid, die ook nog eens heel klein zijn gebleven (5-10cm), ook al zijn ze er wel mooi gaaf en groen. Ik heb nog nooit zoiets gezien bij een vijg! En google trouwens ook niet 😉

Heb jij dit wel eens gezien? Enig idee waar deze vertraagde en beperkte groei door komt?

En wellicht inzicht in wat ik nu het beste kan doen: nog een jaartje de kans geven of deze herfst/winter eruit halen en dan maar in een pot op mijn terrasje?

Ik vraag me nu ook af of het voor zon-aanbiddende-planten als deze gaat om zon op het groen, of ook op de grond? Het gaat online vaak over “x aantal uren zon” maar niet of deze zon dan op de plant of op de grond moet schijnen.

Het enige wat ik me kon bedenken als reden voor de vertraging en het gebrek aan groei is iets met de plek: dat de grond te lang te koud is geweest, of dat er -zeer lokaal- overlast is geweest van ondergrondse beestjes, of dat de grond te zuur is geweest (er stond eerder heide vlakbij, maar ik had verse potgrond en later ook kalk aan de boom gegeven).

Alvast bedankt en herfstige groeten

Sandra

Goede avond,

Mijn man ik hebben een moestuin overdekt in een kas. Daar hebben wij allerlei groenten en ook hier en daar fruit. We zijn nog best onervaren en zijn pas in juni gestart met de moestuin. Nu heb ik een vraag er staat ook een vijgenboom in de tuin maar nu hebben wij deze 1 x verplaatst zodat de boom genoeg ruimte heeft om te groeien. Alleen zaten er bij onze aankoop van de vijgen boom maar 3 bladeren aan. En na dat we deze hebben verplaatst zijn ze er aller 3 afgevallen??

Wat moeten we nu doen?

Liefs Sandra

Ief

Hallo Diana, wanneer ik de vijgen pluk komt er wit sap uit. Deze plakt ook heel erg. Nu zie ik overal dat je de vijg met schil kan eten. Hoe zit het dat met ie plakkerige sap?
Gr
Ief

Esther

Beste Diana
Ik kan bij een bevriende boer wat vijgen planten op zijn boerencamping. Straks iedereen blij, zijn gasten, hijzelf en ik, met een vijg beschikbaar, in andermans tuin.
Nu zoek ik wat stekjes van de Brown Turkey, heb je een idee waar ik ze kan krijgen? Misschien evt van jou?
Mvgroeten,
Esther

Charlier Sylvie

Hallo Diana,
Wat een leuke blog over de vijgenboom. Ik had een vijgenboom tegen een zuidermuur in mijn tuintje in Nederland staan en heb jarenlang geoogst. Nu ben ik naar Normandië verhuisd en heb ik een enorm lange muur tegen het zuiden… Ik dacht: laat ik weer vijgenboom planten tegen die warme muur, overal lees ik op internet dat dat ideaal is… Maar ik lees op jouw blog dat de wortels meters diep en breed kunnen worden… En ik maak mij zorgen. Kan dat dan niet ook de fundering schaden?
Lieve groet, Sylvie

Audrey

Hallo Diana,

Ik hoop dat jij mij kunt helpen.
Wij huren een huis waar een heel grote vijgenboom in staat, ik was hier zeer happy mee, vooral toen er zeer veel vruchten aan kwamen.
Maar deze groeide ontzettend hard en werden ook behoorlijk groot, en rijpte aan de buitenkant heel snel, ze voelde ook zacht aan, maar aan de binnenkant waren ze dan totaal niet rijp, en langer laten hangen hielp ook niet, ze vielen of zelf op de grond of rotten weg aan de boom.
Weet jij misschien wat hier precies de oorzaak van kan zijn?
(We wonen in een mediterraans klimaat, dus dat zou al n voordeel moeten zijn. )
Mvg Audrey

Carine p

Dag Audrey,
Even vraagje betreffende de vijgenboom. Was dit een variëteit dat 2 keer per jaar zijn vruchten geeft of slechts 1 maal? In welke periode heb je dit probleem gehad ? Sinds een aantal jaren hebben wij dit ook bij de vijgen die 2 keer vruchten draagt. De eerste oogst die einde mei/juni valt is binnenin droog en buiten zacht. Een tekort aan water is volgens mij niet de reden, toch niet in deze periode. Bij de laatste vijgen zijn ze dan wel eetbaar. De tweede oogst einde september/oktober heeft nooit dit probleem. Ook vijgen variëteiten die eerder in de zomer zijn vruchten dragen, hebben nooit dit probleem. 20 jaar geleden heb ik dit hier nooit gehad. Voor mij ook een raadsel…
Groetjes carine

Iet

Deze week heb ik het vijgenras Précoce de Dalmatie gekocht, omdat deze vorstbestendig is en goed afrijpt in ons klimaat. Heeft iemand ervaring met dit ras?

Tim Vercammen

Hoi, ik heb een vraagje ivm de vijgenboom…
Ik heb een boompje gekocht van ca 1,5 meter hoog en dit in een grote pot geplant waar hij het voorlopig heel goed doet!
Mijn vraag is of ik in deze zelfde pot (60cm diameter en 60cm hoog) een kruid kan planten zoals bijvoorbeeld rozemarijn?

Groetjes, Tim

nine

hallo diana, leuke site. wij hebben een grote vijgenboom op het zuiden tegen de schuur aanstaan. in november een snoeibeurt gegeven, toen kwamen wij hier net wonen. nu zie ik echter allemaal groene schimmelplekken op de stam (volgens mij waren die er in november ook al, dat kan ik terugzien op de foto). betekent dit dat de boom doodgaat?
wat zou ik er eventueel aan kunnen doen?

Judith

Hoi!

Ik zou graag willen weten of onze vijg die inmiddels 4 jaar al tegen de Zuidmuur van ons huis staat niet ons terras kan beschadigen. We moesten laatst graven en daar tegels weg halen en de wortels waren echt superlang.

Marina

Beste Ruud en Diana,

Allereerst, wat leuk dat deze vragensite al zo lang loopt!
Sinds een kleine 2 maanden ben ik in het bezit van een Ficus Carica in pot. Deze is overgepot in een grotere, onderin Hydrokorrels, daarna goede grond met een verrijking van grond voor tropische planten. Nu zitten er 7 vijgen in (bij aanschaf 0).
Ik heb 2 vragen.
Is het de bedoeling dat deze vijgen dit jaar geoogst kunnen worden, ze zijn al groter dan een erwt.
Hoe kan ik de plant het beste beschermen tegen de zuid-westerwind/storm? Hij staat in de voortuin en heeft daardoor minder beschutting.
Alvast dank.

Purple

Hallo beste tuinvrienden, ik heb een vijgenboom in mijn achtertuin staan, dit jaar heeft ie ontzettend veel vruchten gedragen, ze zijn ook groot, maar jammer genoeg zijn vele vruchten voordat ze rijpen half zwart en rotten ze weg, wat kan daar de reden van zijn=

[…] Vijg […]

S. Snijder

Ik heb een vijg in mijn tuin van ongeveer een meter hoog. Heb er na de zomer/herfst niets aan gedaan. Er zitten dus nog vijgen aan (niet heel klein, maar ook niet volgroeid volgens mij). Moet ik die er nu af halen, of kan ik ze gewoon laten zitten? Heb de vijg verder niet gesnoeid (heb die vorig voorjaar van een pot naar de vaste grond verplaatst).

Olaf

let op! Vijgenboom stinkt naar kattenpis.

Steven

Dat valt zeker niet mee! Eerlijk gezegd verschilt het enorm van boom tot boom, wij hebben er 12 op ons land en af en toe verga je van de stank van enkele bomen

M van keulen

De vijgenboom is helemaal nat olieachtig zijn de stelen en bladeren wat is dat

Nelly

Hallo Diana, ik heb van een vriend een stek van de vijf gekregen hij staat in een speciekuip. Moet ik deze beschermen van de winter tegen de kou, de plant is al best groot en goed aangeslagen. Thanks

Daan Osinga

Ik hoorde dat aarbeien planten rond de vijgenstruik goed is voor oogst en ontwikkeling. Wat weten jullie daarvan?

Annelies

Goeiemorgen 🙂
Vorig jaar heb ik een flinke vijg op stam verplaatst van de voor- naar de achtertuin. Hij staat op de volle zon in een gemetselde bak. Ik heb hem helemaal met rust gelaten verder qua snoei en het duurde lang voordat er nieuwe knoppen en bladeren aan de takken verschenen. Ik had hem al bijna opgegeven, maar uiteindelijk zag ik zelfs vruchten groeien.
Nu zou ik mijn vijg graag willen snoeien, want de takken zijn lang, tanig en wat kaal, dus ik zou een vollere kroon willen, maar durf niet echt flink te snoeien. De vijg gaat nu in rust en als ik, nu de gele bladeren er nog aan zitten, zou gaan snoeien, dan zou er geen blad meer aan zitten, alleen maar ‘oude takken’. Waar ik dus bang voor ben is dat ik de vijg ‘dood snoei’ omdat er geen actieve groeiogen overblijven. Is dat correct? Of kan ik er toch wel vanuit gaan dat er genoeg groeikracht aanwezig is om toch weer uit te lopen?
Voor de beeldvorming heb ik een foto bijgevoegd van mijn vijg in huidige toestand.
Alvast hartelijk dank!

IMG_3441-1
Pien W

Leuke boom! En ja, ik snap dat je hem wilt snoeien om een vollere kroon te krijgen. Mijn ervaring is dat een vijg zelfs héél erg goed reageert op het inkorten van takken. Gouden regel bij het snoeien van een vijg: eerst al het blad er af maar niet snoeien bij vorst. De afgesnoeide (eigenlijk de ingekorte want je moet natuurlijk wel wat laten staan) takken in een pot met aarde bij elkaar zetten, koel overwinteren en over een half jaartje heel blij je nieuwe stekken uitplanten of weggeven. Ik doe dat inkorten en stekken elk jaar, 80% lukt.
Ik hoop dat Diana het met mij eens is! Tip: kijk ook eens op de websites van Okke en bij Mergenmetz. Groet, Pien

Meld je aan voor de nieuwsbrief