Mini-kruidenscones

Details

Categorie: Bakken - Hartig

Herkomst recept: Soep bij Janneke thuis van Janneke Philippi (ISBN: 9789045205878)

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 50 gram roomboter
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 8 gram bakpoeder
  • 125 milliliter melk
  • 2 theelepels zout
  • 1 ei
  • 1 gesplitst ei in een eiwit en een eidooier
  • 3 eetlepels fijngehakte kruiden naar smaak

Recept:

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Smelt de roomboter in een pannetje op zacht vuur. Kneed (met de hand of met een mixer of in een keukenmachine) het zelfrijzend bakmeel, de bakpoeder, melk, gesmolten boeter, zout, 1 heel ei en 1 eiwit tot een soepel deeg. Kneed met de hand de fijngehakte kruiden erdoor. Vorm een bal van het deeg en rol dat op een met bloem bestoven oppervlak uit tot een dikke lap van 2 centimeter dik. Snijd het deeg in 16 ongeveer gelijke stukken. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de stukjes deeg met een tussenruimte van zo’n 5 centimeter op het bakpapier. Bestrijk de stukjes deeg met het losgeklopt eigeel. Bak de scones in de voorverwarmde oven in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.

Leuk! En zo makkelijk en snel te maken. Zelf broodjes bakken zonder te laten rijzen, etc.., kind kan de was doen, echt waar. En ook erg leuk om zelf te bedenken welke kruiden uit de tuin je wilt gebruiken. De miniscones die je op de foto ziet heb ik gemaakt voor bij een maaltijdsoep, de kruiden die ik heb gebruikt waren peterselie, bieslook, selderij en wat maggi (soepkruiden in mijn beleving). Maar als je iets maakt met tomaten zou bijvoorbeeld een combinatie met daarin veel basilicum heel lekker kunnen zijn, als je iets met vis maakt dan wellicht iets met dille, etc..  Afhankelijk van waar de scones bij geserveerd worden kun je zelf verzinnen welke combinatie van kruiden lekker zou kunnen zijn. Geen nadelen bij dit recept? Nou, 1 kleintje dan maar dat is denk ik wel algemeen bekend; je kunt de scones niet lang bewaren, maak ze zo kort mogelijk voor je ze eet (maar 2 uur van tevoren gaat prima), een uur of 4 na de maaltijd beginnen eventuele overgebleven broodjes al wat hard te worden en de dag erop zijn ze echt niet lekker meer. Maar verder echt een aanrader!

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief