Pompoencake

Details

(2 beoordelingen)

Categorie: Bakken - Zoet

(voor een cake voor10-12 personen)

Herkomst recept: D’s in reactie op tuindagboek 2015

Ingrediënten:

  • 450 gram pompoenpuree (schoon gewogen)
  • 200 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 4 eieren
  • 350 gram witte basterdsuiker
  • 400 gram bloem
  • 4 theelepels bakpoeder
  • 125 gram gedroogde cranberry’s
  • 50 gram rozijnen
  • 1 blikje zoete gecondenseerde melk (Friesche Vlag)
  • 4 eetlepels golden syrup (of ahornsiroop of honing)
  • 1,5 theelepel kaneelpoeder
  • 1 vanillestokje
  • snufje zout

Recept:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de pompoen doormidden, verwijder de draden en zaden en de schil. Snijd het pompoenvruchtvlees in niet te grote stukken en weeg daarvan 450 gram af. Doe dit in een ovenschaal en rooster dit in de oven ongeveer 30 minuten tot alle stukjes gaar zijn. Prak fijn met een vork of pureer in een keukenmachine en laat afkoelen.

Snijd het vanillestokje open en schraap de vanille eruit. Meng het vanilleschraapsel met de inhoud van het blikje gecondenseerde melk en de golden syrup (ik had nog erg lekkere ahornsiroop, dat heb ik gebruikt, maar anders is honing ook prima). Verwarm dit mengsel au-bain-marie en zet het vuur uit wanneer het goed is gemengd en opgelost. Laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Mix (met handmixer of in keukenmachine) de boter met de suiker tot het cremig is. Voeg dan tijdens het kloppen 1 voor 1 de eieren erdoor, klop tussen elk ei een minuut tot het ei goed is opgenomen voor je het volgende ei erbij doet.

Voeg vervolgens de afgekoelde pompoenpuree erdoor, samen met de kaneel en een snufje zout. Meng dit goed.

Voeg de helft van het gecondenseerde melk/siroop/vanillemengsel toe en zet de rest apart. Zeef de bloem en het bakpoeder en voeg dit in delen toe, roer ondertussen en meng zo tot een vrij dikke massa. Meng tot slot de cranberry’s en de rozijnen door het beslag.

Vet een cakevorm in met boter en stuif er wat bloem over, zodat de cake later makkelijker uit de vorm komt. Giet het cakebeslag in de ingevette vorm en bak ongeveer in 1 uur op 170 graden. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Laat afkoelen. Stort de cake vervolgens op een schaal of bord. Giet de resterende helft van het gecondenseerde mekmengsel vlak voor presentatie over de cake.

Pompoencake stukje

Is voor een grote cake! :-). Ga zeker uit van 10 tot wel 12  personen. Als je niet al te grote cakevormen hebt kun je er zelfs 2 van bakken. Ik had een grote tulbandvorm (ruim 1 liter inhoud)) en maakte daarnaast nog een 2 persoonscakeje in een klein vormpje. D’s vind het gecondenseerde melkmengsel te zoet om ook nog aan het eind over de cake te gieten, en dan kun je de helft daarvan invriezen en dus alle ingrediënten halveren en 2 keer een half recept van deze cake bakken in een kleinere vorm voor een 6 persoonscake. Wij vinden het vanille-melkmengsel wel erg lekker om erover te druipen :-). Wel pas op het laatste moment doen want dan is het nog mooi wit, na een paar minuten smelt het melkmengsel in de cake en wordt het nat en doorzichtig (maar wel lekker zoet en smeuïg).

Ik ga de cake zelf niet meer in tulbandvorm maken, ik kreeg de cake niet goed uitgestort (op de bovenste foto zie je nog de breuk/plakrand). Door de pompoenpuree is het vrij stevig en smeuïg en viel hier dus in 2 delen uit de vorm. Hier gaat ze de volgende keer gewoon in 2 middelgrote cakevormen. En ik moest de cake 9 minuten langer bakken dan in het recept (maar dat komt ook doordat een tulbandvorm veel massa heeft, prik vanaf 50 minuten baktijd gewoon even tot in het midden van de cake om te kijken of ze gaar is (is de prikker nat, dan 5 of 10 minuten erbij tellen en weer prikken/controleren, komt een prikker er schoon uit, dan is de cake gaar en klaar. En verder; heerlijke cake! Ga ik zeker vaker maken.

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief