Tamatar Kasaundi

Ingredienten

  • 1 eetlepel geel mosterdzaad
  • 1 eetlepel bruin mosterdzaad
  • 2,5 deciliter witte azijn (bijvoorbeeld witte wijnazijn)
  • 50 gram verse gember, geschild en zeer fijn gehakt of geraspt
  • 5 grote tenen knoflook, geperst
  • 5 verse rode chilipepers, fijngesneden, zonder zaden
  • 1 deciliter plantaardige olie
  • 1 eetlepel kurkuma (koenjit, geelwortel)
  • 2 eetlepels komijnpoeder (djinten)
  • ongeveer 5 kilo stevige tomaten (2,5 kilo schoon gewogen, dus na het ontvellen, verwijderen van kroontjes, zaden, etc.)
  • 175 gram kristalsuiker
  • zout naar smaak

Details

(6 beoordelingen)

Bron: Het derde NRC Handelsblad kookboek
Voorbereiding: 120 minuten
Kooktijd: 120 minuten
Totale tijd: 240 minuten
Soort keuken: India

Dit vinden wij één van de lekkerste soorten inmaak (uiteraard buiten het inmaken van een tomatenbasissaus) wanneer we heel veel tomaten hebben). Het is een chutney uit India, en er zijn wel wat kleine verschillen in recepten, googel vooral ook eens op Tamatar Kasaundi of Tomato Kasaundi of Tomato Kasundi voor heel veel recepten, youtube-filmpjes, etc.

Wij vinden chutney altijd al heel lekker maar de meeste soorten chutney zijn een beetje zoet, een beetje zuur, een beetje pittig en bevat vaak azijn, suiker maar ook appel of rozijnen, etc. die het nog iets zoeter maken. Dit is duidelijk anders, dit is van alles veel maar zeker niet zoet: heel pittig, veel knoflook, veel gember en vooral veel tomaten. Wij vinden het heerlijk bij rijstgerechten, curry, etc., maar ik doe ook wel eens een schepje op een broodje oude kaas :-).

Deze chutney is ruim 2 jaar te bewaren. Als een potje eenmaal open is bewaar je het in de koelkast, gebruik je altijd een schoon lepeltje en maak je het binnen enkele weken op.

Er is maar 1 nadeel: het is veel werk; vooral het pellen, raspen, schoonmaken, ontvellen, fijnhakken, etc. Als de voorbereidingen klaar zijn is het werk voorbij en moet het vooral inkoken en hoef je alleen nog maar regelmatig te roeren. Recepten en inmaakrecepten zijn natuurlijk ook een kwestie van smaak maar vinden deze tomatenchutney uit India de tijd, werk en moeite meer dan waard.

Instructies

Stap 1: Een dag eerder

Weeg de 2 soorten mosterdzaad af, doe ze in een schaaltje en giet de azijn erover. Laat dit een nacht weken tot de zaden gezwollen zijn.

Stap 2: Voorbereiden

Pureer de azijn met de ondertussen wat gezwollen mosterdzaden in een keukenmachine (of stamp het mosterdzaad fijn in een vijzel en voeg de azijn weer toe). Hak de chilipepers heel fijn (of pureer ze mee met het mosterdzaad. Maak nu de tomaten schoon: was ze, verwijder kroontjes. Zet een pan met water op het vuur en breng dat aan de kook. Zet tegelijkertijd een kom met ijskoud water klaar. Snijd 1 of meerdere kruisjes ondiep in het vel van de tomaten. Doe de tomaten (in porties) in het kokende water, laat 20 seconden in dat hete water liggen en haal ze er dan met een schuimspaan uit en leg ze direct in het ijskoude water (om het garen te stoppen). Haal na een paar minuten uit het koude water, laat goed uitlekken, dep droog en verwijder vervolgens het velletje van de tomaten. Snijd ze doormidden en verwijder het gros van de zaden en ook de steelaanzet. Snijd in grotere en kleinere stukjes en zet apart.

Stap 3: Bakken

Verhit de olie in een brede pan. Voeg de kurkuma, verse geraspte gember, gehakte knoflook en komijnpoeder toe en bak al roerend 2 minuten tot de geuren vrijkomen. Voeg vervolgens het mosterd-azijnmengsel toe, plus de fijngehakte chilipeper, de suiker en zout naar smaak bij. Breng aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Voeg dan de ontvelde tomatenstukken toe en breng weer aan de kook.

Stap 4: Koken

Zet het vuur wat zachter. Laat dit mengsel vervolgens ongeveer 2 uur lang zachtjes sudderen (roer regelmatig om aanzetten te voorkomen), tot de olie boven drijft (soms duurt het wat langer, het is afhankelijk van de hoeveelheid vocht in de tomaten, ik laat het ongeveer 1/3e inkoken - dus tot er nog 2/3e over is - want dan heeft de inmaak ook een prettige dikte).

Stap 5: Inmaken

Maak op het laatste moment de potten en deksels schoon, op de manier zoals je die zelf prettig vindt (ik maak ze schoon met soda en kokend water en spoel ze op het laatste moment om met kokend water). Doe de kokende Tamatar Kasaundi in de potten, sluit af en laat ondersteboven afkoelen en vacuüm trekken

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief