Chutney van bietjes (2)

Details

(4 beoordelingen)

voor 5 potten van 3 deciliter

Ingrediënten:

  • 400 gram ongekookte bietjes
  • 350 gram handappels
  • 4 deciliter azijn
  • 250 gram kristalsuiker
  • 250 gram rode uien, fijngesnipperd
  • 2 sinaasappels
  • 1 kaneelstokje
  • 1 theelepel zout

Recept:

Kook de bietjes in water in een half uur beetgaar, laat ze afkoelen, pel ze en rasp ze grof. Schil de appels, verwijder klokhuis en rasp ook de appels grof. Doe azijn en suiker met het kaneelstokje in een pan en verwarm tot de suiker is opgelost. Boen de sinaasappels schoon, rasp de oranje schil van beide sinaasappels af (alleen het oranje, het witte is bitter) en pers het sap uit. Voeg rasp en sap van de sinaasappels bij het azijnmengsel. Voeg ook de bietenblokjes, appelblokjes en gesnipperde uien toe. Breng aan de kook en laat zonder deksel 45 zachtjes pruttelen, af en toe roeren.

Zet vervolgens het vuur hoger en kook al roerend het vocht in tot gewenste dikte. Verwijder het kaneelstokje. Schep de chutney in met kokend water gesteriliseerde potten, sluit goed af en laat ondersteboven afkoelen.

Na 2 weken goed op smaak, 8 maanden houdbaar.

______________________________________________________________

Nog een recept. Ontstaan toen ik eens de chutney van bietjes wilde maken, maar ik een paar ingrediënten mistte, eigenlijk op deze manier ook erg lekker. voor 6-7 potten van 2,5 deciliter

Ingrediënten:

  • 750 gram bietjes
  • 600 gram handappels
  • 500 gram rode uien, grof gesnipperd
  • 6 deciliter azijn
  • 400 gram kristalsuiker
  • zout en peper naar smaak
  • 3-4 grote bolletjes gember uit pot, in heel kleine stukjes gesneden

Recept:

Kook de bietjes in water in een half uurtje beetgaar, laat ze afkoelen, pel ze en rasp ze grof. Schil de appels, verwijder klokhuis en rasp ook de appels grof. Doe azijn en suiker in een pan en verwarm tot de suiker is opgelost. Voeg de bietenrasp, appelrasp, gesnipperde uien en fijngesneden gember toe. Breng aan de kook en laat zonder deksel 45 zachtjes pruttelen, af en toe roeren. Zet vervolgens het vuur hoger en kook al roerend het vocht in tot gewenste dikte.

Proef en maak op smaak met zout en peper. Schep de kokendhete chutney in met kokend water gesteriliseerde potten, sluit goed af en laat ondersteboven afkoelen.

Na 2 weken goed op smaak, 12 maanden houdbaar (mits vacuüm).

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief