Sambal assem

voor 5 potjes van 200 gram

Ingrediënten:

  • 750 gram pepers (naar smaak met of zonder zaadlijsten)
  • 400 gram sjalotten
  • 5 flinke tenen knoflook
  • 5 flinke schijven djahé (gember)
  • 7 eetlepels olie
  • 2 x 2 centimeter trassi
  • 450 gram stroop
  • 5 eetlepels assem (tamarindepasta)
  • 7 eetlepels ketjap manis
  • sap van 2 limoenen

Recept:

Pel sjalotten en knoflook en hak ze samen met de schijven djahe en de pepers fijn in een keukenmachine. Verhit de olie in een pan en doe dit mengsel erbij. Schep alles goed om en laat het fruiten maar niet bruin worden. Voeg dan de trassi toe en bak dit nog even mee tot de geur goed vrij komt. Voeg dan de stroop, assem en ketjap toe. Roer goed om en laat dit 5 minuten zachtjes koken, Voeg tot slot het limoensap toe en laat nog even doorkoken.

Schep de sambal in met kokend water en soda schoongemaakte potten, sluit ze af en laat ze ondersteboven afkoelen. 12 maanden houdbaar.