Coleus

Coleus scutellaroides Palissandra
Coleus scutellaroides Palissandra

Echte bladplanten, hoewel ze ook wel bloeien hoor, met aartjes heel kleine lipbloempjes.

Maar het gaat om het blad; dat is dik en fluwelig en het is er in een aantal opvallende kleuren, of kleurcombinaties.

Er zijn wel wat regels voor de verzorging en het beste resultaat. Zaai op tijd, eind februari, de zaden kiemen bij kamertemperatuur binnen een week of 2, maar de zaailingen groeien de eerste weken behoorlijk langzaam.

Gebruik voor de opkweek vooral een losse potgrond (die je hebt verluchtigd met bijvoorbeeld vermiculiet of brekerzand). De zaailingen lijken gevoelig voor een slecht gedraineerde grond.

Coleus scuttellariodes Palisandra zaailing

 

Plant ze niet voor half mei uit, 1 of 2 graden vorst kan al funest zijn en dan was al dat werk voor niets. Plant ze op een warme, beschutte plaats uit, maar dan vooral in schaduw of halfschaduw, vooral niet in de volle zon (dan verdort en verdroogt het blad heel snel).

Zorg voor luchtige maar voedselrijke grond en zorg voor voldoende vocht (maar dan weer niet kletsnat).

Coleus Chocolate Mint
Coleus Chocolate Mint

De bladrozet wordt, afhankelijk van de Cultivar, ongeveer 25 tot 35 centimeter hoog.

De planten gaan in de warmste zomermaanden bloeien en de bloeiaren komen tot ongeveer 50-60 cm hoogte.

Prima in de volle grond, maar eigenlijk nog mooier in pot (de bijzonder gekleurde bladeren lijken zo nog beter uit te komen, de plant is er qua vorm en hoogte zeer geschikt voor, en in een pot kun je beter je grondmengsel aanpassen op haar behoeften, de pot warmt snel op, etc.).

Op zich redelijk gemakkelijk om zaden van te oogsten maar de hoeveelheid zaden is maar klein, de zaden zelf zijn ook heel klein. Er zijn trouwens ook vrij veel F1-hybridezaden van Coleus verkrijgbaar (extra sterk, groot blad maar niet geschikt om zelf zaden van te oogsten).

Coleus Black Dragon in pot
Coleus Black Dragon

Mijn favorieten: de mooiste vind ik Coleus scutellarioides Palissandra (zeer donker, bijna zwartpaars blad, foto bovenaan de pagina), maar ook Chocolate Mint (bijna even donker in blad maar nu met een erg mooie contrasterende mintgroene rand rond het blad), en Black Dragon (donkerrood fluwelig blad, sterk en betrouwbaar, forse plant, foto rechts).

Coleus scutellarioides Palissandra 3
Coleus scutellarioides Palissandra