Appeltaart met gezouten karamel

Details

(1 beoordelingen)

Categorie: Bakken - Zoet

Herkomst recept; met wat aanpassingen uit een recept voor 8 kleine taartjes uit het tijdschrift Delicious

Ingrediënten voor het deeg: (voor een grote taartvorm van 28 centimeter – en dan houd je nog ruim deeg over)

  • 300 gram bloem
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 35 gram maïzena
  • 30 gram custardpoeder
  • 3 eetlepels poedersuiker
  • 200 gram koude boter, in blokjes
  • 2 eidooiers + 1 ei
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • 150 cc koud water
  • klein snufje zout

Ingrediënten voor de vulling:

  • ongeveer 8 friszure appels
  • 100 gram rietsuiker
  • rasp van 1/2 citroen
  • 1 eetlepel custardpoeder
  • 1 blikje zoete gecondenseerde melk
  • 1/2 theelepel zoutvlokjes (of Fleur de Sel)
  • poedersuiker om te bestuiven

 

Recept:

Maak een dag van tevoren Dulce de Leche; zet een extra grote pan vol met water op het vuur en leg het dichte blikje zoete gecondenseerde melk in het water, het blikje moet tijdens het hele proces onder voldoende water blijven. Breng het water met het blikje aan de kook en laat met deksel op de pan 3 uur lang zachtjes koken. Controleer af en toe of er nog voldoende water is, en vul desnoods aan met vers kokend water. Zet na de 3 uur koken de pan uit en haal het blikje zoete gecondenseerde melk eruit. Laat afkoelen en maak dan open; je ziet dan dat het een mooie glanzend bruine karamelachtige dikke pasta is geworden (ook lekker op pannenkoeken, ijs, broodje of wat dan ook 🙂 ). Van dit blikje gebruik je ongeveer de helft.

Je kunt het deeg in een keukenmachine maken, hoeft niet. Meng  bloem met het bakmeel, de maïzena, poedersuiker, en een snuf zout. Voeg dan de koude boter in kleine blokjes toe en meng in keukenmachine of met koele handen snel tot een kruimelig mengsel. Mix de 2 eierdooiers met 150 ml koud water en meng dit door het kruimelige deeg tot het deeg samenhangend wordt en je er een bal van kunt vormen. Duw de bal wat plat, wikkel in plastic folie en leg minstens 2 uur in de koelkast.

Voor de vulling: schil de appels, verwijder klokhuizen en snijdt in vooral niet te regelmatige stukjes van 0,5 tot 2 centimeter groot. Doe de appels samen de 100 gram rietsuiker en het sap en de fijne rasp van de halve citroen in een pan. Voeg 2 eetlepels water toe (tegen het aanzetten in het begin) en breng dit onder voortdurend roeren aan de kook, laat een paar minuten doorpruttelen tot het meeste vocht is verdampt en de appels niet helemaal hard meer zijn (maar zeker nog structuur hebben). Zet dan het vuur uit en laat afkoelen.

Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius, boven- en onderwarmte. Vet een taartvorm met losse bodem in met boter. Verdeel het deeg in 2 porties. Rol het stuk deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een lap van ongeveer 3 millimeter dik en bekleed hiermee de bodem en de rand van de vorm, laat het deeg iets over de rand hangen.

Zeef de eetlepel custardpoeder boven de deegbodem. Meng het zout door de helft van het blikje Dulche de Leche dat je gisteren al maakte. En schep nu met behulp van 2 theelepeltjes kleine hoopjes van de gezouten ‘karamel’ op de bodem. Verdeel het appelmengsel rond en op de hoopjes karamel.

Rol nu ook van het 2e gedeelte van het deeg op een bebloemd aanrecht weer een lap. snijd hier strookjes van voor het ‘raster’ op de taart. Leg de stroken op de taart, druk ze vast aan de opstaande rand van de taartbodem en snijd het overtollige deeg weg. Klop het extra ei los met 1 eetlepel water en bestrijk hiermee het deeg. Strooi er de rietsuiker over. Zet de taart op de bakplaat in het midden van de oven. Zet de oven (die hebt voorverwarmd op 200 graden) nu terug naar 180 graden. En bak de taart in ongeveer 1 uur en 5 minuten gaar en goudbruin.

Laat de taart afkoelen op een rooster. Verwijder dan de vorm en zet de taart op een schaal, bestrooi met poedersuiker.

 

Langdurige kwestie, het maken van dit recept? Nou, het lijkt het meer dan het is hoor. Maar je moet wel de Dulche de Leche al hebben gemaakt. De grote vraag is, is het het waard om er wat langer mee bezig te zijn dan normaal? Dubbel en dwars!! Wat een heerlijke taart! En heel bijzonder door de hoopjes gezouten Dulce de Leche. Houd je niet van het zout, laat het dan gewoon weg, maar zelf vind ik het erg bijzonder om zo links en rechts op zo’n knapperig zoutig stukje te kauwen. En de karamel is erg lekker bij de smaak van de appels.

Er waren wel wat opmerkingen; het recept is voor 8 taartjes van 10 cm maar die had ik niet en ik wilde gewoon een grote taart. Ik had daardoor wel wat deeg over maar ben slecht in het terugrekenen naar een juiste hoeveelheid deeg (kan ik wel maar dan had ik met 1,5 eidooier, 17,5 gram custardpoeder, etc. moeten gaan werken – dan maar wat deeg over.

Dat restje deeg had ik nu al weggegooid maar daar had ik na het bakken van de taart spijt van. Want de structuur is heel lekker na het bakken, lijkt een klein beetje op die van bladerdeeg. Als ik de taart weer ga bakken (en dat ga ik zeker doen) dan maak ik van het restje deeg strookjes die bestrooi met gehakte hazelnoten of amandelen of pistachenootjes, met wat rietsuiker en losgeklopt ei en dat worden na 20 minuten of zoiets in de oven vast heerlijke thee’koekjes’. Als ik het heb uitgeprobeerd laat ik het uiteraard weten.

Je kunt natuurlijk ook met het restje deeg nog 2 of 3 kleine taartjes maken, reken dan op een oventijd van ongeveer 35 tot 40 minuten (volgens de Delicious). Hier moest deze grote taart 1 uur en 10 minuten in de oven.

Echt, erg lekker, en weer eens een andere appeltaart!!

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief