Pompoensoep met sinaasappel en gember

Details

Categorie: Soep

herkomst recept: zelf verzonnen naar aanleiding van meerdere andere recepten
Ingrediënten (voor een weeshuis :-), ongeveer 6 liter soep, maar prima in te vriezen!
  • 1 flinke pompoen (schoon gewogen ongeveer 3 tot 3,5 kilo vruchtvlees)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes
  • 4 tenen knoflook, geperst
  • 2 grote uien, gesnipperd
  • 5 stengels bleekselderij, in kleine stukjes
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 2 kleine pepertjes (of meer of minder naar smaak)
  • 2 aardappelen, geschild en in blokjes
  • stukje verse gember van ongeveer 6 centimeter
  • 1 citroen (rasp + sap)
  • 2 sinaasappels (rasp van 1, sap van beiden)
  • 2 liter groentebouillon (eventueel van bouillonblokjes)
  • zout en peper naar smaak

Recept:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de pompoen schoon, verwijder de schil, de zaden en draden en snijd het vruchtvlees in stukken van ongeveer 10 centimeter lang en 5 centimeter breed. Spreid de stukken pompoen over 2 bakplaten, bestrooi met de tijm en besprenkel met 2 eetlepels olijfolie. Zet de bakplaten met pompoenstukken in  de oven en rooster de pompoenstukken in ongeveer 20-25 minuten gaar.

Verhit intussen de 2 resterende eetlepels olijfolie in een soeppan. Fruit de ui met de knoflook en het kerriepoeder een paar minuten tot het glazig is. Voeg bleekselderijstukjes en aardappelbloekjes toe en smoor dit nog even mee. Boen de citroen en 1 sinaasappel schoon en rasp de schil van beiden (alleen het geel/oranje, niet het wit want dat is bitter). Voeg de rasp toe aan het knoflookuienmengsel. Pers de citroen en allebei de sinaasappels uit en blus hiermee het uienmengsel. Voeg de groentebouillon tot en breng aan de kook.

Schil de gember en rasp  het vlees ervan boven de soep, snijd de pepertjes klein en voeg toe aan de soep. Haal, wanneer de pompoenstukken in de oven gaar zijn, de bakplaten uit de oven en doe de pompoenstukken met sap en olie en tijm bij de soep.

Laat ongeveer 20 minuten koken (tot de groenten gaar zijn en de soep al iets gaat binden). Pureer de soep met de staafmixer (en zelf vind ik het heel lekker en prettig om de soep door de draaizeef (passe-vite) te draaien, voor een extra gladde en romige structuur).  Proef de soep en breng eventueel nog verder op smaak met zout en peper.

Zelf bedacht, met ingrediënten die ik in huis had en een beetje gebaseerd op een recept dat ik eens op 24-kitchen zag waarin de schillen van citroenen en sinaasappels werden gebruikt in soep. Lekkere soep! Verwarmend op een koude dag. En ook prima in te vriezen en later op te warmen, en dat is bij een recept waarin een grote pompoen wordt gebruikt en je dus veel soep hebt heel handig.

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief