Centaurea

Overbekend, de eenjarige Korenbloem. De meest bekende is de helderblauwe Korenbloem (Centaurea cyanus), maar er bestaan er ook nog met witte, zachtroze, rode en diepdonkerpaarse bloemen. Ik heb er helaas geen foto van….

De bloemen van de Centaurea cyanus zijn eetbaar, al smaken ze niet heel bijzonder, een beetje poederig, ik zie wel eens bloemblaadjes in losse, verse theesoorten, waarschijnlijk vooral voor de kleur.

Redelijk winterhard, en daardoor kun je haar al wat vroeger buiten zaaien, april is een mooi tijd. Je kunt haar binnen in potjes voorzaaien, ze kiemt dan binnen een dag of 7, je kunt haar ook buiten zaaien en dan duurt de kieming iets langer (omdat de temperatuur lager is).

Houdt van een luchtige, zanderige grond, op onze voedzame vaste klei wordt Centaurea vaak hoog en slap (snel omvallen). De hoogte op wat zanderige/armere grond is ongeveer 60 centimeter. Bloeit niet heel rijk maar wel redelijk lang (afhankelijk van het tijdstip van zaaien bloeit ze van juni tot augustus).

Centaurea imperialis The Bride
Centaurea imperialis The Bride

Zeer geschikt voor de volle grond, minder voor in potten omdat de vrij lange planten een beetje slungelachtig zijn. Zeer gemakkelijk en meer dan voldoende zaden van te oogsten.

Mijn favoriet: is dan niet de ‘gewone’ Centaurea cyanus maar de Centaurea imperialis, met zuiverwitte, veel grotere bloemen. De planten werden hier zo’n 80 centimeter hoog en de planten bloeiden niet heel rijk maar de bloemen werden wel zo’n 8 cm groot.

En dan nog een favoriet, met nog grotere planten en bloemen; de Centaurea americana. De ze planten werden hier wel ruim 160 centimeter hoog en de bloemen waren zeer groot, lilapaars van kleur. Bloeide niet heel rijk maar de grootte van bloemen maakten dat meer dan goed. In knop trouwens ook erg mooi, en ook de zicht ontwikkelende zaadbollen.

Centaurea americana
Centaurea americana Lilac Dream