Komkommer Miniature White

 

10 zaden per zakje

Leuk komkommertje met witte vruchten (in jong stadium soms zelfs nog groenig wit).

Voor alle duidelijkheid; het woord Minature in de naam slaat op het komkommertje en niet op de plant; de planten werden hier aan een klimrek ruim 2 meter hoog. Maar de komkommertjes zijn inderdaad wel echt klein, zo’n 10 centimeter, lekker handzaam formaat snackkomkommer.

De smaak is prima, lekker zacht en fris en komkommerig van smaak, niet bitter. En qua structuur een beetje knapperig en toch zacht en sappig. Een komkommertje is vrij dik en kort dus bevat relatief iets minder vruchtwand en iets meer van lichtgroene kern met zaden. Ik vond nog een oude en nogal matige foto uit 2012, maar daarop kun je wel zien wat ik bedoel:

 

De opbrengst is zeer groot. Wij konden van 3 planten letterlijk tientallen komkommertjes oogsten. Pluk ze jong, dan is de smaak het lekkerst maar tegelijkertijd stimuleert het ook de plant om weer nieuwe bloemen/vruchten te maken. Je kunt de planten opbinden aan een klimrek en dus de hoogte in leiden, maar je kunt haar ook laten kruipen. De planten zijn eigenlijk te groot om dat in een kas te doen. Maar dit is ook nog eens een heel vroeg komkommertje, ik heb haar in 2012 zelf eens buiten geteeld en dat ging toen prima (op een beschutte plaats). In de kas telen we haar liever verticaal (ruimtebesparend).

De komkommers hebben op de schil wat kleine zwarte pikkeltjes, een overblijfsel uit de tijd van de augurken 🙂 . Het zijn geen stekels hoor, de pikkeltjes kun je met je hand er makkelijk afwrijven. De komkommertjes zijn zowel geschild als ongeschild (met de pikkeltjes eraf gewreven) lekker.

Als je de komkommertjes te lang laat hangen worden ze geel en wordt de smaak minder goed (nog steeds niet bitter, maar wel minder sappig). Verwijder deze komkommertjes wel want anders worden er zaden gemaakt en dat vermindert de aanmaak van nieuwe bloemen en vruchten.

 

Als je dit komkommertje buiten wilt telen heeft het dus zeker een meer dan goede kans van slagen, al blijft de oogst altijd mede  afhankelijk van het weer en de omstandigheden: zorg voor een warm en beschut plekje, hoeft niet eens erg zonnig te zijn, eventueel een klein afdakje (helpt meeldauw te voorkomen), en zaai haar rond begin tot half april al voor zodat je al een mooi formaat plant hebt als die half mei naar buiten mag. De zaden kiemen bij kamertemperatuur binnen 10 dagen (zaai vooral niet in te natte zaaigrond). Half mei mogen de planten dan naar buiten, in de vollegrond of verhoogde bak, of naar de platte bak of kas.