Coreopsis

Dit lijkt altijd een wat eenvoudig eenjarig bloempje, en dat is ze misschien ook wel. Maar ze heeft een aantal eigenschappen die erg leuk zijn.

Het zijn bijvoorbeeld probleemloze planten die ook nog eens zeer uitbundig bloeien.  En ze is gemakkelijk te zaaien. Ik zaai ze zelf in maart of april voor (maar mei kan ook nog). Bij kamertemperatuur kiemen de zaden al binnen een week, in de kas of later buiten kiemen de zaden vaak binnen een week of 2 (afhankelijk van de temperatuur).

De zaailingen mogen uitgeplant worden wanneer ze groot genoeg zijn, vanaf eind april, een laatste nachtvorst is geen probleem. Geef de planten een zonnig plekje in de tuin, in niet te natte en rijke grond. Hier kunnen de planten in onze vette klei nog wel eens omvallen, op zandgrond blijven de planten lager en is de kans op omvallen wat kleiner. Maar reken niet op nette planten, ook niet in arme grond, ze heeft van nature een vrolijk wilde uitstraling, dat komt door de grote hoeveelheden bloempjes op dunne wiegende steeltjes. Om die reden wellicht wat minder geschikt voor strakke tuinen en juist zeer geschikt voor een wilde tuin, moestuin, cottage garden, etc.  Ook omdat de bloemen veel vliegende bestuivers aantrekken.

De planten worden ongeveer 50 centimeter hoog maar blijven wel heel slank en lijken daardoor langer, het heel fijn geveerde blad blijft dicht bij de grond, de bloemsteeltjes steken daar bovenuit. Zet voor een vol effect meerdere planten bij elkaar. Of zet deze planten juist tussen andere planten in; die andere planten zorgen ervoor dat de Coreopsis minder snel omvalt, en door de ijle groei en bloei ‘weeft’ ze planten op een natuurlijke manier aan elkaar

Coreopsis bloeit (afhankelijk van het tijdstip van zaaien) van ongeveer half/eind juni tot in september.

Ze is zeer geschikt voor de volle grond, wat minder voor potten (omdat ze zo zo hoog en iel zijn, maar misschien wel mooi in combinatie met andere planten in een pot).

Het is zeer gemakkelijk zaden van te oogsten en de planten geven  ook veel zaden. De uitgebloeide bloemen worden donkerbruinrode, iets conisch gevormde zaadhoesjes. Als de zaden (heel kleine langwerpige donkerbruine staafjes) rijp zijn kun je ze heel gemakkelijk uit de hoesjes wrijven.

Coreopsis zaailing
Coreopsis tinctoria, de soort
Coreopsis tinctoria Radiata Tigrina
Coreopsis tinctoria Dwarf Red
Coreopsis tinctoria Radiata Tigrina bloeit zeer rijk
Laat de uitgebloeide bloemen aan de plant verdrogen tot je de kleine zaden kunt oogsten

Laat een reactie achter.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!