Cerinthe major

Cerinthe major purpurescens

Eenjarige die niet alleen mooie bloempjes geeft maar ook erg mooi blad: grijzig blauwgroen met een waslaag.

Ze is niet winterhard, maar je hoeft haar niet zo vroeg te zaaien (omdat ze snel kiemt en groeit).

Zaai de vrij grote zaden rond eind maart bij kamertemperatuur, ze kiemen dan binnen 2 weken. Ze houdt van een niet al te voedzame losse grond, op onze vette klei kan de plant zeker 80 centimeter hoog worden en dan wat last krijgen van omvallen. Op zanderige armere grond blijft ze wat kleiner en compacter.

Bloeit redelijk rijk met kleine naar beneden hangende buisjes, je moet soms wat bukken om de bloempjes goed te zien (en dat is zeker de moeite waard). Daarom ook geschikt voor potten want dan kun je de pot/plant wat hoger zetten waardoor je wat makkelijker van de bloemen kunt genieten.

Cerinthe major Yellow Candy

Bloeit (afhankelijk van het tijdstip van zaaien), in juli en augustus (en ook nog in september, al worden de planten hier dan meestal wat slordiger en gaan de bloeiende takken wat meer hangen (elke nieuwe bloem komt boven de oude uitgebloeide bloem en dus worden de bloeitakken steeds langer en zwaarder). Trekt heel veel bestuivers, vooral hommels In onze tuin dan).

Gemakkelijk en meer dan voldoende zaden van te oogsten maar je moet wel elke dag even kijken, de zaden vallen uit de plant wanneer ze rijp zijn, dus wees op tijd.

Mijn favorieten: de meest bekende, de Cerinthe major purpurascens (met blauwgroen blad en blauwpaarse bloemen, foto bovenaan de pagina, en de minder bekende Cerinthe Major Yellow Candy (met fris lichtgroen blad (in plaats van het blauwgrijze blad van de pupurascens), en met gele bloempjes met een donkere tekening.

Cerinthe major Yellow Candy 2