Watermeloen

De watermeloen is een typisch zomerfruit; in een warme zomer is ze koud het lekkerst: sappig, knapperig en friszoet van smaak. De watermeloen is geen familie van de meloen: de Latijnse naam voor een meloen is Cucumis melo en die van een watermeloen is Citrullus lanatus. Ze zijn dus wel familie van elkaar (want ze behoren allebei tot de komkommerfamilie) maar ze zijn niet heel nauw verwant, en dat betekent dat ze dus ook in principe ook niet met elkaar kruisen.

Op de foto bovenaan deze pagina zie je een watermeloen van het ras Moon & Stars.

Watermeloenen zijn heel bekend in Noord- en Zuid-Amerika; je kunt ze daar in veel vormen kopen, maar vooral ook in enorme afmetingen (tot wel meer dan 30 kilo per meloen). Die heel grote watermeloenen hebben veel warmte en een heel lang zomerseizoen nodig: ze zijn helaas niet geschikt voor ons gematigde klimaat. Als je in Nederland watermeloenen wilt kweken gebruik je daar bij voorkeur de kleinere rassen voor.

PLANT

De planten van watermeloenen kunnen klimmen (al is dat technisch gezien niet de juiste term, eigenlijk slingeren ze). Ze hebben er dan ook, zeker in het begin, wel wat hulp bij nodig. Dat klimmen is voor de grote rassen niet handig want die watermeloenen kunnen vrij zwaar worden waardoor er kans is dat te zware vruchten van de planten loslaten en vallen. Het beste laat je watermeloenplanten van grotere rassen gewoon kruipen. Zoals gezegd, kies geen extra-grote rassen, die hebben echt een te lang seizoen nodig, ze zijn vaak zelfs niet geschikt voor in de kas (tenzij die verwarmd en verlicht is).

Ik laat zelf watermeloenplanten wel klimmen, maar dan altijd de kleinvruchtige (icebox-sized) vruchten zoals de White Meated, Gold Baby, Sugar Baby, etc. (met vruchten van 1 tot 1,5 kilo). Ik maak er een rek van bamboestokken voor, tot zo’n 150 centimeter hoog, en dat gaat best goed. Ik bespaar daardoor ruimte in de kas want een kruipende (water)meloen neemt veel ruimte in beslag. Bovendien moet je bij de liggende/kruipende teelt oppassen dat je niet op de bladeren trapt, de bladeren worden nat met daardoor meer kans op meeldauw, etc.

Net als bij meloenen, komkommers, augurken, pompoenen en courgettes zijn ook bij de watermeloen de vrouwelijke en mannelijke bloemen goed te herkennen; de mannelijke bloemen hebben alleen een steeltje, de vrouwelijke bloempjes hebben tijdens de bloei achter hun bloem gelijk al een minivruchtje:

Het bloempje van een watermeloen is opvallend behaard, dit is een bloempje met meeldraden en zit bloeit op een ‘kaal’ steeltje, dat betekent dat het een mannelijk bloempje is
Het vrouwelijke bloempje bevat al een minivruchtje onder de bloem, en niet op de foto te zien maar in plaats van meeldraden bevat ze een stamper.

De bloemen zijn geel en wat groter dan de bloemen van de gewone meloen. Dat is handig want in de kas zul je ze vooral ook zelf met de hand moeten bestuiven, want er komen nu eenmaal veel minder insecten in de kas (te warm). Ik heb in de kas bij de watermeloenplant altijd een wattenstaafje liggen; ik kijk elke dag even en als ik mannelijke en vrouwelijk bloemen zie haal ik het wattenstaafje eerst even langs de mannelijke bloem/meeldraden en daarna langs de vrouwelijke bloem/stamper. Het helpt trouwens ook om de watermeloenplanten niet achterin de kas maar juist dichtbij de deur/ingang te planten, dan is de kans groot dat er toch wat bijen en hommels voor de bestuiving zorgen.

TEELTWIJZEN

Watermeloenen houden vaak nog meer van warmte dan gewone meloenen. In de kas of platte bak, met uiteraard de keuze voor een kleinvruchtige soort, gaat het meestal wel goed. Bij de buitenteelt is dat wel anders; als je watermeloenen buiten wilt telen zul je het warmste en zonnigste plekje in je tuin moeten kiezen, een vroeg en kleinvruchtig ras moeten gebruiken, op tijd zaaien en ook dan nog hopen op een mooie zomer.

Ik heb echter genoeg rijpe watermeloenen in de buitenteelt gezien om te weten dat het echt wel kan. Mocht er een slechte zomer zijn, zul je misschien wel wat kunstgrepen moeten toepassen: bij veel regen en koel weer is bijvoorbeeld een stukje perspex, glas of plastic op een paar paaltjes heel handig; het houdt de regen weg en de warmte vast.

De teelt onder glas blijft uiteraard een stuk zekerder. Daar zit je dan echter wel met het probleem van bestuiven. Bestuif dus met de hand en laat vooral in de zomer zo vaak mogelijk de deur van de kas open staan zodat insecten vrij naar binnen kunnen vliegen (en weer naar buiten want het is er op een zonnige dag overdag eigenlijk veel te warm voor ze). Als je een platte bak gebruikt kun je het raam een stukje open laten staan door een stuk hout of steen tussen raam en onderstel te zetten.

Een jong watermeloentje

OPKWEEK

Ik zaai zelf watermeloenen altijd zo rond begin to half april voor. Ik zaai ze graag in huis voor: bij een temperatuur van 20 tot 22 graden in een zonnige vensterbank. Ik zaai ze het liefst in potjes zodat je gelijk al een flinke zaailing hebt die je niet meer hoeft te verspenen en later makkelijk uitgeplant kan worden. Ik gebruik er potgrond door die ik luchtiger maak door er wat grof brekerzand en/of perliet door te mengen (zo loopt een teveel aan water makkelijker weg en wordt de grond niet (te vast). Geef de zaaisels zeker niet teveel water, de grond mag matig vochtig zijn (maar mag natuurlijk ook niet uitdrogen): de zetmeelrijke zaden rotten makkelijk in te natte grond. Bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen één tot anderhalve week. Plant de zaailingen niet te vroeg uit; te kleine wortels, te koude grond of te nat en koel weer zorgen voor iele planten die lastig weer verder groeien.

Plant de zaailingen, mits ze groot genoeg zijn, vanaf half mei uit. In een platte bak hou je een afstand van 1 plant per raam aan, in de kas moet je afhankelijk van de soort eerst bedenken of ja haar wilt laten klimmen of wilt laten kruipen. Zorg voor voldoende ruimte als je de planten wilt laten kruipen, en natuurlijk een klimsteun als je de planten omhoog wilt leiden.

Je kunt buiten ook op ‘broeimest’ telen: stort redelijk verse stalmest (waar veel stro in zit) in een heuvel op de grond. Dek dat heuveltje af met grond. Plant de zaailingen op het heuveltje, in een ruim plantgat dat je vult met potgrond. De potgrond zorgt voor de voeding en de mest onder de laag grond composteert en geeft daarbij warmte af waar de wortels van de planten, zeker in mei en april, veel baat bij hebben. Ik heb ook wel eens gezien dat mensen ongeveer 3 weken voor het planten van (water)meloenen een stuk zwart plastic over de grond spannen; zo warmt de grond op voor je gaat planten.

RASSEN

Er zijn watermeloenen in enorm veel maten/rassen, en wat minder bekend, ook in wat verschillende kleuren. Kies in Nederland vooral kleinvruchtige rassen. Als je zaden in het buitenland koopt (of op internet naar rassen zoekt) vind je soms de term ‘Icebox’ of ‘Icebox-sized’, dat zijn altijd rassen die kleinere vruchten geven en dus dus geschikt zijn voor koelere klimaten en vroeg genoeg zijn om daar ook een leuke oogst te geven. De buitenschil is vaak groen, van licht tot donker, en al dan niet met een tekening op de schil. Het vruchtvlees kan lichtrood tot donkerroze zijn, maar bijvoorbeeld ook geel, oranje en zelfs crème.

Mijn persoonlijke favorieten zijn:

  • White Meated (ook wel White Wonder – crèmekleurig vruchtvlees, erg lekker
  • Sugar Baby (roze vruchtvlees)
  • Golden Midget (extra klein, gele schil, roze vruchtvlees)
  • Gold Baby
  • Blacktail Mountain (maatje groter dan voorgaande rassen, rozerood vruchtvlees)
  • Moon & Stars (met gele spikkels op het blad en ook op de donkergroene schil zitten er kleinere en grotere gele vlekjes)
De opvallend gespikkelde schil van watermeloen Moon & Stars

BODEM / BEMESTING

Watermeloenen houden van een vochtvasthoudende grond, een watermeloen bestaat tenslotte voor meer dan 90% uit water. Het overtollige water moet echter wel weg kunnen, een kletsnatte grond geeft een grotere kans op schimmelziekten (zoals meeldauw) en rottende wortels. Een goede hoeveelheid compost onderspitten helpt de grond te verluchtigen. Zelf geven we geen buitensporige bemesting; bij teveel stikstof maakt de plant veel blad en stengels maar dat gaat ten koste van de vruchtvorming. Wat koemestkorrels is vaak voldoende, en een handje patentkali kan zorgen voor een goede vruchtzetting, een lekkere smaak en een goede houdbaarheid.

STANDPLAATS

Houd rekening met een vruchtwisseling van 1 op 4 jaar, in het vak van de vruchtgewassen. In de kas kun je elk jaar een andere hoek van de kas gebruiken. Zo voorkom je overwintering en daardoor een herhaalde aantasting door bijvoorbeeld bodemschimmels. Vermijd om dezelfde reden ook een te natte plaats (schimmels houden van vocht en warmte). Uiteraard staat ze buiten zo zonnig, warm en beschut mogelijk.

Watermeloen White Meated

VEZORGING

Watermeloenen hoef je niet te snoeien; ze maakt niet zo’n heel grote plant en uiteindelijk zorgt elke zijscheut weer voor nieuwe bloemen (met potentiële vruchten). Zelf zorg ik dat ze niet erg slordig wordt, als ze in de kas de neiging heeft om niet alleen te klimmen maar ook door andere planten heen te gaan kruipen leid ik de stengels een andere kant op, of ik kort de stengels wat in. Ik help de planten (zeker in het beginstadium) door stengels aan de klimrek op te binden en of ik drapeer zijscheuten of de stokken zodat ze zelf verder de goede weg kunnen vinden. Zeker als er eenmaal watermeloentjes aan de planten groeien richten de planten hun energie vaak duidelijk meer op de groei van die meloenen dan op de groei van de plant zelf.

Geef water bij de wortels en niet op het blad (om schimmelziekten te voorkomen). Giet voldoende maar niet te veel water en zorg dat een eventueel teveel aan water weg kan. Het kan ook handig zijn, als de grond nog koud is, om het water eerst iets te verwarmen tot het lauw (uiteraard niet warm!) is voor je het geeft.

De ramen open zetten in kas en platte bak is zoals eerder gezegd nodig om bestuiving door insecten te bevorderen. En je kunt dus ook met de hand bestuiven, ik doe dat zelf elke dag dat ik op de tuin kom (eerste werk: kas open zetten, tomaten tikken en meloenen/watermeloenen bevruchten :-)).

Het is handig om de meloenen die zich ontwikkelen op een plankje of tegel te leggen: zo blijft ze droog en rotten ze niet. En we hebben ook wel eens gezien dat slakken en pissebedden een bijna rijpe watermeloen belaagden, als ze op iets droogs en hards liggen is de kans daarop ook wat kleiner. Als watermeloenen eenmaal groot genoeg zijn geef dan niet zo vaak en veel water meer, voldoende voor de plant om te leven en te groeien maar de watermeloenen zelf zijn groot genoeg; die hoeven alleen nog maar te rijpen.

Watermeloen Golden Midget is een vroeg ras dat kleine vruchtjes geeft (iets groter dan een tennisbal) en geschikt is voor de buitenteelt

OOGST / BEWARING

Het lastigst van alle groenten/vruchten: wanneer is een watermeloen rijp? Dat is best lastig :-). Bij meloenen is het heel gemakkelijk; die verkleuren min of meer bij het rijpen, de meeste rassen gaan dan ook nog geuren en er komen scheurtjes rond de vruchtsteel. Dat allemaal gebeurt niet bij de watermeloen.

Toch zijn er wat tekenen: je kunt het horen als je zachtjes op de watermeloen klopt: een rijpe watermoeloen maakt een wat meer hol geluid dan een jonge en nog niet rijpe watermeloen. Bovendien zit er bij een watermeloen een soort ‘krulletje’, als dat verdroogd is is de watermeloen rijp. Ik vond op internet nog een handige veelvoorkomende tabel met eigenschappen, ook voor wat de lekkerste watermeloenen zouden zijn:

Als je zaden koopt wordt er wel eens het aantal dagen van uitplanten tot oogst genoemd (de vroegheid in dagen). Zelf tel ik bij een volwassen meloen zo ongeveer 2 maanden op en dan oogst ik, met wat kloppen en kijken, de watermeloen wanneer ik denk dat die rijp of bijna rijp is, en ik laat ze dan nog 1 of 2 weken in huis narijpen. 

ZZELF ZADEN OOGSTEN

Zoals al eerder gezegd schreef; watermeloenen kruisen in principe niet met meloenen. Uiteraard kunnen verschillende rassen watermeloenen onderling wel kruisen, zorg dus dat je maar 1 ras kweekt voor zaadteelt (of houd een flinke afstand tussen 2 rassen aan maar mijn ervaring is dat 20 meter daarvoor echt niet voldoende is, het moet echt een heel ruime afstand zijn en je zet dan ook nog het liefst een aantal planten van dezelfde rassen bij elkaar zodat de kans op kruisen van watermeloenen van hetzelfde ras het grootst is). Laat de watermeloen aan de plant volledig rijpen. Haal dan de zaden uit de watermeloen (en eet de meloen zelf vooral op :-)). Was de zaden en laat ze een aantal dagen goed drogen. Watermeloenzaden blijven wel ruim 5 jaar kiemkrachtig.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

65 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jens

Hoi Diana,

Zelf is dit het eerste jaar dat ik het wou proberen om watermeloenen te telen. Ongeveer 10 dagen geleden heb ik wat zaadjes bovenop wat natte aarde gelegd om ze te laten kiemen. De zaadjes zijn in de eerste dagen opengegaan maar verder zijn ze nog steeds niet gekiemd. Het lijkt ook alsof er beginnende haartjes (schimmel) op de zaden begint te komen. Ik heb de grond enkel in het begin wat water gegeven en deze grond is nu nog steeds vochtig. De zaden staan ook in een kas.

Wat zou ik hier nog aan kunnen doen? En wat heb ik verkeerd gedaan?

Alvast bedankt
Groetjes Jens

Ria

Hallo Jens,
Zijn het zaden die je hebt gekocht of heb je zaden uit een gekochte watermeloen gehaald en gezaaid.

Ria

Jens

Hallo Ria,

Het zijn gekochte zaden uit een verpakking.

Met vriendelijke groeten
Jens

Ria

Jens, in eenonverwarmde kas kan het in de nacht flink afkoelen. Ik zou opnieuw gaan zaaien en dan in huis bij een temperatuur van 20-22 graden. En de grond in het potje niet al te nat maken en de zaden licht afdekken. Het zeker nog niet te laat om een nieuwe poging te wagen.
Ik hoop dat je dan meer succes hebt.
Ria

Yaël

Hi! Ik ben zelf voor de eerste keer sugar baby’s aan het groeien. Ze staat onverwarmd. Ik heb er nog een aantal binnen staan en een paar buiten, als experiment omdat het al zo lang warm en droog was.
Nu zijn de plantjes die buiten staan redelijk vaal geworden qua kleur. Wat kan de reden hiervan zijn? Te veel directe zon? te nat, of toch nog te koud? Het is bij ons continue boven de 13 graden)

Alvast bedsankt!
YH

Zineb

Hoi Diana,

Waar koop jij jouw zaden? Behalve de sugar baby, kan ik alle andere bovengenoemde watermeloensoorten niet vinden op Nederlandse webshops.
Dank alvast,

Grt Zineb

Julia

Hallo

Dit is de eerste keer dat ik watermeloenen probeer te kweken. Alles begon goed, de plantjes zijn ondertussen ongeveer 3cm groot, maar de laatste dagen zijn ze beginnen af te sterven. Ik had er tien( allemaal in apparte potjes) en momenteel zijn er nog maar 3 over. Hun blaadjes worden slap en sterven zo gelijkelijk af.

Weet je misschien wat hier de reden van kan zijn?
Al vast bedankt
Groetjes Julia

Gavin

Hallo, in het verhaal over watermeloen staat dat je niet kunt zien wanneer ze tijp zijn. Je kunt echter wel zien wanneer ze rijp zijn. Bij de steel waar de watermeloen aan groeit zit een klein krullend friemeltje. Wanneer dit friemeltje verdroogd is de watermeloen rijp

Cees

Hallo,

Hoeveel watermeloenen mogen aan 1 plant mogen zitten om de groei zo goed mogelijk te laten verlopen?

Marlissa

Hoi Diana,
Ik heb voor het eerst een sugar baby watermeloen in de tuin staan, met een folie tunnel erover. Er groeit een meloentje aan en nu ook 5 bloempjes. Mijn probleem is dat de bladeren opgekruld zijn. Wat zou de oorzaak kunnen zijn denk je?

Liesje

Hallo,

Ik ben een sugar baby aan het opkweken als klimplant in een ruime pot. Het plantje kreeg ik van iemand die het zonde vond om weg te gooien. Heb je nog tips om dit te laten slagen?voorlopig gaat alles prima, maar er zitten natuurlijk nog geen vruchten op.

Gilbert

Hallo,ik ben al jaren op zoek naar een watermeloen waarvan we helaas niet weten hoe het heet en waar het vandaan komt.
Alles wat we ons kunnen herinneren is dat het hartstikke zoet was en dat het vruchtvlees paars was.
We hadden nog nooit zoiets heerlijks geproefd

Weet je misschien welke het is?
We zouden het zo graag weer willen eten.

Gilbert

Hallo,ja we hadden het ergens gekocht,in Ieder geval bedankt voor de link.

Yvonne

Hoi diana, even een vraagje… Ik heb hier suger baby watermeloenen groeien (klimt tegen rek omhoog) en de eerste meloenen komen er nu aan hangen. Laat jij ze gewoon hangen of maak je ze vast met een netje of iets dergelijks? En eigenlijk dezelfde vraag voor suikermeloen… Hier hangen ook al verschillende vruchten aan, maar worden deze vruchten niet te zwaar voor de plant zodat ze uiteindelijk afbreken?

Yvonne

Bedankt voor je reactie… Dan ga ik ze toch even in netjes hangen ☺️

janssens rene

ik heb 4 planten watermeloenen staan in de serre reeds 3 geoogst en wel 32 vruchten hangen er aan maar heb wel een kas met hommels in de serre staan heel makkelijk voor de bevruchting ze zijn klaar om te oogsten als het krulletje naast het blad dichts bij de vrucht verdort en dan moet je ze oogsten groetjes rene

Pieter

Wij hebben in onze kas 4 watermeloen planten. Nu zitten er al een aantal zeer mooie meloenen aan, maar een paar ter grote van een tennisbal lijken wat te verschrompelen wat kan hier de oorzaak van zijn. De groten ter grote van een voetbal doen dat niet

Jesse

Hoi Diana,
Ik heb een paar maanden geleden zaadjes uit een gigantische watermeloen (ras onbekend, groene schaal met rood vruchtvlees) gedroogd en gepoot, enkele direct in de volle grond, en enkele in een kasje. Inmiddels staan er 9 planten (allen in de volle grond) verspreid over onze tuin (binnen 25 meter van elkaar). De planten doen het over het algemeen prima, maar ik heb alleen nog maar mannelijke bloemen gehad, en nog geen vrouwelijke (en ook nog geen vruchten dus). Weet jij wat hier de oorzaak van kan zijn, en hoe ik het kan oplossen? De planten staan in zwarte zand, zonder potgrond, veel zon, weinig tot gemiddeld water. Drie heb ik proberen te laten klimmen maar dat lukt niet echt goed. Ik zie graag een reactie tegemoet.
Groetjes Jesse

Jesse

Hoi Diana,
Komt het dan ook door het (relatief) koude weer dat er überhaupt geen vruchten worden gevormd?
Groetjes Jesse

C de Bruijn

mijn vraag is moeten de lange stengels van de watermeloen worden afgeknipt heb 7 grote meloenen en wat kleine

C de Bruijn

hallo Diana wanneer mogen de watermeloenen van het land af

Emily

Hoi Diana, ik hoorde van een buurtuinder een horrorverhaal over (water)meloen, zij had vorig jaar namelijk de hele zomer verlekkerd zitten wachten tot haar plant vruchten zou geven en toen bleken er geen meloenen, maar pompoenen aan te zitten! Dus zij navragen en toen werd er gezegd dat het waarschijnlijk ging om een meloen die op een andere plant was geënt, maar dat die “moederplant” te sterk was gebleken en toch pompoenen ging produceren. Sterk verhaal, vooral omdat ze volgens mij geen plant maar zaadjes had gekocht, dan zou je eerder kruisbestuiving verwachten. Maar goed, wat weten wij hobbyisten ervan.

Dus wij zien afgelopen lente in het tuincentrum een watermeloenplantje staan en denken “haha, dat zal ons niet overkomen!” Ding in de tuin, lekker verwend. Research gedaan, ook deze pagina meerdere keren. Goh onze watermeloen lijkt er niet echt op. En hij woekert wel een beetje, en de vruchten groeien zo langzaam, en ze zijn zo plat en ze worden een beetje geel maar ja, het zal wel……………

……….niet dus! Ook een pompoen! We gaan terug naar het tuincentrum om ze te laten weten dat er toch iets niet helemaal goed is gegaan bij hun leverancier, want het is écht geen watermeloen! Kan het echt zo zijn dat de plant waarop geënt wordt er “tussendoor” komt of is er iets misgegaan met kruisbestuiving? Of is er gewoon een menselijke fout gemaakt met labelen en komen dit soort dingen vaker voor?

Emily

Hoi Diana, dankjewel voor je antwoord! Nou bleek ik toevallig toch nog een foto te hebben van onze plant vlak na aankoop en daarop is duidelijk aan het blad te zien dat het toen nog echt een watermeloen was. Maar nu niet meer dus, en zo te zien aan de vruchten ook geen vijgenbladpompoen. Wel een gevalletje zombie-pompoen dus… het mysterie is in ieder geval opgelost!

Stijn

Hoi Diana,

Wat heb jij een prachtige blog gemaakt zeg, mijn complimenten! Ik heb in frankrijk bij de grand frais reuze watermeloenen gekocht in april en het zaad daarvan geplant (in de dordogne frankrijk). En ja hoor, precies dezelfde reuze watermeloenen kwamen eruit! Superleuk! Maar nu wordt het ineens extreem koud! Vannacht 10 graden, overdag voor 3 dagen slechts 14 en morgen en overmorgennacht dalend naar 3graden! Ik heb er een kasje omheen gemaakt met dun transparant plastic en overdag warmt het daardoor flink op maar snachts is de temperatuur denk ik gewokn gelijk aan buiten. Wat doe ik nu? Ik denk dat twee grote meloenen al rijp zijn -(gele onderkant), maar er zijn ook nog meloenen bij die pas halve grote zijn en zelfs nieuwe meloentjes die net beginnen groter te worden… Na deze koude dagen gaat de temperatuur terug naar normaal voor hier. Dat is rond 20/21 graden overdag en 12/13 snachts. Het plastic laat ik er iig omheen. Wat denk jij? En stel dat het hier net gaat vriezen die ene koude nacht, kan ik alles dan weggooien? Is het dan bijv beter ook de hakf grote meloenen al te oogsten? Rijpen ze na binnen? Of bijv inpakken in handdoeken en gewoon aan de plant laten? Ik hoor graag

Stijn

Top, dank je voor je uitgebreidde reactie! Hoe kan ik zien of er sprake is van vorstschade? Is de schil dan zacht soms? Is er ook ergens een foto online te zien van jou (en ruud)? Ik zie altijd weer je naam voorbij komen op google rn ben toch wel benieuwd hoe je eruit ziet! . Alvast bedankt weer! Enne, ik ga het doen!

Lowie

Een goede tip om eventueel te zien of de watermeloen rijp is, aan het steeltje die aan de watermeloen zit, zitten 2 signalen om te zien of de watermeloen rijp is, 1 is een soort kurkblaadje. Deze krult zich op en word bruin gekleurd. Vlak ernaast zit een blaadje die ongeveer 1cm bij 0.5 cm groot is. Als deze bruin is is de watermeloen zeker goed!

Rinus

Hallo lezer, om te proberen koop ik de plantjes bij intratuin.
Echter de plantjes beginnen na 2 a 3 weken helemaal slap te hangen totdat ze dood zijn.
De plantjes zijn tussen de 12 en 16 cm groot met minimaal 4 tot 6 blaadjes.
Wat kan hier de reden van zijn.
Water krijgen ze genoeg, grond is vochtig maar niet erg nat.
Heb ze de afgelopen maand in een plastic planten kastje geplaats.
Als het te warm wordt in de kas ( 25 tot 29 graden, maak ik een venstertje open.

Willemijn

Hallo Diana,
Dit jaar is het me eindelijk gelukt om watermeloenplantjes op te kweken, en in de tuin een watermeloen op te kweken. De soort zaden die ik heb gebruikt zijn ‘watermelon mini love, hybride f1’ , een kleine soort dus. Op 9 juli was mijn meloentje ca. 3 a 4 cm groot. Sinds 16 juli ongeveer 14 cm. Daarna groeide hij amper nog. Vandaag, 25 juli, dus maar geplukt. Bij kloppen klonk hij hol (denk ik:))
Maar toen ik hem open sneed… was hij ‘komkommerkleurig’ met in het midden een heeeel vaag beetje roze. Heb ik hem nu toch te vroeg geplukt of hoort deze soort deze kleur te hebben? Op de verpakking is het vruchtvlees roze afgebeeld.
De smaak is overigens prima. Maar nog niet zo sappig en zoetig als watermeloenen kúnnen zijn.
Wie weet kun jij me meer vertellen? Ligt het aan de soort of de rijpingstijd?
Groeten Willemijn

Willemijn

Bedankt voor de reactie.
Dus ik was te ongeduldig, wat jammer! Ik was vooral bang dat ik te laat zou zijn met oogsten….

Maar er hangen meer watermeloentjes in wording, dus laten we hopen op veel zon, warmte en een goede nazomer.
En ik geniet sowieso al van alleen al het kijken naar de groeiende meloentjes 🙂
Groeten Willemijn

Rob

Ik heb nu meloenplantjes die ongeveer 10 dagen oud zijn. Kan ik deze al in een kas zetten? Of op de vensterbank voor de raam in de zon. Ze hebben alleen kiemblaadjes.

Rob

Oke, dan wacht ik daar nog even mee.
Vorig jaar had ik de 1 week oude zaailingen niet op de vensterbank gezet maar 40cm daaronder, op de grond. Daardoor kreeg ik lange iele plantjes die allemaal omvielen omdat ze te weinig licht kregen. Nu heb ik ze op de vensterbank staan niet in de zon, maar ik vind de plantjes best lang geworden. Deze zijn wel dikker en sterker en vallen niet om. Weet je misschien waar dit door komt? Te warm in huis?

Jacob Folmer

zijn watermeloenen klimplanten? ik heb zelf ook kleine watermeloenplantjes in een kas.

Rob

Ik heb 2 verschillende watermeloenplanten in de kas staan. Nu weet ik niet meer welke plant welke soort is. Ze staan een beetje door elkaar heen. Is het erg als ik een watermeloen plant bestuif bijv crimson sweet met een sugar baby? Heeft dit nadelige gevolgen.

Rob

En vanaf wanneer kun je de meloen gaan bestuiven? Ook als deze nog heel klein en smal is?

Rob

Als ze half open zijn, zijn ze dan nog niet vruchtbaar?

Rob

Bij een deel van mijn meloenplanten zijn de bladeren geel/grijs achtig. Weet je misschien wat dit betekend? Ik heb nu een aantal kleinere meloentjes die groeien, alleen de eerste helft van de bladeren hangen slap. Wat betekend dat?

Rob

Dank je wel voor je reacties.

Dayinta

Goedemorgen!

Voor jeugdprogramma Het Klokhuis zoek ik een mooie moestuin waar watermeloenen groeien op de grond in de buurt van ‘s Gravenzande. We willen graag in een aflevering uitleggen hoe watermeloenen groeien. Weten jullie of er iemand is die op het moment watermeloenen heeft geplant in eigen moestuin?

Groet,
Dayinta

Meld je aan voor de nieuwsbrief