Groenlof

Ik vond groenlof vroeger niet lekker (misschien is vies een beter woord). Het was dan ook al weer jaren geleden dat ik haar voor het laatst teelde. In mijn herinnering was groenlof vooral heel erg bitter. En omdat het blad zacht is proefde ik die bittere smaak nog heviger (want ik vind witlof wel lekker, rauw en dus lekker knapperig). Sommige mensen proeven bitter meer en heviger, misschien hoor ik daarbij.

Hoe dan ook, na misschien wel 12 of 15 jaar ‘groenlofloos’ te hebben getuinierd besloot ik in 2020 om toch weer eens een poging te wagen, op aanraden van mensen die onderaan deze pagina leuke reacties gaven en meldden dat groenlof wel echt lekker is. En het viel me 100% mee! Ze gaat waarschijnlijk niet mijn favoriete groente worden maar ik vond het zeker best lekker. Misschien is mijn smaak wat veranderd, maar de kans is ook groot dat de groenlof die we nu telen wat minder bitter is dan de groenlof van vroeger (zoals moderne spruitjes ook een wat mildere smaak hebben dan de spruitjes van vroeger). Trouwens; ook mijn kookkunsten zijn misschien in de afgelopen jaren wat verbeterd zodat ik er wat meer mee kan dan alleen maar snijden en koken :-)). Ik teelde voor alle zekerheid wel een F1 hybride, het ras Virtus F1 (dat ook wat minder gevoelig is voor doorschieten en over een wat langere periode geoogst kan worden).

Op ons tuinbouwcomplex zag ik de afgelopen jaren zelden of nooit groenlof staan, ze is in ieder geval op ons volkstuinencomplex niet een heel bekende en/of heel geliefde groente. Zoals met zoveel groenten had ik wel wat kroppen teveel staan, ik heb er wat aan tuinburen en -vrienden gegeven en ook zij waren positief verrast. Oftewel: op het ene moment was ik nog fel anti-groenlof, en op het andere moment was ik groenlof zelfs aan het uitdelen en promoten :-). De moraal van het verhaal: probeer het vooral eens. Het is een groente die je eigenlijk nooit in winkels ziet en je dus vooral zelf moet telen om het eens te kunnen proeven. Denk een beetje aan de smaak van witlof maar dan in de structuur van andijvie en een beetje Chinese kool (de buitenste bladeren zijn zacht en de binnenste bladeren zijn bijna geel van kleur en knapperig).

Oh ja, ze wordt ook wel Suikerij of Suikerbrood genoemd (maar wie dat heeft verzonnen heeft niet heel goed geproefd :-)). In het buitenland kun je vaak zaden vinden onder de naam Pain de Sucre of Chicory (al vind je onder die naam zowel andijvie als witlof, roodlof – cichorei en groenlof).

Ja, qua vorm kan ik me nog wel iets voorstellen bij de naam suikerbrood, maar dat geldt toch echt niet voor de smaak

TEELTWIJZE / STANDPLAATS

Groenlof is op zich een redelijk gemakkelijk te telen groente maar je zaait haar alleen in de zomer omdat ze bij zaaien in het voorjaar snel doorschiet, en ze ook niet heel veel vorst kan verdragen. Je zaait haar daarom in de zomer (na de langste dag in juni) en je oogst haar in de nazomer en herfst.

Ik zaai haar zelf bij voorkeur voor, in bijvoorbeeld een tray. Maar je kunt bijvoorbeeld ook breedwerpig in een bakje zaaien waarbij je later de zaailingen voorzichtig uitschept en afzonderlijk uitplant. Of je zaait op een zaaibed om ook dan de zaailingen na het kiemen voorzichtig te verplanten. De zaden kiemen bij een grondtemperatuur van ongeveer 18 tot 20 graden binnen 1 tot 2 weken. Bij een eventuele vruchtwisseling hoort ze in het vak van de bladgewassen en teel je haar niet voor of na witlof, cichorei en andijvie. Ze houdt van een plekje in de zon of halfschaduw.

GROND /BEMESTING

Groenlof doet het op alle grondsoorten goed, ze is niet erg veeleisend. Na de basisbehandeling van het onderwerken of toevoegen van rijpe stalmest en/of compost heeft ze niet veel nodig; je kunt haar wat koemestkorrels geven maar al te veel stikstof zorgt voor veel buitenblad en een slechte of losse kropvorming.

Omdat je haar in de zomer zaait is ze vaak een ‘nateelt’ na de vroege oogst van andere groenten. Het is belangrijk om even na te denken na welke groenten je haar zaait en daar dan een eventuele bemesting enigszins op aan te passen. Bijvoorbeeld: als je groenlof na vroege uien plant hoef je niet of amper te bemesten maar als je groenlof na de oogst van vroege kool plant zul je wat meer voedingsstoffen moeten geven omdat de koolplanten veel voedingsstoffen hebben gebruikt.

Uitgeplante zaailingen van groenlof, je ziet dat ze gelijk al een draaiende krop maakt die verticaal groeit.

RASSEN:

Voorbeelden van bekende en redelijk verkrijgbare rassen zijn:

  • Elmo
  • Suikerij van Milaan
  • Uranus F1
  • Virtus F1
  • Vroege zelfsluitende
  • Zuckerhut

ZAAITABEL:

Groenlof tabel

TEELTZORGEN

Er zijn niet veel bijzonderheden. Naast de algemene zorgen als wieden en water geven bij droogte zijn er geen extra maatregelen te nemen. Dat water geven is uiteraard wel heel belangrijk want droogte zorg voor een grotere kans op doorschieten.

De teelt gaat vrij snel, ongeveer 10 weken na het zaaien kun je groenlof al oogsten. Ze verdraagt lichte vorst, daardoor kan het handig zijn om in de nazomer nog wat te zaaien voor een late oogst (en dat is uiteraard eventueel ook mogelijk onder glas).

Groenlof die ik in 2024 in januari nog oogstte; ze kan wel wat vorst verdragen meer niet heel veel of lang. Dit was een zachte winter, en daardoor kon ik buiten in januari nog oogsten (het ziet er niet heel lekker uit op de foto maar met het weghalen van de buitenste bladeren bleef er toch een mooi krop knapperig binnenblad over).

OOGST EN BEWAREN

Je kunt een krop groenlof oogsten wanneer je wilt, maar ze is op haar best/grootst wanneer het buitenblad wat omvalt en de krop groenlof nog rechtop staat. Ik kon hier soms wel een krop oogsten waar we samen 2 dagen van konden eten: een krop kan wel zo’n 40 centimeter hoog worden en een diameter hebben van ruim 20 centimeter. De buitenste bladeren zijn groen en van binnen zitten de lichtgele bladeren dicht op elkaar gepakt. Beide zijn lekker. Je kunt groenlof rauw eten (bijvoorbeeld in salades of in een stamppot, een klein beetje vergelijkbaar met krulandijvie = friséesla). Maar je kunt groenlof ook stoven (zie de reacties onderaan deze pagina voor wat suggesties) en omdat het dan flink slinkt heb je uiteraard wel wat meer nodig dan wanneer je haar rauw eet.

Omdat groenlof wat vorst verdraagt laat je de planten in nazomer en herfst vooral staan en oogst je zo kort mogelijk voor je het wilt eten. De krop blijft (op een koele en donkere plaats) wel iets langer fris dan bijvoorbeeld een krop andijvie, maximaal enkele dagen.

Je ziet dat het buitenblad op de grond is gaan liggen en de krop dik en vol maar nog wel fris en groen wacht om te worden geoogst

ZAADTEELT

Voor de zaadteelt (uiteraard niet van F1-hybriden) zaai je in de vroege herfst onder koud glas. De jonge planten houd je in potten en mogen in de kas overwinteren. In maart plant je de jonge planten buiten uit. Zet een stok bij de plant want de bloeiende plant wordt behoorlijk groot (hoog en breed). De oogst van de zaden valt in de nazomer/vroege herfst. De zaden zijn ongeveer 3 jaar kiemkrachtig.

Late herfstoogst in de fietsmand voor mee naar huis: bleekselderij, knolvenkel en 2 kroppen groenlof
Abonneer
Laat het weten als er
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marijke Drewes

Mijn ervaring met groenlof is, dat je het fijngesneden rauw eet. Als een salade met een appeltje erdoor bv. en wat mayo of dressing naar keuze. Ook kun je groenlof stamppot maken. Op de manier zoals je andijvie stamppot maakt.

Jan drewes

En daar kan ik het volledig mee eens zijn, want zoals zij het maakt is het verduveld lekker

Marijke

Hallo Diana,
Ja dat is heel toevallig. Leuk dat je het weer gaat proberen. De losse bladeren eten we niet, alleen de compacte binnen kant. Dat wordt stevig , en dan is het pas goed. Zo als een kool vouwen de bladeren om elkaar, en is dan licht geel, groen, dicht bij wortel wit van kleur. Groenlof laat ik lang in de tuin staan. Zelfs na een nachtvorst blijft het goed. Voor ons dus een lekkere winter rauwkost .
Groetjes Marijke

John Lambrichts

Ja, groenlof is ook lekker als stampot, in dunne reepjes rauw door de puree en even heel kort laten doorstoven. Andijviestampot is de volgende dag slappe prut, groenlofstampot is de volgende dag nog knapperig (met spekjes, gefruite ui, knoflook, klont roomboter, kopje warme melk, peper en zout en vers geraspte nootmuskaat). Hou je niet van bitter, dan de buitenste bladeren verwijderen (hoe donkerder groen hoe bitterder), lichtgroene/gele bladeren zijn nauwelijks bitter.

John Lambrichts

Groenlof……heerlijk. Inderdaad als stampot zoals van andijvie met spekjes. Wel doe ik er behalve 2/3 aardappelpuree en 1/3 pastinaak/knolselderie. Mijn favoriete groenlof-gerecht is echter:

GROENLOF/SUIKERBROOD MET ROOM EN PARMAZAANSE KAAS
Neem een of twee kroppen groenlof (het slinkt bij bereiden enorm).

Snij een stukje van de onderkant af en pluk alle bladeren los van de krop. Daarna wassen, laten uitlekken en drogen in de slacentrifuge of in een theedoek.
Snij de bladeren 1x in de lengte door of snij ze helemaal grof in reepjes.

Doe een flinke klont roomboter en scheut olijfolie in een grote koekenpan of nog beter een wok en roerbak de groenlof. Voeg alleen een beetje peper toe.
Doe alles in een ovenschaal. Waarschijnlijk dit in 2 of 3 keer doen, het volume is aanvankelijk groot maar slinkt enorm. Indien nodig nog wat extra roomboter en olijfolie toevoegen.

Warm de oven alvast op tot 200 graden.

Fruit in het restant gesmolten roomboter/olijfolie een of twee gesnipperde teentjes knoflook. Blus daarna af met een kopje slagroom en verdeel dit over de groenlof in de ovenschaal. Rasp er een flink laagje Parmazaanse kaas over heen. Zout is overbodig, Parmazaanse kaas is al zout.
Optioneel: klein beetje geraspte nootmuskaat en zwarte olijven.

Plaats de ovenschaal zo’n 15 tot 20 minuten in de oven totdat de bovenkant beetje bruin kleurt en karameliseert.

Optioneel: Strooi er voor opdienen een handje geroosterde pijnboompitten over heen en een beetje verse basilicum.

Heerlijk bij pasta.

Dit gerecht kan ook met witlof gemaakt worden, maar groenlof heeft meer smaak en behoudt een bite.

Monique vermeulen

Hallo
Ik heb elk jaar groenlof in de tuin staan waar we zeker tot januari en februari van eten,mijn ervaring is als je het fijn snijd(het binnenste) en dan efkes 30 min in koud water zet,de meeste bitterheid eruit is,ik hou ook niet van die bittere smaak,maar zo is hij superlekker als slaatje,grts Monique.

Rutger

Ik krijg geen mooie krop in m’n groenlof 21 plantjes gepoot waardeloos hoe kan dat nou?

Atie de Wit

Zou het ook mogelijk zijn om af en toe wat van de buitenste bladeren te oogsten. Een hele kool is voor mij alleen wel wat veel maar ik houd van bitter en wil het graag proberen. Tuinier op m’n balkon. Heb je een idee hoe groot de pot moet zijn?

Meld je aan voor de nieuwsbrief