Groen

Bloeiende pruimVoor m’n gevoel heeft het dit jaar heel lang geduurd. Maar nu is het er echt, lente. Bloesems bloeien, planten groeien, en de tuin begint zich langzaam te vullen. De koolmezennestkast is bezet, een paar keer per dag worden we door aanstaande vader mees boos gesommeerd vooral op te hoepelen.

Op de foto rechts de bloesem van de Gieser Wildeman peer.

Vandaag het gaas voor de kapucijners weggehaald want de planten begonnen in het beschermingsgaas te klimmen, in plaats van in het hek waar ze bij staan. De planten zijn nu zo’n 40 centimeter hoog en als het goed is veilig voor vogelvraat.

En dat komt mooi uit, want het gaas kunnen we direct opnieuw gebruiken, ter bescherming van de koolplanten die we buiten hebben uitgeplant. Vandaag een aantal zaailingen uitgeplant, wat eenjarigen die groot genoeg zijn, Maar ook wat kruiden, wat krootjes en ook de courgettes en pompoenen. En voor die laatste 2 soorten is het nog best vroeg, officieel planten we die pas begin tot half mei uit. Maar door het mooie weer kiemden ze wat sneller dan verwacht, en ik verwacht hier nu geen echte nachtvorst meer, en bovendien staan ze op broeimest.

Voor die broeimest hebben we een paar weken geleden verse paardenmest (met veel stro erin) op een hoop gegooid. En die mesthoop zal binnenkort gaan beginnen te composteren (door de droogte komt het dit jaar wat later op gang dan normaal). Komend weekend schijnt het te gaan regenen en dan kan de compostering langzaam beginnen. En daarbij komt energie = hitte vrij, en dat geeft de zaailingen dus extra warmte.

Courgettezaailing in grond in mest

Je kunt de zaailingen natuurlijk niet zomaar in de mesthoop planten, de mest en vooral urine die erin zit zouden de tere worteltjes van de zaailingen verbranden en de zaailingen zouden dat niet overleven. En dus maken we een gat ter grootte van ongeveer een emmer midden in de mesthoop en vullen die helemaal vol met half tuinaarde en half potgrond. En daar mag de courgette-zaailing dan in. Elke zaailing krijgt zo’n 80 x 80 centimeter ruimte want het zullen flinke planten worden (pompoenen zelfs nog wat meer). Direct een flinke slok water erbij, en dan wachten we of de zaailingen aanslaan en gaan groeien.

En zo is er elke dag veel te doen; uitplanten, maar ook verspenen, en nog zaaien, maar ook alles water geven wat is uitgeplant of gezaaid. We hebben ook besloten om voorzichtig te starten met het uitplanten van de tomatenzaailingen, paprika’s, pepers en aubergines in de kassen. Want de grond is daar ondertussen ruim 12 graden warm en met dit weer stijgt die grondtemperatuur bijna een halve graad per dag.

Eerste tomaat geplant

Zo klein nog…… Maar sterk, gelijk een stok erbij gezet want ze gaat flink groeien en zal moeten worden opgebonden en gediefd. Als we elke keer wanneer we op de tuin komen een paar planten uitplanten komen er zaaitray’s leeg, en komt er daardoor ook eindelijk wat ruimte in de kassen. En in mijn hoofd. Want er staan ondertussen misschien wel meer dan  250 P9-potten in de kassen, met van alles en nog wat, wachtend op uitplanten, of gewoon groeiend, of kiemend.

Morgen ook nog een dag naar de tuin en dan gaan we dus weer wat tomaten, paprika’s en pepers uitplanten. Maar ook courgettes zaaien want ik heb wel 4 x de Lebanese White uitgeplant maar ben blijkbaar helemaal vergeten om de Black Beauty te zaaien, ik kan haar tenminste tussen al die zaailingen niet vinden. Ook nog nieuwe spruitplanten zaaien want die zijn slecht gekiemd.

En het wordt nu eindelijk tijd om stokbonen te gaan zaaien. En sojaboontjes, want daar ga ik dit jaar eens meer van zetten (want we vinden ze heel lekker maar kenden nog niet zoveel recepten, nu kan ik er wat meer mee en heb ik ook gelezen dat ze in de peul ingevroren kunnen worden en dan, wanneer we ze willen eten, ik ze in de peul kan koken en vervolgens eruit halen en dan gebruiken). Het gaat het ras Black Jet worden (zwarte edamame boontjes zouden de lekkerste onder de sojaboontjes zijn).

Vandaag de eerste aardappelen boven de grond gespot. Het waren er pas 4, maar toch, het begin is er…..

Eerste aardappel komt boven

En morgen dus weer een drukke dag op de tuin. En als we naar huis gaan nemen we de laatste spinazie uit de kas mee om te eten. En dat komt goed uit: spinazie eruit, en gelijk weer plaats voor het uitplanten voor wat tomaten en pepers.

En de dag erop eten we sla. We kunnen 1 klein kropje sla oogsten. Niet genoeg als maaltijd voor ons samen. Maar we maken er ons eigen ‘slamengsel’ van door wat peterselie (de laatste van vorig jaar) toe te voegen. En we mengen er nog wat zuring doorheen, en wat bieslook, en natuurlijk rucola:

Rucola Sweet Oakleaf

En daarnaast ook nog wat mosterdblad:

Mosterdblad

Zachtgekookt eitje erbij…… een lentemaaltijd, heerlijk!!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lex

Hoi Diana,
Ik heb een probleem, mijn kapucijners zien er behoorlijk hopeloos uit naar mijn mening. De meeste zijn nu naar roodbruin verkleurd. De grond om de plantjes begint te barsten terwijl er toch zat water in zou moeten zitten, want bij de rest is niks aan de hand. De plantjes zijn bijna net zo groot als toen ik ze heb geplant.
Wat moet ik doen? Opnieuw zaaien of zo laten? (Of iets anders neerzetten?)

Lex

maartje

Hi Diana,

Ik heb een vraag over tuinbonen. Deze heb ik rond dezelfde tijd als jij ze hebt geplant ook in mijn tuin gezet. Vorig jaar toen ik op kleigrond tuinierde groeiden deze uit tot vrij hoge planten. Nu tuinier ik op meer zanderige grond en blijven ze klein en staan inmiddels ook al in bloei. Is dit bij jou ook het geval en heb je nog tips? Helpt het om er extra voeding bij te geven?

Christa

Ik heb dus precies hetzelfde! Wel een beetje geruststelling dus… Ook hier kleine planten die al gaan bloeien, enorm aangevreten ook nog. Vorig jaar gingen de planten van onderuit nieuwe scheuten maken, ik moest ze zelfs gaan wegknippen, zo bossig groeiden ze! Daar is dit jaar echt geen sprake van. Ik vrees dat het geen bonen invriezen wordt dit jaar 🙁

Mayra

Hier hetzelfde probleem, plantjes van ongeveer 20 cm hoog die al bloeien, ik laat het maar gewoon zo en kijk wat er van komt, dit is mijn eerste keer tuinbonen dus ik weet van weinig…

Marco

Ha Diana,

ik heb een week of 2 geleden zomerwortels en krootjes gezaaid, daarna heeft het niet mee geregend. Wat adviseer jij, gewoon afwachten wat er op komt?

Marco

miep

Het is weer leuk om nieuw tuin dagboek van je te lezen.
De helft van de tomaten staan nu bij mij in de volle grond in de kas.
wegens ruimte gebrek.
courgette en de pompoen durf ik nog niet naar buiten te doen.
ben bang dat het mis gaat hier aan de wadden zee.
is hier nog erg koud.
groetjes miep

Jenny van der Klaauw

Hoi Diana,

Ik lees met veel plezier je tuindagboek! Sinds oktober zijn mijn ouders trotse bezitters van een volkstuin, hier in Leiden. Het is nog volop ontdekken en uitproberen en daar mag ik gezellig mee helpen. Ik heb begin maart zaadjes geplant van een spaanse peper. Ze groeien goed in mijn vensterbank en nu zag ik dat een van de plantjes al een soort hangende knopjes gaat krijgen. Laat ik die gewoon zitten of haal je de eerste eruit? Het plantje zelf is namelijk helemaal nog niet zo groot. Ik krijg graag wat advies van je.
Groetjes
Jenny

Jenny van der Klaauw

Dank je wel voor je reactie! Het plantje is ongeveer 25 cm, dus dat is prima. Ik ga ze morgen lekker in grotere potten zetten en ben benieuwd wat er allemaal nog verder gaat groeien en bloeien!
Groetjes Jenny

Dees

Hallo Diana,

Mooi dat nu alles op gang komt nu het warmer wordt.
Mijn kas is niet erg groot en heb eigenlijk teveel tomaten gezaaid.
Kan je 2 planten bij een stok zetten op wordt dat te krap.
Tevens heb ik voor het eerst aubergines, om wisselteelt aan te houden kan ik deze het beste bij de paprika en peper kant zetten of tussen de tomaten.
Groet D’s

Dees

Bedankt voor je advies

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties