Rabarbermoes

Details

(6 beoordelingen)

Ingredienten:

  • rabarber
  • suiker
  • iets lekkers

Bedenk dat de houdbaarheid van deze inmaak slechts afhangt van de hygiene en manier van sluiten van de potten! Zelf dit in 2010 voor het eerst geprobeerd. Vroeger maakten we rabarbermoes en we vroren dat in. Niet vies maar het werd wel waterig.

Dus vorig jaar het eens op deze manier geprobeerd. In mei gemaakt, en in mei van het jaar erop waren de 2 laatste potten met rababermoes nog steeds prima houdbaar en lekker. Dus, mits goed schoon en vacuum, een jaar houdbaar.

En elk volgende jaar hebben we er weer eens wat bij geprobeerd. Het eerste jaar was de moes wel heel nat, dus het jaar erop geëxperimenteerd met een deel geleisuiker. Het jaar daarop bedachten we dat een lekker toegevoegd smaakje ook wel lekker zou kunnen zijn :-). En hier onder vind je dus het originele recept, en onderaan de pagina de link naar hoe ik het nu ondertussen maak. Maar dat is dus onze smaak en vast niet ieders smaak.

Recept:

Verwijder de harde buitenkant van de rabarberstelen, snijd ze vervolgens in plakjes. Meet de rabarber en suiker af; zelf vind ik het lekker om per 500 gram rabarber 250 tot 300 gram suiker te gebruiken, maar dat is ook afhankelijk van de zuurgraad van je rabarber, en andere mensen vinden wat zoeter misschien lekkerder, of juist wat zuurder. Zoek vooral je eigen smaak de erste keer dat je het maakt (giet tijdens de bereiding een lepeltje op een schoteltje en zet 4 minuutjes in de vriezer, en proef dan en pas het recept naar je smaak aan).

Doe de rabarberstukjes en suiker in een pan en breng onder goed roeren aan de kook (in het begin is er de kans op aanzetten tot de suiker smelt en de rabarber vocht los laat). Zet het vuur dan zacht en laat onder regelmatig roeren ongeveer een half uurtje zachtjes pruttelen tot ze moes is worden en ook iets is ingekookt (zonder inkoken wordt de moes erg nat en vloeibaar, mede afhankelijk van de hoeveelheid suiker die je gebruikt.

Je kunt er dus ook nog wat specerijen aan toevoegen. In 2010 heb ik de rabarber gewoon neutraal gelaten, past overal bij, lekker fris van smaak. Maar in de jaren daarna heb ik geëxperimenteerd met bijvoorbeeld wat kaneel, een hand rozijnen (mee laten koken zodat ze het rabarbersap opnemen en zacht worden), vanille, citroensap, een scheutje whisky, en ook een keer met aardbeien (zie hier het recept voor: rabarber-aardbeienmoes) (opent in nieuw tabblad).

Maak de potjes en deksels zeer goed schoon met kokend water en soda, spoel na met kokend water en doe dat op het laatste moment zodat de potten nog zo warm mogelijk zijn. Vul de hete potten met de kokendhete rabarbermoes, sluit ze direct af en zet ze ondersteboven tot alles is afgekoeld.

Draai de potten, nadat alles helemaal is afgekoeld, weer om en controleer of de potjes vacuüm zijn (je kunt dan het deksel niet indrukken). Potten die vacuüm zijn moet je dus in ieder geval zeker 10-12 maanden kunnen bewaren. Potten die niet vacuüm zijn, zijn dus niet lang houdbaar (omdat je niet voldoende suiker hebt gebruikt dat als houdbaarheidsingrediënt dient). Potten die niet vacuüm zijn kun je wel een aantal weken in de koelkast bewaren maar zul je dus als eerste moeten opmaken.

Tot slot nog even de link naar het recept zoals zij het tot nu toe het allerlekkerst vinden (maar dat is dus onze smaak: Rabarbermoes met sinaasappel en gember (opent in een nieuw venster)

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief