Ozo Blauw

Boon Teepee mix bloeitNu nog even tijd om zeer regelmatig het tuindagboek te schrijven (het wordt bijna echt een tuin’dag’boek :-)). Maar dat komt dan ook omdat ik zoveel foto’s heb gemaakt, die ik graag wil laten zien.

Op de foto de stamspercieboon Teepee mix (een mengsel van gele, groene en paarse boontjes die dus ook bloeien in wit en in lilapaars). Het duurt niet lang meer voor de eerste boontjes als speldjes aan de planten hangen.

Vandaag thuis, bijna jammer omdat het wel lekker bewolkt is en ik nodig de kassen in moet om de tomaten te dieven en op te binden. Maar vandaag wordt mijn nieuwe fototoestel bezorgd, en daar blijf ik dan graag voor thuis. Maar morgen dan natuurlijk juist oefenen….. alhoewel, ik begreep dat het gaat gieten, onweren, eventueel hagelen en de komende 2 dagen staat er aan de kust windkracht 8. Geen fotoweer. Zowiezo geen tuinweer.

Met het oude fototoestel (waar ik ondertussen wel zo aan gehecht ben dat ik die er maar bij houd, altijd makkelijk) nog een foto gemaakt van de 2 tomaten die ik dit jaar wil gaan vergelijken, de 2 blauwe tomaten.

Ik kreeg afgelopen winter in een ruil met een Amerikaanse zaden van de Tomaat Bosque Blue. En vorig jaar teelde ik al de OSU Blue (de eerste, echte blauwe tomaat) en de Blueberry. Beiden erg bijzonder, beiden blauw, beiden helaas dan niet de lekkerste tomaten. En nu ik dus de Bosque Blue zaaide bedacht ik me dat het dan handig zou zijn ook de OSU Blue weer te telen (OSU staat trouwens niet voor ‘o-zo’ maar voor Oregon State University waar deze blauwe tomaat is ontwikkeld). Om ze te vergelijken, zowel in gezondheid van planten als opbrengst, smaak, etc.

Tomaat Bosque Blue eerste kleintjeEn nu hangen er dus kleine tomaatjes in de planten. Heel mini nog, maar toch zijn er nu al verschillen te zien. Het blad is ongeveer gelijk, de trosvorming nu ook nog maar maar ik wil ook kijken of dat bij de volgende trossen zo blijft.

Op de eerste foto de Bosque Blue. Je ziet al dat de kroonblaadjes wijduit staan (wel al wat paars op stengel en kroon), en het tomaatje is groen, een beetje dof van kleur en je ziet al vaag wat paarsig doorschemeren op de tomaat, maar vooral nog groen.

Tomaat OSU Blue kleinOp de tweede foto de OSU Blue, zelfs nog wat jonger en kleiner dan de Bosque Blue maar nu al paarser van kleur, ook dof van kleur, bijna alsof ze bedauwd is. En de kroonblaadjes zijn gekruld in plaats van wijduit, ook al behoorlijk paars van kleur.

Ik ben benieuwd hoe het zich verder ontwikkeld. Ik hoop trouwens over een kleine anderhalve week de eerste rijpe tomaat te oogsten en dat zou dan de Dulcia moeten moeten, een 60 cm hoge struiktomaat die in de kas staat en waarvan de eerste 2 tomaten niet zo lichtgroen meer zijn maar meer groen worden, en ze worden ook al iets minder hard. Ik verheug me er nu al op!

Oogst 20 juni 2012Tot slot nog een foto van de oogst van gisteren. Met de eerste doperwtjes, tuuinboontjes, 3 stengeluitjes, 2 komkommers, rechts de grote rabarber, bovenop de kleinere maar veel rodere, zoetere rabarber (voor Wouda: heerlijk, voor op de taart :-)). Bosje Lathyrus odoratus High Scent erbij. Krootjes en paarse aardappeltjes Bleue d’Artois (van binnen ook paars) en gele aardappeltjes met roze vlekjes, de Kestrel.(met dank aan Robert)

En dus gisteravond doperwtjes en tuinbonen gedopt (die eten we vandaag), en nu ik vandaag toch thuis ben dan maar eens een rabarbertaart bakken.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Robert

Bij mij blijven de Kestrel,s nog wel even staan om grote aardappels te krijgen.
Het loof is wel lichter als de andere aardappels maar dat is het soort.
De rode Eerstelingen en het fries geeltje (vroege soorten hebben we ook al gegeten, vooral het Fries Geeltje is erg lekker.
Gisteren ook 1 stoel koopmans Blauwe en Shetland Black geoogst, eigenlijk omdat ik mijn nieuwschierigheid niet kon bedwingen,was zo benieuwd hoe groot ze waren en vooral de kleur.

Groeten robert

Hanneke Limborgh

Inderdaad de aardappels gaan prima (zuid Limburg) Heb al een struikje geoogst. 8 dikke aardappels. (voor een hele week) :). Ik heb het ras: desiree. die gaan hier bij ons altijd prima

Gea

Dag tuinlui,
Ook ik heb mijn eerste vierkante meter aardappel geoogst de Anais. Het waren 10 stammen en een opbrengst van 9 kg. Bijna geen krieltjes meer en alleen grote en middelgrote aardappels. Ik ben dus zeer tevreden. We hebben nog een 5 tal andere soorten, waaronder de parel, de noordeling, de pimpernel en Koopmans blauwe. Ben benieuwd, maar die zijn iets later gepoot, dus ook iets later rooien.
Diana ik heb een vraag. Ik heb zaad van de tomaat Ida Gold gekocht ik dacht dat dit een klein struiktomaatje was. Klopt het dat deze struik toch wel groot wordt en moet je deze wel dieven? Het wordt nu wel een hele grote bos, al wel 80 cm hoog, met heel veel uitgegroeide lange dikke zijvlakken. Hier en daar wel een bloempje en 1 of 2 kleine tomaatjes, maar ik vermoed dat ik toch had moeten dieven en dat heb ik niet gedaan.
Het blijft leuk om je tuin ” dag” boek te lezen, dus ik hoop dat je er tijd voor blijft vinden.
Groeten uit het noorden

Gea

Dag Diana,
Ik heb 3 soorten bij jou gekocht, kondine red, Ida gold en Jane flammee.
Maar ik weet al wat er is gebeurd. Bij het verplanten heb ik ws de naambordjes verwisseld, waardoor ik de Ida gold heb behandeld als kondine red en vise versa. Toen ik jou antwoord las bedacht ik dat de kondine red wel erg klein bleven en veel bloei en kleine tomaatjes hadden maar ook helemaal gingen hangen. Maar omdat ik deze heb gediefd is het een ielen plantje van 35 cm met in de top 2 dikke bloeitakken met vrucht. Ook geen uitloopsters meer naar boven. Dus deze voldoet aan jou beschrijving. De andere (dus wat ik dacht dat de Ida gold was, maar nu de kondine red blijkt te zijn), is niet gediefd en een hele wilde plant van 80 cm hoog. Het is dus mijn eigen domme vergissing geweest. Ik probeer er nog iets van te maken. Bedankt voor je adviezen. Groet
Gea

Gea

Gaat vast lukken. Ik heb de kondine red ontdaan van alle dieven waar geen bloem aan zat, en heb onderaan veel blad verwijderd. Wel 4 sterke ziijtakken laten staan en deze gesteund aan stokken. Op die manier hoop ik ze alsnog de hoogte in te krijgen. Gelukkig heb ik niet bij alle tomaten deze omwisseltruc toegepast, dus misschien kunnen we toch nog voldoende tomaten oogsten. Het kruidenzout ga ik zeker proberen te maken en ik moet nodig de capucijners plukken en dan ga ik je koningsmaal uitproberen.
De foto’s die je nu maakt, zijn ook al heel erg mooi vind ik, dus dat belooft wel iets voor de komende dagen.
Groet

Marmein

Ik heb deze week voor het eerst in mijn leven kapucijners gedopt (blauwschokkers). Mijn vingertoppen zijn er flink blauw van geworden.

anoniem

Hallo

Ik ben benieuwd hoe blauw tomaten smaak?
kan ik ze toevallig ook in Nederland kopen
en als dat ja is .
wat smaak er dan bij

groetjes anoniem

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties