Radijs

Eerst even dit, mocht je internationale informatie/zaden/tips/foto’s zoeken over/van radijsjes:

  • Latijnse naam:     Raphanus sativus subsp. sativus
  • Engelse naam:     Radish
  • Duitse naam:     Radieschen
  • Franse naam:     Radis

Als je van een fris-pittige smaak houdt, dan is de teelt van radijsjes zeer de moeite waard; radijsjes groeien het best in koele omstandigheden (dus voor- en najaar), en ze kiemen en groeien snel.

Radijsjes uit de winkel smaken een beetje pittig, maar dat is niet te vergelijken met radijsje uit eigen tuin; die zijn net zo lekker knapperig, maar veel pittiger van smaak. En daarmee zijn ze lekker in salades, bij de boterham, of zo uit het vuistje. Je kunt ze zelfs ook bakken en heel lekker is bijvoorbeeld zoetzuur van radijsjes.

Het jonge blad van radijsjes is ook eetbaar, wacht niet te lang met het eten ervan want als het wat groter wordt is het wat ‘licht gestekeld’ (al is dat niet het juiste woord, maar licht behaard is ook niet het juiste woord, het zit er een beetje tussenin). Jonge blaadjes zijn lekker in salades, of maak er een lekkere pittige ‘pesto’ van.

PLANT

De radijs is een klein en eenjarig plantje, het blad wordt niet hoger dan ongeveer 15 tot 20 centimeter. Het radijsje zelf is een knolletje. Radijsjes kiemen snel (afhankelijk van de temperatuur binnen enkele dagen tot 2 weken) en groeien snel, binnen 6 tot 8 weken na het zaaien kun je radijsjes al oogsten.

Aan de zaailingen van radijs kun je zien dat ze familie is van kool

TEELTWIJZEN EN OPKWEEK

De teelt van radijs in de zomer levert hier nog wel eens wat problemen op; de radijsjes worden dan vaak aangevreten, of de radijsjes zijn niet lekker (‘voos’, wat bitter en niet knapperig). Wij kiezen daarom vooral voor de teelt in het voorjaar en het najaar. En daarnaast zaaien we ook graag nog radijsjes in de herfst en in het vroege voorjaar onder glas, voor oogst in de winter en in het voorjaar.

Radijsjes kun je eventueel voorzaaien, als je er niet veel van nodig hebt. Maar de zaden kiemen snel en de plantjes groeien ook volt. En omdat de plantjes/radijsjes maar klein zijn en we graag een heel rijtje willen zaaien/oogsten zaaien we ze ter plaatse; in dun gezaaide rijtjes (als je teveel zaden te dicht bij elkaar zaait kunnen de radijsjes zich niet goed ontwikkelen en blijven klein). Maak met een stok of je handen een gleufje in de grond, zaai daar de zaden in, elke 1 centimeter een zaadje). En bedek de zaden tot slot met een dun laagje zand of grond (zand heeft onze voorkeur om de eenvoudige reden dat dat gelijk de rij markeert). Geef regelmatig water met een broes. Afhankelijk van de periode/temperatuur kiemen radijsjes binnen 5 tot 14 dagen.

RASSEN

Er zijn 2 belangrijk type radijsjes: voor buitenteelt en voor kasteelt. Voor de teelt onder glas kun je rassen met kort loof gebruiken, die zijn voornamelijk geschikt voor kasteelt. Deze rassen hebben de term ‘broei’ achter hun naam, of er staat in de beschrijving specifiek bij dat ze voor kasteelt is.

Zelf heb ik eens in het voorjaar het ‘buitenras’ Green Luobo in de kas gezaaid; het loof werd ruim 50 centimeter hoog, maar het radijsje bleef slechts een klein worteltje zonder verdikking. Ik heb ook eens het buitenras Cherry Belle in de kas gezaaid en dat ging beter, we hebben er ook wat radijsje van kunnen oogsten. Maar na 3 warme dagen in april schoten de jonge planten al door waardoor we ruim 3/4e van de planten hebben moeten rooien voor we er van konden oogsten (laten staan is geen optie, zodra de plant door gaat schieten en wil gaan bloeien groeit het radijsje zelf niet meer en worden eventuele al wat grotere radijsjes stokkig en bitter).

De kans op succes is dus rasafhankelijk; mocht je een kas hebben (of een platte bak), kies dan vooral een ras dat  geschikt is voor onder glas.

In de winkel zie je alleen rode ronde radijsjes maar er zijn best veel leuke kleurtjes/rassen, en daar wordt door veredelaars ook nog flink mee geëxperimenteerd. Leuke en lekkere rassen zijn:

  • Ronde Rode Broei (dus de geschikte soort voor kasteelt, rood van buiten, wit van binnen)
  • French Breakfast (halflang, rood met witte punt)
  • IJskegel (langwerpig wit)
  • Helios (rond geel radijsje)
  • Amethyst (lilaroze, rond)
  • Green Luobo (langwerpig, lichtgroen met middelgroen)
  • Red Meat (groen-wit van buiten, rozerood van binnen)
  • Diana (ovaal, paars met witte onderkant)
  • Bravo F1 (van buiten en van binnen lilapaars)
  • etc. Er zijn veel leuke ronde, halflange of lange soortjes in verschillende kleuren, allemaal wat meer of wat minder knapperig en/of pittig van smaak. Op de foto zie je mijn zelf geoogste mengsel van kleurtjes en vormpjes:

BODEM / BEMESTING

Radijsjes houden van een wat lichtere grondsoort, op onze vette klei willen ze, zeker in de zomerteelt, nog wel eens voos worden, of een wat vezelige harige onderkant krijgen. Sinds we radijsjes in een verhoogde bak kunnen telen gaat het beter, maar de lekkerste radijsjes vinden we nog steeds de lenteradijsjes en herfstradijsjes.

Geef regelmatig en voldoende water zodat de radijsjes gestaag door kunnen groeien. Veel voeding hebben ze niet nodig; pas op met stikstof want dat geeft veel loof maar weinig radijs. We geven zelf (na uiteraard de gebruikelijke basisbewerking van het onderwerken van wat compost/oude stalmest), een klein handje samengestelde organische meststof met daarin wat kali voor de ontwikkeling van de knolletjes.

Jonge radijsplanten in een rijtje

STANDPLAATS

Er is altijd wel een plekje in de tuin om een rijtje radijsjes te zaaien. Ze hoort eigenlijk qua vruchtwisseling thuis in het vak van de koolgewassen, want daar is ze familie van. Maar als dat niet lukt kun je haar ook ergens anders zaaien; houd wel in gedachten dat het jaar erop er bij voorkeur geen koolgewassen worden geplant. En zaai radijsjes in het voorjaar en in de herfst het liefst op een zonnige standplaats, dat geeft niet te veel loof en mooie volle radijsjes. Als je radijsjes midden in de zomer wilt zaaien, kun je juist beter een plekje in de halfschaduw zoeken, want radijsjes houden niet van de combinatie warmte + droogte.

ZAAITABEL

Klik op de tabel om die in groot formaat in een nieuw tabblad te zien:

Radijs tabel

VERZORGING

Naast het algemene wieden is het enige waar je op moet letten dat radijsjes regelmatig water krijgen. Droogte kan aardvlooien aantrekken, maar bijvoorbeeld ook voosheid veroorzaken. En de knolletjes kunnen openbarsten wanneer ze na droogte weer vocht krijgen.

OOGST / BEWAREN

Oogst de grootste radijsjes uit het rijtje, de rest (de kleinere) radijsjes krijgen daarna dan gelijk weer meer ruimte om nog te groeien. Geef het rijtje radijsjes dat achterblijft gelijk na de oogst van de grotere radijsjes wat water want soms beschadig je wel wat worteltjes, met wat water zorg je dat de achtergebleven radijsjes weer verder kunnen groeien.

Trek de radijsjes onderaan het loof uit de grond. Wij nemen ze mee zoals je op de foto kunt zien: touwtje om het blad, even door de waterton slingeren om de kleigrond er een beetje af te spoelen. Thuis verwijderen we vervolgens wel gelijk het loof zodat de radijsjes hard blijven (minder verdamping). Geen idee waarom dat met radijsjes in de winkel niet hoeft maar zelf geoogste radijs wordt al binnen 1 tot 2 uur zacht als je het loof eraan laat zitten!

Je kunt radijsjes uit eigen tuin ook niet lang bewaren. Maar als je het blad eraf draait fris je de radijsjes op door ze in een bakje met koud water te leggen.

ZELF ZADEN OOGSTEN

Oogst de radijsjes wanneer ze groot genoeg zijn, knip de helft van het blad af en plant de radijsjes daarna weer uit. Zet een stok bij de plant want als ze na het weer uitplanten doorschiet en gaat bloeien wordt het een forse plant. Als je radijsjes in de late lente op een zonnige en warme droge plaats zaait hoef je de radijs niet eerst te oogsten en weer uit te planten want dan is de kans al groter dat ze vanzelf doorschiet. Oogst de zaden als ze rijp zijn (dan is het ondertussen wel september), en laat ze nadrogen. Volgens Suzanne Ashworth (in haar boek Seed tot Seed) kan ze alleen kruisen met andere rassen. Het bijzondere is dat een radijs zichzelf niet kan bevruchten – je hebt er meerdere planten voor nodig (zodat het stuifmeel van plant 1 naar de stamper van plant 2 gebracht kan worden – ze wordt bestoven door insecten).

Een radijs in bloei is een flinke plant, ze bloeit met bloempjes in wit, lila of paars (afhankelijk van het ras). De bloempjes zijn trouwens ook eetbaar. en hebben een koolachtige zachte radijssmaak.

Radijsjes in zoetzuur
Abonneer
Laat het weten als er
guest

35 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anoniem

goeie informatie

Enzo

Dag Diana,

Hartelijk dank voor deze info! Ik lees met heel veel plezier jouw artikelen en haal daar bijzonder veel informatie uit. Onze moestuin bevindt zich in noord-Frankrijk, eveneens op kleigrond dus de specifieke informatie is helemaal handig. Dankzij dit stuk over radijs ben ik er achter dat er te veel stikstof in de grond zit hier 🙂
Een kleine opmerking mbt de radijsjes; het Franse woord voor radijs is radis. Navet is knolraap.

Hans van Gennip

heb enkele radijsje door laten schieten.
Die staan nu behoorlijk hoog.

Kan ik hier zaadjes uit helen voor volgend jaar?
Wat zijn de zaadjes? Hoe zien die er uit? (Er zitten ook een soort van kleine peultjes aan)

Alvast bedankt voor de moeite,
Hans

Marian van Ek

Als de peulen nog lichtgroen zijn, kun je ze eten. Lekker knapperig, milde radijssmaak, door de sla.

Marthe

Hoi Diana,
Ik ben net met mijn allereerste moestuinjaar begonnen en ik leer veel van je handige website!
Van radijsloof kun je heel lekkere pesto maken, ook als het al wat groter is. Gewoon in de keukenmachine met een teentje knoflook, pijnboompitten (of cashewnoten of walnoten of andere noten die je lekker vindt), olijfolie, peper, zout en een beetje citroensap en klaar is kees.
De radijsjes zelf kun je er dan in dippen.
Hetzelfde recept werkt ook met allerlei ‘onkruiden’ zoals zevenblad en paardenbloemblad. Ook rucola en spinazie lenen zich hier goed voor. Ik gebruik het vaak als saus door de spaghetti.

Carine p

Dag Diana,
Het blad van radijsjes kan je gemengd met andere groenten soep mee maken. Bij mij lukt dit niet goed, want de aardvlo is ook dol op radijs blad. In het najaar als de aardvlo zich opnieuw in de grond teruggetrokken heeft, lukt het mij soms wel. Lekker met kruiden kaasje.
Bedankt Marthe voor de tip om pesto hiermee te maken. Zal ik uitproberen. Grt carine

Alain

Hallo,

Sinds vorig jaar begonnen met kleine moestuin. Doch radijsjes waren moeilijk te kweken buiten, loof was er wel maar geen radijsjes (veel te dun). Dit jaar eind maart gezaaid , ik hoop dat ze deze keer wel lukken.

Swinnen marie-paule

Ik heb radijsjes geplant maar hoe weet ik of of ik ze mag uit doen

Hylkia

Beste Diana,
Veel van mijn radijsjes hebben bruine gangetjes in het knolletje. Dat ziet er vies uit en ik gooi ze weg. Is het een rupsje of worm?
Is er iets tegen te doen?
Alvast bedankt voor evt antwoord.
Groet
Hylkia

Henri Mignolet

Hallo,
Ik heb een zestal weken terug radijsjes gezaaid en deze zijn gegroeid tot een 20cm maar het probleem is dat er geen knollen aan hingen, wat heb ik verkeerd gedaan?

Grtjs!!!

Henri Mignolet

Radijsjes op zichzelf zijn geen probleem, het merk en kwaliteit zijn heel goed maar heb er rupsen in gehad en had thans tegen het ongedierte gespoten of misschien kan het zijn dat ik niet groot genoeg of te kort bijeen gezaaid heb. Ik heb ze gisteren opnieuw gezaaid met maar eentje en elk op 5 cm van elkaar!!! Afwachten nu!!! Bedankt voor de info….

Anita

Hallo henri,

Kan het zijn dat de radijsjes te weinig zon krijgen aangezien planten de hoogte in gaan om de zon te zoeken.
Ik had namelijk radijsjes gezaaid in een pot met, volgens mij was het verse moestuingrond op een redelijk zonnige plek en dit was zeer geslaagd, ze hadden een breed blad van zo’n 10 cm hoog met mooie dikke ronde vruchten.
Vervolgens had ik er een paar geplant in de volle grond met iets minder zon om te kijken wat ze daar zouden doen en daar kwamen dunnere bladen aan en deze gingen wel 25cm de hoogte in met een iel langwerpig radijsje in de grond.
Nu heb ik deze fijn laten zitten en is de plant wel langer dan een halve meter geworden met dikke bonen om eind deze zomer hopelijk wat zaden te kunnen oogsten.

Britt

Hi Diana,

Dit jaar heb ik voor het eerst een moestuin, dit doe ik voornamelijk ik grote potten. Nu is mijn vraag: kunnen plantjes naar buiten met dit weer. Of is dat nog niet verstandig en moet ik even wachten tot het wat beter weer wordt?

Ik hoor graag van je! 🙂

Milan

leuk dat je re bij hebt gezed hoe het heet in andere talen
met vriendelijke groet Milan.D

Patricia

Hoi Diana
Wat bedoel je precies met ‘knip de helft v h blad af en plant ze weer uit’?
Je kan toch geen zaad verkrijgen van afgeknipt blad? Of lees ik het misschien verkeerd?

Monique Cremer

Dag Diana,

Dit is mijn tweede jaar als moestuinier, en ik verslind de informatie in je ook nog eens heel leuk en toegankelijk geschreven blog. In het (vroege) voorjaar heb ik een paar heel goede oogsten radijs gehad, en toen werd het warm. Heel warm (ik woon in het midden van Frankrijk en we hebben temperaturen tot 40° gehad). De aardvlooien hebben van mijn derde zaaironde radijs alles aan opkomend blad tot op de grond afgevroten. Nu heb ik twee weken geleden elders weer zes rijen gezaaid en ik geef ‘s morgens en ‘s avonds water. Maar wederom hebben de aardvlooien een vreetfeest. Heb je nog tips? Toch meerdere keren per dag water geven, ondanks felle zon en het risico van verbranden? Overdag zie ik de aarde die ‘s ochtends nog nat was, kurkdroog worden (temperatuur overdag schommelt tussen 25 en 30 graden, weinig tot geen bewolking, laat staan regen…).
Of besluiten om radijs uitsluitend in voor- en najaar te zaaien…?
Dank je wel alvast!

Carine p

Dag Monique,
ik kan je ten zeerste aanraden om vroeg, tot heel vroeg in het voorjaar radijzen te zaaien en in het najaar, dit kan zelfs laat. Begin september (als de hitte voorbij is) zaai ik opnieuw radijzen alsook winter radijzen.
zolang de warmte en hitte er is, zal je lange iele radijzen hebben waar de aardvlo zich tegoed doet. Doe de moeite niet, wachten tot begin september.
De aardvlo is een hatelijk beestje bij warme temperaturen. Zodra het koeler wordt verdwijnt ze terug onder de grond. Tussen haakjes, aardvlo houdt ook van koolplanten wat ik nu in juli uitplant. Maar aardvlo heeft een hekel aan tomaten. Dus alle dieven van tomaten leg ik netjes rond de koolplanten, alsook het uitplanten van bv basilicum. Alles wat sterkt geurt helpt tegen die aardvlooien.
groetjes
carine

Monique Cremer

Dag Carine,
Dank voor je reactie. Ik denk dat dat het beste advies is, om alleen in koelere periodes radijs te kweken. (Overigens heb ik geen lange, iele radijzen waar de aardvlo zich te goed aan doet – de radijzen krijgen überhaupt de kans niet om zich te ontwikkelen want de aardvlooien slaan al toe zodra er twee blaadjes boven de grond komen…!)
Goede tip, tomatendieven en basilicum rond de koolplanten tegen aardvlooien. Knoflook helpt dan misschien ook wel.
Groet,
Monique

Kris

Wat ik mezelf iedere keer afvraag als ik onze radijsjes in de moestuin zie is hoort het radijsje zelf boven of onder de grond te groeien. Bij ons “liggen” ze bijna altijd op de grond i.p.v. er in. Ik wil er dan eigenlijk weer grond bovenop leggen, maar geen idee of dit juist de manier is waarop ze horen groeien…

Kris

Top, bedankt!

Wel grappig dat je zegt dat je ze niet voor kan zaaien. Dat doen wij wel namelijk.
Ik snap echt niet hoe mensen groenten direct in de grond zaaien en ze dan later nog kunnen onderscheiden van onkruid, maar ja dat zal misschien nog aan ons gebrek aan ervaring liggen 🙂

Caroline

Dag Diana, ik kom regelmatig op jouw super informatieve site (bedankt!). Sinds ik een moestuin heb ben ik SUPER fan van radijs. Ik zag echter dat je zegt dat radijs slecht te bewaren is. Dat is mijn ervaring niet, radijs blijft bij mij weken lang perfekt goed in de koelkast. Ik was de radijs echter niet – laat de aarde eraan zitten, en het loof ook. Ik oogst ze vlak voor ik naar huis ga, doe ze in een plastic zak en die gaat met brokjes aarde loof en al in de koelkast. De plastic zak “wikkel” ik om de radijzen heen, dus is hooguit 1/3 vol.

Meld je aan voor de nieuwsbrief