Cobaea scandens

Cobaea is zeker niet de gemakkelijkste eenjarige. Deze slingerplant heeft veel warmte en een heel lang seizoen nodig om bloemen te maken.

Ik heb haar al meerdere keren geteeld zonder succes, maar het is ook een paar keer wel gelukt.

Er zijn een aantal regels om die kans te vergroten: als eerste, zaai op tijd (begin  maart), zaai warm (rond de 20-22 graden) en zaai in arme zanderige losse grond die je niet te nat maakt (anders rotten de zaden). Steek de vrij grote, platte zaden verticaal (met de puntige onderkant) in de zaaigrond (als je ze plat neerlegt kunnen ze ook weer makkelijker rotten).

Kweek de zaailingen ook vrij warm verder op, en plant ze niet voor half mei uit. Plant ze op een warme, zonnige en beschutte plaats uit (uiteraard bij een klimrek of gaas) in voedselrijke grond die echter wel goed los en niet te nat mag zijn. In 2013 teelde ik haar een extra grote pot (doorsnede wel ongeveer 75 centimeter), en daarin deed ze het geweldig goed, klom zeker 3,5 meter hoog, en bloeide van eind juli tot ver in november. De mooie zomer heeft daar natuurlijk ook aan meegeholpen, maar zeker ook de warme pot met voedingsrijke potgrond, niet te nat, etc..

De planten kunnen dus in optimale omstandigheden ruim 3 meter hoog worden.

Ze bloeien altijd pas later in het seizoen, vanaf augustus. Maar dan weet je ook gelijk dat al die inspanningen niet voor niets waren want ze bloeit met prachtige, grote klokvormige bloemen, tot ver in de herfst (maar dat is uiteraard ook afhankelijk van het weer).

Op zich redelijk gemakkelijk om zaden van te oogsten maar doordat ze zo laat bloeit en dus ook pas laat zaden maakt, is het hier al vaker gebeurd dat zaden niet geoogst konden worden (te koud, te nat of nog gewoon nog niet rijp voor de vorst kwam).

Oogst in ieder geval de grote bollen zo laat mogelijk, maar voor het gaat vriezen, en laat ze op een warme plaats langzaam verdrogen. Als de bollen helemaal bruin, droog, en hard zijn kun je ze openmaken en de grote, platte en verticaal geplaatste zaden eruit halen en na laten drogen.

 

Laat een reactie achter.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!