Knoflookbieslook

Allium tuberosum knoflookbieslook

Een andere naam voor Knoflookbieslook is ook wel “Chinese Bieslook”. Ze lijkt wel wat op Bieslook (Allium schoenoprasum) maar er zijn toch ook wel verschillen: groter, grover, platte blaadjes, andere bloei en de smaak is vooral knoflookachtig, anders dan de ui-achtige smaak van Bieslook. Door de knoflooksmaak past ze heel goed in gerechten waarin knoflook wordt gebruikt; voeg haar, fijngesneden, vooral pas op het laatste moment toe in warme gerechten zodat zowel kleur als smaak dan nog goed herkenbaar zijn. Ook lekker in salades en uiteraard onmisbaar in een goede knoflooksaus.

Plant

De knoflookbieslook is familie van de ui (en dus ook de bieslook) en dat kun je goed zien aan het middelgroene uienloof (net een tintje lichter dan het loof van ‘gewone bieslook’). Ze is een winterharde vaste plant met een voorliefde voor een zonnig plekje. Ze sterft in de winter af maar vanaf eind februari-begin maart komt ze weer boven de grond en zodra ze weer groot genoeg is kun je de blaadjes oogsten, tot diep in de herfst. Er groeien telkens nieuwe blaadjes aan dus je oogst van 1 plant de hele lente, zomer en herfst.

Allium tuberosum bloemen

De blaadjes zijn wat dikker en platter dan van bieslook en de bloei valt midden tot eind zomer. Ook de witte bloempjes zijn eetbaar en smaken licht naar knoflook. Tijdens de bloei is de plant zo’n 45 centimeter groot en ze misstaat niet in een siertuin.

Verwijder na de bloei de uitgebloeide bloemen zodat de plant weer energie gebruikt voor de eetbare blaadjes, in plaats van voor de zaadteelt. De bloeistengels zijn ook dikker, harder en niet lekker, zelf knip ik na de bloei de hele bloeistengels tot zo diep mogelijk in de plant weg, dan kun je ze ook niet per ongeluk mee oogsten met de gewone blaadjes. .

Bodem en bemesten

De bodem mag wel wat humus bevatten zodat het water afgevoerd kan worden en er een basisbemesting aanwezig is: spit daarom wat compost of verteerde stalmest onder voor je haar gaat planten. Hier krijgt ze daarna elk jaar wat koemestkorrels en zo eens in de 3 jaar wat bloed- en beendermeel en dat vindt ze blijkbaar voldoende want ze groeit prima. Als je geen bezwaar hebt tegen kunstmest zou je wat 12-10-18 kunnen geven.

Opkweken

Knoflookbieslook blad

Bijna alle Alliumzaden zijn slechts kort kiemkrachtig (dus ook prei, uien, etc.!). Bovendien vinden ze een koudeperiode heel prettig bij het kiemen maar dat hoeft niet perse.

Zaai de zaden binnen 1 jaar na het oogsten, bij 18 tot 22 graden. Als ze dan niet binnen 2-3 weken kiemt plaats de potjes met zaden dan een week of 4 buiten, wat beschut tegen al te veel regen en wind, maar een nachtvorstje zal haar niet deren (eerder aansporen om uit de kiemrust te komen). Na de 4 weken kun je de potjes dan weer naar binnen halen voor de kieming.

Zelf zaai ik haar graag in februari in de onverwarmde kas, dan kiemt ze vaak binnen een week of 6 (maar ook wel eens binnenshuis gezaaid en daar kiemde ze toen ook gewoon prima, binnen 2 weken).

Planten

Aangezien de planten winterhard zijn mogen de zaailingen ook voor mei buiten worden uitgeplant, uiteraard moeten de zaailingen wel groot genoeg zijn. Plant ze op een zonnig plekje uit, het liefst in 1 mooie volle pol. Omdat de blaadjes telkens opnieuw verschijnen hoef je er geen rij voor te zaaien, 1 of 2 flinke planten geven de hele zomer meer dan voldoende opbrengst.

Teeltzorgen

Er zijn eigenlijk weinig teeltzorgen bij de Knoflookbieslook; eenmaal een mooie plant blijft ze jarenlang staan. Ze kan goed tegen koude, tegen natte perioden maar ook tegen droge warme perioden. Geef bij echt droge perioden uiteraard regelmatig water (aangezien het blad van knoflookbieslook voor meer dan 90 % uit water bestaat heeft ze voor de groei en dus oogst van blaadjes wel water nodig).

Je kunt regelmatig de sprieten plukken maar als je heel veel nodig hebt kun je eventueel ook alle sprieten afknippen en dus een paar centimeter boven de grond afknippen; binnen een paar weken heeft ze weer evenveel nieuw blad gemaakt en kun je gewoon weer verder oogsten.

Oogst en bewaren

De sprieten blijven helaas niet heel lang goed, hooguit 2 of 3 dagen (in een keukenpapiertje gerold in de koelkast). Drogen vind ik bij knoflookbieslook niet erg goed gaan; het duurt erg lang omdat ze veel vocht bevat en van de smaak is heel weinig meer over. Ik vries haar wel in; gelijk in kleine stukjes gesnipperd. gewassen en goed gedroogd, in kleine zakjes. Dan nog prima geschikt voor soep en saus.

Zaadteelt

Allium tuberosum zaden

Knoflookbieslook kruist niet met “gewone Bieslook” of andere Alliums; laat na de bloei de uitgebloeide in zaad komen. Op het moment dat de hoesjes geheel open liggen en de gitzwarte zaden daar bovenop liggen (zie foto) zijn ze rijp en kun je deze zo in een bakje “schudden”. Laat ze nog een paar dagen goed drogen. Zoals eerder gezegd zijn Alliumzaden niet lang kiemkrachtig: bewaar ze koel en donker en zelfs dan zijn ze maximaal maar 2 jaar kiemkrachtig.