Zadenlijst – nieuws

06-10-17

Ik ben heel druk bezig met de zadenlijst, overal staan bakjes en ik ben alles tegelijk aan het doen (in mijn ogen wel redelijk gestructureerd trouwens); oogsten, schonen, verpakken, labelen, teksten maken, foto’s plaatsen, etc..

En dan nu een verwachte datum? Die heb ik helaas nog niet, maar ik verwacht nog zo’n 3 tot 4 weken nodig te hebben. En dat zou betekenen dat ik de zadenlijst ergens in de eerste week van november zou kunnen openen. Dat lijkt me een mooi streven, daar ga ik mijn best voor doen 🙂

Op de foto het paprikaras Lilac, en die komt zeker in de zadenlijst te staan.

 


09-09-17

Het lijkt nog helemaal nergens naar, met een flinke achterstand ben ik nu zoveel mogelijk zaden aan het oogsten en schonen en kom amper toe aan verpakken en labelen en beschrijven. Maar het gaat goed komen, dit jaar wordt het alleen geen vroege zadenlijst zoals vorig jaar, het wordt heel lastig onmogelijk om nog in oktober klaar te zijn. Maar er komt een zadenlijst, en die komt in november. Zodra ik een precieze datum weet zal ik dat hier melden.

De tomatenzadenlijst is op de website achter de schermen al klaar, ben alleen nog heel druk met zaden verpakken (en dat schiet dus niet op want ook vandaag maar weer flinke hoeveelheden paprika’s en pepers oogsten waar ik dan eerst weer de zaden uit moet halen en die moet spoelen en drogen, etc.. Luxeproblemen, dat wel 🙂 ).

Om in ieder geval te laten zien dat ik wel wat doe, nog even 2 printscreens van de zadenlijst achter de schermen. Een stukje van de tomatenzadenlijst:

 

En een stukje van de bloemenzadenlijst:

 

Nu snel weer verder, wat rassen in de paprika- en peperzadenlijst beschrijven. Voor wie deze pagina voor het eerst ziet/leest, in de komende weken zal ik hier nieuws melden m.b.t. de aanstaande zadenlijst. En lees dan vooral ook even het stukje hieronder…..

 


22-07-17

Sh**t. We hebben de zolder opgeruimd. Dat was hard nodig. En bij het opruimen vond ik nog een doos met gripzakjes die ik een jaar of 3 geleden kocht. Helemaal vergeten! Nooit meer aan gedacht. En ik heb het niet over een doos met gripzakjes, ik heb het over een doos met doosjes met gripzakjes. Over veel gripzakjes dus.

Ik kan die zakjes weggeven, weggooien, op marktplaats zetten of wat dan ook. Of ik kan ze vullen. Met zaden natuurlijk, want dat is mijn hobby. Er zouden ook kraaltjes in kunnen maar ik ben echt heel slecht in rijgen en knutselkettingen 🙂 . Ieder zijn hobby, niet de mijne.

Toen we de doos met doosjes vonden hadden Ruud en ik het er gelijk over. En zei ik dus dat ik misschien dan volgend jaar nog wat zaden zou kunnen oogsten en verkopen, Niet meer zoveel als anders, maar gewoon de zakjes opmaken en dan pas stoppen. En alleen nog maar zaden oogsten van een beperkte hoeveelheid tomaten, een paar paprika’s, 1 of 2 pepers, misschien nog 1 of enkele eenjarigen waar ik zelf heel tevreden over ben.

Ruud zegt: “dat kan echt niet, je gaat op Heintje Davids lijken”. (voor wie Heintje niet kent, ze was een zangeres die blijkbaar heel vaak een comeback heeft gemaakt 🙂 ).

En dus….. ben ik nu druk bezig met de zadenlijst, de beschrijvingen, het fermenteren van de tomaten, het schonen van afrikaantjeszaden, het oogsten van de Cosmossen, kijken of er weer kaboutermutsenpaprika’s rijpen. Etc.. En komt hopelijk komend najaar mijn allerlaatste zadenlijst uit. En daarna geen comeback. Maar een soort van afvloeiingsregeling die hopelijk voor beide partijen prettig is. Tot de zakjes op zijn.

Ben ik stiekem ook een beetje blij dat ik zakjes vond? Sssstt, maar ja, ik ben ook een beetje blij. Want ik oogst al zo lang zaden dat ik het ook heel erg zou missen. Maar het wordt/werd teveel, teveel mensen die bestelden, teveel zaden, kostte teveel tijd en energie, maar ook heeft/had het invloed op mijn tuinplanning, en zelfs op wat we aten (want geen aubergine, die moest blijven hangen voor de zaden, en niet alle bonen plukken want een deel moest blijven hangen voor de zaden, etc.).

Dus hou dit vooral stil. Ik ga na de komende zadenlijst officieel stoppen. Maar de mensen die mijn blog lezen, en daardoor ook dit stukje, weten het nu; ik ga na deze zadenlijst nog even door, op veel kleinere schaal, en zo lang mijn voorraad gripzakjes strekt :-).

Nog even wat foto’s van soorten die ik nu aan het oogsten ben voor de zadenlijst van dit jaar, en daaronder nog even wat dingetjes die ik heb bedacht voor die laatste-tussen-haakjes zadenlijst:

Tomaat Blush

 

Papaver somniferum Lauren’s Grape

 

Ursinia calenduliflora

 

Kaboutermutsenpaprika

 

Tomaat Coral Queen, doorgesneden

 

Calendula officinalis Pink Surprise

 

Ik hoop dat het allemaal gaat lukken, ik ben heel hard mijn best aan het doen!

Om in ieder geval dit jaar dan wel zoveel mogelijk mensen nog van dienst te kunnen zijn met mijn favorieten als de Liguria, Oranje van Goeijenbier, Kaboutermutsenpaprika en de lila paprika,  ga ik soms iets minder zaden in een zakje doen. Als voorbeeld de Liguria – daar kan ik altijd maar een beperkte hoeveelheid zaden uit oogsten. In plaats van 20 zaden ga ik nu 15 zaden in een zakje doen – en dat moet met deze verse en goed gefermenteerde zaden altijd nog minimaal 13 of 14 gezonde planten opleveren.

Verder laat ik misschien de zadenlijst gewoon wel open, ook na volgend voorjaar. En komt er volgend najaar dus geen nieuwe zadenlijst, maar voeg ik gewoon elke keer iets toe als ik heb kunnen en willen oogsten. Maar dat weet ik nog niet zeker, er is nog tijd genoeg om daar over na te denken.

Zo, tijd om gefermenteerde tomatenzadenprutjes te spoelen (lekker werkje 🙂 ).

 

44 gedachten over “Zadenlijst – nieuws”

    1. Hallo Bert,
     Ik oogst zelf zaden van bijzondere tomaten, paprika’s en pepers, en daarnaast nog wat eenjarigen en soms wat bijzondere kruiden. Maar ik heb dus geen zaden van gewone groenten als sla en prei en bieten en zo hoor. Ik hoop dat de zadenlijst zo rond begin november klaar is en open gaat, maar ik meld het hier als ik een preciezere datum weet.
     groetjes,
     Diana

 1. Ik heb bovenstaande tekst wat aangepast zodat hopelijk nu voor iedereen duidelijk is wat de zadenlijst is, waar die staat en wanneer die op de website komt te staan.

  groetjes,
  Diana

 2. Hallo Diana, ik kijk er weer naar uit! Het was leuk om de nieuwe zaden te proberen, te kijken hoe groot iets word en te kijken hoe iets groeit. Succes de komende dagen!

 3. Hulde!! Morgen lekker neuzen en bestellen. Daarna wacht ik rustig af. Sterke en bedankt voor al wat je nu al hebt gedaan. Groet, Angelique

 4. Hahhaha ik moest wel lachen. Je twijfel om toch stiekem half door te gaan. Het is zo moeilijk om dingen te laten gaan dat je leuk vind om te doen maar dat niet meer past omdat je zoveel andere leuke dingen doe 🙂 Ik hoop voor je dat je een manier kan vinden ermee om te gaan wat bij jou past.
  Dat laatste klonk wel mooi. Over de zadenlijst open te laten en af en toe wat toevoegen als het jou uitkomt.

  Dit zal de drukte van zadenoogsten en fermenteren etc. niet veel helpen maar misschien ook iets om over na te denken: Wanneer de zadenlijst open gaat en je moet zoveel bestellingen verwerken kan je mensen ook wel iets langer laten wachten op hun zaden als dat zou helpen?
  Ik kan me herinneren dat je het enorm druk had in october vorig jaar maar dat ik toch 2 dagen na betaling mijn zaden in de brievenbus vond. Echt super natuurlijk. Maar ik heb wel vaker 2/3 weken op zaden moeten wachten van zaadhandel van der wal en andere websites. En dat is prima want ik ga in november toch niks zaaien 😉 Misschien iets om te overwegen?

  Groetjes
  Nadi

  Ps. Ik kijk uit naar de “officiële” laatste zadenlijst!
  😀

  1. Hallo Diana,
   Wat heerlijk dat je die doos op zolder hebt gevonden, en misschien niet helemaal stopt. Ik heb je pas vorig jaar ontdekt en vond het dit jaar zo leuk om van alles uit de zaadjes te zien opkomen. Vorig jaar heb ik geen tomaten en zo besteld, maar inmiddels ben ik heel benieuwd naar de kaboutermutspaprika en ga die zeker bestellen.
   Ik ben het helemaal met Nadi eens dat het superleuk is om zo snel antwoord te krijgen en zaadjes te ontvangen, maar het is even leuk als je ze na drie weken of een maand ontvangt. De ontvangst is gewoon een feestje.
   Het was allemaal keurig afgewerkt met naampapiertjes en het lijkt me best een priegelwerkje. Zou het niet een idee zijn om een oproepje te doen onder je fans, of ze een dagje willen komen helpen?
   Ik bied me alvast aan. Lijkt me leuk en leerzaam.

   Groetjes, Esther
   Ps. Wat een mooie foto’s weer.

 5. Hoi Diana,

  Ik lees je verslag al jaren en geniet er echt van.
  Maar Heintje Davis is toch echt een hij een man dus, die inderdaad heel vaak een come back maakte.
  Bedankt voor al je mooie colums en ervaring ik heb veel van je geleerd.

  1. Hallo Gerrie,
   Ik dacht eerlijk gezegd zelf ook dat het een man was maar toen ik mijn stukje schreef heb ik het even opgezocht;

   Hendrika David (1888–1975) was een Nederlandse variétéartieste die tot aan haar dood onder de naam Henriëtte Davids carrière maakte als zangeres en grappenmaakster. Ze was het bekendst onder de naam Heintje Davids. Na haar officiële afscheid op 25-09-54 maakte Heintje Davids al snel haar comeback. Tot ver in de jaren zestig bleef ze optreden, waarbij ze regelmatig aankondigde dat dit echt de laatste keer was. Op den duur werd het verschijnsel van telkens afscheid nemen en weer terugkomen het heintjedavidseffect genoemd.

   groetjes,
   Diana

 6. Hallo Diana,

  Ik kan ook niet wachten op je “laatste” zadenlijst. Ik hoop eindelijk op een ongestoord tuinjaar, met alle tijd om alles te verzorgen. En dus ook de tijd om vooral veel nieuwe groentes en varieteiten te proberen.
  Ik ben het trouwens ook met Nadi eens. Tussen bestellen en leveren mag best een tijdje zitten hoor!. Als het maar voor het nieuwe voorjaar is 😉

 7. Oh, wat leuk dat er toch nog zaadjes zullen komen in de toekomst !! Het was dit jaar de eerste keer dat ik er besteld had en heb toch oh zo’n mooie en lekkere dingen !!!!
  Weet je hoe ik mijn tomatenzaden spaar voor het volgend jaar ? Heel eenvoudig, gewoon uit de rijpe tomaten peuteren en op een velletje keukenpapier leggen, mooi uit elkaar gespreid. Dus niet wassen of fermenteren. Mooi laten drogen en dan in metalen doos en wanneer het tijd wordt om te zaaien, scheur ik het zaadje gewoon van het papier en kan het zo (met eventueel nog wat papier eraan) de grond in. Altijd mooi resultaat en helemaal niet veel werk.

 8. Ongeduldig wacht ik op de nieuwe zadenlijst. Heb vorig jaar een aantal zaden vergeten te bestellen waaronder de o.a. Liguria tomaten. Ben een samentuin aan het opstarten en kan diverse zaden goed gebruiken, om ze volgend jaar zelf te recupereren om zo de volgende jaren verder te kunnen tuinieren met de medewerkers.

 9. Beste Diana,

  ooohhhh dan heb ik geluk want ik dacht juist voor volgend jaar zaden bij je te gaan bestellen. Die prachtige kleuren van bloemen, groenten en fruit….daar wil ik ook graag eens wat van uitproberen, dus ik kijk uit naar je, waarschijnlijk laatste…, zadenlijst!

  Groetjes Bettina

 10. Eindelijk een leuke en interessante website gevonden met mooie foto’s, alle namen opgeschreven. En nu lees ik dat je gaat stoppen met de zaden, jammer. Ik hoop toch nog bij de gelukkigen te horen om nog zaden te kunnen bestellen, wacht in spanning af. Gr. Paulien

 11. Ik geniet iedere keer weer van je website . En ik hoop dat dit nog wel even door mag /kan gaan.
  Ik wacht relaxt je zaden af. .ik heb respect voor alles wat je schrijft, doet, en altijd deelde.
  Gr gerda

  1. Hallo Lous,
   Nou, ik vrees van wel hoor :-). Ik ben nog volop aan het oogsten, de tomaten zijn bijna klaar maar nu komen de paprika’s, pepers, eenjarigen. En tussen het oogsten, drogen, schonen, labelen en verpakken ben ik ook druk met alle beschrijvingen. Ik hoop dat ergens in de 1e of 2e week van november de zadenlijst klaar is, maar dat is me de afgelopen jaren zeker niet altijd gelukt, veel later dan eind november zal het in ieder geval niet worden. En ik ga, als het moment van het openen van de zadenlijst een beetje nadert, dat alvast in een blog aangeven, en dan ook een voorzichtige datum noemen.
   groetjes,
   Diana (die snel weer verder gaat met het spoelen van de tomatenzaden 🙂

 12. Diana, ik vind je een dapper, hardwerkend en lief mens. Laat je door niemand opjagen, want zorgvuldig zoals je bent is beter dan gehaast werk.
  Ik zie geduldig je zadenlijst tegemoet en ben al bezig om voor mezelf een lijstje te maken van zaden die ik graag wil hebben. Er is keus genoeg bij jou.
  Veel succes. Berbie

 13. Bom dia Diana. Ik ben Nel en woon samen met mijn man aan de westkust in Portugal. We kunnen genieten van een lange zomer en de winters zijn heel zacht. We hebben voldoende zon, water en liefde voor de groenten…dat betekent dat ik kan blijven zaaien en oogsten, het hele jaar door. Jouw website bezoek ik heel vaak ter informatie en dat doen met mij meerdere Nederlanders die hier wonen. Bedankt voor al jouw kennis. Vol verwachting kijk ik uit naar de zadenlijst. Hartelijke groeten. Nel

 14. Wat heerlijk dat je misschien niet stopt. Dit jaar was ik al begonnen met het zelf oogsten van zaden. Maar een beginner, dus niet alles lukt. Fijn om nog een jaartje ( of wat….) oefentijd te krijgen.
  Heb nog een heleboel zakjes indien nodig

  1. Hallo,
   Ik hoop in de komende jaren eens wat meer te schrijven over het oogsten van zaden. Tuinieren doe ik ook maar een beetje op z’n jan-boeren-fluitjes, maar ik zou bijna kunnen zeggen dat ik van zaden oogsten wel redelijk verstand heb na al die jaren 🙂 .
   groetjes en veel plezier met het oogsten van eerste eigen zaden!
   Diana

  1. Hallo Gerard,
   Ik kan je helaas niet goed (meer) helpen, ik heb zelf de McGregor’s Favourite gekocht bij Graines Baumaux (Franse zaadhandel), maar ik zag net dat zij de McGregor niet meer verkopen. Rareseeds verkoopt er zaden van (Amerika) maar dat zijn helaas langwerpige kroten terwijl mijn originele McGregor’s toch echt helemaal rond zijn.
   groetjes, Diana

   1. Bedankt Diana . Jaren lang regala geteeld en erg lekker maar die zijn er ook al niet meer . dus al een paar jaar zoekende naar een lekkere kroot!. verder zoeken , nu zag ik bij het vlaamse zaadhuis nog een paar soorten . dus er is nog hoop.
    Verder bleef ik veel leesplezier bij je . ga verder zo.
    Groet Gerard .vlak bij de wadden zee

     1. Hoi Anna,
      Dankjewel voor het meedenken, ik heb helemaal niet aan De Nieuwe Tuin (www.denieuwetuin.be) gedacht, maar inderdaad verkopen zij die echt donkere en ronde McGregor nog.
      groetjes,
      Diana

 15. Dag Diana,
  Ik heb je tot nu toe nog nooit geschreven, maar toch kijk ik wel wekelijks uit naar het “verse” nieuws dat uit jou pen vloeit, keer op keer… En dit toch al ongeveer 2 jaar. Als ik zo’n stukje geschrijf van jou las, dacht ik elke keer opnieuw… wanneer doet die vrouw dat allemaal ?
  Ik denk echt dat je van de octopusfamilie afstamt en ik dacht ook dat je nog erg jong was ook.
  Zoveel energie ! … Ik ben keer op keer verwonderd er over… Dat komt zeker door al die verse , met liefde zelf gezaaide groenten , die jullie nadien, weer met liefde klaar maken en vervolgens opeten.
  Ik wou je nog een leuke verhaaltje vertellen.
  Ergens had je gemeld dat je je jonge aardappelen dieper in de grond steekt, om ze niet te moeten aanaarden. (= tijd en werkbesparing)
  Vorig jaar had ik in een opgehoogde cirkel wat rode en enkele gewone witte kleine poot-aardappelen voor de lol in de grond gestoken, waarvan enkel de rode aardappelen een relatief goede oogst hadden gegeven. Dit jaar vond ik toevallig nog 1 gewone aardappel in de grond, die de winter had overleefd. Ik dacht aan jouw raad en heb alleen die éne aardappel dan maar wat dieper gestoken. Tot mijn verwondering is dat een mega grote plant geworden en enkele weken geleden, toe het loof afgestorven was, ben ik eens gaan graven naar het resultaat…
  11 Aardappelen heb ik opgegraven, van die éne plant. De kleinste woog meer dan 500 gram en de grootste 889 gram ! Prachtig aardappelen ! En nog lekker ook !
  Nu denk ik bij elke aardappel die we eten aan jou ! Ik wist niet dat ze zo groot konden worden. Dit was een heel leuke verassing voor mij. Ik heb ook verschillende rassen tomaten staan die het dit jaar zeer goed gedaan hebben en 2 paprikaplanten, alles staat gewoon buiten, tussen mijn bloemen, want in feite ben ik een bloemen madame, met nog verschillende andere hobby’s, waardoor ik elke dag goed moet nadenken, wat ik eerst moet doen. Ik wens je een dikke proficiat met al je werk en ook met je prachtige blog. Je bent een natuurtalent !
  Vriendelijke groetjes,
  Els

  1. Hallo Els,
   Dankjewel voor je aardige woorden!
   Leuk!! Het heeft vast ook met het aardappelras te maken, en met de juiste omstandigheden qua vocht, voeding, etc..
   Één aardappel voor een stamppot voor één gezin 🙂
   groetjes en nog veel plezier met je bloemen en de oogst!
   Diana

 16. Wat ben ik blij dat ik dat laatste jaar van de zaden dan net nog mee mag maken. Ben zo benieuwd.
  Als het bestellen nu maar goed gaat!!!
  Vr.Groet
  Sini

 17. Beste Diana,

  Wat ben ik blij dat je nog niet stopt met de zadenlijst!
  Een paar jaar geleden had ik een kasje gekocht en gevuld met diverse tomaten van jouw zaden.
  Een groot succes was het! Vooral met de tomatensalade van diverse smaken en kleuren tomaten maakten we de buren jaloers.
  Helaas was het maar een flutkasje, dat ook na veel inspanningen uiteindelijk zomaar wegwoei op de vlakte.

  Nu hebben we een professionele tunnelkas (verrassend goedkoop!) en hebben al geoogst van de eerst buiten groeiende Moneymakers, die narijpten in de nieuwe kas.

  Nu willen we graag weer gebruik maken van je zaden.
  We vinden het juist zo prettig dat je kleine hoeveelheden zaden verkoopt!

  vriendelijke groet,
  Bertie

  1. Hoi Bertie,

   Ik ben erg benieuwd naar jouw tunnelkas (merk, type, prijs etc). Zo te lezen ben je er tevreden over. Ik heb er meerdere geprobeerd en ze zijn allemaal na 1 seizoen kapot. Mocht je hier geen reclame willen maken, dan kun je ook reageren op renee5mei@yahoo.co.uk.

   Groetjes, Renee

 18. Hoi diana!

  Wat leuk de print screens! Ik be erg benieuwd wat er volgend seizoen in onze moestuin staat van jou!

  Op onze volkstuin in Drunen (vlakbij de efteling) is je naam al zeer regelmatig langs gekomen vanuit verschillende personen. Dus ook hier in Brabant sta je goed bekend 😉

  Groetjes mandy

 19. Hallo Diana,

  Ik volg al jaren je tuinbezigheden en sta versteld van je energie. Dat je het inmiddels wat rustiger aan wil doen vind ik begrijpelijk. Maar wel jammer dat daardoor de zadenlijst verdwijnt.
  Ik wil je graag mijn diensten aanbieden, door je te helpen met het verzendklaar maken van je bestellingen. Als je daar gebruik van wil maken, laat het me weten!

  1. Hallo Marianne,
   Hartelijk dank voor je aanbod!!
   Ik heb besloten om het dit jaar iets rustiger aan te doen (denk ik, hoop ik :-)). Mensen geven elk jaar aan dat het geen probleem is om een paar weekjes te wachten op hun bestelling, dus ik zou het wat rustiger aan kunnen doen qua verzenden. Tegelijkertijd hopen hier de bestellingen dan op, terwijl er misschien nog foutjes in zitten (bij het verzenden van een envelop controleer ik altijd voor de laatste keer alle bestelde zakjes), of is er ondertussen iets uitverkocht. Ik laat het maar weer over me heen komen, ga er goed voorbereid aan beginnen. Nu nog 2 weken lang alle laatste soorten verpakken. Mocht het me niet lukken, dan zal ik zeker een oproep doen.
   groetjes en nogmaals dank voor je aanbod!
   Diana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.