Toen en nu

Ik ben met alles blij. Echt waar, elk gekiemd zaadje, een aardappel die boven de grond komt, een kapucijnerbloempje dat gaat bloeien, een krop sla die ik kan oogsten……. ik ben dankbaar voor alles.

En dat komt door vorig jaar. We hebben sinds 1991 een volkstuin, dus ondertussen ons 25-jarig jubileum gevierd 🙂 . En daar zaten goede jaren tussen, fantastische jaren, matige jaren, een jaar met wateroverlast, een jaar met hagel in juni. Er waren jaren zonder appels, jaren met wat appels, jaren met ruim genoeg appels en jaren met zoveel appels dat we er emmers van hebben weggegeven. En dat geldt dan voor bijna alle groenten en vruchten en kruiden.

Maar zo’n abominabel slecht jaar als dat van 2016 hebben we nooit eerder gehad. En dat zonder hagel, zonder wateroverlast of een plaag; gewoon in alles het meest akelige tuinjaar van de afgelopen 25 jaar. Het maakt een mens ‘nederig’, en het jaar erop blij alles wat wel wil groeien. Aardappelen die op 2 na allemaal opkomen (vorig jaar kwamen er juist slechts 2 van alle aardappelen op 🙂 ). Tuinbonen zonder echt grote aanvallen van bladrandkever en slakken. Worteltjes die gewoon kiemen, terwijl er vorig jaar na 5 keer zaaien nog geen worteltje geoogst kon worden.

Het is bijna eng. Gelukkig mislukt er wel iets, anders zouden we wantrouwig worden; de basilicum is opgevreten door de slakken, de Gieser Wildeman heeft een beurtjaar, een blauwe bes krijgt gelig blad en heeft het zichtbaar zwaar, de nog jonge andijvieplanten schieten door, de lathyrussen zijn voor meer dan de helft opgevreten door vogels. Allemaal ‘peanuts’ in vergelijking met vorig jaar.

En ik juich zeker nog niet te snel, er kan nog van alles mis gaan, van ziekten en plagen tot storm en slagregens. Maar nu genieten we, misschien wel nog meer dan in andere jaren, van alles dat nu wel kiemt en groeit en bloeit.

Afijn, beelden zeggen in dit geval meer dan woorden:

Foto van 10 juni 2016:

 

Foto van 25 mei 2017 (dus zelfs nog 2 weken eerder gemaakt dan vorig jaar):

 

Ja, wel een verschilletje. Er groeit nu iets 🙂

Nog een voorbeeld, een tuinboon in 2016:

 

Foto van half april 2016, tuinbonen bij het eerste zaaisel opgevreten. De planten van het tweede zaaisel mogen dan nog wel zo groot worden dat ze kunnen worden uitgeplant, maar de zaailingen gaan al bloeien als ze nog geen 10 centimeter groot zijn, van ellende, want ze worden ondertussen ook al half opgevreten. Latere foto’s heb ik niet, ik geloof dat we ze uiteindelijk nog wel 2 keer hebben kunnen eten, gemengd met wat kapucijners en doperwtjes, want daar hadden we er ook maar heel weinig van.

En dan mei 2017:

 

Ik zag gisteren het eerste luisje, en er zitten 8-10 trosjes bloemen in elk plant, ik denk dat we deze tuinbonen volgende week gaan toppen. En de vriezer ontdooien en schoonmaken, want dit (plus nog een vak tuinbonen een stuk verderop) zal normaal gesproken meer dan 2 maaltjes opbrengst geven.

Nog een voorbeeld, de kas op 25 mei 2016. En voor alle duidelijkheid, we hadden echt geen slechte opbrengst in de kas vorig jaar……. eigenlijk best goed (redelijk goed voor de tomaten, geweldig goed voor de paprika’s, matig voor de aubergines, prima voor de komkommers):

 

Precies dezelfde dag één jaar later, en ook dezelfde kas en zelfs dezelfde kant van de kas:

 

En tot slot nog één vergelijking : de tuintafel met potten in 2016 (foto van 20 april). Ik heb er het hele verdere jaar geen foto meer van gemaakt, en dat zegt genoeg. Er groeide en bloeide maar weinig (zowel in kwaliteit als kwantiteit) in de potten. Nu bedenk ik dat het beter/leuker was geweest om er juist wel foto’s van te maken om ook later in het seizoen het verschil met andere jaren te zien.

 

En dan 25 mei 2017:

 

I rest my case 🙂 .

En ik hoop van harte dat dit jaar zo voortgezet mag worden. En dan vind ik het echt niet erg dat er een courgetteplant is opgevreten door de slakken, en dat de komkommerzaailingen niet goed groeien, en dat de radijsjes al voos waren en we die maar hebben gerooid.

Maar ik hoop en denk dat dit zomaar eens een beter tuinjaar kan worden dan 2016, want dat is het nu al (al meer andijvie gegeten in de afgelopen anderhalve maand dan vorig jaar het hele jaar 🙂 ).

Zo, nu snel naar de tuin, buiten water geven, en tikken en water geven in de kassen. En daarna onder de parasol met een flinke fles water en wellicht een glas wijn uitzweten en proosten op in ieder geval een mooie voorjaarsweek en hopelijk een goede voortzetting van dit tuinjaar!!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

34 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Miriam Klaassen

Was dat vorig jaar m.n. aan de slakken te wijten? Wij hadden er in ieder geval vorig jaar extreem veel. Nu ook nog wel wat, maar nu is het redelijk normaal.

Henriette

Het is en blijft altijd afwachten als je een moestuin hebt Je kan nog zulk goed en duur of goedkoop zaad hebben of het gaat ontkiemen en op komen. Persoonlijk vind ik het altijd weer mooi om te zien hoe uit een klein zaadje een hele plant kan groeien als bv een tomaat . Wij hebben hier een landklimaat in Roemenie dus wat we in nl altijd in de kas zetten zoals bv de tomaten gaat hier in de tuin . Maar ook dan is het altijd nog afwachten of alles na het poten aanslaat, je kan nog zoveel water geven . Van de 80 tomaten zijn er maar 2 niet aangeslagen dus dat is heel mooi . Terwijl alle 10 de courgette het nu beter doen dan vorig jaar . Het is gewoon ieder jaar weer een avontuur en uitdaging. Maar ook de aubergine , paprika enz zijn bijna allemaal aangeslagen . Nu afwachten wat de opbrengst van alles wordt. We hebben meer gezet zodat als het ff mee zit we ook uit kunnen delen aan het kindertehuis/crisisopvang waar we komen .
gr uit zonnig Ghioroc /Henriette
http://www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

Joke Brasser

En ik heb weer genoten van jouw schrijven. Dat kan je ook heel goed. In Frankrijk, Bretagne was hetbook een snik jaar……zo weinig aardappelen als toen hadden we nooit, 5x bonen gelegd…..etc

Simone

Hier dezelfde ervaring als bij jullie, vorig jaar kwakkelen met de tuinbonen haast niet van kunnen eten. Nu staan ze er geweldig bij en te bloeien. De worteltjes idem dito vorig jaar het ene zaaisel na het andere mislukte uit voorzorg dit jaar direkt maar een rijtje meer gezaaid .
Zoals het er nu naar uitziet kan ik een stalletje bij de deur zetten met een bord worteltjes te koop.
Tuinieren altijd verrassend
Groetjes Simone

Dewi

Paar dagen niet in de tuin geweest, vanavond heen gegaan en treft mijn tuinbonen planten allemaal onder de zwarte luizen…. hik hik hik…. 🙁
en de slakken hebben genoten van de jonge lupine’s..
oh ja… en ook nog een dode vogel aan de net verstrikt geraakt…. arme dier…
en allemaal binnen die paar dagen dat ik niet geweest ben….

Belia

2016 was slecht. Ramp. Ik heb groene netten. Nog 1 zwart net om de kolen. Zo lastig om een 10 x 10 meter net in groen te kopen. 8 x 8 lukt wel. Welkoop is gestopt met grote netten. Zelfs geen 8×8 meer.

Cilia

Bij o.a van der Wal en de Wiltfang zijn blauwe netten te koop. Ook de maat 8×8 mtr.
Op internet bij de Wiltfang kan je dit lezen over de blauwe netten.
Blauw weert vogels, in tegenstelling tot zwarte of groene netten. Bij ons alleen verkrijgbaar in blauw, omdat alleen díe kleur vogels afschrikt en daardoor vogelsterfte door verstrikking kan worden voorkomen. (Men denkt dat vogels de blauwe netten zien als water, waardoor ze er niet in de buurt komen.)
De verkoop van groene en zwarte netten zou dus eigenlijk niet meer mogelijk moeten zijn. Ik doe over mijn kersenbomen ook het grote blauwe net van 8 x 8 mtr eroverheen. Wel elk jaar weer een gevecht, maar zo hou ik tenminste nog kersen voor mezelf over 😉

Nean

Je advies van netten – ook op de Pokon site – heb ik naast me neer moeten leggen na 2 dode jonge merels 🙁 Eén net was fel groen, dus de kleur zal volgens mij niet veel uitmaken. Als je kunt adviseren of de speciale netten, die zouden tegengaan dat vogels erin verstrikt raken dit echt voorkomen, dan zou dat fijn zijn. Ik vond het verschrikkelijk, dat van die vogels. Eentje is in mijn handen doodgegaan. De lol van een moestuin was er voor mij bijna vanaf. Nu zonder netten; erwtjes in het begin beschermd met gaasconstructie en het gras…we zien wel.

Marja

Waar ligt dat nou aan, heb jij hier een verklaring voor. Bij mij was 2016 een top jaar met een rijke oogst. Wij hebben bijna het hele jaar van de tuin gegeten (200m2) . Ik durf het haast niet te zeggen, maar nu gaat het ook goed, de capucijners staan al bijna 2 meter hoog met prachtige bloemen, idem dito de doperwten en peulen. De tuinbonen staan er ook prachtig bij zonder luis. Ik zal jullie wel verklappen, wij hebben veel wormencompost en lavagruis gebruikt en in het plantgat geef ik ook nog lavameel. Heb je ook minder last van vraat van insecten, omdat het gewas zoeter wordt en de insecten geen alvleesklier hebben blijven ze van je gewas af.

Saskia Boidin

Vorig jaar was het in het voorjaar wel heel vaak nat, en ook koud, volgens mij was dat een belangrijke reden waarom alles zo slecht op gang kwam. En mega mega mega veel slakken toen, mede daardoor denk ik.
Dit jaar tot op heden inderdaad stukken beter.
Al mag het komende week wel weer eens wat gaan regenen, met spanning bekijk ik mijn weer appje, maar de kans op buien wordt alleen maar kleiner voorlopig…..

Mark en Marion

Wij hadden juist meer last van rupsen vorig jaar. Maar nu de buurman zijn vlinderstruik verwijderd heeft scheelt het dag en nacht.

Maria

Hallo
ook hier in midden Frankrijk was het vorig jaar huilen,de meest fervente tuinier had een miserabele tuin.veel te droog was niet tegen te spuiten!
Dit jaar erg vroeg begonnen heb nu al tuinbonen en heel mooi en lang,dat wordt komende week plukken en het eerste maaltje eten Zijn hetzelfde ras als vorig jaar ,maar toen hebben we er niets van kunnen eten
Sla er staan prachtige kroppen in mijn tuin vorig jaar och arme!
En je leert er van ik heb nu het weer even extreem heet is 2 parasols boven mijn sla en koolplanten,en heb in mijn kas bij de tomaten komkommer en aubergine en paprika een druppelsysteem aangelegd,super!En nu ,ja na de vorst geen kersen en weinig appels,pruimen ,noten en de vijg moet ook helemaal opnieuw beginnen

Tuinieren is leuk,verassingen zijn altijd het resultaat

Herman Gerritsen

Beste Diana ik sinds april met pensioen.ik ben een volkstuin dit jaar begonnen.en ik leer van jou mooiemoestuin .ik heb 130 m2 alles al vól. Bedankt..groetjes Herman

John

Complimenten voor je fantastische website. Na mijn pensionering ben ik ook verslaafd geworden aan alles wat met het kweken van planten te maken heeft. Ik heb nu ook een bescheiden kas waarin ik naast wat bijzondere Australische planten ook tomaten, komkommers en pepers en paprika kweek. Dit jaar heb ik drie soorten tomaten op een onderstam geënt . Op zich zelf een hele leuke ervaring, maar nu de vruchtzetting begint, zie ik nog maar heel weinig verschil tussen de geënte planten en de zelfde variëteit zonder onderstam. Beide doen het erg goed in de kas, hebben ongeveer de zelfde hoeveelheid vruchten en groeien tot dezelfde hoogte Heb jij ervaring met geënte tomaten? Als ik het nu bekijk is de meerwaarde gering (behalve natuurlijk de lol die je hebt van het enten zelf. Groene groet John

John

Hartelijk dank voor je uitgebreide antwoord. Volgend jaar ga ik er mee aan de slag. Lijkt me interessant om een test te doen. In de kas heb ik nu zowel geënte als niet geënte van identieke rassen. Ga opbrengsten wegen en laat het weten groet john

Dorus

Hallo Diana,

Heb voor de eerste keer ‘n moestuinbak, 1.40 bij 1.40 en 40 cm hoog, staan.
Heb bijna alles van jouw site gehaald.
Mijn dank hiervoor !
Alles staat er ook op !
Thanks !

Groet Dorus.

Anneke

Vorige jaar 8 april kreeg ik mijn eigen moestuin – daarvoor had ik een tijdlang een gedeelde tuin – en stond dus al meteen op achterstand, omdat de tuin nogal was vergrast en eerst in fasen al het gras en onkruid eruit moest. Toch vorig jaar nog veel uit de tuin kunnen halen. Dit jaar beter voorbereid en vroeger kunnen beginnen. Heb de rijkdom van twee kasjes op de tuin zodat ik ook binnen behoorlijk uit de voeten kan. Heb 8 soorten tomaten staan diverse paprikas en peper, aubergine ( voor het eerst, komkommer en nog veel meer. Al uitgebreid raapstelen en spinazie gegeten en sla niet te vergeten. Een tegenslag had ik dit weekend ook,één ananasmeloen gisteren geplant, de ander vond ik nog wat aan de kleine kant. Vanmorgen was die kleine helemaal verdwenen en de net geplante meloen trof ik deels geknakt aan, ik weet niet welk beest zo gek is op ananasmeloen, maar ik hoop dat die ene het toch nog gaat redden, te laat om opnieuw te beginnen.

Paul Solleveld

hoi Diana,

Zelf heb ik dit jaar al een overweldigende tuinbonenoogst gehad.waar ik vorig jaar maar een maaltje van kon plukken, kon ik dit jaar 5 bakjes a 400 gram invriezen en al twee keer vers van gegeten; een heerlijke ovenschotel. Ook al 2 keer tuinbonentoppensoep van gemaakt, echt heel lekker! Kijk voor het recept en foto’s van mijn moestuin maar eens op http://www.heirloomzaden.nl

Gr
Paul

Jeanne heijmans

Ik geniet altijd zo hoe jij Diana alles beschrijft.ik zit in vigeois. Frankrijk. Tot nu.toe gaat alles goed.maar kan zoveel van je leren,geweldig.

marijke

Hallo allemaal, ik ben ook begonnen in de eerste week van mei dit jaar. Vrij onverwachts eigenlijk, dat kwam door mijn buurvrouw, zij riep me over de schutting of ik interesse had in een zak vol met Albert Heijn zaad-potjes ( 19 stuks ) …ik dacht : verhip, ik ben altijd bezig in te tuin met planten en bloemen, `waarom dat eens niet proberen ? ` Omdat ik er dus gelijk al 19 had toen, besloot ik een vierkante meter bak aan te schaffen, met biologische mix erin. Dat beviel prima. ( heb die turf-potjes dus niet gebruikt ) ….Van enthousiasme een beetje doorgeslagen, want ik heb nu 2 vierkante meter bakken en alles groeit fantastisch. Inderdaad waren er vorig jaar MEGA-VEEL slakken, en ik had besloten gelijk op zoek te gaan naar een goed middel WAT WERKT, ….en gevonden ! Rondom mijn bakken strooi ik nu koffie ( ja, van Douwe Egberts hahaha ) …Wespen, Slakken, Honden en Katten ( en misschien nog wel meer beestjes ? ) houden beslist niet van koffie-korrels want dat gaat bij katten tussen de pootjes zitten en wespen en slakken houden niet van de geur, en met name slakken kunnen niet over de koffie-korrels kruipen. Het werkt perfect ! ( dus niet de koffie-drap, maar de vers gemalen koffie, schijnt beter te werken ) tot nu toe werkt het fantastisch ! Vanwege het feit dat er op het journaal onlangs ook is gewaarschuwd dat er een wespen-plaag aan zit te komen voor juli en augustus, is dit dus een goede tip misschien. Wespen kunnen niet tegen de geur van koffie en BLIJVEN WEG. Het klopt dus, heb het al getest. Strooi koffie-korrels ook op de grond onder heggen of bomen of struiken, en wespen zullen geen nest naken in de grond, wat ze altijd doen. Dit was even een tip, groetjes.

Nadi

Ik ga dit eena proberen! Ik zie nu al verschillende soorten wespen rondhangen bij ons op de tuin. Niet zo erg op de tuin maar wel bij het tuinhuisje. Al 2 keer een beginnende nest weg moeten halen uit het huisje. Ik ga er ook mee experimenteren. Ik moet wel zeggen dat ik vaak ervaringen lees en dat huishoudmiddelen bij de ene persoon geweldig werkt, en vervolgens bij de andere helemaal niet. Maaaar het kan geen kwaad om te proberen natuurlijk!

Nadi

Ha Diana,
Mooi om het verschil bij jou te zien ten opzichte van vorig jaar! 2016 was bij ons en ook bij velen op de vereniging een slechte jaar. Zoveel wateroverlast gehad om verdrietig van te worden. Dit jaar lijkt alle plantjes een stuk blijer te zijn! En ja we moeten veel meer water geven dan normaal maar dat heb ik 10 x liever dan een verzopen tuin/een zwembad.
Maar ik durf nog niet te vroeg te juigen. Bij ons begon de water ellende pas begin juni. Ik ben er nogsteeds een beetje bang voor. Maar we hebben wel eind vorig jaar een drainage aangelegd in onze tuin. Zo erg als vorig jaar kan het dus nooit worden (hoop ik) 🙂

Job

Vorig jaar was bij mij ook een slecht jaar.De tuin was pas droog genoeg in april, en toen heel veel slakken. Maar omdat we een vijver (30 x15 meter ongeveer) hebben we ook een aarden wal laten aanleggen en ik heb daar dus groente op verbouwd en dat was wel een succes. Geen slakken en een goede afwatering. Dit jaar de hele moestuin opnieuw laten aanleggen en het lijkt nu prima. De slabonen staan al boven … en dat in mei.

Job

Sorry , die vijver hebben we dus in juli laten graven.

Gé

Dag Diana,
Graag wil ik wat meer weten over de buizen waar de netten overgaan ,wat voor materiaal is dat hoe hoog voor bv, kool, hoe lang en de bochten?
Vriendelijk dank

mario

Ik heb pas sjnds 1 januari een tuin dus 2017 wordt altijd een recordjaar 😉 Maar het gaat idd heel goed. Op bouwgrond waar ik stenen, beton en luxaflex bij het spitten tegenkwam is alles opgekomen.

Ik heb geen mest gebruikt, ik wilde dit jaar eigenlijk vooral testen wat goed op deze grond gedijt. Veel wijzer ga ik niet worden, want alles doet het goed.

Op de paprika/spaanse peper na. Maar zelfs die leven ng steeds terwijl ik een deel daarvan al eind maart in de koude grond had gezet vanwege ruimtegebrek binnenshuis.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties