Aardbei-rabarbertulband (bakken)

 

herkomst recept:  tijdschrift Delicious

Voor een tulbandvorm met een inhoud van 2 liter

INGREDIËNTEN:

  • 250 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 250 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 4 eieren maat L
  • 50 gram karnemelk
  • 250 gram bloem, gezeefd
  • 8 gram bakpoeder, gezeefd
  • 125 gram aardbeien, in stukjes
  • 200 gram rabarber in stukjes
  • 100 gram witte chocolade
  • poedersuiker om te bestrooien

 

RECEPT:

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius, boven- en onderwarmte. Vet de tulbandvorm secuur in. Maak rabarber en aardbeien schoon, snijd in stukjes en zet apart.

Klop in een keukenmachine of met de mixer de zachte boter met de suiker en vanillesuiker 10 minuten lang, tot het licht van kleur en romig is. Klop dan stuk voor stuk de eieren erdoor; 1 ei, 1 minuut kloppen, weer een ei, weer een minuut kloppen, etc.. Voeg tenslotte de karnemelk toe en klop nog een paar seconden tot alles goed gemengd is. Zet keukenmachine/mixer dan uit.

Meng de gezeefde bloem goed met het gezeefde bakpoeder en spatel dit luchtig door het boter-suiker-eiermengsel. Spatel tot slot de stukjes aardbei en rabarber door het beslag en schep het beslag vervolgens in de tulbandvorm.

Bak de cake in het midden van de oven in 50 tot 55 minuten gaar. Controleer de gaarheid even met een satéprikker (als de prikker schoon uit de cake komt is de cake gaar).

Haal de cake uit de oven en laat in de vorm een kwartiertje afkoelen. Stort de cake dan voorzichtig op een rooster of bord en laat verder helemaal afkoelen.

Smelt de witte chocolade au bain marie (in een metalen schaal of pan op een pan met zacht kokend water, het water mag de kom niet raken en er mag geen water bij de chocolade komen). Versier de cake met gesmolten chocolade. Laat afkoelen en bestrooi dan met poedersuiker.

Lekker!! Zoet en toch fris, zacht en smeuïg . En de witte chocolade ziet er op mijn cake misschien niet heel decoratief uit, maar de smaak bij de smeuïge cake met aardbeien en rabarber past bijzonder goed en is te lekker om de volgende keer weg te laten.

En ook nog gemakkelijk te maken!! Ik heb de cake ’s avonds gemaakt, had binnen een half uurtje het cakebeslag klaar en in de oven. De cake heb ik in de nacht laten afkoelen en in de ochtend heb ik de witte chocolade gesmolten en erover gedruppeld.

Als je geen tulbandvorm hebt is de cake ongetwijfeld ook in een gewone cakevorm te maken, maar dan zul je even moeten puzzelen hoe lang de cake dan in de oven moet staan.