Drie tomatentaarten

Nog zo’n kort blogje. Want nu we ruim voldoende potten tomatensaus hebben wordt het tijd om te drogen. Maar ook om er eens iets lekkers mee te maken. Ik maakte vorig jaar de tomatentaart die je hierboven ziet.

Maar ik had simpelweg geen tijd om het recept op de website zetten, en in de herfst/winter vergat ik dat alsnog te doen. Ik kwam de foto bij toeval weer tegen toen ik de foto’s die ik nu maakte opsloeg. Want dit weekend maakte ik deze weer eens:

Ze is misschien niet moeders mooiste (alhoewel, het heeft wel iets rustieks :-)). De eerste tomatentaart is makkelijk te maken, met bladerdeeg, en lekker fris door de ricotta, lenteui en dragon. Deze tweede tomatentaart is wat lastiger, niet moeilijk hoor maar dit deeg is zelf gemaakt en ze is in alle opzichten wat complexer, door de toevoeging van tijm, knoflookolie, Parmezaanse kaas en een balsamicoazijn-/honingsiroopje. Ik maak deze sinds 2013 elk jaar wel een keer, het recept is van Rianne Buis. Ik kreeg van toenmalige tuinbuurvrouw Ans het uit dagblad Trouw uitgeknipte recept met de opmerking: “Dat is nou echt wat voor jou”. Ja, dat vind ik dus zelf eigenlijk ook wel, zowel het zelf maken als de tomatenplakjes in allerlei kleuren en ook de smaak.

Mocht je niet veel tijd hebben dan is de eerst tomatentaart, van bladerdeeg met ricotta zeker ook een erg lekkere optie. En mocht je helemaal weinig tijd hebben, dan is deze tomatentaart met tapenade nog een optie, die stond hier binnen een kwartiertje (na het uitlekken van de tomaten) in de oven:

En ook die is erg lekker. De eerste makkelijk en lekker fris, de tweede kost wat meer tijd maar is daardoor ook bijzonder en ‘luxueus’. En de derde is het simpelst en snelst en toch lekker hartig en fris.

En omdat we vandaag thuis blijven (bonen invriezen, zoetzuur van uien maken, courgettes drogen, eindelijk eens wieden in de achtertuin en de potplanten water en voeding geven) heb ik wellicht ook genoeg tijd om de recepten erop te zetten. De linkjes volgen hieronder zodra ik ze klaar heb.

Tot slot nog één foto, van een duizendschoon, in dit geval van de in februari gezaaide Dianthus barbatus Hollandia Purple Crown die nu volop in allerlei tinten wit, roze en paars met een contrasterend hart of buitenrand bloeit. Er komen heel veel vlinders, hommels en bijen op af – zoveel dat ik ze, ondanks dat de bloemen ruim een week mooi in een vaas blijven, niet pluk en er dan maar gewoon van in de tuin geniet, inclusief de zoemende levende have.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Noa

Hoi Diana,

Ik heb je hulp nodig. Wat kan ik het beste doen tegen chocldevlekkenziekte op tuinbonen. De bladeren hebben ook brandplekken. Kan ik de bonen eten als ze gegroeid zijn of moet ik alle planten eruit halen en weggooien?

Met vriendelijke groet,

Noa

Christien

Hallo Diana, Je schrijft dat je courgettes gaat drogen. Snijd je ze in dunne plakjes of dikke plakken? En vries je ze na het drogen in? Ik ben benieuwd! Groetjes, Christien

Margriet M

Hallo Diana, ik kreeg vandaag door van een kennis dat jam van Courgette en Citroën zo lekker was, heb jij of anderen daar een recept van??
Groetjes Margriet

Margriet M

Hallo Diana,
Als ik een lekker recept gevonden heb, geef ik het zeker door aan je, maar die persoon waar ik erover hoorde had een potje gekocht.
Toevallig zag ik een recept op de nieuwsbrief van onze volkstuinvereniging, “Courgetteconfituur met Gember” deze wil ik uitproberen en daarna zal ik hem delen met je. Groetjes

Janneke Wielinga

Ik maak al jaren courgettejam, die erg lekker is. Van gele courgette wordt het zonnig geel en zo smaakt het dan ook. En van de groene is ook gewoon lekker, maar voor jam is de kleur ongewoon.
Ik maak het voor allebei op dezelfde manier.
1500 gram courgette zonder de kern, 750gram suiker en 1,5 zakje Marmello, sap van 3 citroenen en schil van 1 citroen, sap van 1 sinaasappel en een beetje kaneel.
Smullen maar.

Carine p

Dag Margriet en Diana,
Courgettenconfituur met gember is super lekker! Niet echt om op een boterham te smeren, maar als condiment bij kaas of vlees. Ik heb het nu al 2 jaar niet meer gemaakt, maar als ik het goed herinner staat dit in Larousse des confitures. Ik zal straks de hoeveelheid even opzoeken. Groetjes Carine

Saskia B

Ik maakte vorig jaar deze tomatenjam: https://weckenonline.eu/recepten/tomatenjam-tomatenconfituur/
Ik zie op jouw site recepten voor tomaten gelei. Dit is echt jam, niet gezeefd en ook nog iets kruidiger.ik vond het wel spannend om te maken en weg te geven, want recept klinkt raar (en niet teveel peper erin doen!) maar zelfs de ontvangers met de meest conservatieve smaak vinden het nog heerlijk!

Sylvia

Ik rasp de courgette en droog dat op een staalgaas boven de houtoven en bewaar het resultaat in potten. Bij veel gerechten kun je zo een handje of meer toevoegen (zoals bij soep en pannekoeken) en dan heb je een extra gezonde boost!

martine

bedankt voor de recepten van de tomaten taarten. Ik heb de eerste gemaakt met creme fraiche. Heerlijk. De tip om de tomaten uit te laten lekken kende ik niet en het was een groot succes, zeker voor herhaling vatbaar

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties