Centaurea

Overbekend, de eenjarige Korenbloem. De meest bekende is de helderblauwe Korenbloem (Centaurea cyanus), maar er bestaan er ook nog met witte, zachtroze, rode en diep donkerpaarse bloemen. Je vindt deze op een eigen pagina in deze database: Centaurea cyanus

Ceantaurea houdt van een luchtige, zanderige grond, op onze voedzame vaste klei wordt ze vaak hoog en slap (snel omvallen). De hoogte op wat zanderige/armere grond is ongeveer 60 centimeter. Bloeit niet heel rijk maar wel redelijk lang (afhankelijk van het tijdstip van zaaien bloeit ze van juni tot augustus).

Zeer geschikt voor de volle grond, minder voor in potten omdat de vrij lange planten een beetje slungelachtig zijn. Zeer gemakkelijk en meer dan voldoende zaden van te oogsten.

De Centaurea imperialis heeft zuiver witte, grote bloemen. De planten werden hier zo’n 80 centimeter hoog en de planten bloeiden niet heel rijk maar de bloemen werden wel zo’n 8 cm groot.

En dan is er ook nog de Centaurea americana. Deze planten werden hier wel ruim 160 centimeter hoog en de bloemen waren zeer groot, lilapaars van kleur. Bloeide niet heel rijk maar de grootte van bloemen maakten dat meer dan goed. In knop trouwens ook erg mooi, en ook de zicht ontwikkelende zaadbollen.

De planten kunnen wel wat vorst verdragen, daardoor kun je haar al wat vroeger buiten zaaien, april is een mooi tijd. Maar je kunt haar ook binnen in potjes voorzaaien, ze kiemt dan binnen een dag of 7. Zelf zaai ik de zaden rond ein maart graag voor in de koude kas, de kieming duurt dan ongeveer anderhalf tot 2 weken (afhankelijk van de zon = hogere temperatuur overdag).

Ze houdt van een luchtige grond, op onze voedzame vaste klei wordt Centaurea vaak hoog en slap (snel omvallen). Bloeit niet heel rijk maar wel redelijk lang (afhankelijk van het tijdstip van zaaien bloeit ze van eind juni tot en met augustus).

Centaurea americana The Bride
Bloemknop van Centaurea americana
Centaurea americana
Centaurea americana

2 reacties op Centaurea

Fien De Smet 19 april 2021 om 10:28

Wanneer plant je ze na het voorzaaien uit in de volle grond? Bedankt.

Ruud & Diana 19 april 2021 om 21:30

Hallo Fien,
Je kunt de zaailingen uitplanten wanneer je ze groot genoeg vindt. Zoals ik op deze pagina aangeef kunnen de zaailingen en planten wel enkele graden vorst verdragen. Een goede indicatie is altijd wanneer er meerdere worteltjes uit de afwateringsgaatjes van het potje groeien.
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief