Rucola

Rucola in maart kas

Rucola wordt ook wel raket of raketsla genoemd. Ze heeft een bijzondere smaak, een soort kruising tussen het pittige van radijs en iets nootachtigs.

Op de foto vroege rucola in de kas; het blad wordt daar groter, minder ingesneden en is zachter van smaak en structuur dan dezelfde rucola in de zomer in de buitenteelt.

De smaak van zelfgeteelde rucola is overigens niet te vergelijken is met de smaak van de rucola in de winkel; veel sterker en vooral ook pittiger. Rucola is éénjarig.

Zelf vinden we het erg lekker in een slamengsel, maar ook in een stamppot (dan wordt ze juist zacht van smaak), op een broodje kaas, etc.

Teeltwijzen en rassen

Je kunt Rucola bijna jaarrond zaaien, zowel in lente, zomer en in de herfst. Ze groeit heel snel en je kunt er dus ook snel blaadjes van oogsten. Jammer genoeg schiet ze ook wel snel door (bij late voorjaars- en zomerteelt). Ook tijdens de bloei kun je nog blaadjes oogsten; ze smaken dan nog wel wat pittiger.

Rucola 2

Zelf zaaien we Rucola in het vroege voorjaar (februari) onder glas voor. In maart buiten uitgeplant kun je er dan vanaf april al van oogsten. Vervolgens zaaien we nog eens in de late lente, dan kun je er tot ver in de herfst van oogsten (laat het hart van de planten intact, dan blijft ze nieuwe blaadjes maken).

En tot slot zaaien we ook vaak in de late zomer nog, buiten, en later (begin september) in de kas/platte bak. We kunnen dan tot in december buiten, en in de kas in een zachte winter zelfs de hele winter er van oogsten. Meestal zaai ik eind januari/begin februari in de kas nogmaals, dan kan ik er in maart en april extra zachte, malse blaadjes van plukken, tot het moment dat de planten de kas uit moeten om plaats te maken voor tomaten en pepers.

Rucola Skyrocket
Rucola Skyrocket

 

Er zijn een aantal rassen, met dezelfde teeltvoorwaarden, het verschil zit ‘m vooral in de smaak (van mild pittig tot zeer pittig, van pittig tot meer nootachtig). En in het uiterlijk, bijvoorbeeld meer ingesneden blad (zoals bij de Skyrocket op de foto hiernaast) of juist een mildere mildere smaak bij de rucola die je bovenaan op de foto de pagina ziet. Het zal geen wet zijn maar het lijkt dat hoe smaller en meer ingesneden het blad is, des te pittiger de smaak is.

Er zijn naast de Wilde Rucola (Eruca sativa) ook nog wat andere species (bijvoorbeeld Eruca vesicaria) die dan wat milder van smaak zijn (of juist pittiger). Rucola selvatica zou niet éénjarig zijn maar vast, maar ik heb met deze Rucola zelf geen ervaring.

Tabel: zaaitijd, planttijd, oogsttijd en plantafstand:

Rucola tabel

Standplaats en teeltmaatregelen

Rucola groeit op alle grondsoorten, in de voorjaars- en herfstteelt het liefst op een zonnig plekje. In de zomerteelt juist liever iets meer in de halfschaduw, samen met een goed vochtig gehouden grond zorgt die standplaats er in een warme zomer voor dat ze dan iets minder snel doorschiet.

Van rucola eet je de bladeren, daarom is ze in onze tuin ingedeeld bij de bladgewassen. Waar je haar ook plant, houd er wel rekening mee dat ze een kruisbloemige is, familie van de koolsoorten, houd daar dus wel rekening mee bij de vruchtwisseling! Soms staat rucola hier ook niet in een groentevak, maar staat ze  achter een kas, in de halfschaduw, naast kruiden die ook graag wat koelere omstandigheden willen (zoals peterselie, mosterdblad, tuinkers, selderij). Als je meer over vruchtwisseling en het belang daarvan wilt lezen, kijk dan op de pagina over Vruchtwisseling.

We geven zelf een handje koemestkorrels als bemesting en dat lijkt goed te volstaan. Geef voldoende water bij droogte want het blad heeft veel vocht nodig, het gaat al snel een beetje slap hangen in een hete, droge, week in de zomer.

Rucola bloem

Als de plant gaat doorschieten kun je nog steeds blaadjes plukken en eten al is dan de beste kwaliteit wel van de plant af, het blad wordt iets bitter. Zelf zaai ik gewoon weer een paar nieuwe planten als ik zie dat ze wil gaan schieten, daar kun je dan binnen een paar weken weer van oogsten en kun je je “oude rijtje” opruimen.

Als je na juli zaait schiet rucola niet zo snel meer door, dat doet ze alleen bij zaai en groei in de warmste maanden van het jaar.

Op de foto: de bloemen van rucola, best mooi, en trouwens ook eetbaar (met een wat poederige, zachtere rucolasmaak, leuk in salades en als eetbare garnering).

Oogst en bewaren

Je kunt Rucola niet bewaren; oogst de jonge bladeren vlak voor de maaltijd. Wij nemen vaak een broodje kaas mee voor de lunch naar de tuin; op de volkstuin plukken we tegen etenstijd wat rucola, soms een tomaatje, en dat kan dan zo direct op het broodje kaas, dan is ze het lekkerst).

Veel langer dan een dag kun je haar niet bewaren. De jonge blaadjes zijn altijd lekkerder dan het oudere blad. Voor stamppotjes en salades plukken we de bladeren zo kort mogelijk voor de avondmaaltijd. Als je de blaadjes wat langer wilt bewaren zorg dan dat ze ietsje vochtig zijn en bewaar ze in een rolletje keukenpapier in de koelkast. Je kunt eventueel verlepte blaadjes altijd nog een beetje opfrissen door ze in een bakje met ijskoud water te leggen.

Zaadteelt

Zaadwinst is heel gemakkelijk. Laat enkele planten in de zomer bloei komen, tot de zaadpeultjes in de herfst verschijnen. Als deze bruin en droog zijn is het zaad oogstbaar. Pas wel op, want rucola is een kruisbestuiver: ze kruist niet met andere leden van de Brassica-familie maar wel met alle rassen en species van de Rucola onderling (wat trouwens niet zo heel erg is, de blaadjes van de nakomelingen zullen afwisselend iets meer of minder ingesneden zijn, maar de smaak is nog steeds de smaak van rucola).