Plaatjes

De lente leek op de herfst, de zomer leek op een frisse lente en uiteindelijk leek september dan toch nog op een late zomer. We hebben er de afgelopen weken van genoten, van het weer, het buiten zijn, het tuinieren en het toch nog best leuk kunnen oogsten. Maar nu wordt het echt herfst, koud en nat.

We zijn de hele week niet op de volkstuin geweest. Dat had zeker niets met het weer te maken want ondanks de stevige wind scheen hier toch regelmatig de zon, tussen de felle buien door. Maar er is een kleine verbouwing in ons huis, een nieuwe keuken met eindelijk een vaatwasser, en koken op inductie. En dus heb ik weinig over de tuin te melden. Al kan ik het natuurlijk niet laten om af en toe even te gaan kijken, de planten in potten moeten water hebben, en ik kan zo links en rechts nog wat makkelijke groenten oogsten voor een provisorisch in elkaar gezette maaltijd.

Dit weekend zitten we zonder keuken en vluchten we naar de tuin. Lekker opruimen, planten, schoonmaken, terug knippen, etc.. Maandag en dinsdag komt dan de nieuwe keuken en zitten we weer 2 dagen binnen. Uiteindelijk is het ook ergens goed voor. Ik heb eindelijk tijd om alle foto’s van dit jaar een naam te geven en in te delen. En ik ben begonnen met een zadenlijst. Een kleintje dit keer want ik nauwelijks zaden van paprika’s kunnen oogsten, en ook veel minder tomaten dan vorige jaren. En ik wilde stoppen met zaden oogsten en een zadenlijst maar ik kan gewoon niet langs een uitgebloeid afrikaantje lopen en het niet oogsten, het lukt me gewoon niet. En dus komt er nog een keer een kleine zadenlijst, maar ik weet nog niet wanneer, ik moet nog heel veel schonen en verpakken en vooral beschrijven. En van sommige soorten heb ik maar 5 of 6 zakjes zaden, ik moet eens na gaan denken hoe ik dat eens aan moet gaan pakken.

Maar terwijl op vrijdagmiddag 2 mannen in de keuken het keukenblok slopen en met enorm veel herrie de tegels verwijderen bekijk ik de foto’s van dit jaar en schrijf ik dit blog. Weinig tekst (want ik kan niet nadenken met zoveel herrie en mensen die in- en uitlopen, timmeren, in de meterkast werken, en in de keuken hameren en hakken) maar wel lekker veel foto’s!!

Tot slot nog even een opmerking: het abonneren op een reactie blijkt het al een poosje niet meer te doen (ik merk dat niet omdat ik altijd al een mail met de plaatsing van een reactie krijg, ik kreeg de tip van Petra, waarvoor mijn hartelijke dank!). Ik heb het Augus gemaild maar ik weet niet wanneer hij tijd heeft om het (hopelijk) te repareren. Tot die tijd: mocht je een vraag of opmerking hebben geplaatst, houd dan vooral zelf even in de gaten of er een reactie/antwoord is.

Zo, dan nu de foto’s, van vooral wat andere soorten dan ik hier al heb laten zien. Op de foto bovenaan dit blog zie je al een nieuwe favoriet: de eenjarige Helichrysum bracteatum Coppery Red, met extra grote bloemen (tot wel 4 centimeter doorsnede) in mijn favoriete kleurencombinatie van vrolijk geel, knal oranje en zinderend rood.

Een andere nieuwe liefde: Mentha requenii. Ik moest haar even leren kennen, ik dacht dat ze kurkdroog mocht staan en zette haar in een hoekje in een verhoogde bak. De plant ging bijna dood maar gelukkig was ik nog net op tijd om haar over te zetten in een pot. En die heeft ze in 1 zomer volledig bedekt. Ze wordt amper een halve centimeter hoog, geurt heerlijk naar frisse munt, en bloeit ook nog eens heel lief met piepkleine roze bloempjes.

Een plant die ik eerder al eens had maar een paar jaar geleden een natte winter niet overleefde is Oregano Dingle Fairy. Ik miste haar en kocht dit jaar een nieuwe plant. Voor de geur, voor steeds meer overhangende roze bloempjes, de lange bloei en de grote hoeveelheid hommels die haar bezoeken:

Dat zijn 2 kruiden die mijn hart hebben gestolen. Nu een andere favoriet, een tomaat: ik houd van die felrode grote plompe peervorm, zoals bij Liguria en Red Fig, omdat ze zo rood, groot, veel, lekker en Italiaans is: Canestrino della Garfagnana:

De volgende is ook nieuw voor mij: Amaranthus Rio San Lorenzo, een eenjarige die ruim 160 centimeter hoog wordt. Zowel het blad als de zaden zijn eetbaar. En het leuke aan dit ras is dat het blad groen met bruingroene vlakken is, en de bloeiaren zijn crème met rozerood van kleur. Erg leuk!

Ook bij de pepers heb ik leuke nieuwe soorten/rassen ontdekt. Niet alleen het ras Wraith waar ik eerder al over schreef, met heel veel crèmekleurige zeer hete pepers, maar ook Madre Vieja, een Capsicum baccatum die hier buiten in een grote pot staat en waarvan de grote hoeveelheid pepers nu massaal rijpen. En het ras Turkish Flower Biber, waarbij de lekker kruidige en flink pittige pepers rechtop in trosjes in de plant groeien, als bosjes bloemen:

De bloemen deden het dit jaar beter dan alle groenten, fruit en kruiden bij elkaar. Sterker nog; op dit moment bloeien er nog steeds heel veel bloemen (al zal het met dit herfstweer met een aantal soorten snel afgelopen zijn). Per direct een nieuwe favoriet is deze Salvia die helaas geen zaden geeft maar in ruil daarvoor heel goed tegen droogte kan, veel bijen en hommels lokt, en bloeit van mei tot nu (en wellicht nog wat langer, dit is haar eerste jaar in onze tuin dus ik ben benieuwd). Ze zou wat vorst verdragen dus ga ik haar in pot in de koude kas overwinteren: Salvia Mystic Blue Spires.

Dan nog even een vrucht. We kochten anderhalf jaar geleden 3 druivelaars. En één van die drie bloeide dit jaar voor het eerst, en gaf dus (in de buitenteelt) ook een paar trosjes druiven. De druiven zijn klein, opvallend en afwijkend van kleur (donkerrood in plaats van wit of blauw), maar heerlijk zoet van smaak en met een zachte schil en zonder pit. Een aanrader, dit ras Einset Seedless:

En dan heb ik het nog niet over het succes en dus goede oogst van de nieuwe Ballerina-fruitboompjes, over de leuke nieuwe inmaaksoorten van dit jaar (ik moet bijvoorbeeld nog even de Sott’Olio van sperziebonen op de website zetten), de appelbloesemroze Impatiens balsamina die het zo goed in de diepe schaduw deed, de courgette Caserta met haar compacte groei en een toch meer dan prima opbrengst, de Rosella die de lekkerste cherrytomaat van dit jaar was, en zo kan ik nog even doorgaan. Als ik door mijn foto’s van dit jaar blader was het jaar zo slecht nog niet :-).

Tot slot nog één foto, van de eenjarige Cosmos bipinnatus Double Click Cranberries, de foto maakte ik vorige week, in tegenlicht, toen de zon nog volop scheen. Een late zomer is ook een zomer.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jo van tartwijk

Genieten steeds van deze samenvattingen.Geweldig hoe je steeds weer alles op een rei krijgt.Wens jullie nog veel genot en kracht om al je blog mensen te voorzien van tuinwijsheid.
Lieve groeten jo

John

een rei is nederlands voor line(dance)
het zou beter “rij” zijn, dank u

Thérèse Zwaard

Misschien gaat het jou lukken om de Salvia Mystic Blue Spires te overwinteren, mij is het een aantal jaren geleden niet gelukt in de koude kas. Ik ben vanmiddag ook weer aan de gang geweest om de zaden die ik geoogst had en gedroogd weer netjes op te bergen en in de database te zetten. Altijd weer een klusje voor binnen als het buiten nat is. Hopelijk lukt het met de keuken zoals je het wil hebben en zonder tegenslag. Groet, Thérèse

Petra

Hoi Diana,
Betrapt ! De laatste foto gebruikte je ook al bij het Blog van enkele weken geleden op 9 september, maar is en blijft een geweldige foto !
Ja, de tijd vliegt, het gaat mij dit jaar ook allemaal veel te snel en ook ik zou willen dat er in een dag meer als 24 uur zitten, maar dan zou ook jíj nog meer hooi op je vork nemen en ik begrijp nu al niet hoe je het allemaal voor elkaar krijgt. Petje af !
Succes met de verbouwing én met alles omtrent de tuin.
Groeten,
Petra

Petra

Hoi Diana,
Dat is ook een plaatje ! 🙂
Petra

Ria

Hallo Diana,
De titel dekt de inhoud, het zijn inderdaad mooie plaatjes.
En ook bij mij hebben de bloemen een topjaar gehad en heel veel bloeit er nu nog volop.
Maar dit slechte groente/fruitjaar zullen we maar gauw vergeten. Omdat ik niet op een moestuincomplex tuinier heb ik gelukkig geen last van ziektes en plagen gehad, nou ja op een slakkenplaag na dan. Maar ieder jaar roep ik om deze tijd: ik heb een grotere vriezer nodig! Dit jaar heb ik ruimte over. Gelukkig kun je tegenwoordig in heel veel supermarkten en op de markt biologische groente kopen.
Ik ben al weer voor volgend jaar bezig. De winteruitjes heb ik in de kas geplant en ik heb daar ook wat rijtjes bladgroente gezaaid.

Ik had ook al gemerkt dat het abonneren op een reactie al een tijd niet werkte. Omdat ik zelf heel regelmatig kijk vond ik het niet zo belangrijk, in ieder geval niet urgent genoeg om het je te melden. Had ik misschien wel moeten doen, excuus.

Veel succes met je nieuwe keuken.

Groetjes, Ria

Nico

die salvia Mistic Blue Spires is een schitterende plant heb hem al jaar of 3 heb vd week 25 stekken genomen en die overwinter ik met wat moeder planten bloeit eindeloos de mooiste salvia die ik ken.

Marloes

Hier was dit jaar de sprite-tomaat een aangename verrassing! Uitbundige groei, kas wordt een beetje jungle, met veel kleine, zeer smakelijke, vruchtjes. Ook nu wordt er nog steeds vrucht gevormd. Deze komt zeker volgend jaar weer terug!

wil fransen

Nico, hoe stek je? Met zijscheuten van stengels zonder knop of scheur je de moederplant?
Groet, Wil.

Petra

Hoi Wil,
Diana heeft een Blog geschreven over het stekken van Salvia’s.
Hier staat het hele proces duidelijk uitgelegd.
Ik weet niet hoe het werkt om jou de rechtstreekse link te geven, maar als je rechtsboven bij de zoekfunctie: stekken Salvia, intikt kom je er ook.
Succes,
Petra

Sven

Dag Diana, jouw selectie van bloemen blijft me steeds verbazen. Maar enig idee waar we aan deze kant van het kanaal de Helichrysum bracteatum Coppery Red zouden kunnen vinden?

Sven

Ik heb er vandaag nog een leuke leren kennen op de tuindagen van Beervelde, mooi aanbod eenjarigen. Zeker op het lijstje plaatsen https://www.silene.be/nl/

Sven

Hallo Diana, ik heb de helichrysum gevonden bij een, jou wel gekende, Ierse winkel https://www.seedaholic.com/. Zij leveren (terug) aan de EU en hebben ook een heel fraai aanbod. Ik was ook aangenaam verrast van de snelle levering en de uitvoerige info die ze meesturen per zakje zaad, halve A4 met tekst en uitleg.

Angelique uit Zuid-Holland

Hallo Diana,

Van zulke plaatjes word ik blij;) Voor volgend jaar zal ik ook een plan maken voor wat meer kleur van bloemen in de herfst. Ik heb een vraag over druiven in het algemeen in de moestuin, nu ik lees over de druif Einset. Heel toevallig heb ik deze sinds dit jaar, net als het ras Vanessa. Hoe ver laat je de druiven klimmen of groeien in een volle moestuin? Ik wil meerdere druivensoorten telen, alleen kom ik in de knel met ruimte. Op jouw website zie ik onder Fruit geen druif staan, vandaar mijn vraag op deze pagina. Groeten en bedankt, Angelique

Mikki

Prachtig Diana, merci voor de mooie plaatjes. En succes in je nieuwe keuken, wat zal dat genieten zijn! Groetjes van een afwasmachine loze die een beetje jaloers is.;o)

Pearlsofpassion

Wat een mooi druiven heb je daar Diana!
Rode druiven kan je bij ons in België al een tijdje in de supermarkt vinden. Ze zijn favoriet bij onze kindjes en dus vaak al dezelfde dag op. 😉

Ik zit ook al even te denken of ik geen druivelaar kan zetten maar ik weet niet precies welke omstandigheden die nodig heeft. Dus ook ik zou een teeltpagina over de druif heel leuk vinden.
Maar laat je niet opjagen he! 🙂

Groetjes
Valerie

Carine p

Dag Diana,
Wat een mooie foto’s. Knap hoe je dit allemaal in elkaar steekt. Bedankt voor de tip qua druivensoort Einset seedless, ik ga op zoek. Heb hier veel druiven staan, maar heb een hekel aan die harde vel en pitten, vandaar dat ik het meeste in sap verwerk.
En ja hoor, begrijpelijk dat je wil minderen met het telen van groenten. Maar soms tintelen die vingers toch hé. Dit jaar ging ik geen aardappelen meer zetten, en toch heb ik een kilo’tje gekocht en dan had ik spijt dat ik niet meer had gezet. Nu zeg ik dat ik absoluut moet minderen met pepers (ik vind het schoonmaken een vreselijke job omwille van het branden zelfs met handschoenen aan, melk, olie), maar ik ben langs de andere kant verliefd op al die kleuren, vormen etc. Telkens dat de oogst er is, zeg ik dat ik moet minderen en tegen eind januari ben ik dat allang vergeten.
Bedankt Diana voor alle energie die je steekt in het delen van informatie. Gisteren 15 potten chilisaus gemaakt volgens jouw recept, dit is hier een favoriet.
Groetjes
Carine
Ps. De appel cake die je beschreef met yoghurt en citroen is overheerlijk. Ik heb wel suikergehalte veranderd naar 100 gr en 25 gram en dit was voldoende. Dit heeft hier succes.

Carine p

Dag Diana,
Hier is het recept van courgetten ook geliefd. Trouwens ook lekker met komkommer (wat moeilijk was dit jaar), maar ik ga het nu nog maken met patisson en pompoen.
De chilisaus heb ik gisteren een beetje toegevoegd in een wok en dit is heel geslaagd! Deze saus vind ik ook overheerlijk bij lente rolletjes. Vandaag was het kweeperen dag, ook een nieuw idee. Als het goed is, laat ik het weten.
Ik denk morgen toch eens te kijken naar de zoete aardappelen, want de nacht temperaturen worden aardig laag.
Vele tuin en keuken groeten
Carine

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties