Tomaat

Tomaat assortiment 2011De tomaat komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, daar kan ze bijna wel als onkruid worden beschouwd, omdat ze in dat warme klimaat een ernorme groeikracht heeft. Hier kan ze er trouwens in de kas ook wat van hoor; als je een stamtomaat niet goed dieft kun je na een paar weken al een wirwar van stengels en blad krijgen waar je nog lastig uitkomt.

Plantkundig gezien staat ze zeer dichtbij de aardappel: beiden zijn dan ook bevattelijk voor dezelfde schimmel (Phytophtora infestans) en kunnen elkaar daarmee ook besmetten (zie verder daarover bij Teeltzorgen).

Alle delen van de tomatenplant bevatten het giftige solanine, behalve de rijpe vruchten. De vruchten zijn geschikt voor zowel koude als warme bereidingen, naast veel vitamine C is ze een bron van kalium, en bevat een tomaat ook lycopeen, een stof die mogelijk een rol speelt bij de bescherming tegen kanker. Tomaten zijn altijd lekker: hartig, zoet, fris, rauw, gekookt, soep, puree, gebakken, in de oven, gedroogd, inmaak zoals chutney, zoetzuur, etc., de mogelijkheden zijn enorm en alleen daarom al is ze populair.

Wij zelf vinden de tomaat het grootste gewin van een eigen volkstuin; de smaak van eigen tomaten is zo veel lekkerder dan van tomaten uit winkels dat bijna alleen mensen die ook zelfgeteelde tomaten uit eigen tuin eten begrijpen wat ik bedoel. Ze is zeker niet de makkelijkste soort om te telen, maar ik kan iedereen de eigen teelt van tomaten zeer aanraden, alleen al voor de smaak!

TeeltwijzenTomaat Gardeners Delight tros

De teelt onder glas de beste manier om elk jaar een goede oogst tomaten te hebben, maar tomaten kunnen wel degelijk ook buiten gekweekt worden. Voorwaarden zijn een niet te natte zomer, natuurlijk een plaatsje voor haar dat zonnig en beschut is, en de keuze voor een ras dat vroeg genoeg en dus geschikt is voor buitenteelt.

Op de foto Gardener’s Delight, een erg lekker tomaatje, geschikt voor zowel de buitenteelt als de teelt in de kas.

De vroegheid van een ras wordt bepaald door het aantal dagen te tellen dat een tomatenplant erover doet om van uitgeplant te worden (in mei, in de volle grond of in de definitieve grote pot) tot de oogst van de eerste rijpe tomaat. Een ras dat er minder dan 70-75 dagen over doet om van uitplanten tot rijpen te komen is een ras dat mogelijk geschikt is om buiten te telen. Alle rassen die meer dan 75-80 dagen nodig hebben zijn vooral geschikt voor onder glas omdat de oogst buiten dan na de zomer zou vallen en dan wordt het weer al weer slechter, zijn er meer kansen op ziekten, etc.

vollegrondsteelt en kasteelt

Als de zomer koud en nat is groeien tomatenplanten niet goed en dan komt het grote woord “Phytophtora” om de hoek kijken. Dit is een schimmel die zich door de lucht verspreid en zeer besmettelijk is voor vooral tomaten en aardappelen. Om de kans van slagen op een goede oogst van lekkere tomaten van gezonde planten te vergroten kunnen zelfgemaakte windschermen en afdakjes de planten beschermen tegen de weersinvloeden en zo de kans op een goede oogst vergroten.

Met de teelt onder glas ben je veel minder afhankelijk van het weer. De zekerheid op een goede oogst is een stuk groter, en ook het aantal te oogsten tomaten per plant is hoger.

RassenTomaat assortiment 2011 2

Er is waarschijnlijk geen andere groente waarvan zoveel rassen worden aangeboden, ik zag laatst op een Franse website een opsomming vanmeer dan 12.000 rassen! Er zijn hybriderassen en zaadvaste rassen (waaronder de bekende “Heirloom” tomaten). De Heirloom tomaten zijn zaadvaste rassen, die soms al tientallen jaren of zelf meer dan een eeuw oud zijn, en komen vanuit bijvoorbeeld Rusland, Amerika, Polen, etc.

In de beroepsteelt worden vooral de F1-hybride-rassen gebruikt; allemaal met zoveel mogelijk gelijke eigenschappen: rood, rond, uniform van kleur, geur, smaak en vorm, grote opbrengst, ziekteresistent, jong te plukken, scheuren niet, lang te bewaren, etc. Een groot deel van de zaadvaste rassen is echter helemaal niet rood, er zijn heel veel interessante zaadvaste rassen. Je kunt ze onderverdelen in vormen:

 • ronde tomaat
 • paprikatomaat (semi-hol)
 • vleestomaat (groter en vleziger)
 • cherrytomaat (“snoeptomaatjes” worden ze tegenwoordig ook wel genoemd)
 • romatomaat (ovaal tot langwerpig, vaak zeer weinig sap, zeer geschikt voor soepen, sauzen en inmaak)
 • cocktailtomaat (qua formaat en smaak tussen een cherry en een ronde tomaat in)

Tomaat Green SausageMaar er zijn ook “tussenvormen”, zoals romacherry’s, bestomaatjes, grotere cocktailtomaten, buidelvorm, citroenvorm, eivorm, etc.

Op de foto rechts een bijzonder mooie tomaat: Green Sausage, een romatomaat met in rijp stadium groen vruchtvlees en van buiten gestreept olijfgroen met heldergroen.

Daarnaast kun je de tomaten ook onderverdelen in groeivormen, want er zijn:

 • stamtomaten (grootste groep, groeien aan de hoofdstam, moeten gediefd worden)
 • struiktomaten (hoeven niet gediefd te worden, vormen een struik, deze kunnen dan weer verschillen in grootte en hoogte)
 • semi-struikvorm (hebben sterk de neiging om een struik te vormen maar kunnen met wat handigheid ook wel als een wat lagere stam gekwwekt worden)
 • dwergtomaat (niet dieven, wordt niet hoger dan zo’n 40 centimeter, zeer geschikt voor potteelt) Op de foto rechts Andrina, een dwergtomaat, het plantje wordt niet hoger dan zo’n 25 centimeter.Tomaat Andrina plant

En vervolgens zijn er in alle bovengenoemde varieteiten tomaten in kleuren als crème, rood, geel, oranje, rozerood, groen, purper, bruin en alles daar tussenin zit. En dan zijn er ook nog bicolors (zoals geel met een rode marmering), en kleuren met op de schil streepjes of spikkels in een andere kleur.

Er zijn zelfs ook wat tomaten die geen gladde schil hebben maar die heel subtiel een bijna perzikachtige huid hebben. Voor elk wat wils dus :-)

Onze “aller-favorietste” rassen (tot nu toe, want we willen nog o-zo veel soorten proberen die we nog niet hebben gehad)

 • Gardener’s Delight (vroege rode cocktailtomaat met geweldige smaak)
 • Black Zebra (zeer mooie tomaat, donkerpaarsbruin met groene streepjes)
 • Coeur de Boeuf (rozerode grote hartvormige tomaat, zeer vlezig, sappig, smakelijk)
 • Costoluto Genovese (rode tomaat met ribben, mooi, vroeg en lekker)
 • Green Giant (groene grote zeer sappige friszoete tomaat)
 • Ida Gold (40 cm hoog struikje, daardoor ook leuk voor potten), met geeloranje ronde tomaten, lekker zoet)
 • Ilka (gele cherrytomaat met een enorme opbrengst)
 • Pineapple (geel met rode marmering, grote zeer sappige zoete vleestomaat)
 • Plum Lemon (vorm en kleur van citroen, mooi, lekker fris, prima opbrengst)
 • Sunray (zeer zoete, sappige knaloranje tomaat met prima opbrengst)
 • White Tomesol (cremekleurig, vleestomaat, prima opbrengst, frisse smaak)
 • en zo kan ik nog wel 50 soorten opnoemen……….. :-) Als je meer rassen wilt zien, kijk dan eens op de pagina met de Database van zelfgeteelde rassen.

Bodem en bemesting

Tomaten groeien op elke grondsoort en ze groeien altijd snel. Omdat ze flinke planten maken en niet alleen diep wortelen maar ook een breed uitwaaierend wortelgestel hebben vinden ze een goede bodembewerking erg prettig. Wij spitten elk jaar in de winter flink wat stalmest met stro onder zodat de grond lekker los en luchtig wordt.

Een paar weken voor het planten geven we dan nog een klein handje koemestkorrels, maar dat doen we slechts eens per 2 of 3 jaar. Geef vooral een niet al te stikstofrijke meststof want dat zorgt voor heel veel blad en stelen maar wat zwakkere planten die ook nog eens slecht vruchtzetten. Komend jaar geven we voor het eerst ook eens wat kali; het zou de smaak verbeteren (ik kan me bijna niet voorstellen dat dat nog beter kan, maar je weet nooit :-) en het zou de vruchten ook beter houdbaar maken.

Zaaitabel en Plantafstand:

Tomaat tabel

Standplaats

In de kas

In de kas is het allemaal wel gemakkelijk – de tomatenplanten staan er droog en zeer warm. Vroeger kalkten we de ramen wit om verbranden te voorkomen, de laatste jaren zijn we erachter gekomen dat ook zonder witgekalkte ramen de tomatenplanten prima groeien. Maar onze ervaring daarbij is dan wel dat het zonder kalken in de kas zo warm kan worden en de zon er zo fel kan branden (bijna als een vergrootglas), dat de luchtvochtigheid zo hoog is dat de vruchtzetting niet altijd even goed is (door de hoge luchtvochtigheid kan het stuifmeel klonteren en dan kan het niet op de stamper vallen). Zelf hebben we jarenlang wel gekalkt, in 2008, 2009 en 2010 niet, maar sinds 2011 hebben we besloten het toch voortaan maar weer wel te doen, onze ervaring met kalken is toch beter dan zonder kalken (betere vruchtzetting en dus meer opbrengst).

Wat je zelf in je kas wilt, zul je dus ook zelf een beetje moeten inschatten en ervaren, het is maar wat je mooi vindt, handig vindt, etc. Onze kas staat op de volkstuin, in de volle brandende zon zonder enige beschutting, de deur is open als we er zijn maar anders is de deur op slot. De ramen staan natuurlijk wel altijd open. Als je een kas bij huis hebt kun je wellicht veel meer luchten door de deur op warme dagen open te zetten. Of misschien heb je wat schaduw op een deel van de dag. Daar rekening mee houdend kun je ervoor kiezen om wel of niet, en dan geheel of gedeeltelijk te kalken.

Tomaat verbrandAls je besluit niet te kalken, of gedeeltelijk te kalken: jonge tomatenplantjes kunnen eerst nog wel eens last krijgen van bladverbranding door de felle zon in de kas. De overgang van het relatief donkere huis naar de zonovergoten kas is natuurlijk erg groot – daarom zet je planten in huis zo zonnig mogelijk, en breng je de planten het liefst over in een week dat het vooral bewolkt is zodat de zaailingen kunnen wennen aan de hoeveelheid licht en later zon). Op de foto rechts zie je verbrand blad.

Dit geldt overigens ook voor de teelt buiten: als je tomatenzaailingen vanuit het relatief donkere huis in warme zonnige week in mei in de brandende zon zet, kan ook het blad verbranden (met dan ook nog dank aan een wat uitdrogende wind). Dus ook buitentomaten worden geplant in een wat bewolkte week (of zet de potten met zaailingen eerst een ruime week op een halfbeschduwde plaats voor ze de zon in gaan).

Zolang het niet te erg/te veel wordt kun je gewoon de verbrande bladeren wegknippen (want ze verschrompelen helemaal). Als het echter te erg wordt heeft de plant niet genoeg blad meer om nog voedingsstoffen op te kunnen nemen; je zult dan tijdelijk een vliesdoek of iets dergelijk moeten ophangen zodat ze eerst kan herstellen, of moeten besluiten alsnog te gaan kalken. Zelf hebben we zelden of nooit last van verbrand blad; in de juiste tijd (met een weekje regenachtig of bewolkt weer) overbrengen werkt gewoon heel goed.

Kas 3 gekalktVoor de mensen die wel willen kalken: tegenwoordig is er Temperzon, een kalkmiddel dat je aan de buitenkant met een kwast aanbrengt; het heeft de prettige eigenschap dat het wit is bij droog en zonnig weer en de zon dus uit de kas houdt. Als het regent wordt Temperzon echter juist doorschijnend, en dat is handig omdat je juist dan wel alle licht op de tomatenplanten wilt dat er is. Na de regen droogt de Temperzon weer op en wordt het weer wit. Een goede laag gaat zeker wel 2 of 3 jaar jaar mee. Je kunt het in blikken (zoals verf) kopen, voor rond de 10 euro (en zo’n blik gaat voor 1 kas van 6 x 3 meter zeker wel een paar jaar mee). Op de foto zie je onze kas die gekalkt is. We kalken slechts 2 van de 4 verticale zijden (de kopse kant en de zijkant die de meeste zon krijgen).

Ik zie ook wel dat het niet heel erg mooi is. Maar wel nuttig :-). Mocht je liever niet willen kalken, maar toch ook wel wat schaduw in je kas willen creëren: je kunt natuurlijk ook andere dingen verzinnen die zonlicht tegen kunnen houden, zoals vitrage of vliesdoek voor de ramen spannen.

BuitenTomaat Besser buiten plant 1

Buitentomaten verlangen het zonnigste plekje dat je ze kunt bieden, het liefst ook beschut tegen veel wind. Maar een beetje wind kan dan wel weer fijn zijn zodat de planten na een regenbui snel op kunnen drogen.

Op de foto zie je de vroege stamtomaat Besser, voor de kas (lekker warm en beschut, krijgt wat stralingswarmte in de rug van de kas).

Zoals al eerder gezegd is elke hulp tegen weersinvloeden welkom. Dat kan een dakje tegen de regen zijn, wat vliesdoek tegen de koude in de nacht, etc. En kies dus voor de buitenteelt rassen die vroeg en daardoor geschikt voor buiten zijn (minder dan 70-75 dagen in teeltduur, zoals je dat in catalogi vaak achter de naam van een ras vindt). Uiteraard ook belangrijk: een goede smaak, zo mogelijk goed bestand zijn tegen ziekten, regen, etc.

Voor buitentomaten zijn bijvoorbeeld oude rassen uit Rusland, Tsjechie, etc. vaak heel geschikt omdat die rassen zich al hebben bewezen in een koel en soms nat klimaat. Soms wordt, om aan te geven dat een ras vroeg is en goed bestand is tegen slechte weersomstandigheden, een naam gegeven die je al op weg helpt: Siberian, Siberian Golden Pear, Sub Arctic Cherry, Polar Star, Siberian Egg, etc. zijn allemaal namen die al doen vermoeden dat ze wel goed tegen een koele en korte zomer kunnen.

Voor kastomaten is dat allemaal veel minder belangrijk – daar staan gezondheid, en smaak bovenaan, de teeltduur doet er dan niet zo veel toe (hoewel het natuurlijk wel leuk is als je al vroeg tomaten kunt oogsten!). Dus lees vooral de tekst bij een soort tomaat en kies zo de beste tomaat voor de juiste teeltwijze.

Zelf kiezen we altijd wat vroege en wat late soorten (zodat je over een zo lang mogelijke periode tomaten kunt oogsten), wat struiktomaten en wat stamtomaten, en natuurlijk het liefst wat cherry’s, wat vleestomaten en romatomaten en wat gewone ronde tomaten (want elke tomaat heeft wel zijn eigen favoriete bestemming; cherry’s uit het vuistje, roma’s voor de soep en saus, semihol om te vullen, etc. En als het dan kan ook nog het liefst die soorten in verschillende kleurtjes :-)

Tomaten horen thuis op stukje land van de vruchtgewassen met een vruchtwisseling van 1 op 4 jaar. In de kas is vruchtwisseling lastig maar eigenlijk een must om onder andere aaltjes en schimmelziekten te voorkomen. Zelf lukt ons dat niet goed, elke vierkante meter in de kas willen we graag benutten. Om ziekten te voorkomen halen we een aangetaste plant (die we maar zelden hebben hoor) direct weg, ook niet op de composthoop gooien.

En, veel en zwaar werk, maar eens in de 5 of 6 jaar spitten we 1 spade diep de grond in de kas in kruiwagens en brengen die naar buiten. Buiten (van een stuk grond waar de laatste jaren geen tomaten of aardappelen hebben gestaan) spitten we zo’n zelfde hoeveelheid weer in de lege kruiwagen en brengen die in de kas. Zo “verschoon” je de grond in de kas. Dat vinden we zowiezo wel prettig omdat in de kas de grond altijd hetzelfde is; geen uitspoeling van bijvoorbeeld zouten, bevriezen van schadelijke organismen, etc. omdat het er simpelweg nooit erg hard vriest (wel de lucht maar niet de grond), er geen plensbui is, geen sneeuw, etc. valt.

Plantafstand:Tomaten afstand in de kas

Zelf planten we de tomaten (en trouwens ook pepers, aubergines en paprika’s een stukje krapper dan het volgens de boeken staat aangegeven (zuinig als we zijn op elke vierkante centimeter ruimte in de kas :-) Zelf planten we ze in rijtjes in de kas. Tussen de rijtjes kan ik staan (voor verzorging, binden, dieven, etc.) want de rij-afstand hou ik op zo’n 55-60 centimeter, in de rij staan de planten veel krapper, op zo’n 35 centimeter. Op de foto zie je zo ongeveer hoe ik alle soorten in de kas uitplant en kun je misschien een beetje inschatten hoeveel die plantafstand dan is. Bedenk bij deze plantafstanden wel dat je zeer regelmatig en goed zult moeten dieven en ook blad moet verwijderen (voldoende maar niet teveel!) om een wirwar van stengels en bladeren te voorkomen. Tomaten indeling in kas in augustus

Als je het er nog ruim uit vindt zien op de foto en overweegt de planten iets krapper te zetten, zal ik nu een foto laten zien van dezelfde planten in dezelfde kas, maar dan in augustus gemaakt:

En dan kan ik erbij vermelden dat ik dan behoorlijk veel blad blad weghaal, en alles netjes opbind en dief. Onderschat een tomatenplant dus niet, zeker niet in een kas :-)

Opkweek

Zaai vooral in maart tomatenzaden voor. Zelf heb ik nog wel eens het geduld niet (of lentekriebels) en zaai ik eind februari maar bijna altijd zit ik dan eind april met grote planten, die ik binnen moet houden tot er geen vorst meer komt. Ik probeer echt wat langer te wachten, maar het lukt gewoon niet altijd :-)

Maart is eigenlijk de mooiste maand, maar tot begin-half april kan ook nog hoor, zeker voor glasteelt……zoals eerder gezegd, tomaten groeien snel, zeker bij mooi weer.

Tomaten zaailing spontaanGebruik een mengsel van 3 tot 4 delen potgrond en 1 deel grof brekerzand (of gebruik kant-en-klare zaai- en stekgrond) en zaai de tomaten op de potgrond. Dek af met een 0,5 centimeter grof zand, of liever vermiculiet en plaats de potjes met zaden in een zonnige vensterbank bij kamertemperatuur. Houd de grond goed vochtig maar niet kletsnat. De kieming duurt vaak slechts 1 week, hoewel sommige zaden na 2 tot 3 weken ook nog wel eens willen kiemen (geef niet te snel op). Wij zelf zaaien graag in trays, 1 zaadje per vakje, breedwerpig in een bakje kan natuurlijk ook, al moet je dan wel oppassen dat je de worteltjes bij het verspenen niet beschadigt.

Als de zaailingen 4 blaadjes hebben moeten ze verspeend worden of in grotere potjes geplant worden. Dan moeten de plantjes ook goede potgrond krijgen (zonder zand en gebruik dan ook geen zaai- en stekgrond meer want die bevat niet voldoende voedingsstoffen); je wilt de zaailingen tot het moment van uitplanten in deze potjes houden (9-centimeter potten zijn een goede maat), en dan is voldoende voeding natuurlijk belangrijk. Zet de jonge zaailingen vervolgens op een zo licht mogelijke standplaats (in een raamkozijn op het Zuiden of Zuid-Westen op een onverwarmde kamer is het meest ideaal). Bij een dagtemperatuur van ongeveer 15-22°C. Bij een temperatuur onder de 12°C stopt een tomaat met groeien.

Ik plaats zelf bij het verspenen bij elke tomatenplant een labeltje met naam en een lang satéstokje. Als de tomatenzaailing wat groter en langer wordt kun je met een touwtje of een doormidden geknipt bindertje waar je vuilniszakken mee dicht knoopt, voorzichtig (en niet te strak – de stam moet ook in de breedte kunnen uitgroeien!) het plantje vastbinden aan het stokje. Zo blijft ze mooi recht groeien en rechtop staan (minder kans ook op beschadiging bij water geven, verzetten, etc.). Tenslotte mogen de planten begin mei (kasteelt) of eind mei (vollegrondsteelt) uitgeplant worden. Bij het uitplanten moet je wel het bindertje weer verwijderen want dat is te krap voor een volwassen tomaat en zal de stam in gaan snijden.

Tomaten stekken heel gemakkelijk, en dat is een goede manier om met behulp van 1 zaailing / plant aan meer planten te komen. Ik heb er eens een tuindagboek aan gewijd, lees dat vooral hier even: Tomaten stekken.

Planten

Plant bij droog maar niet te zonnig weer en geef de planten ruim water. Zet direct een stok bij de plant en bind deze aan elkaar (ook weer niet te strak). Bind het labeltje aan de stok. De eerste dagen regelmatig water geven, de tomatenplantjes kunnen snel veel plant en wortels maken. Een groeistilstand door vochtgebrek, kou, etc. is uiteraard ongewenst. Aan de andere kant is onze ervaring dat een tomaat een zeer sterke plant die even nodig heeft maar uiteindelijk vaak toch gewoon weer herstelt.

Een extra aandachtspunt is er voor het planten van de zogenaamde ministruikjes. Deze kleine planten zijn zeer geschikt voor de teelt in potten maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon in de volle grond planten. Bekende rassen van deze ministruikjes zijn onder andere Tiny Tim, Micro Tom, maar ook Ida Gold, Thumbler Red, Korean, Andrina, Garden Pearl, Pendulina, Red Robin, etc. Sommigen hebben een echt gedrongen vorm, sommigen hebben een wat slappere vorm waardoor takken die tomaten dragen een beetje gaan hangen.

Je zult begrijpen dat wanneer tomaten aan een struikje van 35 centimeter gaan hangen, dat die tomaten op de grond zullen gaan hangen. Niet mis mee maar wanneer een periode met regen komt, dan is de kans op scheuren/barsten vrij groot, om nog maar niet te spreken of schimmelen, rotten, etc. Om die rede is het altijd handig een flink paar handen stro in een diameter van 40-50 centimeter rond de stam van de planten aan te brengen. Op deze manier houd je rijpende tomaten schoner en vooral ook droger.

Teeltzorgen

De teeltzorgen bij tomaten zijn best omvangrijk (niet erg ingewikkeld hoor, maar je moet het wel weten!). Ik heb er voor gekozen om de alinea’s over “tikken”, “dieven”, “toppen”, etc. op een aparte pagina maken, zodat ik daar een aantal foto’s ter illustratie bij kan plaatsen. Ga hier naar de pagina met Teeltzorgen voor tomaten

Ziekten

Ik schrijf normaal gesproken niet over ziekten, maar voor tomaten maak ik een uitzonderingen. Een paar ziekten en aantastingen die voorkomen bij tomaten heb ik op een aparte pagina beschreven: Tomaat ziekten.

OogstTomaat assortiment 2011 2

Je plukt tomaten door met je duim op het verdikte stukje van het steeltje te drukken, daar breekt de vrucht dan van het steeltje af. Eventueel kun je uiteraard ook een knipschaartje gebruiken (want zeker bij de grotere vleestomaten wil het breken op het genoemde stukje steel niet altijd lukken).

Oogst op tijd, als de tomaat al heel zacht wordt of het velletje is gebarsten ben je voor het lekkerst eigenlijk al te laat (maar nog prima voor de soep :-)

Bedenk dat de tomaten die je in de winkel koopt bijna altijd groen en dus heel hard worden geplukt en dus niet rijp zijn zoals een tomaat van eigen tuin. Tomaten horen al wat zacht te zijn als je ze plukt, vaker ook veel warmer en donkerder van kleur dan de tomaten in de winkel. Je kunt tomaten dan ook niet zo lang als “winkeltomaten” bewaren hoor, de kwaliteit gaat snel achteruit. Er zijn nog wel wat verschillen in rassen maar eet tomaten eigenlijk vooral binnen een dag of 3 na de oogst op. Bewaar ze op de keukentafel in een schaal, niet in de koelkast (grotere kans op snelle schimmelontwikkeling zoals dat ook bij bijvoorbeeld komkommers gebeurt).

Narijpen

Aan het einde van het seizoen kunnen er nog veel onrijpe tomaten aan de plant hangen. Pluk deze voor de eerste nachtvorst en stop ze in een papieren zak of krant en leg deze in een kamer waar de temperatuur ongeveer 16 graden is. De vruchten zullen binnen enkele dagen tot enkele weken rijpen. Controleer regelmatig en verwijder rotte exemplaren. Echt heel lekker vind ik deze tomaten niet hoor; niet door de zon gerijpt maakt heel veel verschil. Maar nog minstens zo lekker als winkeltomaten (en in ieder geval onbespoten/biologisch), en natuurlijk nog prima te gebruiken in chutney’s, relish, etc. Je kunt trouwens ook jam maken van groene tomaten, dat is ook nog een mogelijkheid.

Zaadteelt

Hoewel tomaten zelfbestuivers zijn, is kruisbestuiving toch altijd mogelijk. Weef planten niet te veel door elkaar maar groepeer ze en zet meerdere planten van dezelfde soort bij elkaar. Van hybride-rassen is het “onverstandig” zaad te kweken, omdat de kans zeer groot is dat de nakomelingen minder opbrengst zullen geven, minder ziektebestendig zijn of gewoon niet lekker of anders.

Tomatensap rottendVan de zaadvaste rassen kun je zelf zaden oogsten op de volgende manier: Pluk 1 of meer mooie rijpe tomaten van een gezonde plant en pureer deze tomaten met staafmixer of vork. Zelf vind ik het prettiger om de tomaat doormidden te snijden en met de duimen het sap uit de tomaten te drukken en dat op te vangen in een bakje; het vruchtvlees kun je dan nog in de soep of saus doen, en de puree bevat niet zoveel “vlezigs”, het is meer sap dat ik iets aanleng met water. Zet de puree of het sap in mijn geval ongeveer 5 dagen op een warme plaats voor het raam. Het rottingsproces (fermentatie) dat nu op gang komt zorgt voor de afbraak van het kiemremmende geleilaagje om de zaden (zie foto boven).

Misschien moet je af en toe wat water toevoegen om te voorkomen dat het mengsel uitdroogt (afhankelijk van de standplaats en de zonwarmte). Na een dag of 5 is het echt heel vies geworden: stinkend, soms onder een laagje witte of blauwgrijze schimmel. Verwijder dat eventuele laagje en giet het sap of puree in een maatbeker en vul tot bovenaan met water.

Tomatenzaden drogenLaat dit een kwartiertje staan; de drijvende zaden zijn niet rijp, en ook eventuele “prut” komt bovendrijven. Schep dit eraf en spoel dan de zaden zorgvuldig een aantal keer tot ze schoon zijn. Droog de zaden vervolgens nog een dag of 3-4 op een schoteltje of zoiets (foto links). De zaden moet nu zandkleurig, glanzend en bedekt met een fijn dons zijn, dit zijn de beste kwaliteit zaden. De zaden zijn minimaal 4 maar zelfs wel tot 6 jaar te bewaren.

Ik heb ook wel eens zaden geruild met mensen die de zaden niet lieten fermenteren maar gewoon drogen. En zelf ook wel eens geprobeerd: je krijgt dan harde, plakkerige, gekleurde zaden waarvan een groot deel ook wel gewoon kiemt maar een deel ook wat meer moeite heeft. Ze hebben net niet de kwaliteit (qua kiemkracht en kiemvermogen) van de zaden waarbij het kiemremmende geleilaagje goed is afgebroken.

Er is nog een andere manier om zaden van tomaten te oogsten met goede kwaliteit zaden als gevolg, zeker geschikt als je niet zo veel zaden nodig hebt: haal de zaden uit de tomaat zoals boven beschreven. Gooi het sap met zaden door een fijne zeef zodat je nu alleen nog maar zaden met gelei hebt. Meng dit met een goede hoeveelheid fijn zilverzand (te koop in bijna elke bouwmarkt, tuincentrum, dierenwinkel). Doe samen in een bakje en roer het goed door. Zet het bakje op een zeer droge en licht zonnige standplaats in de vensterbank. Roer elke dag even om. Afhankelijk van de hoeveelheid zand, temperatuur, etc. zal binnen een paar dagen tot een week alles zeer goed droog zijn. Je kunt dan heel gemakkelijk het zand door een fijnmazige zeef gooien, de tomatenzaden blijven dan achter in het zeefje. Wellicht moeten de zaden nog een extra dagje nadrogen.


Recepten met Tomaat


Tomatensoep met garnituurO-zo simpele tomatensoep

Ingrediënten:

 • 1 ui, gesnipperd
 • 1 teen knoflook, geperst
 • het sap van 1,5 kilo tomaten (zonder water uiteraard)
 • 2 eetlepels olijfolie
 • groentebouillonblokje en zout
 • + garnituur naar wens

Recept:

Verhit in de soeppan 2 eetlepels olijfolie en fruit de ui en knoflook zacht tot het glazig is. Voeg dan de tomaten in stukken of het sap van de tomaten (bijvoorbeeld uit de vriezer) toe en breng aan de kook.

Mocht je verse stukken tomaat gebruiken kook het dan wat langer dan wanneer ze sap uit de vriezer gebruikt. Maak op smaak met bouillonblokje en peper. Pureer de soep met een staafmixer en giet daarna door een niet al te fijne zeef (of draai door de passevite). En dat is een dan een heel snel en simpel en toch heerlijk soepje. We eten dit zelf heel vaak samen, gewoon als lunch met een boterham met kaas, of bij thuiskomst als vieruurtje.

Als je visite krijgt is het misschien leuk om er dan toch iets luxers van te maken. Dien de soep dan op in borden en garneer met lekkere toevoegingen.

Op de foto zie je zelfgemaakte knoflookcroutons, een heel fijngesneden rode ui, zelfgemaakte pesto uit de vriezer, zelfgemaakte chili-olie en wat pijnboompitjes. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor bijvoorbeeld fijngesneden peterselie, maggiplant, uitgebakken spekjes, zeer dun gesneden venkel, balletjes gehakt, stukjes mozzarella, een sliertje goede olijfolie, wat dan ook.


Gazpacho met avocadosalsa

Herkomst recept: ?

 • 4 sneetjes witbrood zonder korst in blokjes
 • 6 deciliter koud water
 • 1 kilo tomaten
 • 2 komkommers
 • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
 • 1 verse groene chilipeper, zaadlijsten eruit, ragfijn gesneden
 • 3 teentjes knoflook
 • 4 eetlepels olijfolie
 • sap van 2 citroenen
 • zout en peper
 • 3 takjes basilicum
 • 1 rijpe avocado
 • 1 theelepel citroensap
 • 1/2 verse rode chilipeper

Doe 2 van de boterhammen in blokjes in een kom en giet er 1,5 deciliter water op. Laat 5 minuten weken. Breng wat water aan de kook, dompel er de tomaten 15 seconden in, spoel ze met koud water af, verwijder velletjes en zaadlijsten en snijd ze in blokjes. Schil de komkommers, halveer ze, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in blokjes. Houd de helft ervan apart. Doe het geweekte brood, de stukjes tomaat, de komkommerblokjes (andere helft apart houden!), paprikablokjes, groene chilipeper, 2 eetlepels olijfolie, sap van 1,5 citroen en 2 tenen knoflook in een keukenmachine met de resterende 4,5 deciliter water en pureer alles tot een grove massa. Breng op smaak met zout en peper en zet in de koelkast.

Pers voor de croutons het teentje knoflook en meng het met de 2 laatste eetlepels olijfolie. Meng er de 2 laatste boterhammen in blokjes door en laat even intrekken. Verhit een koekepan en bak de boterhamblokjes op matig vuur tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Halveer de avocado, verwijder de schil en pit en snijd ze in kleine blokjes. Meng ze met 2 theelepels citroensap (om verkleuren tegen te gaan). Meng dit met de komkommer in blokjes die je nog over hebt, de halve rode ragfijn gesneden chilipeper en maak op smaak met zout. Schep de koude soep in 4 kommen. Schep in het midden een lepel avocadosalsa. Garneer met basilicum en strooi de croutons erover.


Gegratineerd tomatentaartje (voorgerecht, 4 personen)

Herkomst recept: boek Gorden Ramsay

 • 300 gram bladerdeeg
 • 2 eetlepels goede kwaliteit balsamicoazijn
 • 8 romatomaten, in dunne plakjes gesneden
 • zout/peper
 • 1 eetlepel verse fijngesneden kervel
 • 1 eetlepel verse fijngehakte peterselie
 • 50 gram Parmezaanse kaas
 • 100 gram rucola, aangemaakt met wat olie, azijn, peper en zout

Rol de bladerdeeg uit tot een lap met een dikte van 3 mm. Steek er in totaal 8 rondjes uit (met bijvoorbeeld een glas of een speciale steker). Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de rondjes van elkaar af op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de rondjes bladerdeeg 10 minuten in de voorverwarmde oven. Neem nu een 2e stuk bakpapier en leg die op de half gebakken rondjes, leg er een tweede bakplaat op (of iets anders dan plat en vrij zwaar is) en bak dan nogmaals 10 minuten in de oven. Je hebt nu gare bladerdeegrondjes die echter wel mooi plat zijn.

Laat de rondjes afkoelen. Leg op elk bord een rondje bladerdeeg en beleg dit met 1 in dunne plakjes tomaat, een beetje dakpansgewijs. Bestrooi met zout, peper en wat van de kruiden en van de kaas. Leg daarop nog een rondje bladerdeeg en beleg ook dit weer tomaten, zout, peper, kruiden en kaas. Zet dit een minuutje onder de grill op hoge stand zodat de kaas gesmolten is maar nog niet bruin is. Doe de rucola met wat zelfgemaakte vinaigrette op het bord en leg er het warme tomatentaartje op.


Tomaten-Basilicumtaart (hoofdgerecht, 4 personen)

Herkomst recept: ?

 • 150 gram mozzarella
 • 10 verse basilicumblaadjes
 • 4 grote vleestomaten, in dunne plakken
 • 2 eetlepels olijfolie
 • zout, peper
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • 115 gram gezeefde bloem
 • mespunt zout
 • 50 gram boter op kamertemperatuur
 • 1 eierdooier

Maak van bloem, zout en boter een kruimelig deeg. Voeg dan eierdooier en een scheutje water toe tot je een gladde deegbal hebt. Doe de deegbal in een plastic en laat dit een uur in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 190 graden. Rol het deeg uit tot een lap van 20 centimeter doorsnede en bekleed hiermee een taart vorm. Bak het deeg 10 minuten in de oven. Laat de taartbodem in de taartvorm afkoelen. Snijd dan de tomaten in plakjes. Pers de knoflook boven de olie uit en laat dit een kwartiertje staan. Zeef de olie. Snijd de mozzarella in plakjes en bekleed hiermee de taartbodem. Leg daarop de plakjes tomaat, leg de blaadjes basilicum daarop en besprenkel tot slot met de knoflookolie. Draai de oven terug naar 180 graden en bak de taart nog 45 minuten in de oven. Lekker met vers stokbrood en een frisse salade.


Tomatentaart 2 (hoofdgerecht, 6-8 personen)

Herkomst recept: ?

 • 300 gram zelfrijzend bakmeel
 • 200 gram boter
 • mespunt zout, peper
 • 3-4 eetlepels koud water
 • Voor de vulling:
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 uien, in ringen gesneden
 • 1 teentje knoflook, geperst
 • 15 middelgrote tomaten
 • 1 Spaanse peper, zaadlijsten verwijderd, ragfijn gesneden
 • 1,2 deciliter gezeefde tomaten (liefst uiteraard zelfgemaakt, anders uit pak)
 • 2 eetlepels suiker

Ontvel de tomaten door ze in te kruisen en 15 seconden in kokend water te leggen. Snijd ze na het ontvellen in blokjes. Verhit de olie in de pan en fruit daarin de ui en knoflook. Voeg de tomatenblokjes en het fijngesneden pepertje toe. Verwarm dit en voeg dan de gezeefde tomaten en de suiker toe, laat dit in ongeveer een half uurtje zonder deksel zachtjes inkoken tot een dikke tomatensaus. Breng op smaak met zout en laat afkoelen.

Doe voor het deeg het zelfrijzend bakmeel met boter en zout en peper in de keukenmachine en draai tot je een kruimelig deeg hebt. Voeg dan zoveel water toe en kneed tot je een stevig deeg hebt. Doe de deegbal in een plastic zak en laat 30 minuten in de koelkast rusten. Verwarm de oven voor op 190 graden. Rol het deeg uit tot een lap van 25 centimeter doorsnede. Vet een taartbodem in en bekleed het deeg in de taartbodem. Prik gaatjes met een vork in de bodem en leg er bakpapier op en een blindvulling van bijvoorbeeld witte droogbonen op. Bak 15 minuten in de oven. Verwijder dan bonen en bakpapier en vul de taartbodem met het tomatenmengsel, bak dit nog 25 minuten in de oven.


Salsa van gebakken tomaat (bijgerecht)

Herkomst recept: ?

 • 500 gram tomaten
 • 8 sjalotten
 • 4 teentjes knoflook
 • 2 Jalapenopepers (of vergelijkbaar)
 • Zout naar smaak
 • Sap van een halve citroen
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1/2 eetlepel bruine basterdsuiker
 • Een handje verse fijngesneden peterselie
 • 1 theelepel rozemarijnnaaldjes, ragfijn gesneden

Verwarm de oven voor op 160 graden. Snij de tomaten in kwarten en leg ze naast elkaar in een grote ovenschaal. Pel de sjalotten, snijd die ook in kwarten en leg ze tussen de tomatenkwarten. Snijd de pepers doormidden, verwijder kroontje en zaadlijsten en snijd ze in stukken, leg het tussen de tomaten en sjalotten. Pers de knoflook er boven uit, en strooi er wat zout over en de fijngesneden rozemarijnnaaldjes. Sprenkel tot slot 1 eetlepel olijfolie erover en ‘droog’ de tomaten ongeveer anderhalf in de oven. Laat het dan afkoelen. Verwijder het vel van tomaten en pepers. Hak alles grof. Proef nu en maak op smaak met citroensap, zout, de laatste eetlepel olijfolie, bruine basterdsuiker en peterselie. Lekker op stokbrood of met rijst of vlees.


Gevulde tomaten (4 personen)

Herkomst recept: ?

 • 4 grote stevige vleestomaten (of kies zelfgeteelde ‘paprikavormige holle tomaten’!)
 • 2 sjalotten, gepeld en gesnipperd
 • 2 lente-uitjes, in ringen
 • 1 teentje knoflook, geperst
 • 1/2 gele paprika
 • 1/2 courgette
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 100 gram couscous
 • 1 deciliter water
 • 2 eetlepels citroensap
 • 1 eetlepel fijngesneden verse munt
 • zout en peper

Was de tomaten en snijd een kapje van de bovenkant. Hol de tomaten voorzichtig uit met een lepeltje, zorg dat het vruchtvlees intact blijft. Laat de tomaten ondersteboven op een stukje keukenpapier uitlekken. Snijd het achtergebleven vruchtvlees in kleine blokjes. Snijd de paprika en de courgette in kleine blokjes. Maak de couscous met water volgens de aanwijzingen op de verpakking (is een paar minuten wellen in kokend water). Verhit de olie in een pan en fruit hierin de gesnipperde sjalotjes en de geperste knoflook. Voeg paprikablokjes en courgetteblokjes toe en stoof dit gaar. Voeg dan de blokjes tomaat toe en haal van het vuur. Roer er de gare couscous door, samen met citroensap, munt en lente-uitjes en maak op smaak met zout en peper.

Vul met dit mengsel de tomaten en zet de gevulde tomaten in een licht ingevette ovenschaal (je houdt altijd vulling over, doe dit in een schaaltje en zet bij de tomaten in de ovenschaal). Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de tomaten ongeveer 15 minuten. Serveer per bord 1 gevulde tomaat en een schepje van het overgebleven en meegebakken mengsel. Met dit recept kun je eindeloos varieren; je kunt in plaats van couscous bijvoorbeeld rijst gebruiken, of er gehakt bij doen, of kaas, of andere groenten, andere kruiden, etc. Maar altijd lekker, met een frisse salade en vers stokbrood.


Pastasalade met gedroogde tomaten (6 personen)

Herkomst recept: zelf verzonnen

 • 1,5 kilo romatomaten
 • 500 gram pasta
 • 6 eetlepels goede olijfolie
 • 4 eetlepels balsamicoazijn
 • 2 flinke tenen knoflook, geperst
 • 2 rode uien
 • 1,5 ons parmaham
 • 1,5 ons zwarte olijven
 • zout/peper
 • 75 gram pijnboompitten

Een recept dat behoorlijk wat tijd vergt (door het drogen van de tomaten), maar o-zo lekker :-) Maak allereerst de gedroogde tomaten: snijd de tomaten in kwarten of stukken, het liefst dus tomaten die niet zoveel sap bevatten. Leg de stukken tomaten op een bakplaat en besprenkel met een eetlepel olijfolie waar je 1 teentje knoflook in hebt uitgeperst en wat zout en peper. Verwarm de oven voor op 140 graden en zet de bakplaat in het midden van de oven. Steek een houten spatel of zoiets tussen de deur zodat die net niet dicht kan (een kier van een centimeter of 10 – daar kan de vochtige lucht dan weg). In ongeveer 1,5 tot 2,5 uur (afhankelijk van het ras en de hoeveelheid vocht die ze bevatte) droog je zo de tomaten.

Als de tomaatjes droog genoeg zijn (ze hoeven niet helemaal droog te zijn, proef wat je zelf lekker vindt), kun je alles in een schaal doen en af laten koelen. Zelf vind ik ze half gedroogd lekker, en ik vind het velletje ook geen probleem. Als je de velletjes van de tomaten niet lekker vindt, dan kun je ze vrij gemakkelijk verwijderen wanneer de tomaten net warm uit de oven komen. Als je het handiger vindt kun je trouwens ook halfgedroogde tomaatjes op olie kopen, in de koeling bij de supermarkt (die hebben trouwens ook nog een velletje, en ze zijn kostbaar en nooit zo lekker als zelfgemaakte :-)

Kook ondertussen 500 gram pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking beetgaar. Doe in een grote kom 5 eetlepels goede olijfolie, 4 eetlepels balsamicoazijn en de andere teen geperste knoflook. Snijd 2 rode ui in heel dunne kwart-ringen en meng dat allemaal goed. Als de pasta gaar is giet je die af en doe je de pasta (nog heet dus) bij de dressing. Goed omscheppen en dan af laten koelen (af en toe eens roeren anders plakt ze wat aan elkaar vast). Laat zo minimaal een paar uur staan.

Pluk van 1,5 ons Parmaham (of andere goede rauwe ham) flinters af en meng dat door de pastasalade. Snijd de zwarte olijven in ringetjes en meng die ook door de salade. Rooster 75 gram pijnboompitjes in een droge koekepan op halfhoog vuur bruin en knapperig en laat afkoelen. Meng de gedroogde tomaten door de salade en maak dan op smaak met zout en flink wat zwarte peper. Roer alles goed om en laat zeker 1 uur staan om de smaken goed in te laten trekken. Vlak voor het eten meng je pas de pijnboompitten door de salade (als je het eerder doet worden ze zacht). Ook lekker zonder ham maar met grove schaafsels Parmezaanse kaas of Pecorino. En dan natuurlijk met stukken vers Landbrood serveren.


Balletjes gehakt met linzen en tomatensaus (hoofdgerecht 4 personen)

Herkomst recept: ?

 • 1 eetlepel olie
 • 2 flinke uien, gesnipperd
 • 1 flinke stengel bleekselderij, geraspt
 • 1 grote winterwortel, geraspt
 • 200 gram linzen
 • 400 gram verse tomaten
 • 2 eetlepels tomatenpuree (uit een blikje)
 • 1 blaadje laurierblaadje
 • 2 deciliter groentebouillon
 • 1 deciliter rode wijn
 • 400 gram rundergehakt
 • 1 ei/zout/peper/broodkruim/ paprikapoeder
 • peterselie

Doe 1 gesnipperde ui samen met de verse tomaten en de rode wijn in een pan en breng dit aan de kook. Laat dit een half uurtje zachtjes koken tot alles zacht is en pureer het dan met de staafmixer (eventueel daarna nog zeven), en maak op smaak met peper en zout. Fruit de andere gesnipperde ui in de eetlepel olie op zacht vuur tot ze glazig wordt. Voeg de bleekselderij en wortel dan toe en bak dat nog 10 minuten zachtjes mee. Voeg dan tomatenpuree toe en bak dit even mee (om te ontzuren). Voeg dan linzen, groentebouillon, de eerder gemaakt tomatensaus en laurier toe en laat dit ongeveer 30 minuten zachtjes koken tot de linzen gaar zijn. Maak ondertussen de balletjes gehakt; meng het gehakt met ei en broodkruim en breng op smaak met zout, peper en paprikapoeder. Vorm van het mengsel kleine balletjes en bak deze zonder boter in een koekenpan tot ze mooi bruin zijn. Doe de balletjes dan bij de linzen-tomatensaus en laat ze in de saus verder garen. Meng op het laatste moment een flinke hand peterselie door de saus met balletjes. Lekker met rijst en een frisse salade.


Tagliatelle met tomaten (hoofdgerecht, 4 personen)

Herkomst recept: Dagblad Trouw

 • 1,5 kilo lekkere, kleine tomaten
 • 1 deciliter olijfolie
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
 • 2 theelepels fijngehakte oreganoblaadjes
 • 2 theelepels suiker
 • zout en peper
 • 350 grm tagliatelle
 • 100 gram geschaafde Parmezaanse kaas

Verwarm de oven voor op 120 graden. Was en droog de tomaten. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Snijd de tomaten in plakjes of stukjes (afhankelijk van de vorm en grootte van de tomaten die je hebt gekozen). Pel de knoflook en hak ze grof. Meng de tomaatstukken met de olie, knoflook, 1 eetlepel oregan, suiker, zout en peper en hussel even goed om. Vedeeel het tomatenmengsel over 1 grote bakplaten (zodat de tomaten niet op elkaar liggen maar naast elkaar).

Droog de tomaten ongeveer 2,5 uur lang in de matig warme oven. Kook de tagliatelle in ruim water met zout beetgaar. Houd 1 deciliter kookvocht apart bij het afgieten en meng dat door het tomatenmengsel. Meng de tagliatelle met de helft van het tomatenmengsel, de peterselie, de rest van de oregano en schep op borden. Verdeel dan de rest van de tomaten over de tagliatelle en rasp of schaaf er flink wat Parmezaanse kaas over.

(Lekker om er ook nog een vers stokbroodje bij te serveren en een frisse salade.).


Koude tomaten-paprikasoep (4 personen)

herkomst recept: ?

 • 2 rode paprika’s
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 1 ui, fijn gesnipperd
 • 2 tenen knoflook, geperst
 • 750 gram tomaten
 • 1,5 deciliter rode wijn
 • 6 deciliter groentebouillon
 • zout en peper naar smaak
 • 1 hand bieslook

Grill de paprika’s; druppel er een theelepel olijfolie over en laat ze in een oven op 225 graden in 20 tot 25 minuten van buiten gedeeltelijk zwart worden. Haal de paprika’s uit de oven en doe ze een kwartiertje in een plastic zak. Na een kwartiertje kun je het velletje er heel gemakkelijk afhalen. Vang het sap op, snijd het vruchtvlees in stukken en verwijder daarbij de zaden en zaadlijsten.

Bak in een pan in de olijfolie de ui en knoflook op zacht vuur glazig, niet bruin. Voeg de tomaten in stukken en de geroosterde paprika toe, smoor een paar minuten. Voeg dan wij toen en de bouillon en breng aan de kook. Kook een half uurtje op zacht vuur, met het deksel op de pan. Pureer de soep (ik wrijf haar door de passe-vite, dan blijven alle velletjes in de zeef achter – als je die niet hebt kan het handig zijn de tomaten eerst even te ontvellen voor je ze gebruikt). Proef de soep en maak haar op smaak met zout en peper. Laat de soep afkoelen en zet haar dan nog 2 uur in de koelkast, tot ze ijskoud is. Strooi er fijngeknipte bieslook over en serveer met warm stokbrood.


Gebakken polenta met tomaat (6 personen)

herkomst recept: ?

 • 7,5 deciliter groentebouillon
 • 175 gram polenta
 • een flinke hand fijngehakte peterselie
 • zout en peper naar smaak
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 3 grote vleestomaten, in plakken gesneden
 • 2 eetlepels Parmezaanse kaas

Breng de bouillon aan de kook en roer de polena er dan doorheen. Zet de pan op laag vuur en blijf roeren tot de polenta is ingedikt en na een minuut of 5 loslaat van de bodem. Maak op smaak met peper en zout en roer de peterselie erdoor. Smeer de polenta uit in een licht ingevette, ondiepe schaal tot een lap van 3/4e centimeter dik. Laat afkoelen en snijd dan in vierkantjes. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal lichtjes in en leg afwisselend plakjes tomaat en plakjes polenta dakpansgewijs in de schaal. Rasp er tot slot de Parmezaanse kaas over en bak de ovenschotel 20 minuten in de oven op 200 graden.


Salsa van Tomaat en Paprika (barbecue/sauzen)

herkomst recept: ?

 • 3 rode paprika’s
 • 6 grote romatomaten
 • 1 rode ui
 • 1 teen knoflook
 • zout en peper
 • 2 eetlepels olijfolie
 • een halve chilipeper
 • sap van 1 citroen
 • een flinke hand peterselie, fijn gehakt

Grill de paprika’s; druppel er een eetlepel olijfolie over en laat ze in een oven op 225 graden in ongeveer 25 minuten van buiten gedeeltelijk zwart worden. Haal de paprika’s uit de oven en doe ze een kwartiertje in een plastic zak. Na een kwartiertje kun je het velletje er heel gemakkelijk afhalen. Vang het sap op, snijd het vruchtvlees in stukjes en verwijder daarbij de zaden en zaadlijsten.

Ontvel en halveer de tomaten. Zet de oven nu op 200 graden. Doe in de ovenschaal waar de paprika’s in lagen nu de tomaten, leg ze met het snijvlak naar boven. Pers de teen knoflook er boven uit. Snijd de chilipeper ragfijn (verwijder zaden en zaadlijsten) en strooi dat over de tomaten. Snijd de rode ui in stukjes en leg die tussen de tomaten. Druppel er nog 1 tot 2 eetlepels olijfolie over en bak de tomaten met ui in de oven 15 minuten. Laat alles vervolgens afkoelen. En hak de tomaten met ui en paprika dan grof, voeg het opgevangen sap/olijfolie (van zowel paprika als tomaat-ui) toe en roer goed door. Voeg de fijngehakte peterselie toen en het sap van een citroen. Proef en maak op smaak met zout en eventueel nog wat peper.


Gazpacho aan tafelNog een Gazpacho-recept, met ruimte voor oogst naar keuze van eigen tuin :-)

herkomst recept: Keukenatelier, voor 1,5 liter gazpacho

Ingrediënten voor de gazpacho zelf:

 • 500 gram passata di pommodori
 • 400 gram rijpe tomaten
 • 1 rode paprika, zonder zaadjes
 • 1 komkommer, geschild
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • 0,5 theelepel tabasco
 • 1 theelepel zout
 • zwarte peper naar smaak
 • 1,5 eetlepel rode wijnazijn, of sherry azijn
 • 6 eetlepels olijfolie
 • 1 theelepel suiker
 • handje peterselie blaadjes
 • handje basilicumblaadjes
 • paar blaadjes munt

Ingrediënten voor het garnituur:

 • 0,5 komkommer, geschild, zonder zaadjes, in kleine blokjes
 • 1 groene paprika in kleine blokjes
 • 1 avocado in blokjes (besprenkeld met limoen- of citroensap tegen verkleuring)
 • 1 rode ui gesnipperd
 • croutons (bij voorkeur zelf gemaakt van blokjes wit brood met wat olijfolie, een teentje knoflook en dat in een koekenpan in een paar minuten knapperig en goudbruin bakken, daarna bestrooien met zout naar smaak)

Gazpacho bordRecept:

In het recept hierboven wordt een deel tomaten en een deel passata uit een pakje gebruikt maar met zoveel tomaten van eigen tuin ga ik geen pakje tomatenprut gebruiken, in plaats daarvan dus 900 gram tomaten van eigen tuin gebruikt (in dit geval cherrytomaten, vleestomaten en romatomaten).

Doe alle ingrediënten voor de gazpacho in een blender of keukenmachine en laat de machine een paar minuten draaien tot je gazpacho fijn genoeg is gepureerd. Koel de gazpacho daarna in de koelkast gedurende een paar uur. Je kunt het ook een dag van tevoren klaarmaken, dan hebben de smaken nog meer de tijd om in te trekken. Serveer de gazpacho met het garnituur in aparte schaaltjes, zodat iedereen naar behoeve zijn gazpacho kan aanvullen.

En zelf vond ik het leuk om er ouderwetse fondueborden voor te gebruiken en daar de hoopjes garnituur op te leggen. Wij vonden het heerlijk, met vrienden, op een warme zomeravond, koel glas witte wijn erbij. En ik bedacht dat ik natuurlijk ook het garnituur eens kon veranderen als ik dat zelf wilde. Bijvoorbeeld rode of gele of paarse paprikablokjes, misschien kort gekookte venkelblokjes, een fijngesneden milde peper, blokjes koolrabi, blokjes courgette, of wat dan ook, oogst van eigen tuin dat er lekker bij zou smaken.


Crostata van Tomaten

Herkomst recept: dagblad Trouw, Rianne Buis, 26-08-13

Tomatentaart 1Ingrediënten voor de bodem:

 • 125 gram bloem
 • 75 gram maïsmeel
 • 1/2 theelepel zeezout
 • 150 gram koude roomboter, in stukjes
 • 35 gram verse, geraspte Parmezaase kaas
 • 4 tot 6 eetlepels ijskoud water (in mijn geval was 5 eetlepels goed)

Weeg de ingrediënten af, meng in een keukenmachine bloem met kaas en zout. Voeg dan de boter in kleine stukjes toe en meng dit snel en kort door de bloem. Je hebt nu een kruimeldeeg, voeg 4 tot 6 eetlepels water toe en meng tot je een samenhangend deeg hebt, waar je een bal van kunt kneden/maken. Doe de bal deeg in plastic folie en laat het minimaal 2 uur rusten in de koelkast.

Ingrediënten voor de vulling:

 • 70 gram Parmezaase kaas, geraspt
 • 750 gram tomaten in plakken van 1/2 tot 3/4 centimeter dik. Mocht je gewone ronde, rode tomaten of cherrytomaten gebruiken (ook vast lekker!), snijd ze dan bijvoorbeeld in kwarten of halveer ze.
 • een klein beetje zout
 • 1/2 bosje tijm
 • 1,5 eetlepel honing
 • 3 eetlepels balsamicoazijn
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 3 grote tenen knoflook, gehakt of in kleine stukjes gesneden
 • zout en vers gemalen peper
 • 1 ei

Tomatentaart 2Recept:

Snijd de tomaten in plakken, leg ze op een dubbele laag keukenpapier. Mijn eigen tomaten kennende, (erg sappig – dan zou ik meer dan een rol keukenpapier nodig hebben) heb ik er voor gekozen de plakken tomaat op een ovenrooster boven een schone gootsteen te hangen. Bestrooi de tomaten met een heel klein beetje zout. En laat de tomaten nu zeker 2 uur uitlekken.

Doe balsamicoazijn met de helft van de tijm en de honing in een pannetje, verwarm dit tot de honing is opgelost en de smaak van tijm goed in het siroopje zit. Giet dan door een zeef in een bakje en zet apart.

Verhit 3 eetlepels olijfolie en bak hierin de knoflookstukjes op laag vuur tot ze lichtbruin zijn. Laat afkoelen en giet af, maar bewaar zowel de olie als de knoflookstukjes.

Haal het deeg na 2 uur (mag trouwens ook 24 uur van tevoren zijn gemaakt) uit de koelkast en rol het deeg uit op een stuk bakpapier dat je met bloem hebt bestoven. Rol nu de deegbal uit tot een lap deeg van maximaal 1/2 centimeter dik, rond of vierkant of rechthoekig (in mijn geval werd het een rechthoek).

Strooi de 70 gram fijn geraspte kaas over de bodem, en ook de gehakte, gebakken knoflook, en nog wat fijngehakte tijmblaadjes. Zorg hierbij dat je aan alle kanten ongeveer 2 centimeter van de randen vrijlaat (want die vouw je later omhoog).

Dep nu de tomaten droog met keukenpapier, bij voorkeur zowel aan boven als onderkant. En verdeel de tomatenplakken over deeg, ook weer rekening houdend met de 2 centimeter buitenrand die je leeg laat.

Verwarm de oven voor op 225 graden. Neem een kwastje en bestrijk de tomaten met het tijm/honing/balsamicosiroopje. Neem dan het bakje met knoflookolie en druppel dat over de tomaten.

Vouw vervolgens de randen van 2 centimeter dik omhoog, zodat ze voor een deel een beetje over de buitenste tomaten heen vallen. En bestrijk die overgevouwen randen met losgeklopt ei. Leg takjes overgebleven tijm op de tomaten, die kunnen dan nog smaak afgeven,

Tomatentaart 3Zet de tomatentaart in de oven, in het midden. Volgens het recept bak je de taart 30 tot 35 minuten op 225 graden. Maar hier werd de taart na 20 minuten al zo bruin dat ik na 20 minuten de oven naar 175 graden heb terug gezet, en daarna nog 10 minuten heb gebakken. Dus 20 minuten op 225 graden en 10 minuten op 175 graden. Maar uiteraard is dat bij elke oven en dikte van bodem, etc. anders, kijk gewoon elke 10 minuten goed en pas je tijd en/of temperatuur aan.

Laat de taart afkoelen, verwijder daarna tijmtakjes. Je kunt haar warm eten, maar wij hebben haar zelf lauwwarm geproefd en eten haar vanavond op kamertemperatuur. Erg lekker!!


En dan nog een Gazpacho-recept, wat mij betreft met afstand de lekkerste van de 3 recepten die op deze pagina staan

herkomst recept: naar een recept van Ottolenghi (uit Plenty More) maar dan in wat andere verhoudingen, voor 6 koppen

Ingrediënten:

 • 1,2 kilo verse tomaten, schoon en stukken gesneden
 • 400 gram vruchtvlees van een goed rijpe watermeloen, in stukken gesneden
 • 2 tenen knoflook, gepeld
 • 1 kleine rode ui, gepeld en in stukken gesneden
 • 3 stengels bleekselderij, stelen en blad gewassen en in stukken gesneden
 • 4 takjes basilicum, stelen en blad gewassen en in stukken gesneden
 • 1 deciliter passata (gezeefde tomaten uit blik of pak)
 • 1,5 eetlepel rode wijnazijn
 • 1 deciliter goede olijfolie
 • 1 koffielepel chili-olie (of anders wat tabasco of desnoods cayennepeper)
 • zout en zwarte peper naar smaak
 • eventueel zelfgemaakte croutons ter garnering  (blokjes wit brood met wat olijfolie, een geperst teentje knoflook in een koekenpan in een paar minuten knapperig en goudbruin bakken, daarna bestrooien met zout en peper naar smaak)

Recept:

Eigenlijk is het amper een recept te noemen (wel de ingrediënten maar niet de werkwijze want dat is zo simpel :-)). Doe alle ingrediënten (behalve natuurlijk de croutons) in een blender of keukenmachine en laat de machine een paar minuten draaien tot alles goed fijn gemalen is. Koel de gazpacho daarna in de koelkast gedurende een paar uur zodat de smaken goed in kunnen trekken. Giet het mengsel vervolgens door een middelfijne zeef en wrijf met een juslepel nog zoveel mogelijk sap door de zeef, gooi de droge brei die je in de zeef overhoudt weg.

Schep de koude soep in kommen en garneer eventueel met croutons.

Heerlijk recept! Zonder de watermeloen heel goed als watermeloen te herkennen en te proeven geeft die wel een extra frisheid en zoetje aan de soep. En de bleekselderij en basilicum geven een diepe smaak. Wij vonden dit recept met overmacht het lekkerste gazpacho-recept. Heerlijk verfrissend op een warme zomeravond. In het originele recept wordt meer tomaat en minder watermeloen gebruikt, en witbrood, en de soep wordt niet gezeefd en wordt dus meer een heel dikke saus dan een soepje. Wij vonden deze verhouding (met wat meer watermeloen) en wel zeven het lekkerst, maar kijk voor het originele recept even op de pagina van Ottolenghi zelf (via link boven het recept).