Coreopsis

Coreopsis tinctoria

Lijkt een beetje eenvoudig eenjarig bloempje, en dat is ze misschien ook wel.

Maar ze heeft toch een aantal eigenschappen die erg leuk zijn, het zijn eigenlijk ook probleemloze planten, lukken altijd.

Zeer gemakkelijk te zaaien bijvoorbeeld; ik zaai ze zelf in maart of april voor (maar zelfs mei kan ook nog). Bij kamertemperatuur kiemen de zaden al binnen een week.

De zaailingen mogen uitgeplant worden wanneer ze groot genoeg zijn, wat kou deert ze niet. Geef ze een zonnig plekje in de tuin.

Op de foto hieronder zie je verschillende soorten zaailingen, de bovenste rij zaailingen zijn die van Coreopsis tinctoria Radiata Tigrina

 

De planten worden ongeveer 60-80 centimeter hoog maar blijven wel heel slank en lijken daardoor langer, het blad blijft dicht bij de grond, alleen de bloemsteeltjes worden zo lang.

Vallen echter toch niet snel om, maar zet wel een paar flinke bossen zaailingen bij elkaar, dat geeft een mooi vol effect.

Coreopsis tinctoria Seahells

Bloeit lang; afhankelijk van het tijdstip van zaaien, van half juni tot ver in september.

De slanke planten en bloempjes op dunne steeltjes wiegen altijd mooi in de wind. Trekken ook nog eens veel vliegende insecten aan. En dat geeft alles bij elkaar altijd zo’n zomers gevoel :-).

Houdt dus van zon, en van een luchtige grond, doet het hier op de vette klei prima, blijven misschien iets compacter op armere zandgrond.

Zeer geschikt voor de volle grond, wat minder voor potten (omdat ze zo zo hoog en iel zijn, maar misschien wel mooi in combinatie met andere planten in een pot).

Zeer gemakkelijk zaden van te oogsten en geeft ook veel zaden. De uitgebloeide bloemen worden donkerbruinrode, iets conisch gevormde zaadhoesjes. Als de zaden rijp zijn kun je ze heel gemakkelijk uit de hoesjes wrijven.

Coreopsis tinctoria Dwarf RedMijn favorieten: de Coreopsis tinctoria is zelf al mooi genoeg (foto bovenaan de pagina), lief door het rode hart in het heldergele bloempje. Daarnaast de Red Midget, foto rechts. En de Coreopsis tinctoria Seashells (met duidelijk van elkaar gescheiden bloemblaadjes, 2e foto. Mijn mooiste is de Coreopsis tinctoria Radiata Tigrina, met rood en gele gespetterde bloemen, bijna als orchideetjes zo mooi, opvallend, gezond, langbloeiend.

Coreopsis tinctoria Radiata Tigrina
Nogmaals Coreopsis tinctoria Radiata Tigrina, extreem rijk bloeiend.