Peper

De Latijnse naam voor peper is Capsicum, ze is lid van de nachtschadefamilie (Solanaceae) en behoort tot de groep vruchtgewassen. Een (zoete) paprika en een (hete) peper zijn plantkundig gezien hetzelfde en dat is vooral belangrijk bij een eventuele vruchtwisseling, en natuurlijk als je zelf zaden wilt oogsten.

De vele benamingen leiden nog wel eens tot verwarring omdat de namen paprika en peper voor beide soorten gebruikt worden. In het Engels heet zowel een paprika als peper ‘pepper’, soms met de toevoeging sweet pepper of bell pepper, hot pepper, en soms ook chilli of chili voor een hete peper. Ook in België wordt de naam peper gebruikt voor zowel de paprika als peper (en dan vaak met de toevoeging zoete peper en pittige peper).

Nederland is één van de weinige landen die 2 namen gebruikt; paprika voor zoet en peper voor pittig. Dat klinkt heel handig maar ondertussen vervaagt het verschil tussen paprika’s en pepers: er zijn vruchten (zoals de Ancho Poblano, Pimiento del Piquillo, Pimiento de Padron en Numex Big Jim) die het formaat en/of de vorm van een paprika hebben maar zeker ook mild pittig tot behoorlijk heet kunnen zijn.

Numex Big Jim, ziet eruit als een puntpaprika, maar de ruim 20 centimeter lange pepers die uiteindelijk naar rood afrijpen zijn toch heus enigszins pittig van smaak (niet heel heet maar vergelijkbaar met een milde jalapeñopeper)

En daarnaast zijn er vruchten (als Long des Landes, Sweet Cayenne en Lombardo) die er juist uitzien als een cayennepeper maar absoluut geen pittigheid in zich hebben maar juist zoet en kruidig zijn. Pepers kunnen dus mild, soms zoet of zelfs zeer zoet, of kruidig zijn, of heet (en dat dan in alle mogelijke gradaties).

Sweet Cayenne, de pepers hebben de vorm en het formaat van een cayennepeper maar de smaak is juist zoet en kruidig zonder pittigheid

De naam paprika wordt ook vaak gebruikt voor Hongaarse vruchten die soms wat minder zoet en vooral heel kruidig zijn, die worden bijvoorbeeld vaak gebruikt voor paprikapoeder. Ik heb ooit van een zoete paprika paprikapoeder gemaakt en die was echt heel erg zoet (en helaas niet goed te bewaren, door de zoetheid bleef het geen poeder maar ging het klonteren).

Voor alle duidelijkheid; op mijn website maak ik gewoon onderscheid tussen de zoete en de pittige vruchten, dus paprika’s en pepers. Over de paprika heb ik ook een hoofdstuk geschreven, en als je pepers wilt telen is het altijd handig om ook nog even die pagina te lezen, zoals ik op die pagina over de paprika adviseer om ook deze pagina over de peper te lezen, simpelweg omdat ze dus nagenoeg hetzelfde zijn en heel veel overeenkomsten (maar toch ook een paar kleine verschillen) hebben in plant, teelt, verzorging, oogst, etc.: Paprika

Twee borden met oogst, vooraan zie je een schaal met pepers als rijpe en onrijpe Jalapeño’s, Petit Marseillais en Purple Fish. Erachter zie je een schaal met rijpe en onrijpe paprika’s als Galatea, Etuida en Yellow Monster,

PLANT EN PEPER

Een peper is een niet winterharde heester, de pepertje zelf is eigenlijk een bes. Alle Capsicums zijn meerjarig: waar de Capsicum annuum met haar Latijnse naam aan lijkt te geven dat ze eenjarig is, is dat dus niet juist; elke peper en paprika kan onder de juiste omstandigheden zeker enkele jaren oud worden.

Pepers zijn er in enorm veel maten, vormen en kleuren (groen, rood, geel, oranje, wit, zwart, paars, abrikoos, rond, langwerpig, stervorm, klokvorm, paprikavorm, conisch, etc., etc.). In winkels zie je helaas vaak alleen de meest bekende vormen/soorten zoals de Spaanse peper en cayennepeper, rawit, soms nog aangevuld met Madamme Jeannettes en de algemeen gebruikte naam ‘Surinaamse peper’ (die vaak eigenlijk een Aji Umba is = wordt uitgesproken als ‘Adjoema).

Pepers zijn, in tegenstelling tot paprika’s (als je dan toch onderscheid wilt maken), bijna altijd pittig maar er zijn dus gradaties van niet tot amper heet of alleen wat heetheid rond de zaadlijsten, via mildheet, medium heet en zeer heet tot bijna oneetbaar heet.

Peper Aji Jobito, een peper uit de chinense-groep, met de karakteristieke habanero-achtige kruidigheid maar verrassend genoeg slechts heel licht pittig

Pepers zijn zowel onrijp als rijp eetbaar en te gebruiken om gerechten lekker pittig mee te kruiden. Kleine pepers (de kleinste is nog geen halve centimeter groot, de langste wel 30 cm) zijn over het algemeen heter dan grotere soorten (al zijn er natuurlijk uitzonderingen). Er zijn zaadvaste en F1-hybride-rassen. Van zaadvaste rassen kun je zelf zaden oogsten. F1-hybride-rassen zijn soms (maar zeker niet altijd) vroeger en/of productiever, en minder geschikt om zelf zaden van te oogsten (omdat uit de zaden planten van een mindere kwaliteit/opbrengst/gezondheid/etc. komen – ook hierop zijn er natuurlijk uitzonderingen). F1-hybriden komen overigens bij paprika’s veel vaker voor dan bij pepers.

De heetheid van een peper kan worden gemeten. De waarde die dan gemeten wordt drukt men uit in SHU = Scoville Heat Units. Ik heb wel eens gelezen dat voor die test peperpuree wordt verdund met water tot er geen heetheid meer te proeven/aanwezig is). Oftewel: voor 1 cc peperpuree van een jalapeño moet er 3.000 cc water moeten toegevoegd voor je absoluut geen peper meer proeft. Voor 1 cc peperpuree van een Bhut Jolokia is 1 miljoen cc water nodig om ervoor te zorgen dat er geen enkele pittigheid meer wordt geproefd. Ondertussen worden er andere en meer nauwkeurige methoden ontwikkeld maar je komt de Scoville Heat Units en SHU nog veel tegen als je bijvoorbeeld peperzaden, gedroogde pepers of een pittige saus koopt.

  • 0 SHU: geen heetheid (bijvoorbeeld dus een zoete paprika)
  • 1 tot 1.000 SHU: mild tot mild heet (bijvoorbeeld de Numex Big Jim, Ancho Poblano)
  • 1.000 tot 30.000 SHU: mildheet tot heet (bijvoorbeeld Jalapeno, cayennepeper)
  • 30.000 tot 100.000: heet tot zeer heet (bijvoorbeeld Tabasco, Thai Orange)
  • 100.000 –  600.000: extreem heet (bijvoorbeeld Habanero’s, Scotch Bonnets, etc.)
  • 600.000 –  1.000.000 en nog iets meer (er is geen Nederlandse naam voor maar ‘nuclear’ en ‘outrageously hot’ zijn de Engelse termen die vaak worden gebruikt voor deze pepers. Dit zijn de heetste pepers ter wereld; Naga Morich, Bhut Jolokia, 7pot en Trinidad Scorpion behoren onder andere tot deze groep (en de meeste daaruit gekweekte vormen zoals de Carolina Reaper, Brown Butlah, Naga Viper, 7-pot Infinity, etc.).

Op de foto hierboven zie je wat pepers van een Brown Butlah , een kruising tussen een Bhut Jolokia en Trinidad Douglah. Als een peper niet echt meer glanst maar bijna dof van kleur is, gebobbeld is zoals je op de foto kunt zien (bijna als de schil van een sinaasappel), kan ik je van harte aanraden voorzichtig te gaan proeven; de kans is groot dat je een peper uit deze laatste groep hebt getroffen :-).

Naast heetheid heeft een peper bijna altijd ook nog geur en smaak. Hoe heter de peper, des te lastiger is die smaak nog te proeven (ook omdat je van een extra hete peper minder gebruikt in een gerecht). Maar bij de hetere soorten is dat aroma vaak dan wel juist weer heel goed te ruiken (denk bijvoorbeeld aan habanero’s, Madamme Jeannette, etc.). Naast heetheid spreekt men ook over bijvoorbeeld rokerigheid, fruitigheid, citrusachtige ondertonen, kruidige elementen, zoetheid, etc.

Aji Dulce, Numex Suave, Aji Jobito en Trinindad Perfume zijn een paar voorbeelden van slechts mildhete chinense-pepers; de heetheid is niet meer dan ongeveer een tiende van een cayennepeper, maar deze pepers hebben wel dat echte chinense-aroma; zeer kruidig en soms fruitig, als van een habanero maar dan dus veel minder heet. Handig voor gerechten die je niet zo heel heet wilt maken maar wel bijvoorbeeld een echt Surinaamse of Cubaanse smaak wilt geven. Handig ook wanneer kinderen mee eten en je een gerecht de juiste smaak wilt geven maar niet zo pittig wilt maken.

Verschillende pepers op een bord; je ziet links de oranje gladde Aji Jobito die amper pittig is, met bijvoorbeeld ernaast, in het midden, de zeer hete crèmegele pepers van het ras Wraith.

Pittigheid is ook nog voor een klein deel te beïnvloeden: factoren als zon, warmte, kou, gezondheid, voeding, etc. hebben allemaal ook invloed op de heetheid van een peper. Zo kan het zijn dat een enorm hete peper zoals de Moruga Red 1,2 miljoen SHU haalt en zo eens kort wereldrecordhouder was, maar dat dezelfde peper in een ander land, met andere omstandigheden nog geen 1 miljoen SHU haalt. Nog steeds belachelijk heet dus, maar droogte en een arme grond (dus eigenlijk de plant flink plagen) zouden ervoor kunnen zorgen dat pepers nog eens extra pittig worden.

Er bestaan sowieso enorm veel rassen, wel honderden, en elk jaar komen er ook weer rassen bij. Ik keek even terug in mijn oude foto’s en zag dat ik in 2004 de toen allerheetste peper ter wereld teelde, de Red Savina, met een SHU van 577.000. Dat waren toen heel dure zaden, en een heel bijzondere peper. Nu kennen niet veel mensen deze peper meer, en bestaan er rassen die meer bijzonder zijn en/of ruim 2 keer zo heet zijn, of veel meer opbrengst geven en vroeger zijn. Het is heel leuk om telkens weer nieuwe rassen te proberen. Het nadeel is wel dat het overzicht soms een beetje zoek is met al die nieuwe rassen die zo snel worden ontwikkeld, en je van sommige rassen ook niet meer met zekerheid kunt zeggen of ze nog wel soortecht uit zaden komt omdat ze kort op elkaar en keer op keer zijn gekruist.

Een oude kleine foto van Peper Red Savina in 2004, toen de heetste peper ter wereld, nu allang achterhaald en zeker niet de beste peper om te telen (omdat ze ook nog eens een laat ras is en de opbrengst niet heel groot is – is mijn mening)

Dan nog even over het verschil tussen paprika’s en pepers qua plant, dus naast de heetheid, smaak, vorm en formaat: paprika’s maken relatief grote vruchten, en dat doen ze aan relatief kleine planten (de paprikaplant heeft al haar energie nodig om grote paprika’s te produceren en daardoor blijft de plant kleiner). Maar de bladeren zijn juist weer groot (zodat de plant toch voldoende voeding op kan nemen). Peperplanten worden juist vaak hoger en groter, met kleinere en meer bladeren. En ze produceren veel meer maar veel kleinere vruchten. Uiteraard zijn er weer uitzonderingen.

Pepers zijn zeer geschikt om te drogen. Je kunt ze ook drogen en vervolgens op olie te zetten. Overbekend zijn ook de verschillende soorten sambal die, mits op de juiste manier gemaakt, ook maandenlang bewaard kunnen worden.

Peper Madre Vieja (Capsicum baccatum), een relatief vroege peper met een zeer grote opbrengst van gele pepers die zuiver heet zijn en een bijna citrusachtig aroma hebben.

Pepers kunnen in pot worden geteeld (graag zelfs want een pot wordt sneller warm dan de volle grond en er is meer controle over vocht en voeding). Het is handig (afhankelijk van het formaat pot) om dan te zoeken naar een ras waarvan de plant niet heel groot wordt en ook nog sierwaarde hebben.

En sommige pepers worden ook juist vooral als sierplant gebruikt, in bloemstukken, etc.. Ze worden in het Engels ook wel ‘ornamental peppers’ genoemd; kleine planten met mooie pepertjes die een leuke sierplant vormen. Overigens zijn in de meeste gevallen die pepertjes ook nog gewoon eetbaar en redelijk pittig van smaak al, zijn ze vaak niet bijzonder van smaak.

Pas wel op voor de Solanum pseudocapsicum; een ‘sierpeper’ die je als plantje in tuincentra kunt kopen; ze lijkt op een klein rond pepertje, en de naam lijkt ook wel iets op een peper (ware het niet dat er ‘pseudo’ voor staat). Maar deze vruchtjes zijn zeer giftig. In een goed tuincentrum wordt dit sierplantje ook wel oranjeboompje of appeltje der liefde genoemd en wordt de plant niet in de buurt van echte sierpepertjes gezet, en krijgt een duidelijke beschrijving. Maar toch handig om te weten!

De meest bekende botanische pepersoorten:

Capsicum annuum:

Dit is een grote groep van over het algemeen redelijk gemakkelijk te telen planten, in vele kleuren en vormen. Alle paprika’s behoren ook altijd tot deze groep. De bloei is wit of lilapaars of iets er tussenin, de pepers kunnen klein maar ook zeer groot zijn en dat geldt ook voor de planten. In deze groep zitten de vroegste rassen onder de paprika’s en pepers.

De heetheid kan varieren van niet heet (de paprika dus) tot zeer heet. Voorbeelden zijn Numex Big Jim, Chinese Five Color, Ancho Poblano, alle cayenne’s, Jalapeño’s, Serrano’s, bijna alle Turkse pepers zijn annuums, en dat geldt ook voor de meeste Oosterse pepers zoals de Thai Orange, Korean Hot, lombok, rawit, etc..

Peper Thai Red

Capsicum chinense:

In deze groep vind je de heetste soorten ter wereld, zoals de Bhut Jolokia, Trinidad, 7pot en Naga Morich. Hiertoe behoren trouwens ook alle Habanerovarieteiten. De bloei is klein en wit, de bladeren vaak wat breder en groter. En vaak zijn dit rassen met een lange teeltduur. De heetheid is van mild tot en met de allerheetste pepers ter wereld. Alle pepers in deze groep hebben in vergelijking met de Capsicum veel warmte en een lang seizoen nodig om rijpe pepers te maken (uiteraard weer uitzonderingen daargelaten). Mijn ervaring is dat bij het zaaien de annuums ook bijna altijd als eerste kiemen, de chinense pepers doen in dezelfde omstandigheden soms wel een week of nog langer over de kieming.

Habanero Pastel

Voorbeelden zijn naast alle Scotch Bonnet’s en Habanero’s ook Limon, Congo Trinidad, Madamme Jeannette, 7pot, Aribibi Gusano, Bhut Jolokia, Devil’s Tongue, Fatalii, etc. Op de foto zie je de Habanero Pastel: mooi (beetje fel zalmkleurig), zeker niet te laat voor het Nederlandse klimaat, zeer heet, fruitig/kruidig van aroma, prima opbrengst.

Capsicum baccatum:

Lastig soort! Om meerdere redenen. Vaak bossige grote planten met wat slungelachtige stengels en takken. En dat is zeker niet erg, eigenlijk wel mooi want ze maakt een volle plant. Ze is altijd en zonder uitzondering te herkennen aan de bloem: wit met een tekening of vlekjes in olijfgroen of okerbruin of iets daar tussenin (geen van de andere Capsicumsoorten heeft dat). De pepers zijn klein tot middelgroot en variëren van amper heet tot zeer heet, vaak met een zuivere en frisse smaak, soms met iets van citrus in het aroma. De meest geschikte pepers voor visgerechten.

Een peper uit de groep Capsicum baccatum is te herkennen aan de witte bloempjes die altijd okergele tot olijfgroene vlekjes hebben

Het lastige van deze soort: de planten variëren enorm in vroegheid, ik heb planten geteeld waarvan ik eind juli al de eerste rijpe pepers kon oogsten maar ook rassen waarvan de planten het in november begaven in de eerste vorstperiode zonder dat ik er dan ook maar één rijpe peper van kon oogsten. Let bij de aankoop van planten of zaden dus goed op de omschrijving bij de vroegheid.

Een ander lastig ding van baccatums is dat ze steriele nakomelingen kan geven als ze is gekruist met een andere peper = Capsicum. Dus zeker niet in haar eerste jaar, maar mocht je er zaden van willen oogsten, dan zul je haar wel ver van je andere pepers moeten houden. Want niets zo erg als een steriele peper. Ik heb zelf wel eens zaden geruild met iemand die hier niet goed op had gelet, en dus zaaide ik begin februari de betreffende peper al, al die maanden verzorgd, water gegeven, gevoed, uitgeplant, opgebonden, om dan eind augustus te zien dat de plant wel bloemknopjes maakt, maar die bloempjes gingen niet of nauwelijks open en vielen als bloemknopje al af. Dus tijd, zorg, nog geprobeerd met de hand te bestuiven, maar gewoon 7 maanden voor niks geweest en 0 opbrengst. Let om die reden ook op bij/met wie of welke winkel je zaden ruilt, koopt of krijgt.

Peper Aji Ahuacahapau, een paar jaar geleden nog bekend onder CAP 220 (een registratienaam/nummer)

Voorbeelden van succesvolle baccatum-pepers zijn Jamaican Bell, Hot Lemon, Dong Xuan Market, Aji Amarillo, Rain Forest, Peru Yellow, Lemon Drop, Aji Ahuachapau (mijn favoriete baccatum), Birgit’s Locoto, etc..

Capsicum frutescens:

in alles wat kleiner: vaak wat kleinere/lagere planten (maar niet altijd dus); met wel altijd kleinere blaadjes en kleinere bloempjes (in wit). De pepers zelf zijn relatief klein en ze staan bijna altijd rechtop of half rechtop de planten. Deze species bevat een aantal mooie hete soorten zoals de Tabascoachtige rassen als Ndungu, Malagueta, Purira, etc.

Peper Ndungu
Peper Ndungu

Capsicum pubescens:

Een heel ander soort, altijd te herkennen aan de zaden, want die zijn niet beigegeel zoals alle andere Capsicum-zaden, maar zwart (zie de foto hieronder. De bloemen zijn bijna altijd lila tot paars en de planten hebben zachtbehaarde stengels en bladeren. De pepers zijn bijna altijd dikwandig en rond of halflang van vorm, van mild tot zeer heet (al zijn de hetere rassen het meest bekend en vaakst voorkomend).

Dit is de peper Rocoto Rio Huallaga, een Capsicum pubescens met karakteristieke zwarte zaden

Capsicum pubescens heeft heel veel warmte nodig bij de opkweek maar volwassen planten kunnen dan juist vaak vrij veel koude verdragen en doen het niet goed in een kas (te hoge luchtvochtigheid = slechte bevruchting = lage opbrengst). Dus het is een pepersoort om vroeg en zeer warm te zaaien en op te kweken maar dan juist vanaf mei verder buiten te telen. Ze zouden zelfs een graadje vorst kunnen verdragen en kunnen dus tot in november in de buitenteelt nog rijpe pepers geven. Houd de planten wel vooral in potten, zie daarvoor even bij de tips onder het kopje ‘Teeltwijzen’ een stukje verder naar onderen op deze pagina.

Voorbeelden van rassen binnen deze groep zijn alle Rocoto’s en Manzano’s en verder nog soorten als Caballo, Locato, en de Pube’s (Hyper Pube, Turbo Pube, Super Pube, etc.).

Daarnaast zijn er nog een aantal botansiche soorten (eximum, exile, chacoense, etc.) die vaak lastig te telen zijn en vooral kleine maar hete  pepertjes geven in een niet erg grote opbrengst (en natuurlijk zijn er weer uitzonderingen). Deze bijzondere soorten worden vooral door liefhebbers geteeld (en verzameld), om de bijzondere/mooie planten/bloemen/pepertjes.

OVERWINTEREN:

Eerst nog even over iets dat ik eerder noemde; het feit dat alle pepers, van welke soort en welk ras dan ook, meerjarige zijn. Je kunt peperplanten dus als kuipplant binnenshuis overwinteren. Daar moet ik dan wel bij zeggen dat het zeker niet makkelijk is om peperplanten te overwinteren, ze zijn behoorlijk gevoelig voor ziekten en plagen (zoals schimmels, luis, etc.).

Habanero Peach in pot, in de zomer extra warm en een prima opbrengst in voedzame losse grond, en indien gewenst kan ze in september/oktober zo mee naar binnen voor overwintering

Maar als je een gezonde plant met mooie, leuke en lekkere pepers, en genoeg plaats in huis, en toch eens wilt proberen om je lievelingsplant te overwinteren: haal de peperplanten ruim voor de eerste vorst naar binnen (wanneer de planten nog gezond zijn, geen luis hebben, en nog vol in blad staan, wacht dus niet tot in november maar haal binnen rond eind september of begin oktober. Zet de plant op een lichte plaats, het liefst bij een temperatuur rond de 10 graden. Geef geen voeding en slechts zoveel water dat de plant er op kan overleven, en snoei haar niet of zo min mogelijk. Eind februari ga je de planten dan wel terugsnoeien tot op het gezonde hout. Zet de planten warmer en zo licht mogelijk, en geef voeding en wat vaker water dan in de periode daarvoor; je gaat de planten dus weer aan de groei laten komen. In dit tweede jaar zal de plant vroeger pepers maken en ook eerder rijpen.

Je kunt peperplanten zelfs als kamerplant houden en ze gewoon door laten groeien in de winter, door ze warmer te houden en ook voeding te blijven geven. Dit put de planten uiteraard op den duur wel uit. Maar op deze manier kun je bijvoorbeeld wel de planten die je in de zomer buiten hebt gehad in november naar binnen halen en in huis de onrijpe pepers die nog aan de plant hangen laten rijpen. Zorg dan uiteraard voor een zo licht mogelijke standplaats bij een raam op het Zuiden of Zuid-Westen, en kamertemperatuur.

ZAAITABEL / PLANTAFSTAND

Peper tabel

TEELTWIJZEN

Pepers hebben nog meer warmte nodig dan paprika’s (zeker de chinense-, baccatum- en pubescenssoorten), er wordt wel gezegd dat de enige kans op een echt goede oogst de teelt onder glas of plastic is. Toch heb ik zelf en bij andere mensen rijpe pepers in de buitenteelt gezien en geoogst.

Er zijn dan wel een aantal voorwaarden, voor een goede oogst die ook nog op tijd komt. Tips en trucs:

  • zoek een peperras met een korte teeltduur (het aantal dagen tussen het uitplanten van de zaailingen en het oogsten van de eerste rijpe pepers), geschikt voor koele klimaten
  • begin vroeg: als je ze de juiste omstandigheden kunt bieden (warmte en licht – in een raamkozijn op het zuiden of zuidwesten van een licht verwarmde kamer) kun je extra vroeg zaaien, mogelijk zelfs al eind januari of anders in ieder geval begin tot half februari. Zelf zaai ik pepers altijd in de eerste week van februari. En dat gaat eigenlijk altijd goed. Zo kunnen de planten dan in mei, wanneer ze naar buiten mogen, al flinke zaailingen zijn, soms zelfs al met een vertakking of zelfs bloemknopjes.
  • Houd de planten vooral in potten; dit geldt zowel voor pepers als paprika’s. Als de planten in mei naar buiten mogen is de grond nog erg koud. Verder kun je in een slechte zomer veel last hebben van te natte grond, of wind of koel weer. In een pot heb je als voordelen: de grond in een pot warmt veel sneller en gemakkelijker op dan de volle grond. Je hebt meer controle over vocht; in tegenstelling tot overvloedige regenbuien, etc. kun je in pot zelf water geven wanneer de plant daar behoefte aan heeft. En tot slot is je plant verplaatsbaar; bij storm kun je haar bijvoorbeeld tegen het huis zetten, bij stortbuien onder een afdakje, etc.
  • En anders is er dus nog de mogelijkheid om pepers naar binnen te halen voor de vorst en de pepers binnen laten rijpen, of de peperplanten proberen binnenshuis te overwinteren.
De prachtige Fidalga Roxa, chinense, zeer hete kleine pepertjes die rijp lilapaarse met abrikoos van kleur zijn

De kans op een goede oogst is natuurlijk veel hoger wanneer je de planten een kas als huis kunt bieden; eerder en meer warmte (in de zomer kan de temperatuur in een kas wel oplopen tot ruim boven de 45 graden), beschut tegen regen en wind. Elke tussenvorm kan al helpen om eerder te bloeien of te rijpen, zoals een afdakje, of een wat hogere platte bak.

BODEM / BEMESTEN

Pepers passen op alle gronden met voldoende humus; een goede structuur = luchtige grond, niet teveel vocht, warmte in zowel lucht als grond, en voldoende voeding.

Wij zelf houden onze buitenpepers dus altijd in potten. We mengen een goede kwaliteit potgrond met wat vermiculiet en grof brekerzand voor een mooie luchtigheid en goede afwatering. Er zit in potgrond voldoende voeding voor zo’n 6 tot 8 weken, daarna zul je bij moeten gaan voeden.

Pepers hebben niet veel voeding nodig maar kunnen zeker ook niet zonder voeding. Zelf geven we graag voedingskorrels voor terras- en balkonplanten, het zijn korrels die langzaam en onder invloed van temperatuur en vocht over een periode van 6 maanden langzaam voeding afgeven, je kunt er dus niet mee overbemesten maar je kan ook niet vergeten te bemesten, want één keer geven en je hoeft er niet meer over na te denken. Helaas zijn deze korrels dan niet biologisch, maar sinds 2016 zijn er ook biologische voedingskegels voor groenten- en kruiden die 3 maanden lang voeding afgeven. En anders zijn er ook nog genoeg samengestelde meststoffen die je in tuincentra of via internet kunt kopen en elke week of maand, al dan niet opgelost in water, toe moet dienen. En geef hoe dan ook nooit teveel stikstofrijke voeding want dat zorgt voor veel plant (blad en stengels) maar voor minder bloei en vruchten.

Peper Numex Twilight plant
Peper Numex Twilight

Zeker de mooiere soorten (op de foto Numex Twilight, mooi en ook nog lekker pitig) met gekleurde pepertjes, lila bloemen en/of gekleurd blad zijn erg mooi in pot. Maar in principe kunnen alle pepersoorten in een pot, houd een beetje rekening met de potmaat wanneer je een chinense- of baccatum-species of een grotere annuum zaait, de kleinere frutescens- en annuumsoorten passen vaak al in een pot met een diameter van 25 cm. En voor grotere rassen zoals de meeste chinense-pepers kun je een grotere potmaat kiezen maar bijvoorbeeld ook een 10-liter emmer gebruiken – uiteraard wel met afwateringsgaten onderin gemaakt).

Peper Piment d'Espelette
Peper Piment d’Espelette

OPKWEKEN

Voor het opkweken van pepers is veel warmte en ook veel licht nodig. Zaai de zaden maximaal 0,5 centimeter diep bij het liefst  20 tot 22°C. Een plaats in de vensterbank in het licht in een verwarmde kamer is meestal prima. Hoe meer warmte je de zaden kunt bieden des te eerder zullen ze kiemen.

Pepers houden ook van een zo constant mogelijke warmte. Het is fijn wanner je overdag een temperatuur kunt bieden van ruim 20 graden, maar als die temperatuur elke dag van 22.00 uur tot 08.00 uur daalt tot onder de 15 graden, heeft dat juist een averechts effect: elke keer dat een peperzaadje onder de 16 tot 18 graden komt zal ze stil staan en wachten tot de temperatuur weer hoger wordt. Als er dus vaker een te lage temperatuur is dan een vrij hoge temperatuur kunnen zaden alsnog toch ook gaan schimmelen/rotten. Oftewel: liever constant 18 tot 20 graden, dan 22 graden maar vaak afgewisseld door 15 graden.

In onze elektrische propagator bij 26 – 27 graden kiemen de meeste peperzaden al na 5 tot 10 dagen. In een verwarmde huiskamer bij een redelijk constante temperatuur van 18-20 graden zullen de zaden 2 tot 3 weken nodig hebben om te kiemen. Mijn eigen ervaring is dat de Denomethode ook erg geschikt is voor de kieming van peperzaden. Zie de foto hierboven voor het resultaat. Vooral ook omdat je dan de zaden zonder grond zaait, want je zaait ze in koffiefilters in plastic zakjes – en zo nemen ze dus heel weinig plaats in beslag en kun je het bakje met je zaaisels bijvoorbeeld op een apparaat zetten dat 24 uur per dag warmte afgeeft zoals een mediabox, aquarium, verwarmingsketel, etc.. Bedenk wel dat de zaailingen vrij vlot na het kiemen via de denomethode uit het papier moeten worden gehaald en moeten worden opgepot zodat de zaailingen in een zonnig raamkozijn verder kunnen groeien. Te lang te weinig licht in combinatie met teveel warmte geeft lange, dunne, iele zaailingen. Ik heb daar eens een stukje over geschreven: Zaailingen lang en dun

Wij planten graag (zowel bij het verspenen als later bij het uitplanten in de grond of pot) 3 zaailingen in 1 pot. Met als reden dat dat een mooiere, vollere plant (= 3) geeft en dus ook meer opbrengst. Ik heb dit op deze pagina uitgelegd en met foto’s geïllustreerd, zodat het dan wellicht wat duidelijker wordt (en dat geldt dus ook voor paprika’s en aubergines): Paprika’s, pepers en aubergines per 3.

3 planten van het peperras Chenzo bij elkaar geeft een heel grote opbrengst

Zorg dat de temperatuur ook na de kieming het liefst zo lang en vaak mogelijk boven de 18 graden blijft, onder de 18 graden staan ook de zaailingen stil, te wachten op warmere uren. Nadat het tweede bladpaar is verschenen verspeen je de plantjes (tenzij je de zaden al per stuk in een potje hebt gezaaid), we vinden zelf 9-centimeter potjes de goede maat voor de opkweek van jonge zaailingen.

Gebruik licht opgewarmde luchtige niet te natte potgrond. De wortelkluit mag niet uitdrogen maar ook niet kletsnat blijven. Voor planten die je in pot gaat houden zou je bij vroeg zaaien en pas in mei buiten zetten tussendoor nog een keer kunnen verpotten in een tussenmaat pot. Zelf doe ik dat niet, maar ik kijk wel goed naar de zaailingen want rond eind april is wel de voeding in de potgrond in de 9-centimeterpotjes uitgewerkt en bedenk ik dat ik de zaailingen moet gaan uitplanten, verpotten of voeding moet gaan geven.

UITPLANTEN

Plant de planten voor buitenteelt niet uit voor half mei (ijsheiligen), en zoek voor de plant het warmste, zonnigste en meest beschutte plekje dat je kunt vinden. En dus bij voorkeur in pot. En als je dat de planten niet kunt bieden is misschien een verhoogde bak / moestuinbak een optie, want ook daarin is het in ieder geval enkele graden warmer dan in de volle grond.

Voor planten in de kas geldt dat je rond de 1e of 2e week van mei kunt uitplanten. Maar je moet dus vooral altijd goed naar de weerberichten kijken: temperaturen richting het vriespunt kunnen peperzaailingen nog wel verdagen (maar ze zijn er niet blij mee), maar na een nacht met temperaturen ruim onder het vriespunt hangen de planten slap en is de kans groot dat ze niet meer bijkomen (en als ze het wel redden hebben ze natuurlijk altijd wat schade aan die nachtvorst overgehouden, het kan bijvoorbeeld een tijdelijke groeistilstand veroorzaken).

Voor zowel de teelt in de kas als de teelt buiten geldt dat je de zaailingen op hun definitieve plaats zet bij een week van ‘gematigd weer’: als peperzaailingen vanuit het relatief donkere huis zo in de volle, brandende zon (zowel buiten als in de kas, worden gezet, dan is de kans heel groot dat het blad verbrandt (het blad wordt wit en heel dun (papierachtig), en valt later af. Bij teveel bladverbranding kan de plant geen voedingsstoffen meer opnemen en wordt het lastig om nog te herstellen (of zelfs overleven).

Voor de buitenteelt is het natuurlijk belangrijk om je zaailingen ook niet buiten te zetten bij teveel wind, of regen.

Plant peperzaailingen dus uit in een halfbewolkte week, of zet de planten eerst ruim een week op een halfbeschaduwde plaats om te kunnen wennen voor ze naar hun definitieve plaats in de volle zon gaan.

Tomaten en peperplanten uitgeplant in de kas

Plant peperzaailingen uit in warme grond (dek eventueel de grond eerst een week of 3 af met plastic om zo de grond op te warmen). En bij de teelt in potten kun je bijvoorbeeld de zak potgrond die je daar voor wilt gebruiken in huis zetten om op te warmen.

Geef de eerste dagen ruim voldoende water (bij voorkeur licht opgewarmd water) om de plant een goede start te geven. Plant net zo diep als de zaailing in pot stond, of net iets dieper, maar zeker niet te ondiep. En zorg voor een luchtige grond (meng wat grof zand en vermiculiet door de potgrond, en voor de volle grond in of buiten de kas kun je de grond nog even omwoelen voor het planten en dan gelijk wat compost erdoor mengen.

Soms krijg ik een vraag van mensen die pepers of paprika’s hebben gezaaid en waarbij de nog jonge zaailingen al gaan bloeien en zelfs al vruchten gaan maken. Dat klopt natuurlijk niet helemaal (alsof een peuter of kleuter zwanger wordt), het is een disbalans, ergens ontstaan in de combinatie van temperatuur, voeding, vocht. Het ene ras lijkt er wat gevoeliger voor dan het andere. Ik heb het zelf maar een paar keer ervaren en dat was bijvoorbeeld bij deze Monkey Face:

Niet goed op de foto te zien maar boven deze pepers en de bloempjes is er niet heel veel plant meer, nog zo klein en dan al zoveel baby’s. En het bloeien, vrucht zetten en laten groeien van pepers kost zoveel energie dat de planten heel lang zo klein blijven, en uiteindelijk ook verzwakken.

Ik heb bij dit soort planten wel geprobeerd om de bloempjes er in een vroeg stadium uit te knippen, maar mijn ervaring was dat de plant daarna niet alsnog ging groeien maar gewoon nieuwe bloempjes maakte, er blijkbaar heilig van overtuigd dat het haar tijd was om zich voort te planten.

Wat te doen met deze planten blijft lastig. Als ik nog eens een plant als deze tref laat ik haar maar bloeien, want dat is meestal toch niet tegen te houden. Maar ik ga zeker niet tikken om de bevruchting te helpen (in de hoop dat de onbevruchte bloempjes dus gewoon van de plant vallen). En ik knip bij rassen met grotere vruchten die vruchten eruit, rassen met kleine pepertjes laat ik ook maar gaan. Ik probeer het op te lossen door de planten (uiteraard voorzichtig en gedoseerd) extra voeding te geven, in de hoop dat ze dan wat makkelijker naast die bloei en vruchtzetting ook nog kan groeien. Als de zaailing eenmaal groter wordt en meer en groter blad heeft is de balans terug en groeit en bloeit de plant weer gelijktijdig zoals je wilt en krijgt ze vruchten wanneer ze die ook (letter en figuurlijk) kan dragen.

TEELTZORGEN

Een peperplant is een trage groeier. Niet alleen de kieming kan wel tot 3 weken duren, ook de eerste weken, wanneer de zaailingen nog maar 2 blaadjes hebben, groeien de zaailingen langzaam. Zorg voor een temperatuur boven de 18 graden, een hoge bodemtemperatuur en iets verwarmd water, en uiteraard een zeer lichte standplaats in een raamkozijn op het zuiden of zuidwesten.

Pepers 28 maart 2016

Rond half tot eind maart neemt het aantal lichturen per dag toe, de zon schijnt feller, het is warmer in huis, en de zaailingen worden sterker omdat ze wat meer worteltjes krijgen (en tegelijkertijd ook meer blaadjes waardoor ze makkelijker en meer voeding op kunnen nemen). En dan gaat de groei  van de zaailingen vrij plotseling een stuk sneller. Letterlijk en figuurlijk alsof ze “het licht zien”.

Bedenk daarbij dat vanaf het verspenen de potgrond nog ongeveer 8 weken voldoende voeding levert aan de plant; daarna is de voeding in de potgrond op en zul je moeten gaan bijmesten of verpotten om te zorgen voor verdere groei tot ze uitgeplant mag worden of haar definitieve pot in kan.

Hier redden planten het vaak net, gezaaid in de eerste week van februari (maar dan nog niet in grond), vaak verspeend rond de 3e of 4e week van februari, uitgeplant rond de eerste week van mei. Maar ik kan dan ook wel zien dat de zaailingen dan snel voeding nodig hebben. Ik zie dat aan het blad dat iets geler wordt. Afhankelijk van het formaat van de zaailingen, de periode en de weerberichten besluit ik dan of ik de planten uit ga planten, of dat ik de zaailingen nog voeding geef en nog even in huis houd.

Peperzaailingen

Ook dan gebruik ik graag de voedingskorrels voor terras en balkonplanten, maar dan in een zeer kleine hoeveelheid; zo kan ik de jonge zaailingen niet overbemesten en uiteindelijk gaan de paar korreltjes die op de potgrond liggen gewoon mee het plantgat in. Er zijn ook genoeg andere meststoffen op de markt hoor, die je bijvoorbeeld per week opgelost in water moet geven. Dat gaat ook prima maar pas wel op dat je niet te veel geeft want een te hoge concentratie kan funest zijn voor een zaailing. En zoals gezegd, heel vaak heb ik het niet nodig en kan ik de zaailingen zonder extra voeding precies op tijd uitplanten.

Als de planten uiteindelijk kunnen worden uitgeplant zet ik gelijk een stokje van ongeveer 1 meter hoogte erbij: de vrij dunne stam kan niet altijd de bovenhangende takken met pepers alleen dragen, ik vind het zelf handig, zeker bij de wat hogere soorten, om de hoofdstam een beetje aan te binden. Daarnaast is het heel handig want als ik wil ‘tikken’ (zie het stukje hieronder) hoef ik alleen maar tegen de stok te tikken om voor de bevruchting te zorgen.

Tikken:

Een peper is een zelfbestuivend, ze heeft geen andere peperplanten nodig voor de bevruchting en zowel het mannelijke stuifmeel als de vrouwelijke stamper zitten in één bloem:

Op de foto hierboven zie je het bloempje van een peper (in dit geval een Capsicum pubescens, de meeste peperbloempjes zijn dus wit maar ik vind dat het bij dit bloempje zo goed te zien is). Je ziet 6 meeldraden met daaraan het stuifmeel. En in het midden daarvan zie je de stamper als een paars stokje uitsteken. Ook grappig op deze foto; het groene bolletje achter de paarse stamper is het vruchtbeginsel; het aanstaande pepertje!

Voor de bevruchting is het alleen maar nodig dat het stuifmeel op de stamper valt. En dat is dus maar een afstand van enkele millimeters. Als je de planten buiten in pot hebt zorgt de wind ervoor dat het stuifmeel op de stamper waait. En insecten die de bloemen bezoeken zorgen op deze manier ook voor de bevruchting (maar kunnen dus ook makkelijk kruisbestuiven wanneer ze meerdere bloempjes van verschillende peper- en paprikaplanten die bij elkaar staan bezoeken, met verschillende soorten stuifmeel).

In een kas waait het niet, en je ziet er, zeker in de hete zomermaanden, ook weinig insecten. Je kunt hetzelfde bedenken voor een zeer beschut en windstil terras, en ook voor mensen die peperplanten binnenshuis houden (is niet gemakkelijk maar kan wel). Hoe dan ook; als je bedenkt dat er geen wind en/of insecten zijn voor de bestuiving, dan moet je dat zelf dus doen.

Veel mensen doen dat met kwastjes of wattenstokjes en dat is prima. Maar eigenlijk kan het dus veel makkelijker en sneller want als je elke dag 1 of 2 keer tegen de plant tikt zorg je al dat het stuifmeel loslaat en die enkele millimeters verder op de stamper valt. Dit geldt trouwens niet alleen voor pepers, maar ook voor paprika’s, aubergines, tomaten, en ook voor groenten die mensen in het voorjaar nog wel in de kas hebben zoals tuinbonen, doperwten, bonen, etc..

Kleine tip voor in de kas: in de zomermaanden kan het door alle groei en warmte heel vochtig worden in de kas, en een hoge luchtvochtigheid kan er voor zorgen dat stuifmeel ook vochtig wordt en dan klontert – en dan kan het dus niet loslaten en op de stamper vallen. Om die reden zorg je altijd voor voldoende beluchting in de kas, raam en/of deur open op warme dagen, en wat minder blad (dus bijvoorbeeld een deel van het blad van tomatenplanten verwijderen) kan ook helpen de luchtvochtigheid iets te verlagen.

Snoeien:

De onderkant van de peperplant houd ik kaal – vanaf de grond tot ongeveer 25 centimeter hoog. Op ongeveer die hoogte zie je dat de plant zich gaat vertakken in 2 of 3, soms zelf 4 takken. De ‘onderstam’ blijft dan dus kaal, en daarboven komt een soort van ‘kroon’.

Op deze foto van een volwassen Aji Blanco Cristal kun je dat nog een beetje zien: de onderkant is kaal tot aan de vertakking (bij de rode peper die horizontaal hangt). Dus alle diefjes, blaadjes en slappe stengels die onder die vertakking groeien blijf ik verwijderen. Vanaf de vertakking laat ik de plant vrij groeien en haal alleen nog een tak weg wanneer die hinderlijk in de weg groeit. Ik heb er een pagina over geschreven, en dat maakt het wellicht duidelijker dan dit stukje: Diefjes in jonge paprikaplanten (en dat geldt dan natuurlijk ook voor pepers).

Nog even de reden waarom ik die onderkant kaal houd: die onderste dieven, die dus uiteindelijk ook takken worden, ontwikkelen zich vaak tot slappe stengels, die breekbaar zijn en/of op de grond gaan liggen. Ze bloeien uiteindelijk wel, maar pas veel later dan de takken die zich ontwikkelen vanuit de vertakking, het is dan vaak al september. En dan liggen ze dus ook nog op de grond, en opbinden is lastig want dan breken ze gemakkelijk. De takken die zich vanuit de vertakking ontwikkelen zijn gewoon gezonder, groeikrachtiger, sterker en minder breekbaar, en dragen eerder en meer bloempjes en vruchten.

Verder snoei ik peperplanten dus de hele zomer niet, tot in het najaar en dan noem ik het ‘strippen’, en dat kun je hieronder lezen.

Strippen:

Richting het einde van het seizoen (september) probeer ik de oogst nog zo groot mogelijk te maken. Ik verwijder dan alle bloempjes en groeischeutjes die er zijn, en ook al takken die niet dragen. Op deze manier zorg ik dat alle energie niet naar groei en bloei gaat maar naar het rijpen van volgroeide pepers. Om diezelfde reden verwijder ik dan ook een deel van het blad, zodat het al minder wordende licht in ieder geval optimaal op de pepers kan schijnen.

Peper Mini Rocoto Brown voor het strippen
Peper Mini Rocoto Brown na het strippen

Zie 2 bovenstaande foto’s. Gestript dus, het ziet er een beetje pijnlijk uit want ik ben de planten nu wel echt heel erg aan het plagen. De peperplanten zullen erop reageren door sneller te gaan rijpen. Want uiteindelijk is dat hun doel; zich voortplanten en dus zaden = rijpe vruchten maken. In de kas doe ik dit rond half september, maar buiten al 1 of 2 weken eerder. Je zult bij deze methode wellicht wel iets moeten inleveren op aroma (zeker niet op heetheid). Het aroma van pepers vind ik sowieso altijd het best wanneer de zon nog volop schijnt en sterk is. Net als dat zomertomaten lekkerder zijn dan de laatste tomaten die rijpen in een mager herfstzonnetje :-).

Deze methode is natuurlijk wel volledig gericht op het oogsten van de laatste pepers van planten die je in de winter opruimt. Als je wilt proberen de plant te laten overwinteren dan is juist de gezondheid van de plant belangrijker dan de laatste oogst van pepers en moet je de planten in gezonde groei langzaam in rust laten gaan, en zeker niet strippen.

OOGST / BEWAREN

Pepers kunnen zowel onrijp als rijp worden geoogst en gegeten. Een rijpe peper kan wel tot 3 keer zo heet zijn als een onrijpe peper. Maar beiden worden gebruikt in gerechten (denk aan een rijpe geurige zeer hete Madamme Jeannette in de roti, maar ook aan een frisse, kruidige onrijpe groene Jalapeño in een Mexicaanse salade).

Knip de rijpe (of onrijpe peper) met een knipmesje van de tak. Zo zijn de rijpe pepers ook nog enige dagen tot wel ruim een week te bewaren (afhankelijk van het ras; dikwandige grote pepers zijn minder lang bewaarbaar dan dunwandige kleine pepers en rijpe pepers bewaren beter dan onrijpe pepers).

Je kunt pepers prima invriezen; ze worden en blijven dan wel nat en je kunt ze niet meer bakken, maar nog prima voor marinades, het fijnmalen in een (curry)pasta of sambal, of om mee te trekken in een stoofschotel en dan later te verwijderen.

Je kunt pepers ook drogen; in de zomer kun je de pepers aan draden rijgen en ze op een zeer droge en warme plaats ophangen om te drogen (maar alleen dunwandige pepers zijn daarvoor geschikt, dikwandige pepers kunnen gaan schimmelen omdat de dikke laag vruchtvlees veel vocht bevat dat kan schimmelen voor het droogt. Zeker later in het seizoen, wanneer de nachten langer en koeler zijn, is het beter om de pepers te drogen in een dehydrator (voedseldroger). Of door de pepers (die je om sneller te drogen in stukjes hebt gesneden van ongeveer 1 centimeter, gelijk kroontje, zaden en zaadlijsten verwijderd) ze uit te spreiden in een oven. De oven zet je op 50 tot maximaal 70 graden en de deur van de oven zet je op een kier om de vochtige lucht af te voeren (door bijvoorbeeld een pollepel tussen deur en oven te steken). Na een aantal uren beginnen de pepers te drogen (afhankelijk van de grootte en dikte van de stukjes duurt het ongeveer 4 tot 8 uur voor de peperstukje gedroogd zijn). De gedroogde pepers kunnen minimaal een jaar in een afgesloten bakje bewaard blijven.

Hot Pepperflakes
Gedroogde en gemalen stukjes peper, heet!!

Je kunt de gedroogde pepers fijnmalen en in een potje bewaren (en een mespuntje tot theelepeltje in een gerecht gebruiken). Maar je kunt de peperstukjes ook in een flesje olie bewaren (voor chili-olie):

En één van mijn favoriete manieren van de laatste jaren is het bewaren van verse pepers in 12% zout. En dat is inderdaad heel zout (maar sambal oelek bevat ook 11% zout), ik gebruik vervolgens gewoon wat minder zout in het gerecht zelf. Het grote voordeel van deze methode is dat vrijwel alle aroma’s bewaard blijven; de sambal geurt en smaakt dus ook echt naar verse habanero’s of jalapeño’s, etc.

Kijk voor deze inmaakrecepten (en andere, zoals verschillende soorten sambal, ‘cowboy candy’, chilisaus, harissa, etc.) vooral op deze pagina: Inmaakrecepten – Heet

ZAADTEELT

Pepers zijn dus zelfbestuivend hoewel kruisbestuiving door insecten zeer goed mogelijk is. Houd om die reden voldoende afstand tussen 2 rassen aan. Laat vervolgens een mooie vrucht aan een gezonde plant goed rijp worden.

Oogst de peper, Snijd open, neem de zaden eruit, spoel deze af onder water en laat de zaden een paar minuten onder water staan. Kiemkrachtige zaden zinken, loze en dus niet-kiemkrachtige zaden blijven drijven. Verwijder de loze zaden en verzamel de kiemkrachtige zaden, dep ze droog en laat ze op een warme en luchtige plaats nog een aantal dagen nadrogen op bijvoorbeeld een schoteltje. De zaden zijn minimaal 3 tot 4 jaar houdbaar, mits koel, droog en donker bewaard.

Ik krijg wel eens vragen van mensen die bij gedroogde peperzaden zo’n zinktest in water doen om te kijken of peperzaden nog kiemkrachtig zijn). Maar dat werkt niet, als zaden goed gedroogd zijn zullen ze niet meer gelijk zinken omdat de zaden nog amper vocht bevatten, en je kunt er ook niet meer aan zien of ze nog kiemkrachtig zijn. De enige manier om dat uit te vinden is door ze gewoon nog te zaaien. Soms zijn oudere peperzaden die niet kiemkrachtig meer zijn niet mooi beige-geel meer maar grauwig grijsgeel maar dus zeker niet altijd.

Peper Birgit’s Locoto

Tot slot:

Ik heb nog wat pagina’s geschreven die met pepers te maken hebben, kijk daar ook vooral nog even naar:

Abonneer
Laat het weten als er
guest

110 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Luk Dirkx

Prachtig artikel.
Zo mooi en vlot geschreven.
Heel makkelijk om lezen en toch zo fantastische boordevol informatie.
Petje af.
You die Well…

Rob

Diana, rijpen onrijpe pepers nog na nadat ze geknipt zijn? M.a.w, worden groene pepers nog rood als je ze buiten de ijskast bewaart?

Rob

Super, dank voor je snelle antwoord en natuurlijk voor je geweldige website, een bron van inspiratie!

anya

De kleine pepers aan mijn planten worden zwart ipv rood. Wat is dat en kan ik ze nog eten. Nb ik heb de zaadjes vorig jaar meegenomen uit Griekenland. De plantjes groeien goed.

Beatrice

Ik kreeg vorig jaar een enorme hoeveelheid heerlijke milde pepers van mijn buurman en heb de zaden dit jaar gezaait ( spanje februari)
Nu zijn ze eindelijk zover maar…. veeeel heter!
Hoe komt dat?

Dank voor je fantastische artikel

Christiaan Breunese

Hi Diana,

Dank voor dit mooie artikel. Ik heb er veel aan gehad bij het kweken van mijn pepers.

Ik heb echter een vraag. Ik heb uit de supermarkt een rode (spaanse) peper gekocht en die zaadjes geplant. Uit deze plantjes komen nu heel wat mooie pepers. Deze zijn echter groen en niet rood. Ze zien er al wel vrij groot en rijp uit dus ik vraag me af hoe lang ik ze nog kan laten zitten.

Kan het zijn dat er dus uit een rode peper zaadje een groene peper komt en niet een rode of moet ik langer wachten?

Ik hoor het graag

Petra

Hoi Christiaan,

Ik zaai ook altijd van zaad uit (rode) pepers uit de supermarkt. En het duurt best wel lang eer ze rood worden, dus volgens mij moet je nog ff geduld hebben.
Ik had vorig jaar ongeveer 10 planten en minstens 12 pepers per plant.
De rijpe exemplaren spoel ik even schoon, droog ze en doe ze daarna in de diepvries.
Vlak voor gebruik neem ik een peper ( of zoveel als je er nodig hebt) uit de diepvries, spoel deze even onder water en dan kan je de peper al meteen snijden.
Succes,
Petra

Carine p

Dag Diana,
Vorig jaar zat er een zakje bij jouw peperzaden en er staat op ‘peper purper’. In de database vind ik niets onder deze korte naam. Ik tracht wegwijs te geraken in al de informatie van mijn pepers omdat ik dat eveneens netjes bijhoud, maar hierover vind ik niets. Het is een zeer compact struikje, zo’n 30cm hoog, het blad is klein en vrij donker en de piments zijn heel klein en rechtopstaand. Kleur van de piment is purper naar rood. Ik heb de piment nog niet geproefd, ze zijn zo klein . Ontbreekt er een stukje in de naam? Ik vind het wat vreemd qua benaming. De plantjes zijn prachtig, ik ga het volgend jaar in potten plaatsen als versiering. Kan je volgen?
Tussen haakjes, dit jaar peper gezet onder de naam bishop’s crown, zo mooi! Als je zaadjes wilt, laat het maar horen. Ook de red cherry is zo mooi, dikwandig en niet pikant, dit kan ik je ook bezorgen. Ik heb echt een zwak voor piment, zo’n mooie planten. Groetjes Carine

Judith

Hi, wij zijn nog niet zo lang geleden begonnen met het kweken van pepers. Erg leuk om te doen.
Nu hebben we een peperplantje waar een soort van bosjes pepers in zitten (wel 10 of 15 pepers in een ‘bosje’) en ik heb geen id wat voor soort peper het is. Pepertjes zijn nu nog groen en de pepertjes staan omhoog… Gaat er bij jou een belletje rinkelen. …?

Peter

Het waarom te jonge plantjes niet groeien maar gaan bloeien heeft volgens mij te maken met te korte tijd daglicht waardoor ze denken dat het einde in zicht komt (einde seizoen). Als je te vroeg de plantjes buiten zet krijg je dit.
Of heb ik het mis

Dries

Beste Diana,

Hoeveel kilogram pepers kan ik in een jaar oogsten uit een adjoema plant die ik plant in een emmer van 15 liter .

groet,

Dries

Wilco

hoi hoi….Waar koop ik peppadew zaadjes

Angelique B.

Hallo Diana,

Ik heb een peperplant gekocht (ik vermoed lemon drop) met zeker 10 rijpe pepers en enkele groene. Mijn vraag is of de plant meer pepers krijgt als je de rijpe er meteen afknipt? Bedankt, Angelique

Marc Wijntjes

Op een van m’n peperplanten zitten ineens tientallen kleine groene insecten en de groeipunten zijn ook hellemaal vervormd en is opgesplitst ca. 15 mini topjes, heb jij enig idee wat het kan zijn?
Groet Marc

Maaike

Hallo Diana!

Ik heb een tijdje geleden paprika zaadjes (van de snoeppaprika van de appie) en Spaanse peper zaadjes geplant. Ze groeien erg goed! Alleen bij de paprika plant begint de onderkant van de steel wat donker paars te verkleuren. Komt dit door de warmte of fosfor tekort (online zag ik iets staan)?
Tips hoe ik dit oplos? Of kan het geen kwaad?

Groeten!

Maaike

Bedankt! Ik wacht het gewoon even af, en anders zie ik wel verder als het de verkeerde kant op gaat 🙂

Paul Bour

Hallo Diana,
Begin dit jaar heb ik voor de eerste keer peperzaadjes geplant. Intussen heb ik een zestal rode pepers geoogst. Maar nu hangt er ineens een van groen naar donderbruine peper tussen. Niet rood geworden dus. Is de plant ziek ?
Groetjes Paul.

Carine p

Dag Paul,
Leuk om lezen en te ervaren hé? Heb je een idee welke soorten je gezaaid en geplant hebt? Zo heb je een idee welke kleur ze hebben als ze onrijp zijn en naar welke kleur ze evolueren als ze rijp zijn. Of je plant al dan niet ziek is, zal je allicht aan de plant zelf zien. Ik vermoed eerder een bepaalde variëteit piment.
Grt Carine

Paul Bour

Hartelijk dank voor uw reactie Carine. Het lijkt me vreemd want alle zaadjes komen uit een en dezelfde peper uit de supermarkt. Peper is inmiddels helemaal bruin maar toch stevig. De plant staat op de vensterbank en de stevige bruine peper heb ik afgeknipt. Wel zaten er allemaal piepkleine vliegjes in de buurt. Die heb ik verjaagd door plukjes tabak op de potgrond te strooien.

Paul Bour

Hartelijk dank voor uw reactie. Ik ga de pagina’s opzoeken. Later viel me nog in dat ik 1 keer vloeibare tomatenmest heb gebruikt. Ik heb ook jullie facebook-pagina gevonden.
Groetjes Paul

Yannig Van de Wouwer

Goedemorgen Diana,
Bedankt voor je erg snelle antwoord! Ik vind het ongelooflijk knap dat je de tijd neemt om deze berichten te bekijken en te beantwoorden. Dankuwel!

Met het tikken ben ik nog maar net begonnen, de meeste meeldraden zijn nog niet geopend.

Voeding geef ik volgens de aanwijzingen, 1x per week. Eerder een iets lagere concentratie dan aangegeven.

Ik gaf de planten elke dag een beetje water. Maar ik ga nu dus overschakelen naar voldoende water geven wanneer ze droog staan of wanneer de bladeren slap beginnen hangen.

Is het enigszins mogelijk om foto’s in het bericht in te sluiten?

Ik heb hier enkele foto’s op volle resolutie in een mapje gestoken. Als je het stuifmeel op de stamper wil zien kleven … 🙂
https://www.flickr.com/gp/nogood/6qHgUc

Yannig Van de Wouwer

Goedemorgen Diana,

Een update …

Mijn planten produceren zeer veel bloemetjes, maar deze worden steevast afgeworpen voordat ze een vrucht beginnen vormen. Ik schat dat er bij het dagelijks tikken gemiddeld 5 jonge bloemetjes per plant vallen.

Als ik ze bestudeer met mijn macrolens dan zie je dat de meeldraden niet of nauwelijks opengebarsten zijn.

Ik geef ze gemiddeld twee keer per week water; één maal gewoon water (liefst water dat stil heeft gestaan), en één maal voeding volgens de instructies.

Mijn planten produceren nu al twee maanden bloemetjes, en ik heb al nul pepers! 🙂

Zou het kunnen dat deze F1 planten volledig onvruchtbaar zijn?

Yannig Van de Wouwer

Ai, ik weet niet meer wat ik oorspronkelijk had geschreven, mijn origineel bericht lijkt verdwenen te zijn 🙂
Ik kocht (gele) Madame Jeanette pepers bij Westland Peppers, en uit deze pepers haalde ik de zaden die ik nu heb opgekweekt tot planten.
Ik heb je artikel “Moeilijke Materie” nog eens nagelezen. Jammer genoeg weet ik niet hoe zij die planten gekweekt hebben …
Kunnen we er van uit gaan dat zij die pepers verkregen hebben door twee verschillende soorten te kruisen, en dat deze pepers dus onvruchtbare zaden opleveren?

Gaetan

Goede middag Diana,

Ik heb abanero orange opgekweekt uit zaad. Vorige week verplant in een grotere pot, met alleen potgrond.
De planten staan nog steeds binnen.
Maar de bovenste bladeren beginnen te krullen. Weet jij de reden?
Ze staan vochtig genoeg….

Gaetan

Dank u voor het snelle antwoord,

Geen luizen te zien, zou het ook kunnen dat ze te veel voedsel krijgen…? Door de nieuwe potgrond?

Grtz,
Gaetan.

Jo

Hallo Diana en andere lezers!

Mijn peperplant groeit aardig goed. Inmiddels rond de 50 pepers. Heeft iemand enig idee welke soort dit is?

Gr Jo

IMGcomment image[/IMG

comment image

Jo

Bedankt voor uw antwoord! Wij hebben ze nog niet geprobeerd. De laatste dagen kleuren ze ineens rood. Binnenkort eens wat proberen. Want als ze rood zijn kunst ze gegeten worden?
Gr Jo

Jo

Kleine update,
Inmiddels 55 pepers kunnen plukken en tot mijn verbazing komen er weer veel nieuwe bloemen! Ik had dit niet verwacht. Ik ging ervan uit dat een plant maar 1 keer bloemen krijgt.

Ess

Hallo Diana, mijn peperplant draagt al heel lang veel witte bloemen, maar ik zie nog geen enkele pepervruchtje uitkomen. Wat gaat hier niet goed? Alvast dank.

Grt.,
Ess

Theo van de Lustgraaf

Dag Diana,
Ik heb een CAPSICUM ANNUUM in mijn tuin en de pepers blijven maar groen, sommigen vallen van ellende zelf uit de plant , kapot maar nog steeds niet rond.
Wat moet ik doen?

Groeten,
Theo

Monica Groothedde

Hallo Diana,

Ik heb een 15-tal peperplanten in potten staan, sommigen alleen in een pot en sommigen per 3 in een pot. Ze staan buiten en krijgen veel zon, ik geef bijna dagelijks water. Ik heb potgrond van goede kwaliteit gebruikt maar niet gemengd met zand.
Inmiddels beginnen de pepers te groeien en te rijpen maar het valt mij op dat ik zo’n kleine oogst heb. Ook bijna geen bloemen aan de planten. Ik heb bv een mme jeanette, die heeft 2 pepers en geen nieuwe bloemen. Alleen de malawi peppadew heeft veel pepers, alle andere soorten slechts 2 of 3 en geen nieuwe bloemen.
Wat kan hiervan de oorzaak zijn en kan ik er nog wat aan doen?

Alvast bedankt, groeten Monica

Monica

Nog even een toevoeging: Ik heb ze eind januari gezaaid en tot eind mei binnen gehad en ook regelmatig vloeibare mest gegeven (gekocht bij peperzaden waar ik ook de zaden vandaan heb). Sinds ze buiten staan heb ik 1x bijgemest.

Wijnie

Hoi Monica, hierbij mijn ervaring: ik teel ook pepers (3 per pot), tomaten en paprika’s in pot, voor het 2e jaar nu. Zowel vorig jaar als dit jaar zie ik dat alle planten de eerste maand goed groeien, daarna neemt de groei af, vallen bloemen af en ontwikkelen vruchten slecht, bladeren worden geler. Bij mij staan ze in pokon potgrond. Nu was ik afgelopen week bij mn ouders, mn moeder teelt ook in potten, ze had zaailingen van paprika’s en tomaten van mij gekregen, dus de soorten en opkweek zijn hetzelfde. Maar haar planten waren 2x zo groot, veel groener en veel meer vruchten. Het verschil: zij was na ongeveer een maand al bij gaan mesten terwijl ik tot 2 maanden had gewacht omdat op de zak stond dat er voor minimaal 2 maanden voeding in potgrond zit en ik niet wil overbemesten. Nu 3 weken na de eerste keer dat ze mest van me kregen zie ik mijn tomaten ineens weer dieven gaan maken, de pepers groeien in de top weer en maken weer bloemen, alleen de paprika’s lijken nog wat moeite te hebben met weer opstarten. Volgend jaar ga ik dus net als mijn moeder na 1 maand al bijmesten, want blijkbaar zijn deze planten dus veelvraten (en mogelijk spoelt er ook voeding uit met regen/water geven?). Ik geef ze 2x per week zo’n 2L water. Dit is mijn ervaring, ik weet natuurlijk niet of dit bij jou ook de oorzaak zou kunnen zijn. Succes met je teelt!
Groetjes Wijnie

Monica

Hoi Wijnie,
Bedankt voor je reactie! Ik heb de plantjes toen ze nog binnen stonden, elke 2 weken pepermest gegeven maar vanaf dat ze buiten in potten staan (pokon potgrond) alleen in het begin 1x maar daarna niet meer. Ik ga een paar planten onrijp oogsten ivm Diana’s reactie, en ik zal alles vandaag nog gaan bijmesten. Ik ben benieuwd!

Monica

Dank je voor je reactie! Ik ga het proberen met het oogsten van de onrijpe pepers, die zijn tenslotte net zo goed eetbaar. En dan volgend jaar gewoon weer een nieuwe poging.

Marjolein Swinkels

Hallo Diana,

Ik heb twee kleine peperplantjes gekregen van iemand, maar nu komen er ineens groene harde bolletjes aan (ongeveer 2 cm doorsnee) die omhoog groeien. Geen idee of dit wel een peper is en zo ja, welke. Ik kan er geen foto van vinden bij peperplanten. Jammer dat ik geen foto kan uploaden, maar misschien herken je de beschrijving.

Groetjes, Marjolein

Bianca

Hallo Diana,
Wat een mooi en uitgebreid stuk over pepers. Fantastisch! Dit jaar ben ik begonnen met m2 moestuinieren en heb van een kennis peperplanten cadeau gekregen. Ging super! Nu heb ik ze een maandje binnen staan en ja krijgen ze tóch luis. Heb geprobeert het met eraf vegen te bestrijden, maar voelt zinloos. Ik heb een spray met knoflook gemaakt. Ik weet dat sommige groentenplanten hier niet tegen kunnen, zoals tomaat. Hoe is zit met peperplanten? Of weet je een andere manier om dit te bestrijden? Liefst biologisch.
Dank je wel alvast!

Bianca

Oh dat klinkt als onmogelijk, in huis + 10 graden. Enige plek die ik bedenken kan is de garage, maar daar is het veel te donker. Ze krijgen nu veel licht (voor zover mogelijk met dit bedrukte weer). W.b.t. het snoeien, welke takken zou ik terug kunnen/moeten snoeien? Ze zitten vooral op de nieuwe toppen/bladeren heb ik het idee. Maar de oudere bladeren zien er niet echt gezond uit.
Ik ga toch de spray maar proberen…

Bianca

Oh waar ik nog aan dacht; zouden de peperplanten buiten blijven staan, maar dan met vliesdoek om de takken tegen de kou?!

Justin

Beste Diana,
Mooi stuk over de pepers, is er ook een mogelijkheid om wat vragen te stellen zonder dat dit staat in een blog, e-mailadres heeft u waarschijnlijk, ik hoor het graag.

Alvast vriendelijk bedankt.

Justin

Hallo Diana,

Ik vind het niet erg om de vragen hier te stellen.

Ik heb van de oma ( Surinaams) van mijn vriendin een madame Jeanette plantje gehad die ze zelf heeft gekiemd en uitgezet had in een 15 liter pot, ik had hem in de volle grond gezet en heb hem inmiddels naar binnen gehaald vanwege de temperaturen, echter is de plant nu gegroeid tot en plant van ongeveer 32 cm hoog een een omtrek van blad tot blad 40 cm en heb ik hem in een moestuin bak staan. Er zitten hier en daar beginnende knopjes die nog moeten gaan groeien, gaat deze plant dit jaar nog pepers geven of is het te laat in het seizoen en doet hij dit pas volgend jaar en welke stappen zou ik dan moeten ondernemen om hem eventueel te laten overwinteren.

Ook wil ik meerdere peper planten gaan kweken omdat wij gek zijn op pittig eten, kan ik dit het gehele jaar doen, of zoals je in je verhaal de zaaitabel aanhouden en geduld hebben tot het voorjaar, kan ik dan de zaden laten kiemen in de moestuinbak, uiteraard met een kap erover en moet ik deze dan overpotten in p9 potjes wanneer de tijdrijp is, of kan ik ze laten staan totdat ze in hun definieve pot komen uiteraard wil ik dan de methode die je omschreef van 3 zaailingen in een pot ( begin met 4 en de zwakste afknippen).
heb je voor mij ook een advies welke potgrond ( uiteraard zal ik dan brekerzand en vermiculiet toevoegen) en uiteindelijk welke bijvoeding ik moet geven, zag op de site van http://www.peperzaden.nl chili focus staan.

In je verhaal heb je het over een zadenlijst op je website, ik kan deze niet vinden, en las ook dat je zaden verkoopt ook kon ik geen webwinkel vinden?

Ik ga zeker je mooie verhaal toepassen als ik uiteindelijk begin met de zaden te zaaien.

Ik kijk met plezier uit naar je reactie,

groetjes,
Justin

Carine p

Dag Justin,
Dat zijn een heleboel vragen 🙂 ik zal Diana even helpen en wat vragen beantwoorden
– jouw bestaande mad Jeanette peper. Zolang de temperatuur hoog genoeg is, zullen de bloempjes nog pepers geven. Nu momenteel is de temperatuur te koud aan het worden, dus de kans hiervoor is klein, tenzij je de plant binnen plaatst. Overwinteren kan je alleen door de plant binnen te plaatsen, maar is vrij gevoelig aan witvlieg. Persoonlijk doe ik dit nooit en begin in het voorjaar telkens opnieuw.
– wanneer zaaien. Zoals Diana wss geschreven heeft, zaai dit niet eender wanneer. Pepers zaai je vrij vroeg. Ergens tussen einde januari en begin maart. Persoonlijk hou ik rekening met de maanstand omdat het kiemen sneller gebeurt. Het kiemen gebeurt als ze goed warm liggen, minstens 25 graden. Ik doe dit op 27 graden in een propagator en anders kan je best een warme plek in huis zoeken. Zaai niet rechtstreeks, maar verspeen deze in bv p9 potjes zodra het eerste echte blaadje aanwezig is.
– welke potgrond en welke bijvoeding… Diana heeft de verschillende zaai methodes op haar site uitgelegd en ook wanneer je best voeding bij geeft (als de blaadjes lichter van kleur worden). Welke voeding kan Diana misschien best zelf uitleggen, omdat ik met andere zaken werk.
– zadenlijst.. Binnenkort zal Diana wel een blog schrijven als ze klaar is met al het werk betreffende de zadenlijst. Dan zal een webwinkel beschikbaar zijn. Dus, gewoon blijven lezen 🙂
Succes met het zaaien
Grt carine

Justin

Hallo Diana, en Carina beiden bedankt voor de antwoorden.

Wat betreft de Madamme die laat ik lekker staan en zie wel even wat er nog gebeurd, ze staat nu 2 weken binnen en is nog wat gegroeid.

Als dalijk in februari het zaaien weer begint kan ik dan meerdere verschillende peperzaadjes in dezelfde moestuinbak zaaien en zo ja welke afstand moet ik aanhouden, of is het beter met perspotjes en ze apart te houden.

De grond die ik gebruik is inderdaad pokon potgrond en heb ik inmiddels de langwerkende voedingkorrels besteld.

Ik hou het in de gaten en begrijp nu dat de zadenlijst nog online gezet moet worden en dan te bestellen is, hoop dat ik de Piment Lisa daar op zal vinden die zag ik op je Facebook pagina staan ( heel erg mooi en waarschijnlijk een overheerlijk pepertje).

groetjes, Justin

Justin

Hallo Diana,
ik heb het stuk gelezen over Zaden en Zaaien en ik ga het zeker op die manier uitvoeren, ook weer een mooi stuk!

ik had me geprobeerd aan te melden voor de nieuwsbrief maar zowel de inbox als de spambox komt geen bevestiging link.

groetjes, Justin

Justin

Hoi Diana,
Het zou moeten eindigen op 36.
Is het mogelijk om mijn mailadres handmatig toe te voegen aan de nieuwsbrief.

Heb het zojuist opnieuw geprobeerd en het is niet gelukt helaas.
Groet, justin

Maarten

Hallo Diana,

Sinds ik een kas heb verbouw ik ook paprika’s en pepers, onder andere van jouw zaad. Begin februari heb ik gezaaid en op dit moment heb ik zo’n 80 planten van al wel 15 cm hoog. Deze staan bij mij op de vloerverwarming onder LED panelen van de bouwmarkt wat geweldig goed werkt, geen langgerekte planten maar mooie compacte gezonde planten. Ik begin echter ruimtegebrek te krijgen en ik vroeg me af of ik deze planten al in de kas kan zetten? Uiteraard niet bij nachtvorst en nog niet in de grond maar in de 7×7 kweekpotjes. Overdag wordt het vaak wel warmer dan 15 graden maar niet altijd en ‘s nachts natuurlijk zeker niet. Kan dit kwaad voor de plantjes? Dat ze minder hard groeien is niet zo erg, dat komt wel als het warmer wordt. Of kan ik ze beter in de vensterbanken zetten?

Alvast bedankt voor je antwoord!

Angelique

Hai Diana,

Ik lees verschillende dingen over het toppen van pepers en paprika.
Wat adviseer je?

Groetjes

Angelique

Ik doe het ook nooit, en ook goede opbrengst. Maar toch even vragen hoe jij erover denkt. Thx voor de info

Jan lefevere

Hallo, ik heb net zeer geboeid je artikel gelezen..ben zelf beginnend moestuinierder en heb momenteel in een serre 4 peperplantjes staan waarvan er één totaal geen vruchten draagt maar nog steeds aan de kruin nieuwe blaadjes maakt aan de andere 3 hangen al volop pepertjes, hoe zou dat komen?

roos

Hallo Diana,

Ik heb een Peperone Friariello peper, nu worden sommige vruchten aan gevreten.
en er zitten ook wel wat gaatjes in het blad.
ik heb de plant al na gekeken maar kan niks vinden.
Weet iemand wat hier aan de hand is ?
groetjes Roos

Carine p

Dag Roos,
Zouden het slakken kunnen zijn ? Dit jaar in super hoeveelheid aanwezig. Zelf heb ik ook gaten in de bladeren en in de stammetjes merk ik soms een wormpje. Ik heb dit volgespoten met lookaftreksel en blijkbaar is het probleem van het wormpje opgelost.
Groetjes
Carine

roos

Hallo Carine,
Een dag later heb ik de boosdoener gezien en ja een slak, ik had niet verwacht dat ze aan die hete pepers zouden beginnen.
Ik heb het opgelost door de potten ‘s avonds binnen te zetten het zijn er maar drie.
Groetjes
Roos

Olga

Hallo Diana,

Allereerst, wat een fijne site heb je, ik heb er echt al veel van geleerd! En nu lijk ik een probleem te hebben…Ik heb in een kas een drietal (Spaanse) peperplanten samen in 1 pot staan. De planten groeien goed en er hangen al een hoop groene pepers aan, maar nu beginnen de onderste bladeren geel te worden en af te vallen. Doe ik iets verkeerd? Ik geef regelmatig water, wellicht teveel? Heb onlangs een klein handje voedingskorrels toegevoegd, verder weet ik eigenlijk niet wat ik nog kan doen en of het kwaad kan. Is het beter om de onderkanten kaal te maken?

Ik zou het erg zonde vinden als deze oogst ineens zou mislukken, 1 peper die helemaal onderaan hing werd ook al wat gelig en zacht, dus ik hoop verdere schade te kunnen voorkomen.

Alvast bedankt!

Olga

Hi Diana,

Wat goed om te horen dat het redelijk makkelijk op te lossen lijkt. Qua water geven doe ik het dan wat rustiger aan, ik ben daar wel vrij enthousiast mee geweest de laatste weken. Af en toe ga ik wel op slakkenjacht maar ik was inderdaad in de veronderstelling dat ze wel van pepers af zouden blijven, niet dus 🙁 Maar dan weet ik in elk geval wel waar de kleine gaatjes vandaan komen, die zag ik ook hier en daar.

Bedankt!
Groetjes,
Olga

Dominik

Hi Diana,

Ik ben Belg en zit al anderhalf jaar geblokkeerd op Bali (met zeer veel plezier trouwens…) voordien zat ik op hotel, maar omdat de periode zo lang is heb ik een huisje gehuurd. Ik heb aan de huisbaas gevraagd of ik de tuin mocht gebruiken om groenten te kweken, en dat mocht. Ik heb weinig ervaring met tuinieren, maar ik heb nu mijn hele tuin volstaan met vanalles en nog wat. Hier is het klimaat natuurlijk compleet verschillend uiteraard, veel zon, geen tekort aan water.

Ik wil graag een experimentje doen, ik wil graag een perkje maken waar ik een triotje maak, 1 pikante peper, 1 paprika, en 1 tomatenplantje, in de hoop dat ze hun smaken uitwisselen, is dat mogelijk, heb je daar ervaring mee?

Danku,

Dominik

Olga

Dag Diana,

Ik heb opnieuw een vraag over mijn peperplanten. Ik wil de planten die buiten hebben gestaan naar mijn kas gaan verplaatsen, alleen ik zag dat 2 planten last hebben van witte vlieg, of iets wat erop lijkt. Zo te zien is het nog niet heel erg, maar toch wil ik ze liever niet bij de gezonde planten hebben.
Ik weet dat er spray is tegen deze beestjes maar die heb ik niet en zou ik ook het liefst niet gebruiken. Weet jij wat meer vriendelijke middelen of trucs om er vanaf te komen? Als het echt niet anders kan misschien toch maar een spray halen… er hangen nog veel pepers aan de planten die ik graag wil laten rijpen.

Alvast bedankt weer!
Groetjes,
Olga

Caatje

Hi Diana,
Januari dit jaar kreeg ik een mini-CarolinaReapertje van 6cm hoog met 2 blaadjes. De vorige eigenaar wilde “het ding” niet meer, omdat het al een jaar dezelfde grootte had. Het leek me een goed idee haar in ieder geval een grotere pot en wat water & voeding te geven. Een half jaar later (afgelopen zomer dus) was Carolina uitgegroeid tot een rijzige dame van 60cm hoog (30cm stam, 30cm kroon) en zat ze vol met pepertjes. Deze knalrode pepertjes heb ik drie weken geleden geoogst en omgezet naar sambal oelek. Sinds begin september krijgt ze geen voeding meer en aanzienlijk minder water. Na de peperoogst heb ik haar genegeerd (andere bezigheden) en me ondertussen wel afgevraagd of en hoe ik haar zou kunnen overwinteren. Gisteren zag ik dat ze allemaal nieuwe blaadjes en bloemknopjes heeft gemaakt. In drie weken! Hoe kan dit (ze zou minimaal winterslaap moeten gaan houden!?) en hoe verzorg ik haar nu het beste? Kan een Carolina 2x per jaar pepers produceren? Houdt de plant dat vol? Heb jij dit al eens gezien?

Caatje

Hi Diana, haha, de sambal is alleen om naar te kijken en af en toe aan te ruiken (heerlijk!), maar eten is voor mij geen optie. Alleen al tijdens het maken van de sambal had ik tranende ogen en hoestbuien….
Ik denk dat ik ga proberen om Carolina te overwinteren in de koude kamer en hoop dat de groei van de pepertjes dan stopt of langzamer gaat (net als vijgenknoppen in de winter) en dat ze in het voorjaar opnieuw een groeispurt krijgt.
Dit is voor mij de eerste keer dat ik met pepertjes in de weer ben, maar het smaakt naar meer (figuurlijk dan, letterlijk waag ik me er niet aan).

Caatje

Hi Diana, even een update: Carolina heeft de winter overleefd! Wat bladeren zijn afgevallen, maar een groot aantal is blijven zitten. Sinds een maand komen er weer nieuwe blaadjes bij. Sinds een dag of 10 staat ze buiten op het warmste en meest zonnige plekje dat ik in de aanbieding heb en zowaar: de eerste pepertjes zitten er alweer aan. Groene speldenknopjes weliswaar, maar toch 🙂

Marij

Hoi Diana,

ik kreeg dit filmpje toegestuurd https://www.youtube.com/watch?v=kagU-o522bg. Het gaat mij om het eerste ‘onderwerp’. Er wordt een banaan over de lengte opengesneden, net niet helemaal. Dan wordt er een rood pepertje in de banaan gestopt en dit wordt samen in een halve watermeloen gevuld met aarde ‘geplant’. Geen uitleg, niks. Heb jij enig idee wat hiervan de bedoeling is? Ik neem niet aan dat het pepertje gaat wortelen. Of?
Natuurlijk ga ik dit eens uitproberen, maar het zou fijn zijn als jij of iemand anders weet wat er zou gaan moeten gebeuren.

Carine p

Dag Marij,
Gek en leuk filmpje. Het wordt allemaal wat simplistisch voorgesteld, maar het zal allemaal wel kiemen. Wat er nadien gebeurt, is wat eenvoudig want vruchten aan papaya, advocado, ananas etc zal je niet hebben, tenzij je in de tropen woont.
De peper zaden zullen volgens mij kiemen, maar dan zal je moeten verspenen. De banaan heeft volgens mij te maken met de kali.
Groetjes
Carine

Mike van Lunteren

Hallo Diana,

Ik heb dit jaar een Jamaican hot red chili peper opgekweekt. De pepers zijn mooi oranje rood en ik heb er net 1 afgehaald en gegeten maar tot mijn verbazing was hij helemaal niet heet. Heb jij enig idee hoe dit kan? Groetjes Mike

jeff

mijn trinidad scorpion zijn bladeren hangen maar toch is de grond vochtig; welke kleur hebben gezonde wortels van een peperplant?

Saskia

Hallo Diana,
Wat een uitgebreide blog. Ik heb het met grote interesse gelezen.
Alleen 1 detail wou ik even aanstippen: wij Belgen zeggen ook gewoon paprika ipv zoete peper. Het was voor mij in mijn eerste stappen naar het tuinieren heel verwarrend dat ze in het Engels een paprika ook een pepper noemen, maar jouw uitleg verduidelijkt nu waarom dat zo is. Ook de rassenverschillen zijn me nu veel duidelijker.
Dank daarvoor.
Mvg Saskia

Dominique

Hallo, ik heb een vraagje over Padron-pepers. In maart heb ik gezaaid (nieuw aangekochte zaadjes), de plantjes groeien goed, maar ik heb nog steeds geen enkel bloemetje kunnen bespeuren, noch in de potten, noch in de volle grond. Ben ik te ongeduldig of is er wat mis?
alvast bedankt,
D

Meld je aan voor de nieuwsbrief