Atjar van spitskool

Atjar van spitskoolvoor 5 potten van 300 gram

Ingrediënten:

  • 2 spitskolen
  • 2 rode uien
  • 3 flinke zomerwortelen
  • 1 theelepel zout
  • 1,2 liter water
  • 1 liter blanke azijn
  • 250 gram suiker
  • naar smaak 1 cayennepeper

Recept:

Snijd de spitskool in reepjes, de uien in dunne kwart ringetjes en rasp de wortelen grof. Breng azijn, water, suiker en zout in een flinke pan aan de kook. Eventueel kun je een fijngesneden cayennepeper toevoegen, zelf vind ik het juist wel fijn om een niet-hete atjar te hebben, juist als frisse tegenhanger bij een flink gepeperde nasi bijvoorbeeld. Als het mengsel kookt voeg je de groenten toe, breng weer aan de kook en laat dan maximaal 5 minuten doorkoken (de groenten blijven dan lekker knapperig).

Doe de kokendhete atjar in hete, met kokend water gesteriliseerde potten, sluit af en laat ondersteboven afkoelen. Bedenk dat door de toevoeging van het water deze atjar in principe niet zuur genoeg is om heel lang te bewaren. Als de potten goed vacuüm zijn is de atjar zeker 8 maanden houdbaar, maar potten die niet vacuüm zijn moet je in de koelkast bewaren en dan is de atjar zeker nog een aantal weken prima houdbaar.