De laatste loodjes

Hoewel de tuin nog vol met groenten staat en ik ook weer aan het zaaien ben (veldsla, winterpostelein, spinazie, pluksla, etc.) zien en voelen we wel dat de zomer voorbij is. Aan de dalende temperatuur en de kortere dagen, maar ook aan der veranderende oogst; vorige maand aten we nog volop tomaten, komkommers en boontjes. Nu ook nog wel hoor maar daar komt wel langzamerhand een einde aan. Gelukkig zijn er genoeg andere groenten te oogsten, we kunnen weer eens palmkool eten, en pluksla, en we hebben de eerste kleine pompoenen geoogst.

Hetzelfde geldt voor het fruit; de zomerframbozen zijn klaar en kunnen we terug knippen maar we oogsten nu wel elke dag herfstframbozen. De bessen zijn klaar, de appels zijn vorige week geoogst en nu kunnen we stoofperen plukken.

Ik heb wel eens de vraag gehad of ik een foto zou willen laten zien van het rek met inmaakpotten op zolder. Dat is een heel oud rek hoor, en het staat op een te volle zolder. Dus let vooral niet op de rommel en het 30 jaar oude behang met vlekken. En ook niet op het wiebelen van de camera, want ik moest scheef en gebukt tussen het inmaakrek en de trap naar beneden staan. Maar ik heb zowaar weer eens een filmpje gemaakt (uiteraard zonder tekst, ik ben geen type om voor de camera te vertellen wat ik doe). Zie het maar als een bewegende foto :-).

Het rek is nog niet vol. We zijn dan ook nog niet klaar. Er komen nog flink wat potten stoofperen bij (mijn favorieten zijn die met rode wijn en kruiden en die met cider en sinaasappel, hoewel die met herfstbokbier en vanille ook erg lekker is). En ondertussen staat er ook al weer appel-perencompote bij. En chilisaus, en nog 2 potjes sambal oelek. En aangezien het regent en we thuis blijven kan ik vandaag misschien ook eens ‘cowboy candy’ maken, die tip van het inmaken van schijfjes onrijpe jalapeño-pepers in een zoetzuur (met de nadruk of zoet en minder op zuur) kreeg ik vorige week en dat lijkt me heel leuk en lekker. En natuurlijk ga ik nog bouillonpasta maken. En wil ik nog flink wat kruiden drogen voor de winter, en meer gedroogde appeltjes. En ik schreef op de website van Pokon nog een blog over het oogsten en inmaken van (stoof)peren, met een erg leuk recept van peren in siroop. Die peertjes zijn lekker om zo te eten maar ook heel goed te gebruiken in andere recepten. Ik heb er bijvoorbeeld al deze erg lekkere cake met ricotta en stoofpeertjes van gemaakt:

Morgen gaan we naar de tuin want we zijn zaterdag begonnen met het leeg halen van de kassen zodat we er wintergroenten in kunnen gaan zaaien/planten. Daarover meer in een volgend blog.

Want ik wil nu alleen nog even iets zeggen over de zadenlijst. Ik kreeg deze week al 3 vragen/mails over de zadenlijst. Ja, er komt dit jaar nog een zadenlijst. Maar die is wel wat kleiner dan in vorige jaren en bevat alleen een aantal tomatenrassen en wat paprika’s, pepers en eenjarige bloemen. En ik heb nog zeker een flink aantal weken nodig om die zadenlijst te maken en zaden te drogen, schonen en verpakken. Ik gok nu op begin november maar dat is niets meer dan een ruwe schatting. Als ik meer weet meld ik dat uiteraard.

Tot slot nog 1 foto: van de zaailingen die nu staan te wachten tot ze in de kas kunnen worden uitgeplant (deze week, hoop ik). Ik hoop in het volgende blog te kunnen laten zien wat we waar hebben gezaaid/geplant.

15 reacties op De laatste loodjes

ellie scheppers 29 september 2020 om 18:50

hallo diana

ik vraag me ook af hoe dat werkt met de zadenlijst. ik wil wel graag wat tomaten zaden bestellen en heb me alvast opgegeven voor de mailing list.
krijg je dan vanzelf bericht hoe dat werkt?
als dat het geval is hoef je me niet terug te mailen hoor, dan zie ik het vanzelf wel.

met vriendelijke groet
ellie scheppers

Ruud & Diana 30 september 2020 om 07:58

Hallo Ellie,
Nee, ik meld nooit in een nieuwsbrief dat de zadenlijst open gaat want er zijn ook heel veel mensen die daar geen interesse in hebben. Ik meld het onderaan in een blog zoals nu, en er komt later deze herfst vanzelf een pagina met uitleg en daarin ook de link naar ‘het winkeltje’.
Ik zal je even de uitleg via de mail sturen.
groetjes,
Diana

Lies 29 september 2020 om 20:29

Wat een luxe! Mooi ingemaakt lekkers!
Lie(f)s.

Chris 30 september 2020 om 05:28

Ongelooflijk! Zoveel ! En krijgen jullie dat allemaal op ? Ik heb 2 bescheiden rekken, een met tomaten en een met confituren, van dit soort voorraden kan ik alleen maar dromen !

Ruud & Diana 30 september 2020 om 08:19

Hallo Chris,
De tomatensaus krijgen we inderdaad altijd wel helemaal op. Maar minimaal een derde van de stoofpeertjes gaan hier uiteindelijk bij elk bezoek mee met de kleinkinderen :-). En mijn zus houdt erg van jam. En het is ook een leuk en lekker cadeautje als we bijvoorbeeld eens bij iemand op bezoek gaan. En we wisselen ook wel eens iets uit; ik kreeg van onze Surinaamse buurvrouw Jetty vorige week een potje Surinaamse sambal met appel en heb haar een potje piccalilly en zoete chilisaus teruggegeven.
groetjes,
Diana

Chris 3 oktober 2020 om 19:02

Hoi Diana
Wat leuk dat jullie familie en vrienden kunnen mee genieten van jullie overvloedige oogst en kookkunst ! Ook ik geef graag weg !
Nog even meegeven dat ik dankzij jouw blog,een overtuigde tuinierster ben geworden, ik heb zoveel van je opgestoken , dank je wel !

yvonne 2 oktober 2020 om 10:17

Hoi Diana,
Zo leuk om potten te zien staan waar dingen inzitten die ik ook heb, omdat ik jouw recept ervoor heb gebruikt. Bijvoorbeeld de tomatenketchup, de tomatensaus, de pickalilly. Er blijkt uit dat ik nog veel vaker van je site gebruik maak dan ik al dacht!
Benieuwd wat je in de kas gaat zaaien want dat moment komt er bij mij ook bijna aan.
hartlijke groet,
yvonne

Mieke 3 oktober 2020 om 09:24

Goeiemorgen Diana.

Wat een heerlijke voorraad, laat de winter maar komen.
Zal ik maar geen foto maken van mijn 10 potjes jam

Fijn weekend mieke

Thérèse Zwaard 3 oktober 2020 om 09:34

Een indrukwekkende hoeveelheid soorten. Ik maak ook altijd van alles, maar dit spant de kroon. Van tomatenplanten heb ik altijd maar een paar dus dat wordt geen saus, dus die gaan direct in de mouth, maar chutneys koken deed ik in het verleden heel veel. Toch is dat al weer een stuk minder dan vroeger. Nu hebben vooral de snel oogstbare groenten mijn voorkeur en mijn stek en zaaiwerk voor verkoopplantjes voor het goede doel (Hulphond Nederland) van onze Groei & Bloeiafdeling. Een mens kan toch niet alles tegelijk.
Groet, Thérèse

Carine Melotte 3 oktober 2020 om 10:36

Super woman!….. Ik kom bij jou in de leer! ;))

Anje ceyssens 3 oktober 2020 om 23:57

Even terzijde ,10 maanden geleden leek mijn leven zo leeg , kinderen die ineens mijn hulp niet meer nodig hadden en een leeg gat in mij achterlieten . Tot ik op een dag langs een troosteloos volktuintje liep , en na navraag kon huren. Zelfs met corona heb ik een van mijn mooiste zomers beleefd met onkruid wieden , zaaien , planten en jou blog te lezen. Ondertussen al leren inmaken , drogen en zaadjes oogsten . Lieve Diana en Ruud dank je wel !

Ruud & Diana 4 oktober 2020 om 09:07

Hallo Anje,
Wat leuk dat je bij toeval een nieuwe hobby hebt gevonden! Als toeval in dit geval bestaat, er zijn mensen die nooit een volkstuintje zien, er volledig langs kijken en meer interesse hebben in een gebouw dat erachter staat, of auto’s die er rijden, of wat dan ook. Een paar honderd meter van het huis van mijn zus ligt een klein volkstuintje, in een hoek, langs de weg, aan het einde van een boerderijperceel. Vorige keer zei ik er iets over tegen mijn zus, dat er zoveel kolen stonden of zoiets; zij kon niet eens bedenken waar dat volkstuintje dan lag (langs de weg naar het huis waar zij al 30 jaar woont dus :-). Ik zie het altijd als we er langs rijden, zie wat er staat, wat er in de seizoenen verandert, of er nog iets groens in het kasje te zien is, etc.
Oftewel: je moet er dus al een oog voor hebben gehad, het echt hebben gezien. En het is duidelijk dat je er heel gelukkig mee bent, en dat is leuk om te horen!
Veel plezier met oogsten en plannen maken voor volgend jaar!
Diana

Rietje 4 oktober 2020 om 12:03

Beste Diana,
Wat een heerlijke verzameling met potten. Jullie komen de winter wel door.
Ik heb een vraagje. Ik heb van de zomer de courgette met olie en azijn gemaakt volgens jouw recept.
Nu vraag ik me af hoe jij de courgette zo het potje in krijgt dat de rand van de pot schoon blijft. Of peer of…. Voor jam gebruik ik een trechter met een brede opening maar die is te smal voor groot materiaal. Ik geniet van je blog en kijker elke week naar uit. En alle andere informatie gebruik ik geregeld als naslagwerk.
Met hartelijke dank, Rietje

Ruud & Diana 5 oktober 2020 om 16:17

Hallo Rietje,
Ik heb jaren geleden een speciale vultrechter voor het inmaken gekocht, die heeft een heel brede opening. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten maar dit is een goed voorbeeld: Vultrechter -Braumarkt. Ik heb de mijne (een witte) trouwens toen gekocht bij de welkoop, voor iets van € 5,00 en ik ben er nog heel blij mee.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
groetjes,
Diana

Rietje 10 oktober 2020 om 10:52

Bedankt Diana. Wat mooi dat er nog een grotere vultrechter bestaat dan die ik al heb.
Groetjes Rietje


Laat een reactie achter aan Chris

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!