Komkommer

Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van komkommers in een niet-Nederlandstalige webwinkel zoeken:

  • Latijnse naam:     Cucumis sativus
  • Engelse naam:     Cucumber
  • Duitse naam:     Gurke, Gartengurke, Kukumer
  • Franse naam:     Concombre

Komkommers behoren tot de komkommerfamilie (Cucurbitaceae), daartoe behoren ook augurken, meloenen, courgettes en pompoenen: het zijn allemaal min of meer kruipende of slingerende planten met vrij grote ietwat behaarde (soms zelfs licht stekelige) bladeren.

Komkommers en augurken zijn eigenlijk hetzelfde: door constante verbetering van rassen zijn komkommers nu rechter, langer, zachter en frisser/zachter van smaak geworden. En augurken zijn verbeterd om (ook buiten) te kunnen groeien en een grote opbrengst te geven van veel kleine, harde, knapperige vruchtjes. Maar je kunt aan beide heel goed zien hoe zeer ze nog verwant zijn, het blad bijna hetzelfde, de mannelijke en vrouwelijke bloemen hetzelfde, en er zijn nog veel komkommerrassen die wat kleiner blijven, of de voor de augurk zo bekende ‘pikkeltjes’ op de schil hebben.

Wij vinden komkommers van eigen tuin echt heel lekker, ze zijn groener (van vruchtvlees, al hangt dat ook af van het ras) en smaakvoller dan die uit de supermarkt, en onder glas is de opbrengst van 2 planten zo groot dat je ze in één gezin amper allemaal kunt opeten 🙂

Komkommer is lekker rauw is sla en salades, maar ook in roerbak en zelfs gestoofd (nogal onbekend) is ze lekker.

PLANT

De komkommerplant is eenjarig, onderschat haar groeikracht niet! Zelf planten we in de kas altijd twee planten: niet omdat we aan één plant niet genoeg hebben hoor, maar als je maar één plant hebt en die gaat dood…..dan heb je niets meer (hebben wij eens in een jaar ervaren). Dus de tweede plant is een soort van back up, en daardoor hebben we meestal teveel komkommers (maar nog nooit weg hoeven te gooien; familie, vrienden, buren, ze zijn allemaal blij met wat wij over hebben 🙂 .

Het nadeel van komkommers (en trouwens ook van courgettes en pompoenen) is dat de grote bladeren behaard zijn en wat irritatie kunnen geven. Ruud heeft er geen last van maar zelf heb ik altijd wat rode vlekjes en jeuk aan mijn handen en armen als ik de komkommerplanten heb verzorgd.

Niet alleen bovengronds wordt de komkommerplant groot, het wortelgestel kan onder de grond wel anderhalve meter breeduit  groeien. Zaailingen en jonge planten geef je uiteraard matig water (omdat ze nog niet zoveel nodig hebben en om wortelgroei te stimuleren) maar vanaf het moment dat de planten een flinke groeispurt maken (en dat is vaak ook het moment dat de eerste komkommers in de planten gaan groeien) geven we meer water. Volwassen komkommerplanten zijn dorstig en krijgen hier in de kas in de zomer ongeveer elke 3 dagen een gieter water per plant (uiteraard afhankelijk van de grond, het weer, etc.). Als komkommerplanten te droog staan zie je dat al heel snel omdat het blad dan slap gaat hangen.

Komkommers zijn parthenocarp (je ziet die term wel eens bij de beschrijving van komkommerrassen in catalogi of webwinkel): dit betekent dat de vrucht uitgroeit tot een echte komkommer zonder dat er bestuiving/bevruchting nodig is. Je kunt dat ook zien aan de komkommers zelf als je ze opensnijdt: komkommers bevatten geen echte zaden, de zaden zijn dun, zacht en leeg.

Je wilt soms zelfs geen bevruchting. Bij augurken is bevruchting bij sommige (oudere) rassen nog wel nodig. Maar als een komkommerbloem door insecten wordt bestoven krijg je komkommers die dus ook echte zaden bevatten: deze komkommers worden heel groot, dik en zwaar, vaak lichter groen en gevuld met dikke volle zaden. Het maakt de komkommer oneetbaar (nou ja, dat nou weer niet maar wel droog en bitter van smaak). Het is niet erg als insecten de bloemen bevruchten, want je plukt de komkommer dan vanzelf in een vroeg stadium (ze wordt al snel anders van kleur en dikker van vorm) en zijn dan nog prima te eten. Maar oogst ze dan dus op tijd.

De nieuwere F1-hybride komkommerrassen maken vaak alleen nog maar vrouwelijke bloemen met vruchtbeginsel. Maar oudere, heirloom en bijzondere zaadvaste rassen maken vaak ook nog mannelijke bloemen, en dat levert dan altijd wel een aantal bevruchte komkommers per plant op. Zoals gezegd, vroeg oogsten en even proeven voor je haar in een gerecht gebruikt want als je iets te laat bent kunnen deze komkommers dus nog wel eens minder sappig en wat bitter van smaak zijn.

In de tijd dat wij alleen maar geënte komkommers en F1 hybride-komkommers teelden proefde ik niet eens maar gingen de komkommers zo het gerecht in, maar sinds we wat vaker oude heirlooms en zaadvaste rassen telen snijd ik altijd even een plakje van een komkommer af om even te proeven voor ik de rest van de komkommer gebruik.

Zeker de oudere rassen krijgen dus nog wel mannelijke bloemen; in buitenteelt kun je het beste die bloemen weghalen (omdat daar bevruchting veel vaker voorkomt dan in een kas waar het eigenlijk veel te warm is voor insecten).

Op de foto’s hieronder zie je het verschil tussen een mannelijke en vrouwelijke bloem:

Mannelijke komkommerbloem

Op de foto hierboven zie je een mannelijke bloem; alleen een bloem, op een steeltje.

En op de foto hierboven zie je een vrouwelijke bloem; ze heeft al een vruchtbeginsel (minikomkommertje) achter haar bloem.

ZAAITABEL

Klik op onderstaande tabel om die in een groter formaat in een nieuw tabblad te zien:

Komkommer tabel

TEELTWIJZEN / OPKWEEK

De ideale kiemtemperatuur van een komkommers is 20 tot 22 graden, daarom zaaien wij de komkommers eigenlijk altijd binnenshuis, in de kas is de nachttemperatuur eind april vaak nog erg laag. Bovendien vinden muizen komkommerzaden erg lekker.

Komkommers houden niet van verspenen, we zaaien zelf (zeker de vrij dure F1 hybride-zaden waar we zuinig op zijn) één zaadje per 9 centimeter-potje, daar kunnen ze dan in blijven tot ze in mei mogen worden uitgeplant.

We gebruiken voor het zaaien een mengsel van potgrond + 1/5e deel brekerzand en eventueel nog een klein handje perliet of vermiculiet. Bij de kieming houden komkommers niet van teveel vocht, de zaden kunnen in te natte grond rotten. Door de potgrond te mengen met wat grof zand en eventueel nog wat vermiculiet/perliet verbeter je de waterdoorlaatbaarheid. Vul de potjes tot de rand met het mengsel en duw de zaden dan ongeveer 1 centimeter diep de grond in, je hoeft de grond dan verder niet meer te bedekken met zand of grond of vermiculiet. En zorg dus dat de grond goed vochtig is maar zeker niet kletsnat. Op een warme en lichte plaats kiemen de zaden vaak al binnen 7 tot 10 dagen.

Komkommers kiemen niet alleen snel maar groeien ook snel; je zaait ze dus zeker niet te vroeg, want te vroeg gezaaide komkommers moet je hoe dan ook tot begin-half mei in huis houden, met een grotere kans op ziekten en plagen als ze daar in een klein potje bij weinig licht staan. Zaai komkommers niet voor eind maart (en bij voorkeur nog iets later, zie hieronder bij de verschillende teeltsoorten als vollegrondsteelt of glasteelt, etc.).

De beste teelt van komkommers is onder glas (klimmend in een kas of liggend in een platte bak), de teelt in de buitenlucht kan ook, maar de opbrengst is wel een stuk lager, de keuze in rassen is wat beperkt en de kans op ziekten, bevruchting, schimmel, etc. is wat groter.

Als je geen kas of platte bak hebt kun je natuurlijk wel heel gemakkelijk iets ‘fabriceren’. Van bijvoorbeeld een stuk perspexplaat, wat paaltjes, etc. kun je al een handig, doorzichtig dak boven het hoofd van de komkommer maken (het geeft wat meer warmte en het beschermt de planten tegen regen en wind). Een tunneltje van plastic is ook prima. En anders zoek je een beschut en redelijk zonnig plekje in je tuin, waar de planten kunnen klimmen (want klimmende planten kunnen makkelijker drogen na een regenbui dan liggende planten. Het blad van de planten mag niet verbranden door een al te felle zon.

Komkommer Early Wonder

Vollegrondsteelt

De rassen voor de volle grond lijken wel wat op grote augurken; ze zijn korter, dikker en ze hebben een minder gladde schil (er zitten vaak wat ‘pikkeltjes’ op) dan glaskomkommers.

Voor de teelt in de volle grond is wel een mooie zomer nodig, en natuurlijk een redelijk zonnig en warm plekje. Zaai ze vanaf half april bij kamertemperatuur voor, de zaden binnen 1 tot 2 weken en de zaailingen mogen, mits groot genoeg, vanaf 12 mei (IJsheiligen) naar buiten.

Dek de grond waar de komkommer komt een week of 3 van tevoren af met plastic zodat de grond alvast wat kan opwarmen. Heel handig is ook “broeimest”: graaf een flink gat, stort dat vol met stalmest met stro, doe de grond daar weer bovenop. Het voordeel hiervan is dat de stalmest met stro gaat composteren en dat geeft veel bodemwarmte. Daarnaast teel je nu de plant op een heuveltje zodat overtollig water weg kan in natte perioden, en er komt nog een klein beetje voeding vrij (maar het composteren kost juist weer wat voeding dus het is onze ervaring dat je wel wat bij moet mesten hoor).

Voorbeelden van rassen voor vollegrondsteelt:

  • Long Green Ridge (vrij kort, donkergroen)
  • Gele Tros (middellang, geel)
  • Miniature White (kleine witte komkommertjes)
  • Bush Champion (kleine planten die geschikt zijn voor de teelt in potten)
  • Diva (groene snackkomkommer)
  • Early Wonder (donkergroen, kort)
  • Early Fortune (donkergroen)
Komkommer Early Fortune

Voor de teelt onder glas zijn deze rassen natuurlijk ook prima geschikt, maar daar worden ook vaak F1-hybriderassen geteeld (bijvoorbeeld omdat ze onder glas zeer veel opbrengst geven en soms beter bestand zijn tegen ziekten en schimmels zoals bijvoorbeeld meeldauw).

Teelt in de platte bak

Zaai iets eerder dan de vollegrondsteelt en plant de planten begin mei uit onder glas, reken op 1 plant per raam (of per ongeveer 1,5 vierkante meter).

Er wordt vaak een systeem aangeraden om te snoeien zoals: ‘top de plantjes na het vierde blad, houd vier hoofdranken aan aan en snoei de rest weg’. Het klinkt heel handig maar soms heb je weinig tijd en ben je het systeem kwijt of groeit de plant nu eenmaal anders dan verwacht. Belangrijk is te zorgen dat de plant zich regelmatig vertakt, er naar elke hoek een rank gaat voor een optimale spreiding van je plant.

Verder verwijder je eventuele mannelijke bloemen, geef je regelmatig voldoende water. Je zorgt voor lucht door de ramen op een kier te zetten, en controleer regelmatig op vruchten. Je kunt per plant in een platte bak die niet te vol en goed verdeeld is wel 20 tot 25 komkommers per plant oogsten.

Teelt in de koude kas

Ook komkommers voor kasteelt zaai je wat eerder: begin tot half april binnenshuis (of bij goed weer in de kas maar let dan goed op nachtvorst!!). Plant ze begin mei uit in de kas op ongeveer 60 centimeter van elkaar. Zelf bouwen we een hekwerk van ongeveer 1.80 meter hoog en ook 1.80 breed per kommer. We maken het van bamboestokken, om ongeveer de 40-50 centimeter een verticale stokken en uiteindelijk de ‘liggers’ ook op ongeveer 40-50 centimeter.

Zodra de komkommerplant zich wil gaan ‘winden’ maak je haar vast aan een stok en soms moet je dat nog 1 of 2 keer doen voor ze zelf haar weg vindt en zich met hechtranken goed om de stokken kan wikkelen.

Ook voor de kasteelt bestaat er een heel systeem van snoeien (snoeien op het tweede blad, dan weer op een tweede zijscheut, etc.). Ik geef het heel eerlijk toen; sinds onze eerste kas met komkommers (ergens rond 1992) doen we daar niet meer aan. Als je een komkommer snoeit kost het je veel tijd en uitvinden wat een zijscheut etc. is want een komkommerplant groeit heel snel. Onze ervaring is dat als je een komkommerplant niet snoeit volgens het boekje, je altijd nog wel een stuk of 40 tot 50 komkommers (afhankelijk van het ras) per jaar kunt plukken. En dat is met 2 planten dus zo’n 100 komkommers, dat is voor ons meer dan genoeg 🙂 .

Snoeien we dan niet? Jawel hoor: eens per 2 weken halen we scheuten weg die buiten het gemaakte rek willen gaan groeien. Bovendien verwijderen we blad dat lelijk wordt en ook blad dat erg dicht en dik voor de vruchten hangt: een soort van licht en lucht creëren in de plant.

Voor de glasteelt zijn er dus voornamelijk hybride-rassen te koop en daarnaast kun je ook nog geënte komkommerplanten kopen; goede komkommerrassen (meestal F1-hybriderassen) zijn vaak bestand tegen de schimmelziekte Fusarium, mozaiëkvirus, en hebben een hoge tolerantie tegen meeldauw, etc.. Let vooral op wat er in de beschrijving bij een ras staat, daar kun je veel informatie uit halen.

Zelf vinden we voor kasteelt F1 hybriden geschikt. We zijn eigenlijk niet zo’n voorstander van F1-hybriden, gebruiken ze liever niet, maar in geval van komkommers (en koolgewassen) maken we er zeker een uitzondering voor omdat de opbrengst en vooral ziektebestendigheid beter is (in onze ervaring dan). Aan de andere kant moet ik ook even melden dat we in een extreem nat jaar ook onze Bastos F1 hybride-planten al in juli op moesten ruimen omdat ze stijf onder de meeldauw zaten – het ras is dus heel belangrijk maar omstandigheden zeker ook).

Ondertussen zie je ook steeds vaker snackkomkommerrasen bij de zaadhandel: even lekker en gezond als een ‘gewone’ komkommer maar nu in klein formaat. Je ziet ze ook regelmatig in de supermarkt. Afhankelijk van het ras, en buitenteelt of glasteelt worden de komkommertjes zo’n 10 tot 15 centimeter groot. Handig omdat één komkommer vaak precies goed is om mee te nemen naar werk of school, ter garnering, etc. (zo heb je geen halve komkommers meer over 🙂 .

Zelf hebben we de laatste jaren nog steeds 2 komkommerplanten in de kas staan. Maar nu vaak 1 ‘gewone’ komkommer en 1 snackkomkommer. Ik heb het idee dat de plant wellicht iets smaller blijft dan een ‘gewone’ komkommer (wel net zo groot, maar iets minder breed uitwaaierend), maar dat hangt misschien ook wel iets af van het ras.

Er bestaan zowel in de teelt van ‘gewone komkommers’ als de teelt van ‘minikomkommers’ heel veel rassen van goede kwaliteit. Zoals eerder gezegd, let goed op de beschrijvingen (en dan op termen als “bittervrij”, parthenocarp, bestendigheid tegen ziekten, geschiktheid voor volle grond, kasteelt, etc.).

Voorbeelden van goede rassen voor de teelt onder glas zijn:

  • Bella F1
  • Iznik F1
  • Bastos F1
  • Picarino F1 (snackkomkommer)
  • Diva (snackkomkommer)
  • Gold Standard
  • Streamliner
  • Tasty Jade F1

Tot slot nog even: mocht je de teelt van komkommerplanten in de buitenteelt meerdere keren hebben geprobeerd maar lukt het gewoon niet; overweeg dan eens te kiezen voor Melothria scabra (ook wel Cucamelon, Mexican Sour Gherkin of Muismeloen genoemd). Dit zijn klimmende planten die het prima in de buitenteelt doen, en heel erg veel heel kleine vruchtjes (2 centimeter) geven die smaken naar knapperige komkommer met een vleugje citroen. Ik heb hier een pagina geschreven over de teelt ervan: Cucamelon

Melothria scabra is geen komkommer maar geeft wel naar komkommer smakende vruchtjes, en is zeer geschikt voor de buitenteelt.

BODEM / BEMESTING

Komkommers vragen een warme, luchtige grond die goed bemest is (ze maakt tenslotte een grote plant en moet energie hebben om heel veel komkommers te maken). Naast de basisverzorging van het onderspitten van oude stalmest en/of compost geven we hier een week of 3 voor het planten een organische, samengestelde meststof (zoals groene Culterra). En we geven elk jaar een klein handje patentkali (dit zou de smaak en houdbaarheid van de vruchten verbeteren).

OVERIGE TEELTZORGEN:

Een komkommerplant heeft veel water nodig, zeker wanneer ze al een grote plant is en komkommers geeft. Een bekend tuingezegde is “Een komkommer giet je groot, een meloen giet je dood” (hetgeen uiteraard betekent dat een komkommerplant veel water nodig heeft en een meloenplant juist veel minder). Volwassen komkommerplanten in de kas krijgen hier elke 2 of 3 dagen 1 gieter (10 liter) water, dicht bij de stam gegeven (en zo min mogelijk op het blad want dat werkt schimmels in de hand).

Uiteraard zorg je dat de grond vrij is van onkruid. En ik wil wel graag nog een keer extra benadrukken hoe belangrijk het is om zieke delen van de planten te verwijderen. En alle lelijke bladeren die rond de planten op de grond of tussen de stengels en bladeren in zijn gevallen haal je weg.

Als voorbeeld deze foto die ik begin oktober heb gemaakt:

Komkommers zijn nu eenmaal niet zo sterk, ze zijn gevoelig voor meeldauw, spint, luis, noem maar op. Je kunt op de foto zien hoe lelijk het blad begin oktober is. Toch hebben we (in de kas) de oogst nog een week of 3 kunnen rekken. Knip alle lelijke/zieke bladeren weg, stukken van aangetaste stengels, etc.. Zo lang de plant nog steeds nieuwe bloempjes en komkommers maakt is ze ‘nog niet klaar’. Door die aangetaste plantdelen te verwijderen kun je soms nog wel 5 tot 10 komkommers in de herfst oogsten. Dat lukt niet altijd hoor, als we zien dat er ook geen bloempjes/komkommers meer worden gemaakt weten we dat de plant gewoon ‘op’ is en halen we haar uit de grond.

OOGST / BEWAREN

Nog even een stap terug; om veel te kunnen oogsten moet je ook regelmatig plukken; veel plukken bevordert de maak van nieuwe vrouwelijke bloemen en dus vruchten. Vollegrondskomkommers zullen vaak wat minder mooi zijn: minder recht, minder egaal groen, maar de smaak is toch ook prima (uiteraard vooral afhankelijk van het ras).

Bewaar zelfgeteelde komkommers niet in de koelkast, dat is te koud voor ze, ze worden dan zacht en gaan eerder schimmelen. Koel en donker (ik bewaar ze in een mand in een keukenkastje) kun je ze wel een dag of 4 bewaren, maar verse komkommers zijn natuurlijk altijd het lekkerst.

Als je echt een grote hoeveelheid komkommers hebt geoogst, kun je ze ook inmaken, bijvoorbeeld in en zoetzuur.

Zelf schil ik ze ook wel, zaad eruit en het vruchtvlees snijd ik dan in blokjes van 1 x 1 centimeter en vries die in een zakje in. Het is wel bijzonder; ik laat ze dan voor 3/4e ontdooien en dan warm ik de blokjes op in een mengsel van room en kaas met wat peterselie (een soort kaassaus dus). Komkommer wordt niet zacht en snotterig als het uit de vriezer komt, zeker niet zoals aardbeien of prei dat bijvoorbeeld wel worden. Het recept voor Haagse komkommer, zoals het recept heet dat ik ooit van een tuinbuurman kreeg, kun je hier vinden. En je kunt dus ook bedenken dat je blokjes komkommer dus ook kunt invriezen voor een Aziatische salade of curry of andersoortige stoofschotels.

Komkommer Miniature White

ZAADTEELT

Komkommers kruisen heel gemakkelijk, met andere rassen en met augurken. Wil je er toch zaad van kweken (uiteraard niet van de F1 hybride-rassen want die leveren bijna altijd nakomelingen van mindere kwaliteit), zul je kunstmatige bestuiving moeten toepassen en zul je een plant moeten hebben die dus zowel vrouwelijke als mannelijke bloemen geeft:

In de buitenteelt bind je daarom rond de vrouwelijk bloemen wat fijn gaas. Als de bloem open gaat, neem je het gaas weg en wrijf je de meeldraden van een mannelijke bloem over de stamper van de vrouwelijke bloem (met bijvoorbeeld een kwastje of wattenstaafje). Hierna breng je het gaas weer terug rond de bloem tot deze verwelkt is.

Doe dit met meerdere bloemen tot je merkt dat 2 of 3 vruchten zich beginnen te ontwikkelen. Bij de teelt in de kas is er minder kas op kruisbestuiving (tenzij er verschillende rassen komkommers op korte afstand van elkaar buiten of in andere kassen staan). Laat de komkommers volledig afrijpen, tot ze heel dik, groot en geel of bruin (afhankelijk van het ras) van kleur zijn. Haal dan de zaden er uit, was ze en laat ze even in water staan; loze zaden komen boven drijven, goede volle zaden zakken naar de bodem. Droog de zaden en bewaar ze koel en donker, maximaal 3 tot 4 jaar.

Het is dus wel een heel gedoe. Daarnaast is er nog iets veel belangrijkers: gekruiste komkommerplanten kunnen bittere en licht giftige vruchten bevatten. Dat giftige (en bittere) komt omdat bij gekruiste planten de vruchten giftige cucurbitacinen bevat. Je hoeft niet bang te zijn dat je per ongeluk zo’n giftige komkommer eet want ze is dan zo bitter dat ze letterlijk oneetbaar is. Ik heb zelf eens een gekruiste komkommerplant van een tuinbuurvrouw gekregen. De eerste hap van de eerste komkommer was genoeg om het stukje komkommer direct uit te spugen, mijn mond te spoelen en de hele plant uit de grond te rukken, om nooit meer te vergeten 🙂 . Om die reden proef ik altijd, ook van planten uit gekochte zaden, van de eerste komkommer van die plant even een plakje voor ik die verder in een gerecht gebruik, want een klein stukje maakt een gerecht al oneetbaar bitter.

Kijk voor leuke en lekkere recepten met komkommers ook even in het menu op de pagina’s van recepten en inmaakrecepten. Zoals bijvoorbeeld deze:

Verse komkommerpickle
Abonneer
Laat het weten als er
guest

141 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ralf

Ik heb alleen maar mannelijke bloemen aan mn planten hoe kan dat?

Anne-Jaap

Hallo Diana,

ik heb met het mooie weer van 2 weken geleden mijn komkommerplanten van circa 20 cm hoog in de kas geplant. Prachtige planten waren het! Ze zijn echter allemaal dood gegaan. De bladeren werden van onderaf de plant slap en uiteindelijk ging de plant helemaal slap hangen en ging de plant dood. Toen er 2 planten slap gingen hangen heb ik de andere planten uit de grond gehaald en weer in een pot gezet en in huis. Ik dacht dat het te koud was. Deze planten zijn echter ook dood gegaan.
Ik heb nog 1 plant over. Deze had ik nog steeds in een pot (in de kas staan) en hier was niks mee aan de hand.
Heb je enig idee hoe dit kan? Heeft het misschien te maken met een schimmel welke in de grond zit?
alvast bedankt voor je reactie.
Vr.gr. Anne-Jaap Brouwer

Harry

Hallo Diana,

Mijn komkommerplanten zijn nu ong 35cm . Zijn nog niet buiten geweest, alleen een paar keer smiddags in de zon. Al vrij snel kregen de jonge blaadjes eerst kleine witte stipjes die groter worden als het blad ouder wordt. De witte stipjes veranderen dan in een soort gedroogde plekken in het blad. De planten groeien goed, heb de 1e vruchtjes al moeten verwijderen. Ik kan maar niet vinden wat het kan zijn. De planten zijn in kweekbak opgegroeid met tomaten en paprika’s en ik hab fi zaden van Oranjeband en Hortitops gebruikt. Helaas is er niet de mogelijkheid om foto’s bij te voegen, want die verduidelijken wat ik bedoel.
Groeten,
Harry

Wijnie

Hoi Harry,
Ik had dat ook met mijn pepers toen ze voor het eerst buiten in de zon kwamen. Volgens mij heeft het te maken met de UV straling, die gaat niet door glas heen, dus de planten zijn er niet aan gewend, en als ze dan in de felle zon komen krijgen ze brandplekken. Mijn andere planten heb ik nu eerst een paar dagen onder een boom in de halfschaduw gezet voor ze de volle zon in gaan, dat lijkt beter te gaan. Maar wat hierboven staat durf ik niet te onderbouwen hoor, dit is wat ik zelf denk.
Groetjes Wijnie

Anoniem

Hoi Wijnie,
Op zich klinkt het logisch, echter de paprika’s en tomaten stonden in dezelfde bak en hebben er geen last van. Maar de plekken op de oudere bladeren lijken wel uitgedroogde plekjes, alsof ze met waterdruppels in de zon hebben gestaan (wat niet zo was). Alleen op een jong blad ziet het er heel anders uit. Zou je bijna denken aan beestjes die ik alleen absoluut niet kan ontdekken. Het is in ieder geval geen meeldauw, dat weet ik zeker.
Misschien nog even afwachten wat er gaat gebeuren als ze echt naar buiten gaan.
Groeten Harry

Balder

Beste Diana,

Ik heb ergens gelezen dat komkommer planten de bloemen eigenlijk niet meer nodig hebben door doorkweek. Als je ze er eraf haalt krijg je komkommers met weinig zaden erin. Klopt dit?

Groet Balder

Dave

Hoi Diana,

ik ben een beginnende moestuiner. Ik ben begin april begonnen met courgette en komkommer binnen in een kweekbak te zaaien op van die kokos schijven die opzwellen met water. Alle plantjes zijn goed opgekomen en ik heb ze verplant in 9×9 potjes toen ze minstens een paar echte blaadjes hadden en ze groeide vrolijk verder. Maar nu sinds 2 weken kleuren de oudste blaadjes eerst lichter groen en dan soms zelf geel en sterven ze af. Dit gebeurt bijna gelijktijdig met alle 8 plantjes (4 komkommer en 4 courgette). Ook heb ik de indruk dat de komkommer gestopt is met groeien. Weet jij wat hiervan de oorzaak kan zijn?

esther

Hoi Diana en Ruud, de link naar de pagina over muismeloen doet het niet meer, en die in het overzicht van vruchtgewassen ook niet 🙁

Esther

Ah super, nu al gefixt! Heel fijn, bedankt!

Anoniem

Hoi Diana,

Ik heb al veel informatie gehaald van je site, bedankt!
Maar ik blijf een vraag houden:
Ik heb 2 komkommers in een koude kas staan, nu heb ik al een paar komkommers geoogst, maar de bloemetjes met kleine komkommertjes eraan groeien niet allemaal uit tot grote komkommer, ze worden geel en verdrogen. Is dit normaal? Liefst zie ik elk bloemetje een grote komkommer worden of verwacht ik dan teveel?
Ik geef de planten elke dag 10 liter water.

Ik ben benieuwd naar je antwoord, groeten Marlijn

Antje

Hoi Diana,
Mijn komkommerplanten in de koude kas groeien als de spreekwoordelijke kool maar hebben wel massa’s mannelijke bloemen en nauwelijks vrouwelijke. Moet ik die mannelijke bloemen verwijderen of is dat niet nodig?
En kun je alle zijscheuten laten groeien of moet je dat inperken?
Groeten,
Antje

Anneke Faber

Hallo
Bij mij verpieteren de vruchten telkens. Het lijken hele mooie vruchten te zijn en dan ineens worden ze geel en gaan dood. Heb je enig idee hoe dat kan?

Anne van Es

Hallo Diana,
Vorig jaar heb ik zaad van jullie gekocht, de komkommer Miniature White. Ze zijn geweldig opgekomen en groeien en bloeien uitbundig. Maar nu mijn vraag: bij welke grootte kan ik ze oogsten, 5 cm, 10 cm? Ik heb geen idee.
Verder nog even alle lof voor je blog, al jullie werk en de prachtige foto’s.

katrien

Hallo Diana,
ik heb spint op mijn komkommerplant in de serre (kas), wat kan ik daar het beste mee doen? De aangetaste bladeren afsnijden of gaat dit ten koste van de plant?
De tomatenplanten die ernaast staan weten er ook al van.
De kas staat dag en nacht open om te verluchten, maar te vochtig mag ik het niet maken voor de tomatenplanten.
Met vriendelijke groeten,
Katrien

Marjan

Ha Diana, hoewel de zaailingen van de komkommer hartstikke goed groeiden, doen de planten het in de kas helemaal niet goed dit jaar: de ene blijft erg klein (50cm hoog) en bloeit niet, de andere 3 groeien iets meer, maar het blijft bij 1 stengel (geen vertakkingen) en nauwelijks bloemen. En al vroeg lelijke bladeren onderaan. Enig idee waar dit aan zou kunnen liggen? Kan de leeftijd van de zaden een rol spelen?

Karin engelbarts

Goedemiddag,
Ik zag allerlei vragen dus ik dacht probeer het ook eens. Mijn komkommerplant is veel te groot voor de plek waar hij staat. Kan ik hem nog verzetten of gaat hij dan dood. Uiteraard doet hij het prima
Groeten Karin Engelbarts

Karin engelbarts

Hartelijk dank voor je antwoord. Dan laat ik hem maar staan en ga eea wegknippen.
Groetjes karin

katrien

Diana, voor komkommerteelt buiten, het uitplanten van voorgezaaide plantjes, heb ik mij laten vertellen door een ervaren tuinder dat je GEEN water mag geven de eerste weken, maar dat je moet uitplanten in vochtige grond en pas na enkele weken beginnen te gieten. En dan ook nog eens niet gieten op de stengel maar er een eindje vanaf. Ik eb het nog niet uitgeprobeerd maar ga dat nu wel eens doen, vermits komkommers het niet altijd goed doen als je ze buiten uitplant.
Groetje
Katrien

Anoniem

Hallo Karin,
Het zou goed zijn om te weten of je een komkommer hebt in de volle grond of in een kas, en om welk ras het gaat.
Hier is de komkommer Marketmore in de vollegrond ook verder aan het grijpen dan ik had verwacht, als een reuzenoctopus die alles om zich heen verstikt. Maar we zitten aan het einde van het seizoen. Eind augustus of hooguit half september hebben de planten het wel gehad – dan is de komkommertijd voorbij.
Als je zo’n komkommer hebt, dan lijkt me verplanten zinloos. Met kaskomkommers is het misschien anders, maar daar heb ik geen ervaring mee.
Maar superoogst toch dit jaar?
Groetjes, Carola

Charlotte

Beste,
Ik ga me dit jaar ook wagen aan komkommer kweken en jouw pagina is echt een grote bron aan nuttige info en zeer duidelijk! Mijn plan is om zelf een kast te maken en plantjes voor te kweken binnen. Ik moet echter nog bepalen waar in de tuin ik deze kast plaats. Ik lees overal tegenstrijdige berichten. De ene website zegt zoveel mogelijk zon, de andere zegt een paar uur zon anders verbrandt de plant en nog een andere spreekt over gewoon licht en warmte. Kan u mij hier wegwijs in maken?

Groetjes, Charlotte

Lianne

Hallo Diana,

Het tweede plaatje van boven doet het niet. Er staat komkommer obelix 2.

En complimenten voor deze nieuwe site. Ziet er goed uit!

Groetjes,
Lianne

Guus

Hallo Diana,

Allereerst: dankjewel voor alle info! Naast het boek van Velt (ekologisch tuinieren) kijk ik veel op jou site. Ik werk zelf tijdelijk op biologische tuin met veel verschillende groenten en kruiden. Ik leer daar veel van alle werknemers. Ben er achter gekomen dat ik dit n leuk vak vind.
Ik heb een vraag over augurken. Ik 5 augurken gezaaid (op 28-02) in zaaipotgrond en daarvan zijn er 4 opgekomen. Deze staan in een bakje van 6 cm hoog op 5cm afstand van elkaar. Het eerste blad is nu even groot als de 2 kiemblaadjes.
Ik heb hierboven gelezen dat komkommers niet van verspenen houden. Zou ik ze in de bak kunnen laten staan tot ijsheiligen en dan (als het mooi weer is) uit kunnen planten in de volle grond?

Ik heb nog een vraag. Het gaat niet over komkommers… Hoop dat ik hem toch hier mag zetten.
Ik heb rond spinazie zaad gezaaid (25-02) in de volle grond en in een bak met glas. Allebei komen ze matig op. Ik heb 1 of 2 keer nachtvorst gehad, net onder nul, maar toen waren de zaden nog niet gekiemd.
Heeft de nachtvorst toch alles kapot gemaakt?
Zou ik nu nog bij kunnen zaaien of is dat te laat?

Gr Guus

Guus

Dankjewel voor je reactie!
Dan ga ik de augurken morgen gelijk verspenen.
Nog een vraagje… Op de stengels zittem kleine haartjes. Moet ik ze net zoals bij tomaten tot de kiemblaadjes in de grond doen? Is dit de vaste regel voor verspenen?

Ook spinazie ga ik morgen bij zaaien
Nogmaals dank.

Gr Guus

Guus

Ik heb de spinazie bij gezaaid en de augurken verspeend .
Ik heb nog een laatste vraag . Ik heb de augurken in biogarde bakjes gestopt. Dat zijn van die witte kwart bakjes. Er komt aan de zijkant best wat licht naar binnen. Is dat erg voor de plantjes?
Ik zou kunnen denken dat dan de wortels licht krijgen en dan anders kunnen reageren.

Gr Guus

Guus

Ja slim. Dan ga ik er voor de zekerheid aluminium folie omheen doen.

Dankjewel voor je reacties

Gr Guus

Melissa

Hallo Diana
Ik bezoek veelvuldig je website, prachtig! veel info en inspiratie.
Graag zou ik willen weten of het mogelijk is om een klimkomkommer in een specie kuip te laten groeien.
Of een andere pot. Aan de zonkant heb ik geen ruimte in de volle grond
Ik heb wel ruimte in de volle grond maar dat is de schaduwkant van mijn tuin en vermoedt dat daar de komkommer niet gaat groeien

Hedwig

Beste Diana,

Ik vroeg me af of jij ervaring hebt met het telen van sponskomkommers (Luffa Cylindrica). Ik heb zaad besteld, maar vraag me af of ze een echt kasplantje is of ook zo in de tuin een plekje kan vinden. Aangezien ik ook een “gewone” snackkomkommer heb staan vraag ik me ook nog af of er kruisbestuiving kan ontstaan. Lijkt me niet zo handig aangezien de een om te eten en de ander (in volwassen vorm) om te wassen is.

Guy

Beste Diane,
Ik heb me ook voor de eerste keer gewaagd aan komkommer kweken vanuit zaai. Mijn zaai is nu allemaal ontkiemd en de zaailingen groeien goed. Alleen heb ik het vermoeden dat ze lang aan het worden zijn ten opzichte van het blad dat erop zit. Mijn vraag: welke lengte zou een zaailing maximaal mogen hebben vooraleer hij aan z’n eerste echte blad begint (naast de twee kiemblaadjes) opdat we van een goeie zaailing kunnen spreken?
Ik heb er 2 gezaaid in potgrond en 2 in zaaigrond.

Eveline

hi Diana,

heerlijk om al jouw info en antwoorden te lezen. een vraagje: je schrijft steeds ‘als de zaailingen groot genoeg zijn’. wat is groot genoeg?
Ik kan het antwoord hierop volgens mij niet vinden in je artikel

Arnold Spek

Beste Diana,

Dank voor al je informatie. Ik lees het graag en verwijs anderen naar je site.

Heb echter nog een vraag.

Bij welke temperatuur wordt het voor de komkommer te warm in de platte bak en moet je de ramen eraf halen of ventileren?

Groet. Arnold Spek

Els Wilschut

Beste Diana,
Dank voor je mooie website!
Ik heb 10 dagen terug komkommerplantjes (uit zaad opgekweekt) in de koude kas gezet. Sindsdien zijn.ze nauwelijks gegroeid. Sinds 2 dagen hangen ze slap. Ze zijn niet geel, maar helemaal gaaf en de grond, ook dieper, is gewoon vochtig. Ik zag nu dat ook n tomaat slap gaat hangen. Ook n gave plant met bloemetjes. Wat te doen??
Alvast hartelijk dank,
Els

Els Wilschut

Hallo Diana nogmaals,

Wij hebben komkommerplanten in koude kas. Sinds n paar dagen zijn ze slap gaan hangen. Geen gele bladeren , ze zijn gewoon gaaf, aarde is vochtig ook op dieper nivo. 1 plantje is al helemaal verlept.
Bij zonnig weer staat de kasdeur open.
De tomaten die er ook staan, zijn allemaal gewoon in orde.
Wat kan dat zijn en wat doe je eraan? Ik heb alles uit zaadjes opgekweekt et t gaat me aan het hart.
Alvast hartelijk dank.

Els

Ha Diana,
Vorig jaar schreef ik je over het onverwacht verwelken van komkommerplantjes.
Later heb ik de stervende plantjes er maar uit gehaald en zag toen dat ze alledrie, op grondniveau, een paar cm ‘snotterige’ stengel hadden. Niet verkleurd, wel zacht, nat, beschadigd. Bij een later, ditmaal gekocht plantje idem. Dit jaar weer 1. Een gezond plantje die een week of langer na het planten op die manier de geest geeft. Binnen in huiskamer serre opgekweekt, bio grond, buiten aantal dagen afgehard, geplant in koude kas op leemgrond, vorig jaar met koemestkorrels, dit jaar met halfverteerde stalmest(koe).
Alvast hartelijk dank voor een reactie.

Els

Zou het van te koud water kunnen komen??

Els

Dankjewel voor je reactie! Fijn.

Koen

Hoi Diana. Ik heb 5 komkommers ras Tanja in de kas staan. Ik lees nu op de verpakking vollegronds ras. Betekent dat deze komkommer niet geschikt is voor de kas, of kan een vollegronds komkommer ook prima in de kas?
Groet,
Koen

Linda

Hoi Diana,
Ik heb een vraagje.
Ik heb 5 komkommerplantjes die al vrij groot zijn van het merk Iznik F1.
Nu wil ik ze eigenlijk morgen buiten uitplanten in de volle grond. Helaas lees ik hier nu dat het beter is als de grond eerst word opgewarmd. Kan ik ze dan nu al wel uitplanten? In de bakken waar ze nu in staan beginnen ze ook behoorlijk uit te groeien. En maakt het nog wat uit dat het eind deze week (‘s nachts) weer wat koeler word?
Groetjes!
Linda

Cindy

Beste Diana,

Dank je voor alle informatie op je site. Ik heb een vraag over de vruchten van de komkommerplant. Mijn euphoria F1 in de kas is op dit moment circa 30 cm groot. Er groeien al verschillende vrouwelijke bloemen erg laag aan de plant. Ik lees wisselende verhalen over het weghalen van deze onderste vruchtjes. Wat is jouw advies?

Alvast bedankt,
Cindy

M. Vd Elst

Goedenavond Diana

Mijn komkommer staat buiten in mij tuin op het zuiden.

Hij doet het goed en er zitten al kleine komkommertjes in, maar de pot waarin hij staat is niet zo groot, ik denk 6,5 liter, zou ik hem nu nog over kunnen potten naar een grotere pot of is dat onnodig?
Met vriendelijke groet
Marjolein vd Elst

Cindy

Hoi Diana,

Ik heb een vraag over mijn komkommers in de kas. Het gaat om een F1 hybride de plant groeit uitstekend en maakt veel bloemen/vruchtjes. Veel kleine komkommertjes worden geel en vallen af. Heb jij enig idee wat ik niet goed doe? Bedankt! Cindy

Bas ijpelaar

Ik ben zelf een beetje aan de slag gegaan in mijn tuin, maar zoals gewoonlijk veel te impulsief. Ik heb volgens mij nu 17 komkommerplanten in mn tuin. De planten groeien erg hard, maar heb geen idee wat voor type komkommer en wanneer ik die moet oogsten. De eerste vrucht is er, maar verwacht er nog wel enkele wanneer zie ik of een vrucht goed is?

Leo Boot

Beste Diana,
Ik heb vier komkommerplanten in de koude kas waarvan er drie zijn aangetast door luizen. Het zijn erg kleine luizen en de groeipunten verwelken erdoor. Er komt ook een bruine waas op de oudere bladeren. Kun jij mij een tip geven wat ik ter bestrijding kan ondernemen. Ik gebruik liever geen chemische middelen.

Annika

Hoi Diana,
Ik gooi er ook nog even een vraag in over komkommers.
Wij hebben in een platte bak een geënte komkommer geplant.
Hij groeit als een tierelier en er zitten ook al een aantal kleine komkommertjes aan. Deze zijn nu een paar centimeter en groeien niet verder. De groei van de vruchtjes staat al een paar weken stil.
Kan het zijn dat er nog teveel energie naar de groei van de plant gaat en niet naar de vruchten? De plant zelf ziet er verder gezond uit en we geven bijna elke dag een gieter vol water.
Wat kan ik hieraan doen? Toch wat snoeien/inkorten misschien?
Alvast bedankt voor je reactie.
Groetjes van Annika

Annika

dag Ruud en Diana,
bedankt voor jullie reactie.
Ik had intussen ook al even geïnformeerd bij de kweker en mijn komkommer is van het ras Arola. Het schijnt dat deze wel bestoven moet worden dus de ramen van de kas hebben we overdag open.
De plant is nu al wel een paar meter groot en zit vol met bloemen.
Ik zal je tips omtrent het watergeven ter harte nemen. Dan moet het volgens mij wel goedkomen.

Jan

Hoi Diana,
Bedankt voor de tekst.
Ik ben zelf voor het eerst gestart met 3 komkommerplanten, maar er komen nog steeds geen bloemen aan en het is me niet duidelijk waar en wanneer ik moet dieven…
Kan iemand daar meer info over geven?

Hans

Hallo Diana, Heb jij ervaring in het beluchten van de koude kas?
Ik heb aan beide zijden 2 ramen en mijn vraag is of je deze tegen elkaar los kan zitten. Ik heb zelf het idee dat je daardoor tocht krijgt en dus gauw kans op luizen en schimmels. Dus heb ik ze maar aan één kant open. Ik heb vandaag de ramen aan ene zijde open en nog steeds loopt het water aan de binnenkant van de dakramen. Wat is jou ervaring hierin? Ik lees op diverse sites tegengestelde adviezen. En laat je s’nachts ook de ramen los? Het koelt dan wel behoorlijk af volgens mij…

Groet, Hans

Feitzen

Hallo Diana Wij zijn in juni begonnen met een moestuintje en een muurkas, in deze muurkas hebben wij een komkommer geplant welke wij gewoon in het tuincentrum gekocht hebben. Groeit als kool en in het begin allemaal bloemen en later mooie komkommers, maar een maand later zie je de bloempjes met daaraan een heel klein komkommertje verwelken en dus geen komkommers meer. Wij hebben de komkommer niet ver van het glas geplant zodat de bloempjes soms tegen het glas aan komen. Wij kunnen er alleenaar naar raden. Misschien hebben jullie voor ons nog een tip. Groetjes van familie Zijlstra.

Ilse Weenink

Dag Diana,

Ik heb een probleem met de bloei en vruchtzetting van mn 2 komkommerplanten
Ik heb een tibetaanse komkommer in mn achtertuin staan, omdat die soort geschikt is voor buitenteelt in Nederlands klimaat. Ik heb de komkommer dit jaar door omstandigheden láát gezaaid en half juni uitgeplant als klein plantje. Het duurde láng voor de plant écht begon te groeien, maat inmiddels is ie ruim 1,5 meter hoog en bloeit hij ook. Alleen…. ik zie énkel mánnelijke bloemen, de vrouwelijke bloemen blijven al wékenlang in de knop!
Iets verderop staat een olijfkomkommerplant, die is inmiddels 2 meter hoog en aan deze plant zitten wél een aantal olijfkomkommertjes, alhoewel niet zo veel als n paar jaar geleden. De olijfkomkommertjes groeien alleen érg slecht, ze blijven zo’n 4 á 5 mm groot.
Ik kon de grond niet zo bewerken als ik zou willen en heb daarom, naast het eea aan compost, ook vloeibare mest toegediend. Verder bewater ik de plant in héte dagen dagelijks en mulch ik met n dikke laag stro.

Vriendelijke groet, Ilse

Viola

Gisteren vond ik een grote dikke gele komkommer achter het klimrek je. De overige komkommers waren groen. Is deze gele eet baar?

Hanna

Hallo Diana,

Wat voor klimconstructie maak jij? Vind het moeilijk al die verschillende constructies voor komkommers, boontjes,…

Dymph

Hoi Diana,
Met slechts één serre en veel groentengoesting, vraag ik me af of het nu écht een tuinschande is om in éénzelfde serre tomaten én enkele komkommerplanten te zetten?
Vooral de variëteiten waar expliciet vermeld wordt dat ze voor kasteelt zijn, zet ik nu liever niet buiten.
Groetjes, Dymph

Dymph

Goedemorgen, Bedankt voor de feedback, Diana
Weeral een tuinzorg minder, alhoewel… ik wou ook een poezenmeloentje in de kas, dus dat wordt dan hetzij een moeilijke keuze, of een creatieve aanpak
Groetjes en een fijne zondag gewenst, Dymph

Niels Walen

Dag Diana, een algemene vraag over uitplanten, in dit geval van komkommers. Ook hier verstandig om in het plantgat wat bitterzout te doen?
Ik lees met genoegen je nieuwsbrief maar ben dit (hou me ten goede….. ) nog niet tegengekomen.
Hartelijke groet, Niels

R. Steijger

Hoi Diana,

Goede website en veel tips… Nog eentje speciaal voor komkommers, van vroeger in de glas tuinbouw. Waar er komkommers komen te staan begraaf een stro baal op “1 baal diep”, goed natmaken en wat hoge concentratie stikstof mest (b.v. ureum, 500 gr/baal) erop gooien en even nog inwateren (organisch: een vat urine opsparen werkt ook, oppassen voor te hoge concentratie chloride) een week voor het oppoten. Komkomers houden van warme voeten en je werkt er meteen een hoop organish materiaal in.

Marie

Kunnen mijn komkommerplanten tegen nachttemperatuur van 11 graden en overdag 20 graden?

Lore

Hey,
Mijn planten zijn nu al gho 50cm? Ze staan binnen in huis. Ik heb ze verpot. Hoe moet ik ze nu het beste verzorgen. Ik wil ze wel laten klimmen. Hoe groot moet de pot dan zijn voor de 2 planten? Ik ben bang dat ik ze in een veel te kleine pot heb gestoken.
Mvg Lore

Ward

Hallo , ik heb 2 komkommerplanten in een niet verwarmde kas staan , een van die planten is ocharme 25 cm. hoog en er staan al 4 bloempjes aan , moet ik die laten staan of worden de eerste bloempjes verwijderd ??

Ward

Bedankt voor de goede raad , groetjes , Ward

marcel de haan

Hoi ik had een vraag kan je komkommerplant binnen houden en vruchte krijgen

Mvg marcel

Marie

Komkommer in de volle grond gezet, het nieuwe blad verlept en is klein en verschrompeld. Wat kan dit zijn?

Marie

Hallo Diana, dank voor je berichtje. Zal je meer info geven. De komkommerplant staat nu een dag of 7 in de volle grond. Let wel ik woon op Madeira dus warmer. Voordat ze geplant werden heb ik ze 7 dagen laten acclimatiseren, daarna in volle grind met een paar korrels kunstmest gegeven 10-10-10 in plantgat. 2 weken later bemest met groentemest 3-5 staat op de fles. Nu verwelkt dus het nieuwe blad. Hopelijk heb je hier wat aan. Hoor graag jouw advies. Is het wijs om extra kalk te geven misschien?

Marie

P.s. plant stast 17 dagen in de volle grond.

Marie

Dank voor je advies. Is het een idee om de plant op een andere plek te planten?

Nel

Hallo Diana,

Ook ik heb komkommers gezaaid, maar er komen witte vliegjes in. Wat kan ik hieraan doen?
En kan ik de vloeibare mest voor tomatenplantjes ook gebruiken om de komkommers te bemesten?

Nel

Dank je wel Diana. Kan ik ook sproeien met het peperaftreksel?

Angelique

Hoi ruud & diana,

Toen ik vanmorgen buiten in de tuin kwam zag ik dat aan de bladerwn van mijn komkommerplanten, zowel die in de kas asls in de buitenlucht druppels aan de bladeren hadden. Ze staan in potten.

Geef ik ze teveel water ?

Gr Angelique

Jacobien

Hallo Diana,

Ik heb een prachtige komkommerplant in m’n schuurtje (met doorzichtig dak). Hij groeit tegen de klippen op en maakt heel veel bloemen.
Daar lijkt het bij te blijven, veel verder dan het vruchtbeginsel komt het niet en dat duurt al best lang.
Denk je dat er nog hoop is?
Moet ik er een stuk afhalen zodat hij minder bloemen heeft? Hij gaat sowieso al langs het dak, want het groeit maar door.
Groetjes
Jacobien

Jacobien

Dankjewel voor je reactie!
Wat ontzettend aardig dat je al onze vragen beantwoordt.
Ik heb inmiddels komkommers! Er hangen er al 3 aan die over de 10 cm heengaan.
Er was dus geduld nodig en daarvan heb ik niet zoveel.
Mijn komkommers staan in een kuip in een schuur met een transparant dak. Het is ondertussen een flink oerwoud met een zee aan gele bloemetjes.
Welk ras het is weet ik niet, de zaadjes komen van AH.
Over een paar dagen kan ik proeven denk ik.
Nogmaals bedankt!

Annewilke

Hoi Diana,
Ik en anderen met mij denk ik merk dat de tomaten en komkommerplanten het dit jaar niet echt fantastisch doen.. lijken ‘klaar’ te zijn met groei en bloei en opbrengst is minimaal. Ligt het aan de temperaturen? Staan in de kas. Maar blad van de komkommers zijn al geel en bij de tomaten heb ik nu voor de tweede keer neusrot. Tussendoor wel een redelijke oogst ervan af kunnen halen. Komkommer heeft nog wel bloemetjes maar of er nog wat aan gaat komen durf ik niet te zeggen. Wat zou jouw advies zijn? Er lekker uit halen en iets anders starten voor alvast de najaar/winter teelt?

Meld je aan voor de nieuwsbrief