Bloody Mary ijs (overig)

 

herkomst recept: Kees Raat (uit zijn boek IJstijd)

voor ongeveer 0,5 liter ijs.

INGREDIËNTEN:

  • 60 gram water
  • 140 gram suiker
  • 50 gram wodka
  • 200 gram tomatensap
  • 50 gram citroensap
  • 1 eiwit
  • 8 druppels tabasco (of naar smaak)
  • 8 druppels worcestersaus (of naar smaak)
  • eventueel als eetbare garnering olijfjes en/of rauwe ham

 

RECEPT:

Doe het water en de suiker in een steelpan en breng aan de kook. Zet het vuur uit zodra de suiker is opgelost en laat afkoelen.

Giet de suikersiroop in een maatbeker en voeg de wodka toe. Voeg het tomatensap en citroensap toe en roer goed door. Maak op smaak met worcestersaus en tabasco. Klop het eiwit tot zachte schuimige pieken en spatel dit door het tomatensap-siroopmengsel.

Laat in de koelkast door en door koud worden, en draai er dan in een ijsmachine ijs van. Als je geen ijsmachine hebt kun je het mengsel in een ondiepe schaal doen en dat in de vriezer zetten. Haal elk half uur de schaal uit de vriezer om het mengsel goed door te roeren/kloppen, herhaal dit tot het ijs goed en bevroren is.


 

Bijzonder en lekker! Zoet en toch hartig. Geen toetjesijs maar meer een voorgerechtijs, hapjesijs, amuseijs of hoe je het ook wilt noemen. Heerlijk op een warme dag. Wij aten het als hapje, uiteraard het tomatensap gemaakt van tomaten van eigen tuin, een bolletje bloody mary-ijs met een spiesje met 2 olijfjes en een half plakje serranoham.