Ondersteboven Rabarbertaart

Ingredienten

  • 500 gram rabarber, in stukjes van 3 tot 4 centimeter
  • een stukje verse gember, geschild en geraspt
  • 300 gram suiker
  • 6 eieren
  • 60 milliliter olijfolie
  • 100 milliliter melk
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 150 gram gezeefde bloem
  • 60 gram gemalen amandelen
  • 1,5 theelepel gezeefd bakpoeder

Details

Bron: Delicious Magazine
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 50 minuten
Totale tijd: 80 minuten
Categorie: Bakken - Zoet
Soort keuken: Mengelmoes

Allereerst excuses voor de lelijke foto’s. En ik had alleen nog maar groene rabarber, dat is niet de mooiste rabarber maar voor deze taart was ze juist erg lekker, extra zuurtje en daardoor fris. Wij vonden het een heerlijke taart, niet te zoet, lekker fris, en de combinatie van rabarber en gember is erg lekker. De cake is ook erg lekker, niet droog, lekker zacht en smeuïg.

 

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Ik heb voor deze taart (die je dus ondersteboven bakt) een tarte tatinvorm gebruikt. Als je die niet hebt, geeft niks, maar dan moet je vooral eerst de springvorm die je gebruikt van buiten bekleden met bijvoorbeeld aluminiumfolie zodat de siroop en het natte beslag er niet uitloopt. Verwarm de oven voor op 160 graden boven- en onderwarmte.

Stap 2: Voor de siroop

Verwarm in een steelpannetje 80 milliliter water met 165 gram suiker en de vers geraspte gember. Kook in 10 minuten op zacht vuur in tot de siroop al iets dikker wordt, maar niet zo lang tot ze gaat karamelliseren (bruin wordt). Zet het vuur uit en laat de siroop afkoelen. Was ondertussen de rabarber en snijd ze in stukjes.

Stap 3: Voor het beslag

Scheid de eiwitten van de dooiers. Je hebt 4 eidooiers nodig en 6 eiwitten. Klop de 6 eiwitten met 25 gram suiker met een mixer tot het wit en stijf is en zet apart. Klop in een andere kom de eidooiers met de overgebleven 110 gram suiker met een mixer 10 minuten lang tot het dikke crèmekleurige vla lijkt. Roer dan met een garde de olie, melk en vanille door het eidooiermengsel. En vervolgens de bloem, bakpoeder en amandelmeel. Spatel tot slot de eiwitten door het beslag, en zorg daarbij dat het zo luchtig mogelijk blijft.

Stap 4: Bakken

Verdeel de rabarberstukjes over de bodem van de vorm. Giet er de afgekoelde siroop gelijkmatig over. Verdeel het beslag over de rabarber/siroop en strijk het glad. Bak de taart in ongeveer 50 minuten in de oven gaar en lichtbruin. Controleer of de taart goed is, een satéprikker moet schoon uit het deeg komen, pas anders de tijd aan. Hier was de taart na precies 50 minuten goed. Laat in de vorm half afkoelen (dan komt ze het makkelijkst uit de vorm) en stort de cake dan ondersteboven op een schaal. Laat dan verder afkoelen.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief