Nog even genieten

kroten-geoogst

Één warme week, voor we de herfst in duiken. Het is te warm voor de tuin, met de bijna 30 graden die voorspeld wordt. En dus maandag maar zoveel mogelijk gedaan/geoogst/water gegeven/etc.. Nog wat tomaten geplukt, en veel paprika’s, en pepers, wat aubergines, krootjes (foto), ananaskers, een paar appeltjes, wat laatste uien, een emmer vol met sperziebonen, de laatste maïs, etc.. En dus met volle tassen en emmers naar huis. We hebben deze warme dagen thuis wat te doen 🙂

Veel paprika’s en pepers geoogst:

peper-en-paprika-overzicht

In allerlei vormen en kleuren en maten. Misschien niet heel goed te zien op de foto, het lijkt zo niet zoveel, maar ik kan vertellen dat het bij meer dan 2 emmers vol was. De paprika’s zijn in blokjes gesneden en zitten ondertussen in de vriezer (hoewel de paprikajam ook niet te versmaden is, maar daar heb ik al wat potjes van gemaakt). De pepers zijn vandaag aan de beurt, en ik moet nog even verzinnen wat ik ermee ga doen; drogen, of toch sambal maken, of invriezen en er later iets mee doen.

Ik heb op de website van Pokon ook nog een blog geschreven, over pepers (en paprika’s), met wat foto’s van de oogst: zodra het stukje is geplaatst meld ik hier nog even de link.

De boontjes zijn ingevroren (vinden we als sperzieboon niet lekker maar met zoveel oogst snijden we ze in wat kleinere stukjes, vriezen ze zo in en maken we er in de winter sajoer boontjes van, of ze gaan in een curry, en dat gaat altijd prima). De uien hangen ondertussen onder het afdak te drogen, en ook de maïs zit al weer in de vriezer.

basilicum-bloeit-najaar

Dan blijft de basilicum in de kas nog over. Ik wilde ze deze week plukken, want de planten worden al wat moe; ze zijn al hoog, ruim een meter, staan nog vol in bloei, het blad nu nog mooi fris en groen, maar dat gaat niet heel lang meer duren. Ik ga het straks missen, niets zo lekker als de geur van een flinke bos basilicum in een kas vol met tomaten. Maar het einde van seizoen zit er duidelijk aan te komen.

Dus proberen die geur en smaak een heel klein beetje te vangen, om te gebruiken als het herfst en winter (zucht, ik ben er nog niet aan toe). Wij vinden gedroogde basilicum niet lekker, ze verliest veel van haar aroma, ook als we haar langzaam op heel lage temperatuur drogen. En blaadjes invriezen vinden we ook geen succes, zo nat en snotterig. Maar op deze manier gaat het best goed (niet om later vanuit de vriezer als pesto te eten maar wel erg lekker in soepen en sauzen):

basilicum-gewassen

De blaadjes basilicum wassen en drogen (in de slacentrifuge). Ik had een grote vergiet vol (p.s.: alleen gezonde en frisgroene blaadjes gebruiken natuurlijk, de vlekjes die je op de foto ziet zijn van het ras met gevlekte blaadjes dat ik teel).

pesto-om-in-te-vriezen

En dan maak ik er een droge pesto van: een paar handjes pijnboompitjes even lichtbruin roosteren in een droge koekenpan en af laten koelen. Een paar tenen knoflook pellen. Verse Parmezaanse kaas, zout en peper naar smaak, en goede olijfolie (maar dan wat minder dan je normaal gebruikt). En dat alles samen in een keukenmachine of vijzel fijnmalen tot een dikke pasta.

pesto-in-hoopjes-invriezen

En die pasta doe ik per flinke koffielepel op een stukje alufolie (of in kleine plastic zakjes) en vouw dat dicht. En zo gaan ze de vriezer in. En als ik dan een soep of saus maak waar ik het in wil gebruiken, dan haal ik één (of meer) bevroren pakketje(s) uit de vriezer, uitpakken en in de laatste minuten bevroren in de soep of saus laten smelten/oplossen. En dat vinden we wel echt lekker, en smaakt ook  veel beter en sterker en voller dan een lepeltje van zo’n supermarktpotje pesto.

En dan tot slot nog een foto van één van mijn meest favoriete Amaranthussen (hoewel zo ongeveer alle Amaranthussen hier wel favoriet zijn hoor, met hun prachtige kleuren en hangende of rechtopstaande bloeiaren):

amaranthus-dreadlocks

Amaranthus caudatus Dreadlocks. Alleen al leuk voor de naam. Die naam is ook zo toepasselijk, ik word er vrolijk van, van de naam en van de plant zelf, met het lichtgroene blad en de felroze hangende bloeiaren die inderdaad een soort van bolletjes maken. Ze gaat nog wel een tijdje door met bloeien, tot ver in de herfst.

Jaja, het grote H-woord is gevallen, de zomer is over een ruime week ten einde. Getsiederrie. Nog even genieten van het mooie weer en alle groenten, bloemen en beestjes!!!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anoniem

hallo Diana,

Ook ik geniet van de overvloed aan groenten en de heerlijke geur van Basilicum.
Die ik overigens vers fijnhak en met een pietsje water in een ijsklontjes bak invries. bevroren gaan ze in een zak met daarop de gegevens. handig om er zo uit te halen en erg lekker.
Wat leuk ook om te zien hoe we met veel dingen gelijk op gaan!
Op http://www.debolster.nl kun je dat lezen ook mijn blog, staat onder Blog en Vlog.
Nog veel tuinplezier en hartelijke groet!
Wendy

Marja

Wendy het is Bolster.nl

Marja

Bedankt Diana voor alle goede tips, zo ook deze weer. Ik heb ook nog veel geurende basilcum in mijn kas. Prima tip. Vraag/ kan je ook eens iets vertellen over hoe jij bietjes, wortelen,kolen,aardappelen etc. bewaard.groetjes

Mayra

Diana, ipv plastic zakjes voor de pesto in te vriezen werken die siliconen ijsblokjes vormen ook heel goed, eerst invriezen en dan die blokjes in een zakje.
Wij hebben helaas echt een miniatuur vriezertje.

Prinses en de Erwt aka Sireen aka Silene

Hallo Diana, hallo iedereen, wat een mooie peperoogst. Watertandend lekker ziet het eruit. Graag wil ik even wat melden aan Anja over het wecken. Lege potjes in de vaatwasser wassen. Groente of fruit bereiden welke je in de potten wilt doen. Alvorens het in de potjes te scheppen een scheut heet water in het lege potje, deksel erop en even op zijn kop een klein schuddeltje geven om deksel ook effe te spoelen. Let op! Het is heet water en het proest. Dan leeg gooien en het potje vol scheppen met wat je wilt. Laten afkoelen op het aanrecht. Daarna plastic folie spannen over de potopening en deksel erop draaien. Blijft heel lang goed vooral als koel en donker bewaard. Altijd met schone lepel erin. Ik bereid mijn pepers of fruit in gewone pannen; inox of gietijzer. Ik maak van alles in in gewone potjes van jam of pindakaas. Ik koop geen speciale weckpotten. Als je geen vaatwasser hebt dan een pan op vuur met water en de schoongemaakte potjes erin laten meekoken. Met een knijptangetje ze er uit pakken en dan direct vullen. Veel plezier met het inmaken! Groeten.

Prima manier van inmaken. Doe ik ook zo. Alleen ipv plastic folie gebruik ik bakpapier. Potje tot de rand vullen. Papier op de vulling, deksel stevig dicht draaien. Zo zit er geen lucht tussen. En zo geen kontakt met eventuele smaak in het deksel van eerdere vulling. Uitstekende randje papier iets bijknippen.
Iets over de rand gelekt? Geen nood, gesloten potje onder de kraan afspoelen. Het bakpapier kan dat heel goed hebben.

Leon van de Kerkhof

Dames, wat heerlijk die nieuw ideeën op het vroegere inwecken. Op deze nieuwe wijze kan ik ook glazen potten met plastic schroefdeksel hergebruiken. Dan hoeven ze niet allemaal naar de glasbak. Het uitproberen zeker waard!

Anja van Driel

O dank je wel, ik heb het nu bijna gedaan zoals je beschrijft, na de vaatwasser in de soda, toen goed gespoeld, toen volgezet met kokend water tot de vulling erin ging. randen goed schoongemaakt en dichtgedraaid en op zijn kop. Was wel vacuum, dus dit laat ik maar zo.
Ik ga je antwoord opslaan en voortaan ga ik het zo doen. Dank nogmaals voor het antwoord.

Anoniem

Ben wel benieuwd of het strippen van het blad van de pepers ook bij de paprika’s kan. Ik heb nog weinig paprika kunnen oogsten, maar er zijn wel heel veel grote groene paprika’s die nu een beetje rood beginnen te worden, ( in de kas).

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties