Asarina scandens en purpusii

Enigszins vergelijkbaar met de Asarina erubescens (lees ook even de informatie daar).

Vaste slingerplanten die echter niet betrouwbaar winterhard is maar in Nederland als eenjarige gezaaid/geteeld kan worden. Zaai wel op tijd, de zaailingen groeien in hun eerste stadium wel langzaam.

Zelf zaai ik ze eind februari voor (wat later dus dan de erubescens want die kiemt en groeit nog wat langzamer), bij kamertemperatuur kiemen de zaden redelijk gemakkelijk en binnen 2 tot 3 weken. Uitplanten vanaf half mei, op een zonnig en beschut plekje, en uiteraard bij een hekwerk, trellisscherm of gaaswerk waar de plant tegenaan kan klimmen. Klimt wat gemakkelijker dan haar zusje de erubescens.

Is ook in alles wat fijner (slankere stengels, kleiner blad, kleinere bloemen). Houdt van een humeuze, losse, voedselrijke grond.

Wordt uiteindelijk ook wel zo’n ruim 2 meter hoog, afhankelijk van standplaats en of het een mooie zomer is of niet, maar is daarin wel iets gemakkelijker dan de erubescens.

Bloeit rijk, van juli tot ver in de herfst (wat eerder dan de erubescens, maar bloeit ook zeer lang door, ik kan me jaren herinneren met een zachte herfst dat de plant doorbloeide tot in november.

Hier zeker ook al 2 keer meegemaakt dat een in pot geteelde Asarina scandens na de winter in het voorjaar weer uit begon te lopen (de Asarina in een grote pot telen heeft trouwens veel voordelen; de potten warmen sneller op en blijven droger in natte/koele periodes, waardoor de planten dan wat makkelijker en beter groeien en bloeien. En de planten zijn dus blijkbaar wat meer winterhard dan in de natte, koude volle grond, mits je de pot onder een afdakje droog kunt houden en de pot afdekt met wat compost en takken.

Zeer geschikt voor de volle grond, maar dus ook erg leuk als verticaal element in een grote pot (met klimscherm). Gemakkelijk en voldoende zaden van te oogsten.

Mijn favoriete scandens: er zijn witte, roze, paarse en blauwpaarse Cultivars, zelf heb ik tot nu toe alleen ervaring met een paarse en met een blauwpaarse Cultivar en die ervaring is in ieder geval zeer goed.

Naast de Asarina scandens teelde ik ook de Asarina purpusii, het ras Victoria Falls.

Ook erg mooi, zit een beetje tussen de klimmende Asarina’s (scandens, erubescens, wislizensis) in. Bloemen lijken veel op die van de wislizensis maar zijn wat kleiner en smaller. En bloeit iets korter maar dan wel zeer rijk. Ook erg mooi, en dus een ander soort (species) dan de hier genoemde scandens, maar verder wel overeenkomstig qua zaaien, verzorging, etc.. Dus hier maar genoemd. Foto hieronder.

Asarina purpusii Victoria Falls
Asarina purpusii Victoria Falls
Asarina wislizensis Red Dragon
Asarina scandens roze en paars
Asarina scandens roze en paars
Asarina scandens
Asarina scandens

Laat een reactie achter.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!