Ceratotheca triloba

Een mondvol, die naam. En zeker niet de gemakkelijkste eenjarige. Deze plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en dat toont al aan welke omstandigheden ze prettig vindt (die wij in ons koude natte land helaas niet altijd kunnen bieden).

Op onze vette klei doet ze het ook zeker niet altijd goed hoor. Maar mocht je wat minder wind, veel zon en een niet te natte grond kunnen bieden, dan is deze plant wel zeer de moeite waard eens te proberen.

Zaailing van de Ceratotheca trioloba

 

Zaai haar wel op tijd voor, begin maart, bij kamertemperatuur kiemt ze dan binnen 2 tot 3 weken. Plant de zaailingen niet voor 12 mei (IJsheiligen) uit want de planten zijn niet winterhard, en pas bij jonge zaailingen op voor slakken. En geef haar dus een voedselrijke, losse grond en een warm en beschut plekje.

De hoogte in haar beste jaar in onze tuin was zeker wel 150 centimeter. Bloeit rijk en redelijk lang (afhankelijk van het tijdstip van zaaien, van juli tot in september). Zeer geschikt voor de volle grond, wat minder voor in potten omdat ze toch vrij hoog wordt, maar wellicht de moeite van het proberen waard. Hier deed ze het heel goed in een verhoogde bak.

Vrij gemakkelijk en voldoende zaden van te oogsten (mits je vroeg genoeg hebt gezaaid en de planten op tijd bloeien om ook de zaden nog te laten rijpen. Oogst de zaadhoesjes pas als ze donkerbruin en dor en hard zijn, ze staan dan al wat open en daar zie je de kleine, zeer donkerbruine platte ronde zaden zitten.

 

 

Laat een reactie achter.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!