Oproep

Wellicht een wat ongewoon begin van dit tuindagboek. Ik zoek iemand die me kan helpen met wat veranderingen in wordpress (waar ik deze website in maak). In bestaande pagina’s is het tegenwoordig lastig werken omdat het heel langzaam gaat. Plus ik zou heel graag mijn ‘template’ veranderen in een andere indeling en een wat moderner en frisser jasje maar als ik dat zelf doe (uit de lijst met bekende wordpress-templates), dan ben ik mijn databases (van tomaten, etc.) kwijt (dus zit er een fout in de HTML-code of in de Custom Post die ik ervoor gebruik). Uiteraard gewoon tegen betaling. Ik was van plan via internet een studentaanhuis of zo te benaderen maar wellicht is er iemand die dit leest en me tegen ongeveer hetzelfde tarief kan helpen. Graag hoor ik het als iemand die leest en denkt me te kunnen helpen!! [email protected]

Edit 23-08-15: ik heb ondertussen al 4 reacties gehad van mensen die me zouden kunnen en willen helpen. Dus voor nu hoop ik dat dat dat wat gaat worden en heb ik hopelijk geen hulp meer nodig.

En ondertussen zelf ook al wat veranderingen kunnen maken: voortaan is de eerste pagina direct al het laatste tuindagboek (zoals je dat ook op een weblog ziet), je hoeft voor het tuindagboek dus ook niet meer door te klikken. En wil je toch gewoon de pagina’s over groenten, fruit, zaaikalender of wat dan ook bekijken, dan klik je dus gewoon op de Index bovenin de menubalk, daar vind je nu de pagina die altijd als eerste pagina werd getoond (of scroll gewoon in de rolmenu’s naar de pagina die je wilt zien).

Over tot de orde van de dag.

Gerfermenteerde spitskool klaar

En dat is in ons geval het verwerken van de oogst. Gisteren de gefermenteerde spitskool (3 weken geleden met uien, kerrie en zout in een weckpot gezet) van zolder gehaald want volgens het recept is ze klaar. En dat was ze ook. Nog even kleurig als toen ze de pot in ging, geen schimmel of andere ellende. Sterke geur, en dan toch maar heel voorzichtig proeven :-). Maar het was lekker. Wel nog erg zout en zuur en dus hebben we het een beetje in een zeef gespoeld maar toen vonden we het erg lekker, smaakte een beetje als wanneer je kruidenzuurkool in de supermarkt koopt, maar dan zachter van structuur (en lekkerder natuurlijk, ook echt, en ook omdat het van eigen tuin is). Er is maar 1 ‘maar’, we hebben nu gewoon nog geen trek in zuurkool, en we eten nog elke dag vers van de tuin. En dus hebben we onze eigen ‘zomerzuurkool’ maar ingevroren. Ze mag ook de koelkast in want dan stopt de fermentatie ook nagenoeg en kun je haar heel lang bewaren maar dat had ik dan moeten bedenken voordat ik dit formaat pot koos want er was hier geen plek voor.

Volgende inmaak, gisteren gemaakt:

Tamatar Kasaundi 2

Tamatar Kasaundi, een soort Indiase relish van tomaten. Ik had er al een recept voor maar dat is erg bewerkelijk (maar wel ook erg lekker), dit is een makkelijker recept maar ook lekker. Niet eten wanneer je de dag erop naar de tandarts moet want er zit wel een hele bol knoflook in (en heel veel verse gember, en veel komijn). Maar wel lekker (bij rijst, gekookt ei en op een broodje oude kaas). Het is zoet van de bruine suiker, friszuur van de appelazijn en van de tomaten, pittig van het pepertje en de mosterdzaden, kruidig van de gember en knoflook en komijn en koenjit. Nou, lekker dus, en makkelijk te maken. Ik zal het recept dit weekend nog even op de pagina van de inmaak zetten (onder het andere recept van Tamatar Kasaundi dat daar al staat).

Ben ik nu onderhand klaar met alle inmaak? Ja, op de stoofpeertjes en appelmoes/compote na, maar beiden moeten natuurlijk nog rijpen, dat wordt pas volgende maand.

Op de tuin zelf komen de eerste veldjes nu echt leeg en gaan we ook leeg laten (ze mogen rusten)voor de winter. Andere veldjes zijn beplant met een nateelt zoals savooikool, winterprei, rucola, late knolvenkel, mosterdblad, winterrammenas, etc.. Maar het is duidelijk dat het eind van de zomer nadert; een aantal tomaten zijn bijna klaar met geven, de komkommer schiet nu in de meeldauw en gaan we dit weekend uit de kas halen (voor ze paprika’s en pepers en tomaten aan steekt).

En het onkruid tiert welig :-). En ik kan nu eenmaal niet oogsten, verzorgen, inmaken en ook nog wieden. En dan is wat ons betreft de prioriteit snel gesteld en komt het wieden op de laatste plaats. Maar wel het aardbeienveldje verzorgd. Zo was ze een week geleden:

Aardbeienveld voor opschonen

Beetje rommelig. Dat komt door alle stekken die de planten maken, die zetten zich binnen korte tijd vast en maken weer nieuwe stekken. Die zich weer vastzetten en weer stekken maken. Die zich weer vastzetten en….. En voor jet het weet heb je een veld vol kleine aardbeienplanten die dicht op elkaar staan en geen van allen genoeg ruimte, voedsel en vocht krijgen om mooie grote lekkere aardbeien te maken. Daarnaast was ook het stro van vorig jaar al voor een groot deel verteerd en groeide er flink wat onkruid.

En dus was het wel een dag werk; onkruid er uit halen en elke aardbei nakijken, alle uitlopers en stekken voorzichtig weg halen, sommigen waren het stadium stek al voorbij en zaten al flink vast in de grond. En daarna nieuw stro rond de planten. Zo. Je weet in ieder geval waar je het voor doet want nu ziet het veldje er zo uit:

Aardbeienveld na opschonen

Alle planten zijn weer alleen, en zonder onkruid, en omgeven door stro. Het ziet er wellicht toch nog een beetje rommelig uit, maar dat komt er in rijen van linksonder naar rechtsboven verschillende rassen staan. En sommige rassen maken extra grote planten en andere rassen blijven flink kleiner. Maar zo is het goed en zo laten we met een gerust hart de planten straks de herfst en winter in gaan. Ook handig van het stro (nu het weer in dikke laag tussen de planten ligt); eventuele nieuwe uitlopers/stekken zetten zich niet zo gemakkelijk vast als in blote grond. Als ik eens per week even controleer op nieuwe uitlopers kan ik die gemakkelijk even weghalen.

Binnenkort volgt trouwens maar eens een soort overall verslag over onze ervaringen met het stro in de tuin, maar daar ga ik dan eerst nog even wat foto’s ter illustratie voor maken. Ik kan wel alvast verklappen dat wij zeker weer nieuw stro gaan bestellen.

Zoete aardappel woekertIk moet ook nog wel even een aanvulling op de pagina over de teelt van zoete aardappelen schrijven. Want ze doen het hier goed in de kas (vorig jaar had ik ze in een grote pot buiten). Geen idee of er een beetje leuke oogst aan aardappelen aan komt, dat weten we eind volgende maand pas. Maar tegen die tijd zijn de stengels en bladeren wel bij de deur 🙂 Het groeit enorm, slingert tussen tomaten en pepers en komkommers en wat dan ook door. Geplant achterin de kas en nu liggen de stengels met bladeren al zo’n 4 meter verderop. Als ik de planten zo zie zou ik denken dat er echt reuzen-zoete aardappelen onder de grond moeten groeien, wie weet is het enorm veel blad en groei, en maar kleine aardappelen 🙂

Tot slot nog een foto van de Rhodochiton atrosanguineus:

Rhodochiton atropurpureusDoet het maar zelden goed. Maar nu ze in een echt grote pot staat, en in de volle zon, en met genoeg voeding en vocht, bloeit ze bijna overdadig. Met bijzondere bloemen in een dieppaarse kleur, ik vind ze altijd wat op klokken met extra lange klepel lijken :-).

 

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Christa

hoi Diana,
Even een meloenenberichtje: ik heb zowaar één echt watermeloentje met schattige streepjes en een paar druppelvormige golden crispy’s. Beide van jouw zaden opgekweekt, min of meer volgens jouw instructies en onder plat glas. Dus nu maar duimen voor een mooie nazomer 🙂
Als voorschot op je stroverslag even een vraag. Ik hoorde onlangs van iemand die bij ons in de buurt een permacultuurproject heeft dat tarwestro behandeld is met groeivertragers. Ik heb dat nagevraagd bij de boer van wie ik mijn stro heb en die bevestigde dit. Wist jij dat? Het lijkt me toch een beetje jammer als die stoffen bij ons (niet-spuiters) de grond in spoelen… Ik vond het wel een vervelend bericht 🙁
Verder alles goed hoor!
Groetjes Christa

Christa

Ja, zo pragmatisch ben ik ook wel 🙂
De boer van wie wij ons stro hebben vertelde dat ze dit jaar zeker onbespoten stro hebben. Dus dat is mooi meegenomen.

Agnita

hallo Diana
wat je gefermenteerde spitskool betreft, het recept geeft veel te veel zout aan, vaak zie je dit ook met zuurkool recepten
max 1 procent van het totale gewicht is ok, dus voor 1kg spitskool 10 gram gebruiken, smaakt vast beter!
groetjes
Agnita

Trui

Beste Diana,

Als dank voor al mooie publicatie over je tuin.
Dit makkelijk recept.
Schil een appel (of meerderen) doe daar een scheut sinaasappel karvan cévitam limonade over en zet 4 minuten in de magnetron, even omscheppen en terug zetten tot de appelblokjes wat glazig zijn geworden. Koud laten worden en je heb een heerlijk toetje . Als je er een stafmixer er in zet heb je heerlijk appelmoes.
PS Geen ander limonade smaakje gebruiken dan is het niet lekker.

Groetjes van Trui.

Mayra

Ah superfijn dat je nu meteen op het tuindagboek terecht komt!

Janneke

Goeiemorgen Diana.

Mijn complimenten voor deze nieuwe uitstraling, mooi groen ook! Ik ben al fan vanaf het begin (denk ik) van jouw internet-carrière en dit is geloof ik je derde layout en ik zal er met plezier weer elke dag naar kijken.

Succes, Janneke

Angelique

Hee een nieuw gezicht. Mooi en modern! Mis wel je leuke foto met oogst als ik je site opende, ha, ha. Was zo’n vrolijk gezicht om mee te beginnen. Groet, Angelique

Anne

Zou je in de voedseldroger ook bloemenolie kunnen maken ???

Ingrid K

Hallo Diane,
Hé, hé, eindelijk komt het er van om je te mailen. Je kent me nog niet, maar ben dit jaar voor het eerst met een moestuintje bij mijn huis begonnen. Ik ontdekte je website al gauw en heb zo’n beetje dit hele seizoen met grote regelmaat allerlei info , leuke weetjes en recepten bekeken. Waarvoor heel hartelijk dank.! Ik vind het een té gekke site van jou, en erg leuk om het enthousiasme met mede moestuinierders te delen/ lezen. En… ik zou natuurlijk graag van alles van je ervaring willen leren. Wat een prachtige groente heb je. Ja en ook ik ben druk met het inmaken, en opruimen van restplanten. Ik ben blij verbaasd dat op zo’n klein postzegeltje-stukje land, zulke mooie en heerlijke groente kan groeien en kan oogsten… Misschien wel beginnersgeluk , maar wat een heerlijke rijkdom! Ik geniet er iedere dag van. Weet jij trouwens of je worteltjes en bietjes ook in een geel zand kunt bewaren in de schuur? Succes met het verder inmaken, hartelijke groet en wie weet tot gauw , Ingrid

Laetitia Kuijpers

Ha Diana, vandaag bij het zoeken via internet weer eens bij jouw mooie site terechtgekomen. Ik ga vanaf nu zeker vaker even neuzen, want zie allerlei leuke tips die ik voor mijn moestuin kan gebruiken. Ben al dik 10 jaar aan het moestuinieren en leer iedere dag weer bij. Dank voor het delen van al je info!

Hanneke

Hele late reactie (ik ben laat begonnen en ben je hele tuindagboek aan het lezen alsof het een roman is, gewoon in een ruk. Het is heel leuk lezen, je kan echt geweldig schrijven, en ik heb er al ontzaglijk veel van geleerd, dankjewel!)

Mijn zoon weet heel veel van WordPress (heeft ervoor geleerd :-)), en is zeker wel bereid om je te helpen als je vragen of problemen hebt. We wonen ook nog eens in de buurt (ook in Spijkenisse), dus hij zou zelfs dingen persoonlijk aan je uit kunnen leggen. Echt, geef maar een gil.

Wat betreft je stroproblemen denk ik (maar dit is meer theorie dan wijsheid!) dat je 1 aspect uit de permacultuur hebt gepakt en voor de rest nog conventioneel bezig bent wat betreft bemesten en bijvoeden. Dat ‘bijt’ elkaar niet altijd, maar soms wel. Ik zou eens wat experimenteren met een dunnere laag stro, af en toe wat compost uit je eigen tuin en bijvoorbeeld tussendoor mulchen met vers gemaaid gras of in het najaar met bladeren. Stro is perfect om je bodemleven wakker te schudden, vandaar ook die mooie grond eronder, maar de truuk is (denk ik) om vervolgens die langzame processen aan de gang te houden door een beetje ‘bosgrond’ te imiteren. Niet plotseling hoogwaardige voedingstoffen toevoegen, maar van alles wat geven, en de wormen etc. doen de rest. Ik heb zelf een stukje in mijn tuin waar ik dat in al mijn onkunde al jaren toevallig deed, en ik heb daar echt geweldige zwarte losse aarde waarin het wemelt van het bodemleven. Niks meer te bekennen van die kleffe zware Spijkenisseklei. 🙂

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties