Zadenlijst – nieuws

Sh**t. We hebben de zolder opgeruimd. Dat was hard nodig. En bij het opruimen vond ik nog een doos met gripzakjes die ik een jaar of 3 geleden kocht. Helemaal vergeten! Nooit meer aan gedacht. En ik heb het niet over een doos met gripzakjes, ik heb het over een doos met doosjes met gripzakjes. Over veel gripzakjes dus.

Ik kan die zakjes weggeven, weggooien, op marktplaats zetten of wat dan ook. Of ik kan ze vullen. Met zaden natuurlijk, want dat is mijn hobby. Er zouden ook kraaltjes in kunnen maar ik ben echt heel slecht in rijgen en knutselkettingen 🙂 . Ieder zijn hobby, niet de mijne.

Toen we de doos met doosjes vonden hadden Ruud en ik het er gelijk over. En zei ik dus dat ik misschien dan volgend jaar nog wat zaden zou kunnen oogsten en verkopen, Niet meer zoveel als anders, maar gewoon de zakjes opmaken en dan pas stoppen. En alleen nog maar zaden oogsten van een beperkte hoeveelheid tomaten, een paar paprika’s, 1 of 2 pepers, misschien nog 1 of enkele eenjarigen waar ik zelf heel tevreden over ben.

Ruud zegt: “dat kan echt niet, je gaat op Heintje Davids lijken”. (voor wie Heintje niet kent, ze was een zangeres die blijkbaar heel vaak een comeback heeft gemaakt 🙂 ).

En dus….. ben ik nu druk bezig met de zadenlijst, de beschrijvingen, het fermenteren van de tomaten, het schonen van afrikaantjeszaden, het oogsten van de Cosmossen, kijken of er weer kaboutermutsenpaprika’s rijpen. Etc.. En komt hopelijk komend najaar mijn allerlaatste zadenlijst uit. En daarna geen comeback. Maar een soort van afvloeiingsregeling die hopelijk voor beide partijen prettig is. Tot de zakjes op zijn.

Ben ik stiekem ook een beetje blij dat ik zakjes vond? Sssstt, maar ja, ik ben ook een beetje blij. Want ik oogst al zo lang zaden dat ik het ook heel erg zou missen. Maar het wordt/werd teveel, teveel mensen die bestelden, teveel zaden, kostte teveel tijd en energie, maar ook heeft/had het invloed op mijn tuinplanning, en zelfs op wat we aten (want geen aubergine, die moest blijven hangen voor de zaden, en niet alle bonen plukken want een deel moest blijven hangen voor de zaden, etc.).

Dus hou dit vooral stil. Ik ga na de komende zadenlijst officieel stoppen. Maar de mensen die mijn blog lezen, en daardoor ook dit stukje, weten het nu; ik ga na deze zadenlijst nog even door, op veel kleinere schaal, en zo lang mijn voorraad gripzakjes strekt :-).

Nog even wat foto’s van soorten die ik nu aan het oogsten ben voor de zadenlijst van dit jaar, en daaronder nog even wat dingetjes die ik heb bedacht voor die laatste-tussen-haakjes zadenlijst:

Tomaat Blush

 

Papaver somniferum Lauren’s Grape

 

Ursinia calenduliflora

 

Kaboutermutsenpaprika

 

Tomaat Coral Queen, doorgesneden

 

Calendula officinalis Pink Surprise

 

Ik hoop dat het allemaal gaat lukken, ik ben heel hard mijn best aan het doen!

Om in ieder geval dit jaar dan wel zoveel mogelijk mensen nog van dienst te kunnen zijn met mijn favorieten als de Liguria, Oranje van Goeijenbier, Kaboutermutsenpaprika en de lila paprika,  ga ik soms iets minder zaden in een zakje doen. Als voorbeeld de Liguria – daar kan ik altijd maar een beperkte hoeveelheid zaden uit oogsten. In plaats van 20 zaden ga ik nu 15 zaden in een zakje doen – en dat moet met deze verse en goed gefermenteerde zaden altijd nog minimaal 13 of 14 gezonde planten opleveren.

Verder laat ik misschien de zadenlijst gewoon wel open, ook na volgend voorjaar. En komt er volgend najaar dus geen nieuwe zadenlijst, maar voeg ik gewoon elke keer iets toe als ik heb kunnen en willen oogsten. Maar dat weet ik nog niet zeker, er is nog tijd genoeg om daar over na te denken.

Zo, tijd om gefermenteerde tomatenzadenprutjes te spoelen (lekker werkje 🙂 ).

 

23 gedachten over “Zadenlijst – nieuws”

 1. Ik heb bovenstaande tekst wat aangepast zodat hopelijk nu voor iedereen duidelijk is wat de zadenlijst is, waar die staat en wanneer die op de website komt te staan.

  groetjes,
  Diana

 2. Hallo Diana, ik kijk er weer naar uit! Het was leuk om de nieuwe zaden te proberen, te kijken hoe groot iets word en te kijken hoe iets groeit. Succes de komende dagen!

 3. Hulde!! Morgen lekker neuzen en bestellen. Daarna wacht ik rustig af. Sterke en bedankt voor al wat je nu al hebt gedaan. Groet, Angelique

 4. Hahhaha ik moest wel lachen. Je twijfel om toch stiekem half door te gaan. Het is zo moeilijk om dingen te laten gaan dat je leuk vind om te doen maar dat niet meer past omdat je zoveel andere leuke dingen doe 🙂 Ik hoop voor je dat je een manier kan vinden ermee om te gaan wat bij jou past.
  Dat laatste klonk wel mooi. Over de zadenlijst open te laten en af en toe wat toevoegen als het jou uitkomt.

  Dit zal de drukte van zadenoogsten en fermenteren etc. niet veel helpen maar misschien ook iets om over na te denken: Wanneer de zadenlijst open gaat en je moet zoveel bestellingen verwerken kan je mensen ook wel iets langer laten wachten op hun zaden als dat zou helpen?
  Ik kan me herinneren dat je het enorm druk had in october vorig jaar maar dat ik toch 2 dagen na betaling mijn zaden in de brievenbus vond. Echt super natuurlijk. Maar ik heb wel vaker 2/3 weken op zaden moeten wachten van zaadhandel van der wal en andere websites. En dat is prima want ik ga in november toch niks zaaien 😉 Misschien iets om te overwegen?

  Groetjes
  Nadi

  Ps. Ik kijk uit naar de “officiële” laatste zadenlijst!
  😀

  1. Hallo Diana,
   Wat heerlijk dat je die doos op zolder hebt gevonden, en misschien niet helemaal stopt. Ik heb je pas vorig jaar ontdekt en vond het dit jaar zo leuk om van alles uit de zaadjes te zien opkomen. Vorig jaar heb ik geen tomaten en zo besteld, maar inmiddels ben ik heel benieuwd naar de kaboutermutspaprika en ga die zeker bestellen.
   Ik ben het helemaal met Nadi eens dat het superleuk is om zo snel antwoord te krijgen en zaadjes te ontvangen, maar het is even leuk als je ze na drie weken of een maand ontvangt. De ontvangst is gewoon een feestje.
   Het was allemaal keurig afgewerkt met naampapiertjes en het lijkt me best een priegelwerkje. Zou het niet een idee zijn om een oproepje te doen onder je fans, of ze een dagje willen komen helpen?
   Ik bied me alvast aan. Lijkt me leuk en leerzaam.

   Groetjes, Esther
   Ps. Wat een mooie foto’s weer.

 5. Hoi Diana,

  Ik lees je verslag al jaren en geniet er echt van.
  Maar Heintje Davis is toch echt een hij een man dus, die inderdaad heel vaak een come back maakte.
  Bedankt voor al je mooie colums en ervaring ik heb veel van je geleerd.

  1. Hallo Gerrie,
   Ik dacht eerlijk gezegd zelf ook dat het een man was maar toen ik mijn stukje schreef heb ik het even opgezocht;

   Hendrika David (1888–1975) was een Nederlandse variétéartieste die tot aan haar dood onder de naam Henriëtte Davids carrière maakte als zangeres en grappenmaakster. Ze was het bekendst onder de naam Heintje Davids. Na haar officiële afscheid op 25-09-54 maakte Heintje Davids al snel haar comeback. Tot ver in de jaren zestig bleef ze optreden, waarbij ze regelmatig aankondigde dat dit echt de laatste keer was. Op den duur werd het verschijnsel van telkens afscheid nemen en weer terugkomen het heintjedavidseffect genoemd.

   groetjes,
   Diana

 6. Hallo Diana,

  Ik kan ook niet wachten op je “laatste” zadenlijst. Ik hoop eindelijk op een ongestoord tuinjaar, met alle tijd om alles te verzorgen. En dus ook de tijd om vooral veel nieuwe groentes en varieteiten te proberen.
  Ik ben het trouwens ook met Nadi eens. Tussen bestellen en leveren mag best een tijdje zitten hoor!. Als het maar voor het nieuwe voorjaar is 😉

 7. Oh, wat leuk dat er toch nog zaadjes zullen komen in de toekomst !! Het was dit jaar de eerste keer dat ik er besteld had en heb toch oh zo’n mooie en lekkere dingen !!!!
  Weet je hoe ik mijn tomatenzaden spaar voor het volgend jaar ? Heel eenvoudig, gewoon uit de rijpe tomaten peuteren en op een velletje keukenpapier leggen, mooi uit elkaar gespreid. Dus niet wassen of fermenteren. Mooi laten drogen en dan in metalen doos en wanneer het tijd wordt om te zaaien, scheur ik het zaadje gewoon van het papier en kan het zo (met eventueel nog wat papier eraan) de grond in. Altijd mooi resultaat en helemaal niet veel werk.

 8. Ongeduldig wacht ik op de nieuwe zadenlijst. Heb vorig jaar een aantal zaden vergeten te bestellen waaronder de o.a. Liguria tomaten. Ben een samentuin aan het opstarten en kan diverse zaden goed gebruiken, om ze volgend jaar zelf te recupereren om zo de volgende jaren verder te kunnen tuinieren met de medewerkers.

 9. Beste Diana,

  ooohhhh dan heb ik geluk want ik dacht juist voor volgend jaar zaden bij je te gaan bestellen. Die prachtige kleuren van bloemen, groenten en fruit….daar wil ik ook graag eens wat van uitproberen, dus ik kijk uit naar je, waarschijnlijk laatste…, zadenlijst!

  Groetjes Bettina

 10. Eindelijk een leuke en interessante website gevonden met mooie foto’s, alle namen opgeschreven. En nu lees ik dat je gaat stoppen met de zaden, jammer. Ik hoop toch nog bij de gelukkigen te horen om nog zaden te kunnen bestellen, wacht in spanning af. Gr. Paulien

 11. Ik geniet iedere keer weer van je website . En ik hoop dat dit nog wel even door mag /kan gaan.
  Ik wacht relaxt je zaden af. .ik heb respect voor alles wat je schrijft, doet, en altijd deelde.
  Gr gerda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.