Geur en Kleur

Na het snikhete weekend (waarbij het echt niet uit te houden op de volkstuin) nu weer wat normalere temperaturen. De bovenlaag van de grond is nu wel droog maar eronder is het nog steeds nat zat, en vooral, keihard, door het inklinken van alle klei/modder.

En dus kijken we maar niet teveel naar de volkstuin, dit jaar een achterschoven kind. Er valt amper te wieden, schoffelen en opentrekken met cultivator lukt niet eens. We wachten gewoon tot we kunnen gaan spitten 🙂 En de groenten die er nog staan doen het best aardig hoor; bonen, diverse koolsoorten, zomer- en winterprei. Sla en andijvie schieten wel door nu, maar dat is niet zo raar met die grote temperatuursverschillen, we hebben al winterandijvie en Arctic King sla gezaaid.

Wat vooral mislukt is zijn de wortelgewassen, aardappelen zijn uiteindelijk wat minder groot dan in andere jaren, maar verder wel prima, we eten er volop van. Maar sjalotten en bietjes zijn volledig mislukt, uien vallen wat tegen, en over worteltjes ga ik niet eens meer praten (die hebben we nooit meer terug gevonden :-)) .

Al met al hoor je ons niet klagen, vanmiddag naar de tuin, bonen plukken, een spitskool oogsten voor morgen, wat blauwe bessen en bramen voor door de yoghurt, een komkommertje en wat tomaatjes, we eten elke dag van de tuin.

Agastache Golden Jubilee 1En verder nu vooral genieten van het weer, de mooie kleuren van de bloemen die nog bloeien (een aantal soorten al uitgebloeid maar nog meer dan genoeg vol in bloei om van te genieten).

Ik heb altijd al een voorkeur gehad voor bloemen die voor veel kleur zorgen, mag ook vloeken, vind ik altijd iets heel vrolijks en zomers hebben. Of groot in contrast, zoals op de foto, de Agastache Golden Jubilee, met fel geelgroen blad en lilapaarse bloemen.

Lepechinia salviaeHeel bijzonder vind ik zelf de Lepechinia salviae, een vaste pant maar niet heel winterhard.

Kost wat moeite (want bloeit pas in het jaar na zaaien en moest dus in de kas overwinteren), maar nu bloeit ze volop.

Niet heel opvallend maar de bloempjes zijn een soort rokerig lichtpaars en ze steken mooi af tegen het blauwgroene blad.

En het beste van de plant (wat mij betreft), is dat blad; het is groot, blauwgroen, en een klein beetje plakkerig en het geurt naar ouderwetse boenwas.

Als je over het blad wrijft blijft de geur van ouderwetse ” Pledge” nog lang aan je vingers hangen.

Mirabilis jalapa LimelightOok geelgroen blad, bont in 2 kleuren geelgroen en vlekjes in wat meer groen, is de Mirabilis jalapa Limelight, de mooiste Mirabilis die ik ken; de felroze bloemen steken zeer opvallend af tegen het fel geelgroene blad.

Oh, ja, geurt ook heerlijk in de tijd dat de bloemen open zijn (van de avond tot in de volgende ochtend).

 

Tagetes lucida meer 2Langs het pad bloeit de Tagetes lucida nu overvloedig met vrolijke gele bloempjes. Zowel bloem als blad geuren sterk naar anijs en zijn eetbaar. Ik gebruik het niet vaak maar moet wel altijd even ruiken als ik er langs loop, en vind de combinatie van glanzend donkergroen blad en felgele bloempjes ook gewoon mooi.

 

Datura innoxia 2En dan tot slot nog een foto van de Datura innoxia. Ze staat hier dit jaar in een zeer grote pot in de halfschaduw en daar bloeit ze al weken overdadig met zeer grote witte bloemen (meer dan 12 cm groot) die een lila randje krijgen bij het verbloeien. Bloeit in avond, nacht en ochtend en geurt dan ook weer heerlijk.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marco

Hoi Diana,

Je merkt idd dat de zomer op zn retour is. De worteltjes zijn bij ons aardig gelukt. Ondanks dat ze op een bed staan maken de meeste geen mooie penwortel maar meerdere pennen.
De bonen zijn behoorlijk mislukt, de bietjes hebben we veel blad maar een knol maken ho maar, hopen dat ze dat nog gaan doen.
De tomaten hebben er veel lelijke plekken op hun huid, erg jammer. Volgend jaar toch maar voor gekweekte stekjes kopen. De ze heb ik zelf gezaaid.
De aardappels zijn bij ons ook kleiner dan vorige jaar maar wel meer in aantal.

Nu nog genieten van de kale bassen en de rest maar wat laten gaan, hopen dat de wortels en bietjes nog wat doorgroeien….

Chris

Mooie bloemen. In ieder geval goed dat het daarbij wel goed gaat.
Ik mag niet klagen over de oogst….net een wek vakantie gehad en niemand gehad die de planten water gaf……

Gisteren in totaal 5,4 kg aan bonen geoogst…pronkbonen en stokslabonen.
De oppasser was vergeten de courgettes te oogsten. Gisteren van de plant gehaald….8 dagen geleden waren deze een centimeter of 8 a 10. Te klein voor de oogst….gisteren de langste 60 cm en 2,8 kg. Heel hard gegaan in een week tijd.

Hier is de suikermais bijna klaar, de eerste spitskool, bietjes vanaf wekelijks….en elke week een groenlofje.

Ik had hier ook kleinere aardappels….op zich wel veel, maar tis wat meer schilwerk. Ik had ook een grotere pootaardappel gekocht en ik las dat er dan ook meer kans is op kleinere, maar meer aardappels per plant.

petro verschuren

hoy diana

ben net terug van vakantie ik had het geluk ik iemand had die water gaf in de kas
de tomaten gaan erg goed de pepers en de paprika,s gaan nu pas verkleuren
ik heb voor het eerst dit jaar meloenen gezet er zitten nu ongeveer 5 meloenen aan te grote van sinasappel dus dat gaat erg goed nu maar afwachten hoe ze smaken
de komkommers gaan ook erg goed reuze komkommers smaken erg goed
de bieten gaan dit jaar ook meer dan uitstekend eerst thuis voorgezaaid en dan uitgepland echt een aanrader wel wat werk maar werkt erg goed kortom alles wat ik gezaaid en gezet heb gaat uistekend het enigste wat echt was mislukt waren de zomer peen dit is al het tweede jaar dat dit niet goed gaat
volgend jaar maar weer proberen

johan

oogst je de zaden van tagetes lucida ook voor je zadenlijst?
en hoe is je oogst van de tomaat red and black boar? hier werkelijk een topper !! wat een heerlijke zachte smaak.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties