Hard gewerkt

Wat een mooie week hebben we! En dat doet ons ook beseffen dat we een beetje op moeten gaan schieten, de tuin klaar maken voor de lente. En dus hard gewerkt deze week.

Maar zoals altijd is er een verschil tussen de plannen en wat we uiteindelijk doen. En zo kwamen we op de tuin, met plannen voor het plaatsen van een verhoogde bak en het schoonmaken van de gebruikte potten. Maar toen kwamen we deze tegen:

Oei, de mestkar……. ook belangrijk, en fijn! Dus plannen opzij, en kruien maar. Ik trek met de hak (je ziet hem nog bovenop liggen) de mest van de kar, in een kruiwagen die ik net onder de kar zet. En Ruud brengt de kruiwagens vervolgens naar de tuin.

Het was al lekker ‘oude’ paardenmest, we krijgen die van een manegehouder dichtbij de tuin. De kar staat soms al wel een paar dagen te wachten voor hij tijd heeft om de kar bij ons tuincomplex neer te zetten. En dan begint de compostering soms op de kar al op gang te komen.

Misschien is het hier iets beter te zien, zodra ik mest weg haal en er een onderlaag bloot komt te liggen voel ik de warmte al en komt de rook van de mesthoop af.

Als ik nog wat dichter inzoom op de mesthoop zie je dit:

Ook hier komt de rook er vanaf. En je ziet al helemaal wit uitgeslagen stro en mest, alsof het zo warm is dat het brandt en in as verandert. En dat is dan nog niet eens zo overdreven gezegd, ik heb de compostthermometer nog even in de hoop gestoken; 68 graden! Zoals ik op de pagina over compost maken al eens heb verteld is dit het resultaat van groen (mest) en bruin (stro) materiaal dat gemengd is in paardenstalmest, en dat dus al snel kan gaan composteren, binnen een paar dagen.

En zo zag een paar uur later de tuin eruit:

Ja, er lagen nog wat restjes sneeuw, maar wij hebben het niet koud gehad 🙂 . Naast de mest die je ziet ligt er ook nog wat op de composthoop, en een paar kruiwagens voor de kas voor de courgettes.

En dus niet toegekomen aan het maken van een bak en het schoonmaken van de potten, en toch blij! Dat neemt niet weg dat we toch ergens deze week ‘onze target’ wilden halen, en dus woensdag nog een dag naar de tuin. Wat een heerlijk weer, compleet lente, de zon schijnt, geen wind, 12 graden, sjaal af, handschoenen uit, vogels fluiten. En lekker gewerkt. Met dit als resultaat:

Ruud hard gewerkt, 1 bak klaar en een volgende op 1 kant na (maar de planken waren op, eerst weer nieuwe kopen). In de 2 bakken heeft Ruud een laag verse mest gegooid. Nooit voor uien, worteltjes of bonen gebruiken hoor! Maar hier gaat nog een laag grond overheen en dan mogen er in mei koolgewassen en vruchtgewassen in. De urine uit de mest is tegen die tijd wel uitgespoeld, en als het meezit is de mest al aan het composteren, en heeft daarbij wat warmte afgegeven, en heeft het heel veel actieve bodemorganismen opgeleverd. Maar dat duurt dus nog een paar maanden.

We willen nog 2 bakken maken (ergens in de komende 2 weken) en dan is het genoeg voor dit jaar. Want dan gaan we natuurlijk tuinieren; sjalotten en uitjes poten, kapucijners en doperwten voorzaaien, rekken voor de doperwten plaatsen, kool voorzaaien, bloemen zaaien, de tuin mest geven, etc..

En dit was mijn taak voor die dag:

Oh ja, dat stond al zo sinds ongeveer november. Ik heb alle potten stuk voor stuk leeg gekiept in een kruiwagen, vervolgens zoveel mogelijk resten van planten eruit gehaald, nog een pissebeddennest gevonden en dat op de composthoop gegooid (ga daar je werk maar doen!), wortels eruit, en restje onkruid. En goede, losse grond weer terug in de potten, want natuurlijk is die nog prima bruikbaar, er zit alleen geen voeding meer in, maar die voeding ga ik pas geven wanneer er weer planten in worden geplant.

Na een paar uur was dit het resultaat, het zonnetje staat ondertussen laag, alles netjes aangeveegd, potten gevuld met schone, goede, losse potgrond met brekerzand gemengd.

Er is misschien niet heel veel aan te zien. Maar wacht maar, tot alle bloemen en planten van de planning hier staan. Want lege potten staan nog achterin de tuin. En in de kas staan de overwinteraars als Salvia Amistadt, wat Fuchsia’s, en eigenlijk weet ik niet wat er nog meer staat. Dat is een taak voor volgende week; de potten die in de kas staan nakijken, dood blad weghalen, terug snoeien, voeding geven en water geven; dan kunnen die planten in de kas weer aan de groei komen.

Met pijn in het hart nog een muntplant weggegooid. Want hoeveel munt wil een mens hebben, ik heb Marokkaanse munt, basilicummunt, Zwitserse munt en citroenmunt, dat waren ‘2 munten’ teveel (je moet het ook allemaal nog maar een heel tuinjaar water geven hè). En als ik heel eerlijk ben vind ik de Zwitserse munt zelf de allerlekkerste, een sterke munt, als van die heel erg pepermuntachtige kauwgom met de naam spearmint of smashmint of zoiets. Heel erg frisse munt, lekker!

En de laatste aardperen geoogst, pot weer schoon en leeg. En zo zijn we wel toe aan een nieuw tuinjaar. Nog 2 weekjes en dan ga ik tomaten zaaien, ook altijd een project op zich: niet eens het zaaien maar vooral het verspenen van die 100 zaailingen en vervolgens het herbergen in huis tot ze mee mogen naar de tuin 🙂 .

En tot slot nog even een foto van het eerste leven in de tuin (in de kas dan hoor):

Anderhalve week geleden gezaaid, spinazie, en nu al aan het kiemen. Met de zon van de afgelopen dagen is het lekker warm geweest in de kas. En voor ons is dat toch een soort begin van het nieuwe tuinjaar, de eerste oogst is in de verte in de maak 🙂 !

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

37 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Michel

Even een tip voor alle moestuinders en volgers op deze site bij de action kun je blokken mer cocopeat kopen ( potgrond) dit is ideale zaaigrond de blokken moet je vol laten zuigen met 4 liter water en je hebt voor € 0,69 ideale zaaigtond .
Zaaigrond op basis van kokos word ook in de professionele tuinderijen gebruikt maar dan betaal je voor een emmer avan 10 liter al gauw €7,00 .
Gr M ichel

Janneke

Hallo Michel,

Over cocopeat heeft Diana al vaker geschreven, kijk eens in haar archief, bv het dagboek van 17 febr. 2013. Dat archief is van onschatbare waarde en het is de moeite waard om er elke dag een stukje van te lezen, gewoon beginnen bij het begin, in januari 2012:).

Vriendelijke groet,
Janneke Pietersma

Fien Vlasblom

Dank voor de tip

Hanneke

Ik las pas ergens een interessant artikel (de link ben ik even kwijt), waarin gesteld werd dat je eigenlijk niet zou moeten zaaien in grond die heel erg afwijkt van de grond waar je de planten uiteindelijk in gaat zetten. Dat scheelt een shock als je ze uitplant en je weet ook meteen welke zaailingen het nooit gaan redden in je eigen grond. Dus als je vette klei hebt, zou je daar een handvol van door potgrond met wat compost moeten mengen, en heb je zand, dan maak je daar een mengseltje van, enzovoorts. Ik vond het wel heel erg logisch klinken, want zaaien in superlichte zaaigrond geeft wel veel, maar ook dunne wortels, en dat wordt wel even schrikken als ze dan in klei worden uitgeplant. Gevolg is toch wat stress omdat die wortels dikker en sterker moeten, en dat maakt ze weer vatbaarder voor vraat en andere ellende. En hetzelfde geldt voor watertoevoer, een zaailing in lekkere stevige aangedrukte alsmaar vochtige potgrond verwacht na de verhuizing naar de volle grond niet dat water in zandgrond een heel ander verhaal is en dat hij als de sodemieter met veel meer dunnere wortels op zoek moet naar dat water.

Ik ben het nu aan het uitproberen, voorzaaien in mijn eigen grond vermengd met wat compost en potgrond, ik ben heel benieuwd of het lukt en ik er uiteindelijk sterkere planten van krijg.

Margriet

Hoi diana. Wat een klus! Maar wat heerlijk dat het wat opwarmt. Hier dinsdag een verwarmde propagator binnen gekregen. Daar de peperzaadjes en paprika en aubergine in gezaaid. Ben benieuwd. Voorgaande jaren kiemde alles zonder verwarming ook wel maar wat trager en de aubergine gaf uiteindelijk nooit vruchten. Ik hoop dat ze door constante temperatuur sterkere plantjes zijn … al betwijfel ik of dat verschil geeft. Wel zal het sneller kiemen. En dit jaar auberginezaden bij jou besteld dus misschien meer geluk. Fijn weekend alvast!

Groetjes margriet

Arie

Geweldig site, vooral voor mij als beginner 😉 Ik heb ook ergens gelezen dat je kunt voorzaaien in ijsblokjes houders. Heeft iemand dat wel eens gedaan? Goede herbruikbare zaaitrays heb ik nog niet gevonden.. tips?

Marja

Beste Arie,
Deze week bij de Lidl, mooie zaai-trays te koop.

Jacques van Sundert

Bij Lidl deze week in de aanbieding, 4 maal 24 kunststof zaadbakjes i in een houder met bodem en deksel voor 5 euro.

Pien Mertens

Oude eierdoosjes zijn heel goed te gebruiken als zaaitray.

Nick

Bij een tuinwinkel liggen ze vaak gratis in een bak om zo mee te nemen. Net als dozen in een supermarkt. Super handig.

Diana

Heel natuurlijk natuurlijk die paardenmest. Dat dachten wij ook, toen we in de winter de mest van de pony van de buren over de moestuin hadden gegooid. In de zomer stikte het alleen van de veenmollen, die op de mest afgekomen waren. Zelfs op de rivierkleigrond waar wij zitten.

Marja

Beste Diana,
Klopt, paardenmest trekt veenmollen aan. Ik heb er ook last van,die engerds.

Zuhal

Jeetje wat hebben jullie weer hard gewerkt! En ik lees dat je over 2 weekjes de tomaten gaat zaaien, ik moet nog steeds beginnen met de pepers, paprikas en aubergines
Vergeleken met voorgaande jaren loop ik een paar weken achter. Maar hoop dit weer in te halen door de propagator die ik dit jaar voor het eerst ga gebruiken. Hopelijk heb ik komende week weer eens tijd om te kijken hoe de tuin erbij ligt, want ook dat is erbij ingeschoten al een paar weken.
Ben benieuwd hoe die verhoogde bakken staan, dit jaar hopelijk meer aardappelen voor jullie

Henk

Ja maar Diana, jullie hebben een tuin waar maar weinig mensen over kunnen beschikken.
Hoe groot is jullie tuin dan wel ?

Zuhal

Hoe groot die tuin is (verschillende tuinen overigens) weet ik niet, maar wel dat ze vanaf dit jaar een stuk hebben afgestoten. Maar het blijft nog steeds behoorlijk groot

Yvonne

Ik begin dit jaar voor het eerst. Iemand hier bekend met de MM mix?

Yvonne

Wel prijzig maar weinig onderhoud

Anne Marie

Ik hen ervaring met MM mix voor moestuinbakken. Ideaal als je alleen een balkon hebt of weinig tuin. Wel prijzig in aanschaf, maar je hoeft het niet te vervangen, alleen aanvullen met compost. Kijk maar eens op de site van Jelle: makkelijke moestuin.
Maar misschien ken je die wel.
Dan een vraag voor Diana: kun je gebruikte potgrond hergebruiken en aanvullen met verse potgrond en Mestkorrels ? Bedoeld voor terrasplanten.
Groetjes en sterkte met jouw geweldige hobbywerk.
Anne Marie

Jolanda

Hallo Diana en meelezers,
Dit jaar voor het eerst paprika’s, pepers en aubergines aan het voorzaaien mbv de denomethode. Wat een genot, zo snel als dat gaat. Zonder propagator, gewoon boven op een harde schijf die vrij continu warmte afgeeft (22-24 graden).
De eerste zaailingen van de pepers en de paprika’s een week geleden al uitgezet. Die doen het goed. Alleen de aubergines, dat valt nog wat tegen (tegelijk met de paprika’s en pepers uitgezet, verder dezelfde behandeling). De Black Beauty doet het redelijk (al enkele zaailingen eruit gehaald), maar de Early Black Erg doet zijn naam geen eer aan. Noppes, niente, ze ontkiemen nog niet.
Heb jij Diana, of mogelijk een meelezen nog tips wat te doen? Meer geduld hebben? Of staan ze dan toch niet warm genoeg zonder propagator?

Ik kijk uit naar een mogelijke reactie.
Groet, Jolanda

Jolanda

Early Black Erg = Early Black Egg (soms is de auto-correctie niet handig … 😉

Piroska

Bij mij willen de Early black ook niet kiemen, ze hangen al ruim twee weken Deno boven de houtkachel, maar niks, helaas. Ik wacht nog even, misschien was het zaad toch niet goed?

Jacques van Sundert

Beste Diana, wat is brekerzand? Is dat een soort metselzand of de meer grove zand die gebruikt wordt onder trottoirtegels?

Anoniem

Hallo Jacques, Brekerzand is een grove zandsoort die je bij elke bouwmarkt kunt kopen. Gr. Jolanda

Anneke

Dag Jacques, ik heb deze week nog een zak gekocht bij Intratuin, klein genoeg om op de fiets mee te kunnen nemen. Er staat op Brekerzand – voor het invegen van bestrating.

Ron Liekens

Weet iemand of ik 10 maanden oude paardemest zuiver kan gebruiken zonder te verdunnen. Ik heb een bed met de “no dig” methode aangelegd met op de boden karton, daarna de paardenmest, vervolgens eikebladeren en daarom hakselhout. Zou ik hier nu in kunnen planten met wat zaaigrond rond de wortels of moet het geheel nog een aantal maanden rusten?

chris nijdam

waarom de bak met paardenmest nooit voor uien, worteltjes of bonen gebruiken?

Ann

Wortels geven veel loof maar geen knol in een voedzame bodem. Ooit in compost pastinaken gezaaid. Werden enorm groot maar de knol was klein, houterig en oneetbaar.
Bonen en erwten houden niet van een stikstofrijke bodem. Ze voorzien zichzelf (via een symbiose met bacteriën) van stikstof.
Groenten die wel houden van een voedzame, stikstofrijke bodem: courgettes, pompoenen,…

Maria

paardenmest trekt wortelvlieg en uienmot aan bonen vinden het gewoon ook niet fijn ,probeer het eens op een klein plekje

Anneleen

Het ziet er daar echt netjes uit, hier is het echt nog choas, deels ook door werken. Zal hier maar een voorbeeld aan nemen 😉

Mayra

Hard gewerkt weer dus! Hier ook blij dat de dagen langer worden.

Pien Mertens

Je kunt oude eierdoosjes heel goed gebruiken als zaaidoosjes, en ook oude wc papier rolletjes, halveren en zaaien maar.

Arie

Ik heb een setje bij de Lidl gehaald. Dat ziet er best aardig uit om mee te beginnen. Kan ik de kas ook ondertussen gaan klaarmaken.

Anneke

Mijn diverse soorten pepers en paprika’s heb ik in vermiculiet voorgezaaid en beginnnen al aardig te kiemen. Binnenkort de aubergine en enkele soorten tomaten.

john

Hoi Diana en natuurlijk alle lezers en posters hier.

Weer een spannend verhaal van Diana, heerlijk te lezen en informatief. Wat het werk betreft voor jouw grote tuin, het is veel maar het is een hobby die vele van ons ook hebben, en het levert wat op, zelf geteelde groenten, kruiden en planten, het is de moeite waard,

Even een vraagje aan onze specialisten van een leek die nog veel moet leren. Ik heb zomerprei gezaaid, kwam relatief vroeg uit maar is nu zeker zo,n vijftien cm groot: Ik heb 3 potten van 15 cm in doorsnee en 20 cm diepte. waarin in elke pot zo 50 tot 60 prei is hoog gekomen. alle prei is aan het omkiepen. Het is hier noch te koud om ze in de volle grond te zetten en zoek even een alternatief. Zou de prei inkorten bv kunnen zodat die weer recht komen te staan of toch ondanks alles ze in de volle grond zetten. Hoop op een reactie van jullie, Vriendelijk bedankt alvast hier voor. Vgr John

Hanneke

Ik zaai mijn prei binnen voor, en daarna gaat ze eigenlijk direct naar buiten. Gaat het echt heel hard vriezen, dan haal ik ze wel een nachtje naar binnen, maar ze kan best tegen wat kou. Buiten groeien ze niet hard, maar dat hoeft ook niet, dat komt later wel. Dat ze bij jou zo lang worden is waarschijnlijk een gebrek aan licht, zie Diana’s verhaal over lange dunne zaailingen.

Voor de volle grond vind ik mijn eigen zaailingen nu nog veel te klein, ik wil in elk geval wat dikkere stengels en flink wat wortels voor ze de echte wereld in gaan. En ik plant liever wat dingen tegelijk uit, zodat er op die nog vrij kale bedden niet alleen die ene soort planten staat, want dat is bijna vragen om vraatinsecten.

Mijn gevoel zegt niet inkorten, maar afharden en zo snel mogelijk permanent naar buiten met je plantjes. Maar wellicht dat mensen met meer ervaring betere ideeën hebben.

john

Hanneke dank je voor je bericht, afharden is al begonnen echter de temperaturen hier zijn noch fors min af aan toe, reden waarom ze bij mij toch binnen staan, wel op koudere plaats maar toch veel licht. De prei is erg lang en heb ook voorzichtig wat mest toegevoegd die langzaam oplost zodat er geen overbemesting plaats vind. Wellicht zoals je zegt is er iemand hier die ook zo,n probleem hat en het oplossen kon: Ik wacht met spanning ervaring in deze af. Vgr john

Piroska

Hoi Diana, misschien heb ik er overheen gelezen, maar ik ben heel benieuwd hoe het met je bewaartomaatjes van de Vesuvius gaat. Je had er enkele apart gehouden herinner ik mij, zijn die nog eetbaar inmiddels?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties