Kruiden

 

Via deze weg vind je een aantal teeltpagina’s over bekende en minder bekende kruiden. Deze pagina’s zijn nog in ontwikkeling, ik hoop regelmatig een pagina met teeltinformatie over een kruid toe te voegen aan deze lijst.

Wat zijn kruiden eigenlijk? Want naast eetbare kruiden bestaan er natuurlijk ook geneeskrachtige kruiden. Ik heb daar niet genoeg kennis van, voor geneeskrachtige kruiden kan ik je van harte de website Kruidenklets van Anne Tanne aanraden. Ik beschrijf hier alleen de teelt van de planten en struiken waarvan je één of meerdere delen kunt gebruiken als smaakmaker in de keuken.

‘Mijn kruiden’ zijn dus keukenkruiden. En ook dat is al een flinke groep. En het is alleen een groep omdat het smaakmakers in de keuken zijn, want soms hebben ze verder niets anders met elkaar gemeen; er zitten heesters tussen, vaste planten, eenjarigen, winterhard, subtropisch, voor schaduw, voor zon, voor vochtige grond, voor arme droge grond, etc..

Je ziet wel eens zo’n leuke verhoogde bak met daarin alle kruiden die iemand in de keuken wil gebruiken. Maar vaak zie je dat sommige soorten kruiden het in zo’n bak beter doen dan andere soorten. Bijvoorbeeld peterselie; houdt van niet teveel zon, en houdt van een vochtige humusrijke grond, van koelte en van genoeg voeding. En dat is dan het tegenovergestelde van bijvoorbeeld Salvia officinalis (salie), want die houdt van een arme, droge grond in de volle zon. Zo’n verhoogde bak is prima, en erg leuk (sterker nog, ik heb er ook één 🙂 ), maar kies er vooral de juiste (groep) kruiden voor.

Een verhoogde bak vol kruiden als rozemarijn en tijm, bonenkruid en lavendel, oregano en olijfkruid

 

We eten steeds vaker verse kruiden, in gerechten uit steeds meer verschillende landen, leuk om mee te experimenteren, en dus ook leuk om in je eigen tuin te hebben. Of op je eigen balkon want kruiden zijn over het algemeen ook prima geschikt voor potten, maar lees daarover wat meer op deze pagina: Kruiden en fruit in pot.

Hieronder kun je van de meest bekende kruiden een link naar een eigen pagina vinden, met tips m.b.t. het zaaien, verzorgen, voeding, standplaats, etc.. Uiteraard is de lijst niet volledig, want er bestaan enorm veel kruiden, en waar houdt een kruid op met kruid te heten en wordt het een groente of bloem (denk bijvoorbeeld aan tuinkers of Oost-Indische kers).

Afijn, ik maak gewoon een lijst van soorten die ik zelf een kruid noem, dat lijkt me in dit geval het handigst 🙂 . En geheel tegen mijn gewoonte in gebruik ik in die lijst dan de Nederlandse naam, want dat is de naam waaronder de meeste mensen een kruid toch herkennen  (al zet ik er wel de Latijnse naam nog even achter).

 

  • Aztekenkruid          (Lippia dulcis)
  • Basilicum           (Ocimum basilicum)
  • Bieslook          (Allium schoenoprasum)
  • Citroengras          (Cymbopogon citratus)
  • Knoflookbieslook          (Allium tuberosum)
  • Koriander          (Coriandrum sativum)
  • Peterselie          (Petroselium crispum)
  • Rozemarijn          (Rosmarinus officinalis)
  • Salie          (Salvia officinalis + wat tips voor andere soorten)
  • Selderij          (Apium graveolens)
  • Stevia           (Stevia rebaudiana)
  • Tijm          (Thymus vulgaris)
  • Vietnamese Munt          (Elsholtzia ciliata)

 

Kruidenscones

 

Op de foto zie je hartige mini-kruidenscones, het recept kun je hier vinden: Kruidenscones

Nog maken:

  • Bloedzuring / zuring
  • Bonenkruid vast
  • Bonenkruid eenjarig
  • Champagneblad
  • Citroenmelisse
  • Citroenverbena
  • Daslook
  • Dille
  • Dragonafrikaantje
  • Dropplant
  • Hyssop
  • Karwij
  • Kerrieplant
  • Kervel
  • Landkers (bij groenten?)
  • Laurier
  • Lavendel
  • Lieve vrouwe bedstro
  • Maggi
  • Mierikswortel
  • Mosterd
  • Munt
  • Olijvenkruid
  • Oost-Indische kers
  • Oregano
  • Tuinkers
  • Venkel
  • Waterkers (bij groenten?)